icon

Brat si privlastnil auto po otcovi a ja nemám nič

Včera o 12:23

caute baby musim to dat zo seba von lebo ma roztrhne. otec zomrel pred pol rokom a ostala po nom octavia v celkom dobrom stave. ja som ju nepotrebovala lebo mam svoje ale dohodli sme sa s bratom ze ju preda a peniaze si rozdelime na polovicu. lenze on s nou uz pol roka beha po dedine, tvari sa ze je jeho a ked som sa ho vcera opytala kedy ju da do bazaru tak na mna vyletel ze on do nej vrazil 200 eur za novu baterku a olej takze mi nic neda lebo sak on sa o otca staral posledny mesiac viac ako ja. ja som sice byvala dalej ale chodila som tam kazdy vikend a on tam sice zil ale len ho vyzieral. teraz sa so mnou nerozprava a mama mu drzi stranu ze sak on nema robotu tak nech mu to auto ostane. citim sa ako uplna krava ze som mu doverovala a teraz nemam ani peniaze ani auto a s bratom sme skoncili. co by ste robili riesili by ste to cez pravnika alebo to nechat tak kvoli mame?

procrastique
Včera o 12:51
@7miriam77

@anonym_16a34d
@procrastique baby, ja sa nehadám 😃a ani to netvrdím. Ja som si myslela, že manželka automaticky dedí po manželovi. Takže, ak som vydatá a mám deti, zomrie mi muž, tak moje deti automaticky dedia časť môjho bytu?? Nie je to blbosť? Len sa pytam

@7miriam77 Predstav si koláč 100% , Ty vlastníš 50% z neho a tvoj muž 50%... muž zomrie tak sa tých 50% rozdelí tak, že ty dostaneš z podielu tvojho muža polovicu a tvoje deti polovicu.
Čiže ty budeš po smrti muža vlastniť 75% bytu a deti zvyšok.
(Ale je to nepresne, lebo s mužom vlastníte 1/1 nie 1/2 ale to je už nepodstatné na vysvetlenie dedičstva)

patrike
Včera o 12:52

Bez skoncenia dedicskeho konania u notara nie je ziadne "to je moje auto". Pri prejednavani dedicstva nezabudni notara upozornit na auto.

katarinaba
Včera o 12:53
@7miriam77

@anonym_16a34d
@procrastique baby, ja sa nehadám 😃a ani to netvrdím. Ja som si myslela, že manželka automaticky dedí po manželovi. Takže, ak som vydatá a mám deti, zomrie mi muž, tak moje deti automaticky dedia časť môjho bytu?? Nie je to blbosť? Len sa pytam

@7miriam77 pokial je tvoj byt v BSM s tvojim manzelom, tak najskor sa vyriesi to. Cize 50% je IBA tvojich a 50% ide do dedicstva. A v prvej skupine dedia vsetci rovnako - kedze ste traja, tak kazdy jednu tretinu. Nakoniec ty budes mat 4 sestiny z bytu a deti kadze po jednej sestine.

7miriam77
Včera o 12:54
@procrastique

@7miriam77 Predstav si koláč 100% , Ty vlastníš 50% z neho a tvoj muž 50%... muž zomrie tak sa tých 50% rozdelí tak, že ty dostaneš z podielu tvojho muža polovicu a tvoje deti polovicu.
(Ale je to nepresne, lebo s mužom vlastníte 1/1 nie 1/2 ale to je už nepodstatné na vysvetlenie dedičstva)

@procrastique dik za vysvetlenie, tak toto som fakt nevedela 🤔. Ja som myslela, že keď majetok nadobudli spolu, tak automaticky ide na manželku ....hmmm. Veď keby chcela nehnuteľnost predať, tak vlastne by musela vyplatiť deti...chápem už..

ekira1
Včera o 12:55
@7miriam77

Takto su rozvadene celé rodiny, kvôli peniazom, žiaľ je to tak. Smutné. V tvojom prípade by som čakala na výsledok dedičského konania....no ak mama žije, tak nejde všetko automaticky na ňu? A ak ona chce aby auto ostalo bratovi, tak asi nič neurobis

@7miriam77 nie, polovica je jej, druhá polovica sa delí medzi ňu a deti, sú traja. Ak sa nikto nevzdá svojho dielu tak manželka bude dediť 4/6 a dve deti po 1/6.

anonym_16a34d
Včera o 12:55

dediť sa môže aj po dohode. Matka sa vzdá a ide časť na deti.

alenka58
Včera o 12:56
@anonym_16a34d

dediť sa môže aj po dohode. Matka sa vzdá a ide časť na deti.

