icon

Brat so ženou sú v zlej finančnej situácii. Ako im pomôcť?

8. dec 2025

Brat so švagrinou sú v zlej finančnej situácii. Švagriná je chorá má nejakú degenerativne ochorenie, jej stav sa už vyliečiť nedá len spomaliť nenávratný koniec. V práci dostala výpoveď, bola rok PN, pred pol rokom dobrala podporu. ID jej uznali iba 35% darmo písala odvolanie, Opätovne sa bude dať o pol roka. Zrak sa jej dôsledku choroby tiež zhoršil, má aj závrate. Postupne je chrabne svalstvo Brat šiel na pn aby mohol.by doma ňou. Teraz má výpoveď aj on, ibaže roky robí na čiastočný úväzok za minimum a ostatné cash, čiže podporu bude mať tiež nízku. Našťastie deti majú už dospelé, ale obe majú na krku hypo. V nedeľu sme boli na rodinnej oslavy kde si ma zavolala.bokom a žiadala o pomoc. Ona si vymyslela že manželov brat je starosta o pár obci ďalej,aby ju cez projekt zamestnali tam tak že iba plat bude brať a nechodiť do práce. Povedala som jasne nie. Pred časom sa neúspešne pokúsila požičať si peniaze. Vtedy tvrdia že sú hľadá prácu.

Strana
z3
anonym_e2dd11
10. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_331305 tak buď má klamú alebo som ja blbá. Ak má niekto 35% dostáva invalidný dôchodok?
Podľa mňa iba od 40% dostáva. Niečo je uznali niečo nie ale tie %sú málo. Ver čomu chceš
Úväzok Prečo? už som na túto otázku dva krát odpovedala nebudem sa opakovať

@anonym_autor chceš im pomôcť, ale nechceš im pomôcť. Je veľa možnosti. Zisti rôzne prispevky ako dávku v hmotnej nudzi, sú aj jednorazové sociálne prispevky od obce, všetko zisti a vybav im, na čo majú nárok. Na obci zažiadate o opatrovatelku. Aká je to diagnoza? Netreba ju umiestniť v zariadení?? Treba ho keď tak začať vybavovat nie len lamentovať… a keby to bol môj súrodenec, tak pomôžem - donesiem jedlo, pomôžem mu s hladanim prace.. bola by som jednoducho prosktivnejsia

zuzu1986
11. dec 2025
@anonym_331305

@anonym_autor v úvodnom príspevku píšeš, že jej uznali na 35 %, teraz píšeš, že neuznali, tak sa nečuduj, že to nevyzerá doveryhodne. Brat robil roky len na čiastočný úväzok a to už akože prečo? Opakujem, ak majú na cigarety, nekúpila by som im ani päť rožkov

@anonym_331305 35%není ma ID,musí mať aspoň 41%aby dostávala čiastočný invalidny

makodob
11. dec 2025
@anonym_893710

@makodob peniaze na zaplatenie najmu som tento mesiac minula na vianočné darčeky budeš taká dobrá a pošleš mi 700e? Veď treba si pomáhať čo zasejes budeš zať 🤗🤗🤗🤗
Nie teraz vážne fakt príspevok od teba nemá logiku

@anonym_893710 jedine tvoj príspevok nemá logiku 🤷🏻‍♀️ kto chápať nechce, ani nebude!

mnamko
11. dec 2025

@anonym_autor nemá švagriná boreliozu? Mala som podobné problémy

anonym_893710
11. dec 2025
@makodob

@anonym_893710 jedine tvoj príspevok nemá logiku 🤷🏻‍♀️ kto chápať nechce, ani nebude!

@makodob tak mi ich teda pošli 🤗🤗🤗🤗

euka210
11. dec 2025

@anonym_autor ak je jej stav taky zly, tak mohol ist na opatrovatelsky. Ak to nie je take zle, tak nech ide on do prace a nech zacnu setrit peniaze, ked nemaju prijem a nie robit rekonstrukcie.
Ak je jej stav taky zly, ze nemoze pracovat, tak ma mam narok na ID. Ak ma nezvratnu chorobu, tak nechapem ze ID nedali.

makodob
11. dec 2025
@anonym_893710

@makodob tak mi ich teda pošli 🤗🤗🤗🤗

@anonym_893710 neviem či to je ozaj tvoja hlúposť a nerozumnosť, alebo ozaj taká slušne povedané nerozumná si! Verím, že v živote nikdy neurobíš chybu a nebudeš potrebovať pomoc. Lebo inak si len veľký pokrytec už teraz. A ak nerozumieš hĺbke mojho príspevku…, síce materialisti to asi pochopia ťažko…ale asi sa ťa to osobne dotklo, lebo potrebuješ útočiť a zosmiešňovať…

