Brat po prepustení zo Zálužia len leží, spí, neprijíma jedlo. Som z toho zničená
Dobry den davnejsie som tu pisala o bratovi len lezal,neumyval sa,prestal chodit do roboti,nejedol, o 2dni nato isiel kdr,bol hospitalizovany na psychiatrii a potom bol 10tyzdnov vo Velkom Zaluzi,tam bol uplne v pohode pisali sme si sms,v piatok ho prepustili domov a odvtedy znova len lezi,spi,neje ja to nechapem uz som zneho znicena a neviem co robit totalny nezaujem o nic,uz som mu povedala ci ho to bavi takto ma trapit ,nakupila som mu piatok plnu chladnicku aby mal co jest a nicoho sa nedotkol uz nevladzem,mam svoju rodinu svoje zdravotne problemy a este snim sa mam takto trapit
@janinah ešte na doplnenie (nejde mi upraviť už prvú odpoveď). Samozrejme, keby mám neobmedzené zdroje tak mu zaplatím najlepšie liečenie, nový byt, stáž niekde na taku sociálnu inklúziu v práci, možno asistenta/asistentku, ktorý by s ním trávil čas, terapie, lieky, výlety, .... Ale tu som to brala skôr s ohľadom na bežné možnosti, ktoré človek má. Nejde mi o to, zbaviť sa "problému". Skôr len tak na tvrdo poukázať, že brat je dospelý, ona zaňho nemá zodpovednosť, je svojprávny a veľa s tým sa nedá urobiť, ak on nebude chcieť. Úplne najlepšie by bolo, keby v ňom nastal zlom, že "aha, takto to už ďalej nechcem" a mal silu sa tomu všetkému postaviť. Budem držať palce. Ale chápem, že možno zniem ako sociopat, čo sa len tak zbaví rodiny :D. Len u mňa je to už zo skúsenosti (nie jednej).
@layla123321 nie, nie si ziadny sociopat, si racionalne rozmyslajuci clovek. Nemozes zit zivot za niekoho ineho. Mozes podat pomocnu ruku, nasmerovat, odviezt k lekarovi. Ale nemozes zobrat stareho capa cez plece a pchat mu do ust lieky. Odporuca sa nechat alkoholika padnut na dno. Bud sa odrazi, alebo bude na dne. Tiez sme to riesili s kolegynou, pila, ale uvedomila sa a chcela so sebou nieco robit.
Ty si musíš uvedomiť jednu vec, pokiaľ oni nechcú pomoc, ty im pomôcť nedokážeš. U mňa v rodine pili takmer všetci. Strýko sa úplne opustil a nepomohlo nič. On mi povedal, že on nemá pre čo žiť. 40ročný zdravý chlap. A veru aj umrel. Ťažká cyrhóza pečene, na smrteľnej posteli mu to bolo ľúto, ale bolo neskoro a všetci sme sa išli potrhať, čo sme sa snažili mu pomôcť a teda, posledný rok mu už dobre hrabalo, aj tak sme sa snažili, ale zbytočne, lebo on nechcel. Jeho obaja rodičia boli alkoholici, vyrastala som s nimi … žiadna slasť. Moja mama si tiež ľúbila vypiť, ale keď jej zomrela mama, otec a brat, povedala som jej, že si musí vybrať. Buď pôjde ich cestou alebo sa ešte včas spamatá a začne na sebe makať. Tak u nej sa to v tomto bode zlomilo, ale teda inak celá rodina zle a nie je v tvojej moci a tým niečo spraviť. Je to smutné, bolí to, ale je to tak. Keď neprestaneš mínať energiu na bratov, ktorí o tvoju pomoc nestoja, rozpadne sa ti vzťah a bude trpieť tvoja rodina.