@anonym_16a34d alebo deti sa vzdajú v prospech matky

hopatko
Včera o 12:57

Co je toto za novu modu? Nedavno tu bola tema, kde sa pytala autorka ci sa ma vzdat svojho podielu na dedicstve, ale matka este stale zila! Ty riesis svoj narok na nieco, co pravne este nie je urcene, komu patrit bude, ani kto ho bude moct predat. Tvoja mama je v tomto celom pribehu kde? Majetok sa nedeli na zaklade dohody s bratom ani podla pocitov ukrivdenosti...

anonym_dd98c4
Včera o 12:58

@anonym_autor Podla mna ide o princip nie o to, ze auto stoji 3000 a ci to stoji za to sa vadit. Ak by to stalo 100 000 eur, tak uz to stoji za to sa vadit?

anonym_16a34d
Včera o 12:59
@hopatko

Co je toto za novu modu? Nedavno tu bola tema, kde sa pytala autorka ci sa ma vzdat svojho podielu na dedicstve, ale matka este stale zila! Ty riesis svoj narok na nieco, co pravne este nie je urcene, komu patrit bude, ani kto ho bude moct predat. Tvoja mama je v tomto celom pribehu kde? Majetok sa nedeli na zaklade dohody s bratom ani podla pocitov ukrivdenosti...

@hopatko a brat môže užívať čo nie je jeho???? kde je tá tvoja spravodlivosť.

alenka58
Včera o 13:00

ešte nebolo dedičské a vy ste si rozdelili auto napoly a kde je mama na auto má narok aj mama, teda ak boli v BSM, ak ju brat odvezie občas tak by som to teraz neriešila

hopatko
Včera o 13:02
@anonym_16a34d

@hopatko a brat môže užívať čo nie je jeho???? kde je tá tvoja spravodlivosť.

@anonym_16a34d upokoj sa, aj s jednym otaznikom rozlisim ci ide o otazku alebo nie. Riesim otazku autorky, nie jazdenie brata na starej Oktavke. Spravodlivost a dedenie podla prava nie je o mojich ani tvojich pocitoch

anonym_16a34d
Včera o 13:05
@hopatko

@anonym_16a34d upokoj sa, aj s jednym otaznikom rozlisim ci ide o otazku alebo nie. Riesim otazku autorky, nie jazdenie brata na starej Oktavke. Spravodlivost a dedenie podla prava nie je o mojich ani tvojich pocitoch

@hopatko ja som pokojná len ty píšeš blbosti.

hopatko
Včera o 13:06
@anonym_16a34d

@anonym_16a34d dobre moja

majlo1234
Včera o 13:08
@procrastique

@majlo1234 milovať blížneho ako seba samého ci pomoc slabšienu nám už nič nehovorí? 😧🤔

@procrastique nwmyslim si, ze mlady schopny brat je odkazany na jej pomoc a obetu. Ani ze je slabsi. Mne sa zda dobre vychcany a neprajny prave on

alenka58
Včera o 13:11
@anonym_16a34d

@anonym_16a34d nepíšeš k veci, ale teoreticky ak mama požiada brata aby ju odviezol, alebo súhlasí aby ho brat zatiaľ užíval, ona je tiež vlastník auta ale na ňu ste akosi zabudli, tak by som sa nad tým nezamýšlala, pri dedičskom áno ale len o svoju časť a nie napoly, jedine že by mama súhlasila

andreadca
Včera o 13:26
@procrastique

@7miriam77 1/2 zdedeného majetku ide na manželku a druhá polovica sa delí deťom

@procrastique 1/2 ide na manželku a druhá polovica sa delí medzi manželku a deti

petracandle
Včera o 13:33

Chápem ťa, ale čo ho mal nechať rok len tak niekde stáť kým prebehne dedičské? 😄 Ty svoje auto máš, on evidentne nie. Na druhej strane by mal mať dosť chochmesu ti to takto vysvetliť a nejak finančne vykompentovať

zuzanaete
Včera o 13:34
@procrastique

@procrastique Tvoj prepocet plati iba ak je 1 dieta. Inac plati 50% ostava manzelke/manzelovi a dedi sa iba polovica rocnym dielom medzi manzela/manzelku a deti. Cim viacej deti, tym mensie podiely. Toto plati, ak sa dedi podla zakona a nie zo zavetu.

procrastique
Včera o 13:38
@zuzanaete

@procrastique Tvoj prepocet plati iba ak je 1 dieta. Inac plati 50% ostava manzelke/manzelovi a dedi sa iba polovica rocnym dielom medzi manzela/manzelku a deti. Cim viacej deti, tym mensie podiely. Toto plati, ak sa dedi podla zakona a nie zo zavetu.

