Brat so ženou sú v zlej finančnej situácii. Ako im pomôcť?
Brat so švagrinou sú v zlej finančnej situácii. Švagriná je chorá má nejakú degenerativne ochorenie, jej stav sa už vyliečiť nedá len spomaliť nenávratný koniec. V práci dostala výpoveď, bola rok PN, pred pol rokom dobrala podporu. ID jej uznali iba 35% darmo písala odvolanie, Opätovne sa bude dať o pol roka. Zrak sa jej dôsledku choroby tiež zhoršil, má aj závrate. Postupne je chrabne svalstvo Brat šiel na pn aby mohol.by doma ňou. Teraz má výpoveď aj on, ibaže roky robí na čiastočný úväzok za minimum a ostatné cash, čiže podporu bude mať tiež nízku. Našťastie deti majú už dospelé, ale obe majú na krku hypo. V nedeľu sme boli na rodinnej oslavy kde si ma zavolala.bokom a žiadala o pomoc. Ona si vymyslela že manželov brat je starosta o pár obci ďalej,aby ju cez projekt zamestnali tam tak že iba plat bude brať a nechodiť do práce. Povedala som jasne nie. Pred časom sa neúspešne pokúsila požičať si peniaze. Vtedy tvrdia že sú hľadá prácu.
Nie, urcite nie.
Brat nech ide do prace. Preco robil len na ciastocny? Preco zneuzil PN? Ziadne podvody by som s nimi neriesila. Maju deti, nech im pomozu.
Kolko rokov vie svagrina realne zit s tymto ochorenim, kym pride koniec? Je moznost zaplatit na urcity cas opatrovatelku, mozno aby chodila denne, ked bude jej muz v noej praci, samozrejme na plny oracovny uvazok. Vekmi prakticke je aj dat do kaudej izby kamery aby brat, pripadne ich deti mali pristup vuduet ceky byt a teda aj svagrinu, keby nahodou nieco.
Nepises, kde byvaju. Ak by to bol dom, tak idealne predat a kupit mini byt v ich situacii.
Preoac, ze ti tak 5vrdi pisem, no snazim sa objektivne, ligycky a bez citocej vazby.
Ako to vidi tvoj manzel? A preoač, ake svagrina bude tiez trochu jednoduchsia, ked mysli, ze ju niekto zamestna aka platte mi ale robit nebudem...
Aby som to rozpísala. Vyrastali sme siedmy s mamou bez otca, museli sme sa vždy uskromniť. Naopak, švagriná bola jedinačik a jej obaja rodičia tiež, vyrastala v lepších podmiekach. Sme najmladší so súrodencov ostatní sú už na dôchodku. Na môj vkus švagriná nikdy nevedela hospodáriť, inkaso až do vlaňajška platil jej nebohý otec, pravidelne vyhadzujú jedlo. Mrazničku má plnú aj rok starého mäsa, ktoré tiež buď vyhadzuje alebo daruje. Predala dom po starých rodičoch v lukratívnej mestskej časti a všetko investovala do cudzieho majetku. Dom v ktorom bývajú patrí jej deťom, ale tí tam bývať nechcú. Hoc je brat stavbár všetko u nich robila firma za rok menili kotol, majú novú strechu nielen na dome ale aj na dvoch garážach, na letnej kuchynke aj na dielni. Zatepľovali, dávali novú fasádu, nový. nábytok, velikánsky terasa mohla by som pokračovať. Nezávidím , ale mohli to mať aj lacnejšie. (Mi sme si s mužom robili skoro všetko svojpomocne s financných dôvodov. Nikto nám nič nedaroval nič sme nezdedili.) Vyfajčia niekoľko krabičiek denne. Pred rokom chcela kúpiť malí byť a zvyšok odložiť. Nech si každý robí s peniazmi čo chce ale nech potom neplače. Predsa je mi ľúto že brat takto dopadol.
Brat nech si najde poriadnu robotu,ju netreba obskakovat a straziť,ked vie ist na oslavu tak vie chodiť,najesť sa,ist na wc aj dýchať.A ak napiseš,ze na oslave aj tancovala,tak o zavratoch nech rozprava tomu kto seno žerie.Zneuživajú jej dg a zneuzivaju ludí,ktorí im na to skočia.No a čo,ze ich deti maju hypo? Kto dnes nemá? Pošlite ich do kelu,takým podáš prst a schmatnú celu ruku,ani sa nenazdáš.
