icon

Budem mladá babička

Včera o 20:08

Ahojte, nedavno som sa dozvedela, ze budem babicka. Mam 42. Vsetko by bolo fajn az na to, ze moj syn ma len 19. Studuje prvy rocnik na vysokej skole. Vzdy bol vzorny student, dobre sa ucil, nikdy sme s nim nemali problem. Manzel vsak hovori, ze sme zlyhali vo vychove. Riesila som so synom x-krat aj tuto temu. Netvarim sa, ze som nebola ina. Sama som bola na tom podobne, ked som neplanovane otehotnela. Mala som vsak dostudovane, k byvaniu sme vedeli prist jednoduchsie, manzel uz zarabal.
K veci.
Syn to uz asi spracoval, postavil sa k tomu za mna spravne, ako chlap, co ocenujem. Navrhoval rozne riesenia.
S muzom sme sa zhodli na tom, ze mladym akokolvek pomozeme. Nechceme, aby syn hned ukoncoval skolu a pracoval na full time. Mame v podstate prazdny dom, tak sme navrhli, aby byvali zatial u nas. Syn si nasiel brigadu a z nej pomaly odklada peniaze na vybavu pre babatko.
Ako inak im pomoct? Co by ste robili na nasom mieste? Viem, ze by sa mali hlavne postarat oni ale na druhej strane, je to moj jediny syn a chcem, aby sa mal v zivote dobre a aby dostudoval. Rovnako aj jeho priatelka, hoc externe.
Boli ste niekto v podobnej situacii? Pomohli ste alebo ich nechali zjest, co si navarili? Ako ste prijali fakt, ze budete “mlada” babicka? Ja sa velmi tesim, ale aj mam obavy. Dakujem za rady. Pekny vecer

autor
Včera o 21:30
@anonym_eb321f

@anonym_autor pozri, povedz im obom na rovinu, že keď budú potrebovať pomôcť si tu pre nich ale nechaj to na nich. Budú mať kde bývať, určite čo jesť, zvyšok zvládnu alebo poprosia o pomoc 😊. Hlavne si vždy kusni do jazyka s nevyžiadanymi radami 😅.

@anonym_eb321f tie nevyziadane rady som z duse neznasala, ale robila mi to len moja mama. 😁

bielasovicka
Včera o 21:35

Gratulujem 👍😊

anonym_0e0398
Včera o 21:35

Navrhla by som im moznost,ze mozu byvat u vas,ze im pomozete nieco kupit pre baby ak bude treba a pockala by som na ich vyjadrenie. Nech sa rozhodnu ci chcu pomoct a ako,alebo to zvladnu. Viac by som sa do toho nemontovala. Nie su 1 par co budu mat baby v 19tke. Stalo sa. Uzili si,teste sa

euka210
Včera o 21:41

@anonym_autor dobre riesenie podla mna. Kazdy rozumny rodic by pomohol, aby mohli dostudovat popri dietati.

anonym_80f5c4
Včera o 21:42

@anonym_autor prečítala som všetko, veľmi Vám držím palce. Máš úplne prirodzené reakcie, na Tvojom mieste by som tiež mala obavy. Ak sa budeš riadiť tým, čo píšeš, tak si úžasná mama. A budeš aj úžasná svokra a stará mama (veľmi mlada stará mama 😊) Tvoj syn má šťastie, že premýšľate za neho takto prakticky.

anonym_ae4d04
Autor odpoveď zmazal
anonym_344626
Včera o 22:16
@anonym_663dbe

Potom tu pride nevesta a zacne pisat, ako neznasa svokru, ako sa do vsetkeho stara a preklina den, kedy sa nastahovali ku starym. 🙂