Takze vcera sme boli u obvodnej,ta ho poslala k psychiatrovi,vcera nas jedna odbila ze novych pacientov neberie,tak dnes sme isli k inemu,ten ho poslal do nemocnice na prijem,nechali si ho tam spravia mu vysetrenia,uprimne uz mi to pride akoby to robil naschval ze nechce byt doma,lepsie mu bolo v Zaluzi lebo tam mal ovsetko postarane,pretoze ked sa ho pytal ci chce ist naspat povedal ze ano,pri otazke preco mu nechuti jest povedal ze ani sam nechape,nevie,pritom v aute sme sa normalne rozpravali odpovedal uplne vpohode aj sa zasmial,nic ho neboli,je mozne ze nechce byt pritom bratovi alkoholikovi pretoze ten sa o nic nestara,o vsetko sa vzdy staral on,varenie,kosenie,upratovanie ,neviem naozaj co sa mi mam mysliet pretoze nema jasne odpovede len neviem,nechapem,akoby mechcel povedat pravdu uz som mu povedala trosku sa vzchop zacni chodit do roboty medzi ludmi,kludne ti navarim obed daj sa do poriadku a povedz vzdy co potrebujes vzdy sa ti snazime pomoc,kebysom mala dom alebo byt kde mam volnu izbu nemam problem nech byva snami,ale bohuzial mame 2izb.byt a sme 4dospely,no uvidim co bude po tejto hospitalizacii ci sa to zlepsi alebo ked pride domov znovu to iste tak ako fakt neviem asi fakt zo vsetkym seknem a nech si robia co chcu,lebo zachvilu budem potrebovat psychiatra ja
Je to tak ako som si myslela.Bolo mu tam dobre, bol v bezpečí toto spraví veľa ľudí, že doma sa opustia.A teda neopil sa?
Nechcem maľovať čerta na stenu, ale je dosť možné, že zase pôjde domov a ten istý scenár.
Možno sa cíti osamelý, neznáša žiť s bratom a pod ..
Má doma nejakých kamarátov či ako žije?Musí začať chodiť do práce to ho trocha vzpruzi.
Bolo by fajn, keby si navštívila jeho lekára čo má na liečení či psychológa a povedala mu to.Oni budú mať určite psychoterapie sedenia....moja kamarátka vyhorela dostala úzkosti z práce.Pokym bola na liečení všetko v poriadku akonáhle ju pustili vedela, že bude musieť ísť niekam do práce a vždy sa zložila, lebo vedela, že nemusí ...bude na PN.Chodila k psychológovi a dala sa do poriadku.
Povedala, že vedela, že na lieceni jej nič nehrozí relax, žiadne deti, práca, povinnosti doktori, ktorí boli milí...taká bublina
Nemôžu predať rodičovský dom a kúpiť si každý svoje?ten druhý brat má koľko rokov?
@luccija ten druhy ma 52,je to velmi stary dom hadam aj 100rocny,znicena strecha maju tam vypadane skridly aj zlomene laty,zateka im do domu,nemaju ani teplu vodu lebo ohrievac plynovy je pokazeny,keby ho aj predali za to nekupi ani jednu garsonku,ten dom je pisani na nas troch,nechala som ich pred 16r ked zomrel otec tam byvat ,kedze ja mam svoj byt neziadala som aby ma vyplatili kedze som vedela ze nemaju peniaze,vtedy este takto nepili a boli ok,no za dobrotu na zobrotu mohla som ich ziadat o vyplatenie alebo dat na sud a predat dom a nemuselo ma trapit ci zostanu na ulici,clovek chce dobre a toto je vdaka
No trápenie veľké.Keby si aspoň frajerku, kamošku našiel.Musi ísť do roboty snáď ho dajú do poriadku.
skus sa spytat mesta ci nemaju socialny byt. Teraz neviem ako je UA kriza - ale mozno by mu mohli pomoct. Mrzi ma, ze sa trapis ☹️
Nemoze brat odist do nejakej ubytovne? Nemal by na krku alkoholickeho brata. Nevedel by mu zamestnavatel pomoct?
Odkial ste? Aj mestsky urad by mozno vedel pomoct, maju svoje kapacity na pomoc obcanov vo forme socialnych bytov, chranenych dielni...