Aby som to rozpísala. Vyrastali sme siedmy s mamou bez otca, museli sme sa vždy uskromniť. Naopak, švagriná bola jedinačik a jej obaja rodičia tiež, vyrastala v lepších podmiekach. Sme najmladší so súrodencov ostatní sú už na dôchodku. Na môj vkus švagriná nikdy nevedela hospodáriť, inkaso až do vlaňajška platil jej nebohý otec, pravidelne vyhadzujú jedlo. Mrazničku má plnú aj rok starého mäsa, ktoré tiež buď vyhadzuje alebo daruje. Predala dom po starých rodičoch v lukratívnej mestskej časti a všetko investovala do cudzieho majetku. Dom v ktorom bývajú patrí jej deťom, ale tí tam bývať nechcú. Hoc je brat stavbár všetko u nich robila firma za rok menili kotol, majú novú strechu nielen na dome ale aj na dvoch garážach, na letnej kuchynke aj na dielni. Zatepľovali, dávali novú fasádu, nový. nábytok, velikánsky terasa mohla by som pokračovať. Nezávidím , ale mohli to mať aj lacnejšie. (Mi sme si s mužom robili skoro všetko svojpomocne s financných dôvodov. Nikto nám nič nedaroval nič sme nezdedili.) Vyfajčia niekoľko krabičiek denne. Pred rokom chcela kúpiť malí byť a zvyšok odložiť. Nech si každý robí s peniazmi čo chce ale nech potom neplače. Predsa je mi ľúto že brat takto dopadol.
@anonym_autor Ak bude potrebovat svagrina opatrovanie, nech poziadaju mesto o terennu opatrovatelku. Brat jednoducho musi pracovat, je zdravy, nevidim dovod, preco by nepracoval. Ak je zena chora, nech je doma, oddychuje, ale nejde mi do hlavy, preco sedel s nou doma.
Brat nech ide do prace. Preco robil len na ciastocny? Preco zneuzil PN? Ziadne podvody by som s nimi neriesila. Maju deti, nech im pomozu.
@dadis v hladovej doline nie je veľa možností na prácu údajne v tej firme robí každý tak že pol uväzku a zvyšok cash. obaja majú skoro 60, keby nemal dosť diagnóz nebol by doma
sorry ale obaja su financne negramotny a takym sa pomoct neda- nech si ziada vlastnu rodinu o pomoc a brat nech ide makat .. odrbavat vie kazdy ale makat malokto ... ty sa hlavne kvoly nim netrap-su tam kde su vlastnym pricinenim
Len ja nechápem? Kto má nerobiť na obecnom úrade a len dostávať výplatu? Ty prečo máš s tým súhlasiť? Akú pomoc žiadajú od teba?
@anonym_autor Ak bude potrebovat svagrina opatrovanie, nech poziadaju mesto o terennu opatrovatelku. Brat jednoducho musi pracovat, je zdravy, nevidim dovod, preco by nepracoval. Ak je zena chora, nech je doma, oddychuje, ale nejde mi do hlavy, preco sedel s nou doma.
@dadis žijú v malej dedinke pánu Bohu za chrbtom tam také vymoženosti nie sú
Brat nech si najde poriadnu robotu,ju netreba obskakovat a straziť,ked vie ist na oslavu tak vie chodiť,najesť sa,ist na wc aj dýchať.A ak napiseš,ze na oslave aj tancovala,tak o zavratoch nech rozprava tomu kto seno žerie.Zneuživajú jej dg a zneuzivaju ludí,ktorí im na to skočia.No a čo,ze ich deti maju hypo? Kto dnes nemá? Pošlite ich do kelu,takým podáš prst a schmatnú celu ruku,ani sa nenazdáš.
@janinah čoze? mala osláv bola u nich doma. Nikto s nikým netancoval. Švagriná skoro celý čas sedela
@dadis v hladovej doline nie je veľa možností na prácu údajne v tej firme robí každý tak že pol uväzku a zvyšok cash. obaja majú skoro 60, keby nemal dosť diagnóz nebol by doma
@anonym_autor vies kolko ja mam diagnoz? 6 hlavnych a zopar mensich...a v 62r.makám dennodenne na operačnej sále...s obcasnymi PN,rehabilitaciami a kupelnou luečbou...
Prestaň brata obhajovať.
@anonym_autor vies kolko ja mam diagnoz? 6 hlavnych a zopar mensich...a v 62r.makám dennodenne na operačnej sále...s obcasnymi PN,rehabilitaciami a kupelnou luečbou...
Prestaň brata obhajovať.