@anonym_663dbe presne ... Toto bude fejk téma

anonym_b846e9
Včera o 22:27

@anonym_autor neviem si tuto situaciu velmi predstavit, len minule tu bola tema, ze zena 43 rocna je tehotna. A reakcie, ze radsej by v tom veku boli babkou, ako znovu maminou. V minulosti, tak 30-40 rokov spat, to bol bezny vek, ked ludia mali deti a 40+ ludia sa stavali starymi rodicmi.
Ja mam 42 a cakam babatko, najstarsie dieta ma 12. Takze mam uplne inu situaciu, ale kebyze sa mi stane toto, mladych s manzelom podporime, pomozeme. Vas syn zareagoval velmi dobre, pravdepodobne sa mladi lubia, vyzeraju byt zodpovedni. Mam svagra, VS si robi teraz tesne pred 40-kou, nic mu neuslo. Moj manzel, ked som mala 23 a on 21 a mala som pozitivny test, tak zareagoval super, tiez bol pripraveny prerusit studium, ist pracovat, aby sme to spolu zvladli. No bolo to pravdepodobne biochmicke a dieta sme potom mali uz ako manzelia, o 7 rokov neskor. Ale vedela som odvtedy, ze je to kus spravneho chlapa. Takze ja by som nerobila "vedu", keby si aj neskor dorobil skolu, nech uz sa akokolvek rozhodnu. Dietatko je male len raz a treba sa on postarat a aj si ho uzit. Aku ma syn strednu? Co studuje? Vedel by mat "normalnu" pracu, nielen brigadu?
Naozaj, dieta je aj podla mna dar, no niekedy prichadza skor alebo neskor, ako su nase predstavy, ale ked sa zachova zdravy sedliacky rozum a budete drzat spolu, tak sa to zvladne. Pokazeny zivot vyzera inak. Toto bude krasne a dobre. Drzim palce...

anonym_b1d78e
Včera o 23:00

@anonym_autor spolužiakom na výške sa stalo to isté, obaja študenti. Skola mala možnosť poskytnúť manželsky internát, tam bývali počas celého štúdia (neštudovali v mieste bydliska). On chodil po brigádach okrem študovania, ona mala individuálny študijný plán, a ak sa im zrazili termíny skúšok, tak sme pomohli aj my ostatní spolužiaci. Ci strážiť či kočikovať alebo zabaviť. Každý pomohol.
Samozrejme prídavky na seba brali sami, a potom aj na svoje deti - stihli tri počas štúdii, rodičia im prispievali ( ako keby výživné), rodičák aj dáke štipko sa mi marí mali. Deti chodili do jaslí, škôlky. Kým končili výšku, deti odrastené nad tri roky, tak sa venovali už rovno karieram. Určite aj tvoji mladí to zvládnu.

anonym_a95fe6
Včera o 23:49

Ahoj autoroka, v prvom rade gratulujem a prajem Vám, nech je bábätko zdravé a nech je všetko v poriadku.
Super, že chceš mladým pomôcť. Ja len poviem taký môj názor, že ak prijmu bývanie u vás, tak si aspoň rámcovo skúste stanoviť dobu- dokedy. Ja viem, že to myslíš nezištne a budeš mať doma aj syna, aj vnúča, ale nevesta sa u vás nikdy nebude cítiť ako doma a to môže časom spôsobovať tenziu. Je iné, keď sa povie napríklad na tri roky a potom všetka snaha a úsilie smeruje k osamostatneniu sa a je iné, keď mladí v podstate majú 'luxus' ušetrených financií a pomoci, ale za cenu neosamostatnenia sa a súkromia. Nech si čo najskôr vedú svoju domácnosť podľa seba, však sama vieš, že to je najlepšie. Potrebujú si budovať vzťah ako partneri, rodičia a naučiť sa súhre v trojici. Držím palce!

diaamax
Dnes o 00:43

Gratulujeeeem ♥️. Mam tolko co ty a syn bude mat za chvilu 20r. Akurat minule sa nam v praci naskytla debata, ze co by som robila, keby mi zahlasi, ze budem babka. Ja ze nic, tesila by som sa, ze budem mlada vitalna babka. Uprimne za mna (bez urazky hovorim vyhradne za seba; nerypem ani sa nechcem nikoho dotknut) radsej mlada babka ako stara mama. Postupovala by som rovnako ako Ty.