@0silvia0 brat je z dediny pri Nitre,aj tie socialne byty nieco stoja neviem ci by to bol schopny platit,a ci by mu ho vobec dali ,a ci by tam vobec chcel ist,on je strasny v tomto nic nepovie ,nezdoveri sa,mykne plecom povie neviem snim je tazka rec
ale veď prácu má, nejaký príjem má. Aspoň ubytovňa? Je to smutné a hrozné, keď ľudia zostanú v zrelom veku sami, ale nikto za nich ich život žiť nemôže. A to vždy bol takýto tichý? Nedalo sa s ním nikdy komunikovať?
v liečebniach majú režim. Tam musia niečo robiť nie len tak ležať. Doma nie je donútený a keď nie je dobre stanovená liečba tak sa nevyrieši nič
@0silvia0 komunikoval tak ked sme sa spytali odpovedal,obcas nieco povedal co nove v dedine a tak,on je taky domased,nikam nechodil ziadne konicky nic,ziadny sport,citanie,prechadzky , proste nic,len robota domov,pred 20rokmi chodil aspon do kostola tam bol dlhe roky kostolnik,tam sa aspon troska pomotal porozpraval no pred 10r skoncil aj stym teraz platia plyn okolo 100e plus elek.20 a ma problem vyzit tak neviem kolko by stal socialny byt alebo ubytovna
Stratil vieru? Mozno by mu ta navsteva kostola pomohla sa v,chopit..
@karolinakr od kedy zomrel stary farar tak sa vzdal ulohy kostolnika a prestal chodit do kostola,vtedy bol na lieceny prvykrat,a ked sa vratil tak uz nechcel robit kostolnika,do kostola odvtedy isiel par krat Vianoce,Velka noc no posledne roky uz ani to
Typicky stary mladenec bez socialnych kontaktov... to je tazko takehoto cloveka prebrat k zivotu. Mozno keby byval niekde v tvojej blizkosti, tak by sa ho dalo prebrat do zivota, ale takto na dialku? 🤷♀️
@alexnina777 stavim sa,ze ty nic take v rodine nemas/neriesis…A ak mas,tak mas toho cloveka zrejme na haku.
Je tazke mat v rodine choreho cloveka,ktoremu nevies ako pomoct.Tu bezmocnost neprajem nikomu.
Nejestvuje len laska k manzelovi a dietatu,ale aj laska k rodicovi,bratovi,sestre…A aj ked mame vlastne rodiny,muci nas to a snazime sa pomoct za kazdu cenu.
Nezavidim ti to….Uplne ta chapem.Chces len aby bolo v rodine vsetko v poriadku.Ako je na tom brat teraz?
@zankalh zdravím ťa, máš pravdu, lásku k rodine mám veľmi silnú, aj k mojim dvom bratom aj k svojim rodičom, aj keď je to iná láska ako ku svojim štyrom deťom..áno máš pravdu nemám bratov alkoholikov, ktorý prepití ležia niekde kde sa o nich treba starat a báť sa o nich, čo je s nimi..a? autorke veľmi držím palce aby ani ona nemusela riešiť životy dvoch dospelých ľudí, ktorí sa rozhodli zdevastovať si život a zdravie alkoholom…dúfam že sa može venovať svojej rodine, tam ju potrebujú..
@alexnina777 bud teda rada,ze nic take v rodine nemas a nemusis riesit.
Ono je jednoduchsia cesta zatvorit oci pred tym a povedat si:chlastaju,kaslem na nich….Ale ani to nie pre kazdeho.
Nemyslim si ani to,ze clovek zacne pit len tak z nicoho nic/z nudy…Zrejme si nevedia s niecim rady v hlave,boli ich dusa….