@janinah azda nie si slepá na 70% a neodpadavaš každú chvíľu ako ona?
Brat je moja dvojka, je mi najbližší z celej rodiny, potom ešte nebohá sestra ktorá sa o nás od mala starala
Brat je moja dvojka, je mi najbližší z celej rodiny, potom ešte nebohá sestra ktorá sa o nás od mala starala
@anonym_autor aku radu vlastne chces? Ak im chces pomahat, tak pomahaj, nas suhlas na to nepotrebujes. Ak nechces, tak to nerob. Vyriesene.
Ja som toho nazoru, ze rodina si ma pomahat, ale medzi pomocou a vyuzivanim vidim rozdiel. Teba chcu vyuzit, ci sa nechas alebo nie, je tvoja vec.
@anonym_autor tak ten kto ma na cigarety ma aj na zivot ,nič by som nepomáhala a ani nedávala
@anonym_autor aku radu vlastne chces? Ak im chces pomahat, tak pomahaj, nas suhlas na to nepotrebujes. Ak nechces, tak to nerob. Vyriesene.
Ja som toho nazoru, ze rodina si ma pomahat, ale medzi pomocou a vyuzivanim vidim rozdiel. Teba chcu vyuzit, ci sa nechas alebo nie, je tvoja vec.
@sissy27 švagriná možno áno ale brat nie. Všetko to plytvanie vyhadzovanie jedla je za jeho chrbtom. Vždy povedala aby som to bratovi nehovorila lebo bude naštvaný
@anonym_autor Ale ani tvoj brat. Jednoducho este par rokov musi robit a svagrina nech o polroka opat poziada o inv dochodok. Do tej doby nech im pomozu deti.
@anonym_autor citaj co píšem..ja nepisielam do roboty švagrinú,ale brata...ale už vôvec bechapem naco si tu písala a čo si chcela počuť
Nemám ani 30rokov, mám nevyliečiteľnú chorobu už pár rokov, lieky mi zničili zrak, takmer som minulý rok zomrela - oživovali ma na are (nežiadúci účinok liekov) a beztak dokážem pracovať a žiť plnohodnotný život, starať sa o deti, platiť hypo. Tvoja švagriná je len lenivá hnida (keby nie, tak má stále PN alebo vyšší ID) a využíva svoju diagnózu ako výhovorku. Kto chce nájde spôsob, kto nechce nájde dôvod. 🙂 Rovnako tvoj brat. Môže ísť do práce, nemusí sedieť doma, stačí, že jednému sa robiť nechce.
@sissy27 švagriná možno áno ale brat nie. Všetko to plytvanie vyhadzovanie jedla je za jeho chrbtom. Vždy povedala aby som to bratovi nehovorila lebo bude naštvaný
@anonym_autor
prosim ta mi nehovor, ze tvoj brat si zenu nepozna! A hospodarit sa mohol naucit aj on. Ja nevravim, ze sme s muzom super financne gramotni ale "niekolko krabiciek cigariet" denne - wtf??
Toto ma normalne hodilo do vyvrtky! Nemam peniaze a dymim ako gumarenský komin? Ake hilá hop! A nehovor mi ake tazke je zvsvit sa zavyslosti! Nepohla som pit jeden cas kavu ani jest skadke! Hruza des, viem ake to je. A si spočitaj tie krabicky 2-3 = cxa 16e × 30 dni = 480e mesacne! Woala - nech prestanu, hodia to denne do kasy a koncom mesiaca vysypu.
@anonym_autor
prosim ta mi nehovor, ze tvoj brat si zenu nepozna! A hospodarit sa mohol naucit aj on. Ja nevravim, ze sme s muzom super financne gramotni ale "niekolko krabiciek cigariet" denne - wtf??
Toto ma normalne hodilo do vyvrtky! Nemam peniaze a dymim ako gumarenský komin? Ake hilá hop! A nehovor mi ake tazke je zvsvit sa zavyslosti! Nepohla som pit jeden cas kavu ani jest skadke! Hruza des, viem ake to je. A si spočitaj tie krabicky 2-3 = cxa 16e × 30 dni = 480e mesacne! Woala - nech prestanu, hodia to denne do kasy a koncom mesiaca vysypu.