anonym_ccc3e1
Dnes o 01:28

Tiež som mladá babka a prvé 3 roky boli dosť ťažké po finančnej stránke, pomáhala som so všerkým, mladí sa chceli aj baviť, chodiť do kina a za kamarátmi, tak boli aj nezhody.
Školka tiež celkom problém, keďže sme už všetci pracovali tak to bolo celkom o hubu stíhať dieťa vyberať.
Dnes už je tretiačka a je samostatná a už si to riešia sami.
Hrozne to utieklo a som za to rada, že som bola nablízku, druhá babka sa nezapájala, nechcela obetovať nič absolútne a taká nálepka jej aj zostane, už by aj chcela, ale dieťa ju odmieta
Držím palce

anonym_28e833
Dnes o 05:08

Súrodenec sa ženil z veľkej lásky. Mal 21 r. študent vš. manž. to isté. On elektrotechn. fakulta, ona ekonomická BA.
Bývali u jej rodičov niekoľko rokov v 3izb. byte + ešte jej dospelý brat - vraj bolo super. Vzťahy mali nadštandartné do konca života jej rodičov. Ona študovala externe, on zas mával brigády. Doštudovali. Osamostatnili sa až po škole. Žijú spolu viac ako 40 r. Samozrejme aj deti mali.

anonym_72c47e
Dnes o 06:10

@anonym_autor preberala si ty alebo manžel so synom tému vazektomie? Vedel, že niečo také existuje?

autor
Dnes o 06:11
@anonym_b846e9

@anonym_autor neviem si tuto situaciu velmi predstavit, len minule tu bola tema, ze zena 43 rocna je tehotna. A reakcie, ze radsej by v tom veku boli babkou, ako znovu maminou. V minulosti, tak 30-40 rokov spat, to bol bezny vek, ked ludia mali deti a 40+ ludia sa stavali starymi rodicmi.
Ja mam 42 a cakam babatko, najstarsie dieta ma 12. Takze mam uplne inu situaciu, ale kebyze sa mi stane toto, mladych s manzelom podporime, pomozeme. Vas syn zareagoval velmi dobre, pravdepodobne sa mladi lubia, vyzeraju byt zodpovedni. Mam svagra, VS si robi teraz tesne pred 40-kou, nic mu neuslo. Moj manzel, ked som mala 23 a on 21 a mala som pozitivny test, tak zareagoval super, tiez bol pripraveny prerusit studium, ist pracovat, aby sme to spolu zvladli. No bolo to pravdepodobne biochmicke a dieta sme potom mali uz ako manzelia, o 7 rokov neskor. Ale vedela som odvtedy, ze je to kus spravneho chlapa. Takze ja by som nerobila "vedu", keby si aj neskor dorobil skolu, nech uz sa akokolvek rozhodnu. Dietatko je male len raz a treba sa on postarat a aj si ho uzit. Aku ma syn strednu? Co studuje? Vedel by mat "normalnu" pracu, nielen brigadu?
Naozaj, dieta je aj podla mna dar, no niekedy prichadza skor alebo neskor, ako su nase predstavy, ale ked sa zachova zdravy sedliacky rozum a budete drzat spolu, tak sa to zvladne. Pokazeny zivot vyzera inak. Toto bude krasne a dobre. Drzim palce...

@anonym_ccc3e1 ja mam flexibilny pracovny cas, zvacsa som v office od 8-14, zvysok robim doma. Ale zatial ani neviem, ako sa rozhodnu, ci budu chciet byvat s nami alebo nie.
@anonym_b846e9 rozumiem, aj kolegyne v mojom veku maju male deti, niektore su v 40tke prvykrat tehotne. Teraz je to vsetko posunute.

ria_sprout
Dnes o 06:31

Kde ste zlyhali, veď su to dospeli ľudia. Pred rokmi to bol úplne optimálny vek na rodenie deti. A áno, aj počas vysokej školy. Práveže ste vychovali správneho muža, ktorý neuteka od komplikacie a to je predsa dôležité.
Ja by som to spravila rovnako. Osamostatniť sa môžu aj neskôr.

autor
Dnes o 06:48
@ria_sprout

Kde ste zlyhali, veď su to dospeli ľudia. Pred rokmi to bol úplne optimálny vek na rodenie deti. A áno, aj počas vysokej školy. Práveže ste vychovali správneho muža, ktorý neuteka od komplikacie a to je predsa dôležité.
Ja by som to spravila rovnako. Osamostatniť sa môžu aj neskôr.