@zuzanaete Súhlasím. Ja som to len skrátila, že tých druhých 50% ide medzi deti ... čo už logicky vyplýva, že sa to rozdeluje medzi ne.

zuzanaete
Včera o 13:39
@procrastique

@zuzanaete Súhlasím. Ja som to len skrátila, že tých druhých 50% ide medzi deti ... čo už logicky vyplýva, že sa to rozdeluje medzi ne.

@procrastique Nejde druhych 50% medzi deti.

anonym_7d72bb
Včera o 13:41
@procrastique

@7miriam77 1/2 zdedeného majetku ide na manželku a druhá polovica sa delí deťom

@procrastique Polovica majetku, pokiaľ manželia nemali zrušené BSM , alebo napr.ho zosnulý manžel nezdedil/nedostal do daru,sa delí na polovicu a až druhá polovica je predmetom dedenia medzi žijúcim manželom a deťmi zosnulého.Inak povedané,v danom prípade patrí polovica auta matke a druhá polovica sa delí na 3 časti-1 časť matka, druhá časť syn a tretia časť dcéra

zuzanaete
Včera o 13:44
@7miriam77

@procrastique dik za vysvetlenie, tak toto som fakt nevedela 🤔. Ja som myslela, že keď majetok nadobudli spolu, tak automaticky ide na manželku ....hmmm. Veď keby chcela nehnuteľnost predať, tak vlastne by musela vyplatiť deti...chápem už..

@7miriam77 Takymto dedenim chrani zakon deti. Ak je napr. rodic, ktory este zije alkoholik, gambler, tak deti maju aspon cast majetku po jednom rodicovi. Je velka sanca, ze ak by dedil len rodic a ma dlhy, tak by deti z majetku rodicov nemali vobec nic. V mnohych rodinach sa pri dedicskom dohodnu, ze vsetko pojde na rodica a deti budu dedit az po nom. To chce ale velmi charakternych ludi. Aj ked teraz v case kadejakych podvodov je mozno aj lepsie, ak cast bytu alebo domu vlastnia aj deti. Podvodnici stracaju sancu oblbnut stareho cloveka k podpisu nevyhodnej zmluvy.

anonym_ce6b0b
Včera o 13:57
@majlo1234

@procrastique nie rozvadit, ale nejaka spravodlivost. Preco by ona mala trpiet za to.”, ze ma pracu?(na margo toho maminho komentara, nech si bracek auto necha)
Za mna nejde ani tak o prachy, ale princip a slovo-dohodli sa, ze auto predaju a rozdelia sa

@majlo1234 pri takýchto situáciách vždy napadne že za veľmi veľkú časť hádok a zlých vzťahov medzi súrodencami môžu práve rodicia tým, ake rozdiely robia medzi detmi.

anonym_342556
Včera o 14:06

@anonym_autor a čia je to vína, že brat nerobí? Tvoja?

alenka58
Včera o 14:07
@zuzanaete

@procrastique Nejde druhych 50% medzi deti.

@zuzanaete ja som zvedavá na reformu dedenia ktorá má platiť od budúceho roku, to tu bude nariekania ak prejdú zmeny ktoré sú navrhnuté

anonym_3805e8
Včera o 14:23

Zavidis mu starú črepinu? 😵‍💫🫣 nemyslíš vážne…. Buď rada, že s tým nemáš opletačky a že ti to nehnije na dvore… nech si chudáčik užíva, kým to jazdí….

anonym_c9526d
Včera o 14:28

Pokaziť si vzťahy kvôli blbému autu 🤦‍♀️ hlava mi to neberie

anonym_5cf7c8
Včera o 14:37

chcem sa opýtať tých, ktoré tvrdia, že nech auto nechá bratovi, že pre pár eur sa predsa s bratom nepoháda: to aj svoje malé deti tak vychovávate, že jednému niečo dáte a druhému nie a ešte aj očakávate, že to dieťa, ktoré nič nedostalo nemá právo sa cítiť ukrivdene? mám 3 deti idem do obchodu a kúpim všetkým rovnako, či vy kúpite len jednému a druhému nič? či ako?

simca06022011
Včera o 14:39

@anonym_autor o vsetkom rozhodne az dedicke, treba si to tam potom uplatnit, spisat vsetko co po otcovi bol atd... a ak bude pred notarom namietat, ze dal bateriu a olej = tak namietaj = ze ved auto pouzival, cize to su jeho prevadzkove naklady... normalka.Spis si vsetko, nedaj sa a pri dedicksom si vsetko uplatni, samozrejme ries aj s notarkou vsetko, nenechavaj nic na brata,neposliehaj sa ze bude spravodlivy.
zatial je zbytocne nariekat, ze nic nemas = lebo dedicke neprebehlo