@svetlonos to som hovorila už dávno, tak kvôli peniazom začali kupovať tabak a robiť si cigarety doma. Aj mne je z toho zle
Pises co vsetko financovali minuly rok, vtedy este nemala zdravotne problemy? Je na tom tak zle, ze potrebuje celodennu opateru, ked sa tvoj brat dal vypisat? Jedine z toho vsetkeho co si urobila spravne, je ze si odmietla jej sialeny napad aby ju tvoj svagor zamestnal a ona nechodila do prace. A nie, takymto dvom osobam by som nepomahala. Preto, lebo nehladaju riesenie ale iba ako vyuzit druhych.
Pises co vsetko financovali minuly rok, vtedy este nemala zdravotne problemy? Je na tom tak zle, ze potrebuje celodennu opateru, ked sa tvoj brat dal vypisat? Jedine z toho vsetkeho co si urobila spravne, je ze si odmietla jej sialeny napad aby ju tvoj svagor zamestnal a ona nechodila do prace. A nie, takymto dvom osobam by som nepomahala. Preto, lebo nehladaju riesenie ale iba ako vyuzit druhych.
@som_realistka chorá bola, ale nie takto a nemala stanovenú diagnózu. Minulý rok dokonca ešte pár mesiacov chodila aj do práce. Jej stav sa každým mesiacom zhoršuje. Všetky lieky ktoré je pomahajú majú haldy vedľajších úcinkov. Je len tieňom sebe samej
@anonym_autor este raz sa pytam - aku radu cakas? Ak chces pomoct tak to urob, ak nie tak nie.
Vsetci ti tu napisali v podstate to iste a ty ako slepa hlucha si ides svoje a obhajujes ich a snazis sa nas presvedcit, ze si tu pomoc zasluzia. Tak si zober este brigadu a zaloz dom a pomahaj im zhora zdola spredu zozadu, my sa im skladat nebudeme.
@anonym_autor este raz sa pytam - aku radu cakas? Ak chces pomoct tak to urob, ak nie tak nie.
Vsetci ti tu napisali v podstate to iste a ty ako slepa hlucha si ides svoje a obhajujes ich a snazis sa nas presvedcit, ze si tu pomoc zasluzia. Tak si zober este brigadu a zaloz dom a pomahaj im zhora zdola spredu zozadu, my sa im skladat nebudeme.
@sissy27 ja neviem. Nedala som is peniaze lebo by som ich asi už nevidela. Bolo by to ako nosiť vodu do vyschnutej studne. Zároveň je mi veľmi ľúto vzniknutej situácie. A chcela by som pomocť nejak účinne tu bez finančnej pomoci
@sissy27 ja neviem. Nedala som is peniaze lebo by som ich asi už nevidela. Bolo by to ako nosiť vodu do vyschnutej studne. Zároveň je mi veľmi ľúto vzniknutej situácie. A chcela by som pomocť nejak účinne tu bez finančnej pomoci
@anonym_autor zopár vecí mi tu nesedí, ale ok. Nemala stanovenp diagnózu, ale má priznaný ID, no nevadí. Ak fajčia, absolútne by ma netrápilo, ako na tom sú
@anonym_autor Prečo chceš pomáhať neschopným ľuďom? Očividne lenivcom a klamárom? Asi máš sama nejaký problém, pretože normálneho človeka by to ani nenapadlo. Vôbec ich nerieš, nech si svoje sračky riešia oni, veď si ich spôsobili. A nemaj kvôli tomu výčitky, len ťa zneužívajú a chcú v tom pokračovať, lebo cítia, že si ľahká korisť.
@anonym_autor ale je ti jasne, ze oni ine ako peniaze nechcu? Jedlo im nechyba kedze vyhadzuju, pracovat poriadne ani jeden nechcu, zdravsie zit tiez nie.
@anonym_autor zopár vecí mi tu nesedí, ale ok. Nemala stanovenp diagnózu, ale má priznaný ID, no nevadí. Ak fajčia, absolútne by ma netrápilo, ako na tom sú
@anonym_331305 ???akože dve vety vytrhnuté z celého textu no haló. Písala som že keď robili tie investície ešte nemala stanovenú diagnózu to bolo vlani na jar. To je hádam dosť času na nejakú tú diagnózu. Či nie? A požiadala o ID neuznali, pred pár mesiacmi,písali aj odvolanie, o pol rok môže podať zase. Keby dostávala invalidný dôchodok nebola by bez peňazí. A ona odkedy si vyčerpala podporu je bez príjmu, s príjmom brata sú nad hranicou životného minima.
Dobre ráno a tom tu píšem celý čas

Chápem že majú ťažkú situáciu ale takto sa to nerieši, veľké problémy by boli keby na to prišli že ona nechodí do roboty ale berie plat.