autor
11. dec 2025
@detickyy

@anonym_autor Normálne nechápem tie reakcie tu. Nečítate, že žijú v "hladovej doline", kde sú možnosti obmedzené. Nech si švagriná požiada o integrované posúdenie na ÚPSVaR. Tam inak posudzujú zdravotný stav ako na Sociálnej poisťovni. Ak má stratu zraku na 70%, predpokladám, že jej vyjde opatrovateľský príspevok. Tak by vedeli byť na tom finančne lepšie, ak potrebuje pomoc počas dňa, čo potrebuje (asi najskôr od manžela, keďže deti majú svoje rodiny a nie vždy sa dá, ak majú prácu, hypo a školopovinné deti). O pol roka požiadať opäť o ID (pozrite si prílohu Zákona o sociálnom poistení, najmä prílohy s diagnózami a ak predsa neschválila, tak odvolanie dať napísať sociálnemu pracovníkovi). ID vyplácaný Sociálnou poisťovňou a príspevok na opatrovanie sa nevylučujú, čiže ak schvália ID, môže mať vyplácaný naďalej príspevok z ÚPSVaR.

@detickyy ani viacerí nechápu čo to vlastne hladové doliny sú. Moje deti hoc iba študujú, jasné sa vyjadrili že tu zostať nechcú. No čo povedať nemá to tu perspektívu.
Ak sa mi dobre marí tak na opatrovateľku asi tiež nedali, naposledy požiadavky o osobného asistenta, boli u nich doma na šetreni z nejakého úradu. Ale podľa toho čo viem, ten asistent by mal mať auto a vedel ju zobrať k doktorovi. Ale to bude iba pár hodín na týždeň, neviem kto by sa na to dal.
Situáciu komplikuje že jej neurológ už nepracuje, asi je už na dôchodku a strašne dlho hľadali niekoho kto bere nových pacientov a ten čo sa aj našiel sa zľakol asi, tak na preštudovanie zdravotnej dokumentácie a ďalšie veci vypýtal nekresťanské peniaze, a ešte sa neozval.

autor
11. dec 2025
@euka210

@anonym_autor ak je jej stav taky zly, tak mohol ist na opatrovatelsky. Ak to nie je take zle, tak nech ide on do prace a nech zacnu setrit peniaze, ked nemaju prijem a nie robit rekonstrukcie.
Ak je jej stav taky zly, ze nemoze pracovat, tak ma mam narok na ID. Ak ma nezvratnu chorobu, tak nechapem ze ID nedali.

@euka210 koľko okresov toľko výsledkov, mali sme tetu oproti ktorá bola slepá na obe oči a opatrovateľku je nepriznali, poznám ženu ktorej pri nádore na prsníku dali od aj takú ktorá nedostala. Kolegyne mama požiadala o príspevok na prerábku kúpelne na bezbariérový a nedali, zobrala si ju dcéra k seba a tam jej uznali. Ja sa v tomto štáte už ničomu nedivím.

pink_lady
11. dec 2025

Toľko nenávisti na troch stranach...
Kam sme sa to dostali...
"Každý má degeneratívne ochorenie". (No, možno chrbtice, nie nervovej sústavy atď, ako napr als...)
"Keby je na to tak zlebola by na PN alebo by jej uznali ID" PN môže byť rok, ID neuznávajú ani ľuďom na vozíčku niekedy
"Ja mám 6 diagnóz a mapám na operačnej sále v 62". No ak makas na operačnej sále vieš že nie je diagnóza ako diagnóza...
Autorka, nemyslela s tým zamestnaním že nie plat, ale odvody,? Kvôli dochodku? Hej je to podvod ale ak je niekto v pi...dáva pi otázky

detickyy
11. dec 2025
@anonym_autor

@detickyy ani viacerí nechápu čo to vlastne hladové doliny sú. Moje deti hoc iba študujú, jasné sa vyjadrili že tu zostať nechcú. No čo povedať nemá to tu perspektívu.
Ak sa mi dobre marí tak na opatrovateľku asi tiež nedali, naposledy požiadavky o osobného asistenta, boli u nich doma na šetreni z nejakého úradu. Ale podľa toho čo viem, ten asistent by mal mať auto a vedel ju zobrať k doktorovi. Ale to bude iba pár hodín na týždeň, neviem kto by sa na to dal.
Situáciu komplikuje že jej neurológ už nepracuje, asi je už na dôchodku a strašne dlho hľadali niekoho kto bere nových pacientov a ten čo sa aj našiel sa zľakol asi, tak na preštudovanie zdravotnej dokumentácie a ďalšie veci vypýtal nekresťanské peniaze, a ešte sa neozval.

@anonym_autor Podľa toho, čo píšete cesta je pri zhoršovaní (ako ste písali, že sa jej stav rapídne zhoršuje) zdravotného stavu hospitalizácia v nemocnici v nejakom väčšom meste, kde urobia kompletné odborné vyšetrenia a mali by prepúšťaciu správu s diagnózami. Cesta odborných ambulancií je vždy veľmi zdĺhavá...
A tak by som riešila príspevok na opatrovanie z ÚPSVaR a o pol roka znova ID.

Strana
z3