@ria_sprout to sme aj navrhli, ze zatial mozu byvat u nas, dostudovat, zamestnat sa, dat sa na vlastne nohy po ukonceni skoly. Liat peniaze na prenajom je zbytocne, to mozu radsej kupit nieco babatku, popripade si viac dovolit. Mame dve prazdne izby, ktore mozu vyuzivat. Casom samozrejme, nech riesia vlastne byvanie.
@anonym_b846e9 ma vystudovane gymnazium, nemyslim, ze sa s gymkom zamestna na lakavej pozicii, aj ked momentalne pracuje v kaviarni.
Studuje na STU.

anonym_d7722f
Dnes o 06:48
@anonym_4f22df

Ja osobne oceňujem že im chcete pomôcť .Niektorý rodičia sa takto nezachovaju.Stalo sa a myslím že keď sa pozriete tomu bábätku do očí akékoľvek pochybnosti či výčitky pustíte z hlavy 🙂

@anonym_4f22df Maju jedineho syna a financie. Ini rodicia maju problem prezit, kvoli zle platenej praci. Nechcem byt zla, nech si dieta uziju za par rokov im "nevesta" nebude moct prist na meno.

anonym_edbf3c
Dnes o 06:51

Diskusiu som necitala. Ale moja mamina stala babickou babickou ked mala 39. Segra 18. Tiez nasich skoro piclo 😂 dievca z dobrej rodiny.
Ale teda, vystrojila sa svadba (pisal sa rok 96 🤷‍♀️). Nasi v tom case dostavavali dom. Cize mladi isli tam. Jeden cas sme tam tiez byvali spolu. Sestra maturovala s bruchom, na vysku nesla. Jej manzel tiez vysoku nemal. Ja som bola decko, velmi neviem kde pracoval, priznam sa . ale teda nasi sa postarali zo zaciatku. Potom viem, ze sestra normalne zacala pracovat (dnes aj bez vs je na riadiacej pozicii). Dnes ma slecna uz takmer 30. Za sebou VS psychologie… sestra tiez vsetko dobehla. S otcom “malej” uz nie su. Vsetko sa vzladlo. Ale ano, bolo to za velkej pomoci rodicov z oboch stran… drzim prsty. Vsetko u vas urcite dobre dopadne. Hlavne je super, ze ste sa k tomu postavili, tak ako ste sa postavili. 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

elenajezova
Dnes o 07:03

@anonym_autor podľa veku asi tento rok maturujú, či sa mýlim? Prajem veľa šťastia. Nech majú peknú rodinku. Aj keď to bude náročné. Moja dcérka má tiež 19 rokov...

anonym_24b56e
Dnes o 07:08

Co ma toto s nepodarenou vychovou? Syn sa k tomu postavil dospelo. Tiez sme mali 19, ked sme spolu s buducom manzelom zacali "spavat", predtym sme mali rozhovor co v pripade tehotenstva, lebo sme vedeli ako sa "robia" deti. Nam sa nehoda nepritrafila, ale s vychovou to nema nic. Dnes malokto zacina so sexom az ked ma vlastne byvanie a stabilnu pracu...

autor
Dnes o 07:13
@anonym_d7722f

@anonym_4f22df Maju jedineho syna a financie. Ini rodicia maju problem prezit, kvoli zle platenej praci. Nechcem byt zla, nech si dieta uziju za par rokov im "nevesta" nebude moct prist na meno.

@anonym_d7722f neviem preco to s urcitostou tvrdis, nie kazda svokra je za trest.

autor
Dnes o 07:14
@elenajezova

@anonym_autor podľa veku asi tento rok maturujú, či sa mýlim? Prajem veľa šťastia. Nech majú peknú rodinku. Aj keď to bude náročné. Moja dcérka má tiež 19 rokov...

@elenajezova je prvak na vs.