Ale je pravda,ze clovek sa nemoze rozkuskovat a byt vsade a pomahat vsade
Aj ja som bol na proťialkoholickom liečení v Pezinku,iba raz,3 mesiace,a trvalo mi pol roka,kým som sa pozbieral,a našiel novú robotu,kde som doteraz.Už 8 rokov nepijem.Ono je také tam na liečeňí,že ťa chráňia od okolitého sveta.Každý deň terapia,aj s viacerímy psycholôgmi,pracovná terapia,cvičenie pravidelňe,prechádzky,nemáš čas si myslieť na sprostosťi.Aj ja som sa tam cíťil dobre.Nemáš tam stres,iba zo začiatku,kým s ťeba vyprchá zbytok alkoholu.Ale túžba po alkoholu ti ostaňe do konca života.Veľmi málo ľudí dokáže dlhšie abstinovať,alebo dokonca svôjho života.Tvôj brat možno sa nevie rozhodnúť,ako dalej.Možno by chcel piť,ale sa bojí,možno nechce,ale mu to chýbá.Ja som mal vtedy veľmi stresovú robotu,a moje manželstvo bolo v troskách,kedže ma žena podvádzala,ale si myslela,že o tom neviem.Liečil som sa s alkoholom,až dovtedy,že som bez alkoholu ani nezaspal.Flašu som mal aj vedľa posťeli.Aj v noci som sa musel napiť,aby som spal ňiečo.No,a to chem povedať,že ked ma pusťili domov,bolo mi všetko čudné,svet,ľudia,a tak.Aj ja som bol len doma,pri tv,a veľa som spal.Až psychiater mi pomohol,že ma poslal na hospitalizáciu naspäť tam,ale na psychiatriu,kde s pomocou psychiatra a psycholôgov mi stanovily diagnôzu,nastavili mi lieky,a vdaka nim fungujem normálňe.Antidepresívá,psychotiká,ale neni som z nich otupený,ňič.Rozvod,nová partnerka,nová práca,a sa mi vráťil chuť do života.Ale aj terajšia moja robota je stresujúcá,tak mám p.p.lieky na ukľudňenie.A poviem aj to,že aj o mňa sa vtedy báli,lebo som sa s nikým nechcel rozprávať o svojich problémoch.Až po roku tuším.Skús ho dokopať psychiatrovy.A že žije s človekom,kto vedľa neho pije,to je najhoršie.
Brat sa zatial chvalabohu drzi bol potom este 2tyzdne na psychiatrii ako tam bol sme s muzom vyupratovali cely dom dvor zahradu,opravili zatekajucu strechu ako sa dalo,ked prisiel domov som mu povedala bud sa trochu vzchopi a dam spravit novu strechu alebo koncim s pomocou ,strecha sa spravila nova prispel aj on mal nejake nasetrene peniaze,odvtedy sa alkoholu nedotkol chodi do roboty a ku nam raz za tyzden sa osprchovat a navstevuje kazde 3mesiace psychiatra,avsak sa obavam kolko vydrzi pri druhom bratovi kedze ten je naliaty v kuse od rana do vecera s nim nepohneme on sa liecit nepojde ked si rano hned neda cely sa trasie ma cukrovku,cierny palec,schudol hadam aj 30kil ,stale len spi a pije ani bohvieco nezje totalna troska,aj ked isiel k dr len sa dal vypisat ze ho bolia nohy ziadne vysetrenie nic
Smutne,ze niekto tak nalozi so svojim zivotom…
Mozno aspon jedneho z bratov sa ti podarilo zachranit/minimalne pomoct mu.
Drzim palce 🙏🙏🙏Nech je vsetko s bratom v pohode a kiezby sa aj s druhym bratom nieco zmenilo k lepsiemu 🙏
Ahoj. Ako to dopadlo. Ako sa ti dari?
@realxman ahoj brat sa drží chodí do roboty stará sa o dom paradox teraz on nahnal toho druhého k dr lebo sa nemohol pozerať ako je ožratý každý deň a len spí,po vyšetreniach zistené silná cukrovka musí si pichať inzulín 4x,to mu bolo zistené minulý rok od vtedy prestal aj ten druhý piť zo dňa na deň,bol rok na PN keďže má aj ďalšie zistené diagnózy teraz si vybavuje invalidný dôchodok keďže robiť by už nevládal teraz si bucha hlavu o stenu načo toľko píl žiaľ uvedomil si to neskoro môže oslepnut vidí len na jedno oko aj to rozmazane,takže obaja už nepijú jeden sa drží druhý má zdravotné problémy ale zatiaľ fungujú dúfam že uz sa alkoholu nedotknu

@janinah áno, po istom čase by som sa naňho vykaslala. Čo by si jej poradila Ty? 24/7 ho dozorovat? A teda neviem, aké skúsenosti máš, ale napr môj otec bol alkoholik a neželam nikomu také veci zažívať, ako chodiť po nemocniciach, obvolavat ľudí, hľadať ho vo vyklenkoch pod barakmi, prať jeho precurane veci, upratovať grcky... Ono istý čas sa snazis pomoct, ale keď tá druhá osoba o to nemá záujem, tak je to zbytočne. Nevravím, že pri prvom probléme sa otočiť chrbtom. Ale z popisu autorky mi príde, že sa snaží mu bezúspešne pomôcť už dlhšie.