1mata
Dnes o 07:21
@anonym_663dbe

Potom tu pride nevesta a zacne pisat, ako neznasa svokru, ako sa do vsetkeho stara a preklina den, kedy sa nastahovali ku starym. 🙂

@anonym_663dbe alebo bude svokrovcom vďačná, že na začiatok mali kde skloniť hlavu a svokra sa jej vôbec do ničoho nebude starať. U nás to bolo takto 👍🏼

marca12
Dnes o 07:27
@anonym_autor

@anonym_8c6242 syn navrhol, ze ukonci skolu alebo ju prerusi, pojde pracovat, vezmu si nejaky podnajom. Ale tie ceny za podnajom su velmi vysoke. Synova priatelka chce tiez dostudovat, asi najskor externe. Ked sme sa rozpravali, bola z toho v podstate nestastna, aj sa velmi hanbila. Rodicov ma krestansky zalozenych. Oni to v podstate zobrali celkom ok, ze dieta je bozi dar. Mali sme aj s nimi rozhovor. Posobili ako normalni ludia, deti netlacili ani do svadby, skor boli taki, ze ved zivot nekonci, vsetko bude ok.

@anonym_autor Klobuk dolu pred vami aj pred jej rodicmi. Nasli u oboch rodicov podporu a nie odsudenie. Ja si tiez myslim,ze ziadna tragedia sa nekona. Pomozete im a zvladnu dostudovat. Mam kamosku,ktora otehotnela v 1.rocniku na VS. Rodicia aj svokrovci pomahali,studovala denne. Dnes uci na VS. Bratrancovi sa zadarilo v 18stich. Ich to motivovalo snazit sa. Dnes ma bratranec 3 deti,postaveny dom a ziju stastne.

michaela329
Dnes o 07:34

Tak gro im už pomáhate a že budeš mladá babka, no a čo. Moja mama sa ňou stala v 45 a zvláda to v pohode, aj mladí u nich bývali, aj im naši pomáhali podobne ako vy, hoci teda môj brat už full time pracoval. Skôr by som dala reč, aby neurobili aj druhé, lebo v dnešnej dobe už mohli mať viac rozumu a aj možností ako sa chrániť.

ankare
Dnes o 07:38

@anonym_autor ak vladzete a máte z čoho a ako, pomahajte. ❤️ Držím palce!

bg92
Dnes o 07:49

Zlyhanie vo vychove? Preboha, mate ocividne dobre/normalne dieta a muz nevie co su to naozajstne problemy 🙂 to len tak naokraj. Su to dospeli ludia (aj ked studuju).
Pomahala by som tak, ako budu chciet mladi - tj pytaj sa. Byvanie, strazenie, financie? Podla tvojich moznosti samozrejme.
Hlavne, aj ked svojho beriete stale asi ako dieta, treba mysliet na to, ze uz budu mlada vlastna rodinka- treba sa drzat na uzde s dobre mienenymi radami a organizaciou zivota, aby sa nepokazili vztahy. Musia sa najst aj sami v tomto.
Inak ja by som sa riadne tesila v 42 byt babka :D

autor
Dnes o 08:22
@ankare

@anonym_autor ak vladzete a máte z čoho a ako, pomahajte. ❤️ Držím palce!

@bg92 muz to tak nazval po prvotnom soku, asi si predstavoval, ze syn najskor dostuduje, zamestna sa, poriesi si byvanie a zalozi rodinu. Ale uz vychladol a neberie to ako tragediu.
@ankare vladzeme, sme v najlepsich rokoch, sme aktivni, cvicime, cestujeme.
Syn je uz velky mame cas na seba. Hypoteka je splatena, takze financie mame. A za mna je lepsie pre male dieta dom, zahrada, nez mini byt v panelaku za 700€, aj ked chapem, ze byvanie s cudzimi ludmi resp. svokrou, asi nie je pre ziadnu tehotnu zenu lakave ale nemusi to byt nastalo.

anonym_d7722f
Dnes o 08:57
@anonym_b846e9

@anonym_autor To sa vobec netyka svokry. 19 rocni su mentalne deti, chlapi duplom. Naivne si myslia, ze deti iba spia a jedia. Prajem celej rodine pevne nervy, ale aj tak to nebude partnersky vztah na cely zivot.