icon

Budúca mamička v núdzi

luciakozakova
13. máj 2017

Ahojte mamičky.
Potrebujem radu alebo psychickú podporu... Som totálne v núdzi a neviem si rady. V minulosti som potratila a preto aby moja bolesť čím skôr prešla rýchlo som sa snažila o druhé bábätko. Podarilo sa 🙂. Teraz som v 20 tt. Kvôli predošlím nepríjemnostiam som od marca na rizikovom tehotenstve. A kedže mám na papieroch evidovanú len minimálnu mzdu moje nemocenské dávky vychádzajú na 250 eur . Nastala situácia kedy máme v domácnosti jeden plat, čo je cca 600 eur. Z nemocenských dávok a príjmu si zaplatíme byt a ledva spravím nákup. Lenže kde je výbavička pre moje vysnívané dieťatko a základne potreby pre matku? Nemyslite si, že som nič nerobila pre to aby som zlepšila náš finačný stav. Obvolala som neskutočne veľa pracovných ponúk ktoré platili na ruku ale kedže som uviedla že som tehotná na rizikovom tak ma každý odmietol. Preboha, veď ja nie som postihnutá. Viem že nemôžem robiť veľa vecí ale poupratovanie bytu alebo stráženie deti a starostlivosť o nich to zvládnem. Veď som aj bývala učiteľka v MŠ... Od marca som nebola ani s kamarátkou vonku pretože si nemôžem dovoliť ani kávu. Prerátavam každý cent aby nám vôbec vyšlo na jedlo. Prosím poradte mi nejako. Ja som už úplne bezradná.

ingrid56
13. máj 2017

@mamicka28 ☹ velmi smutne sa to cita ☹ odkial ste?

mlil77
13. máj 2017

250 e plus 600 je dokopy 850 a z toho sa uz urcite da vyzit...........a ked sa babo narodi dostanes od statu tusim okolo 800 e na vybavicku......su na facebooku kadejake stranky kde ked clovek napise ze je v nudzi a zhana nejake oblecenie, hracku...su dobri ludia, ktori poslu...skuste aj to ale 850 je dost, nechce sa mi verit ze tolko platite za byt...na vychode polka ludi z toho bezne ziju, mne to nepride ze ste vo velkej nudzi.

dagaz
13. máj 2017

@mamicka28 poslala som internu postu

mlil77
13. máj 2017

@jeennyv suhlasim, ano nie je to vela ale da sa z toho urcite vyzit, varit hospodarne....poznam ludi, co zije z ovela menej a ziju....je to presne o tom ze tam treba spravne setrit peniaze a vediet co kupit a co nie ale nie je to hrozna situacia, na slovensku bezna

katarina2479
13. máj 2017

@mamicka28 aj tu na MK je skupina co sa vola" darujme oblečko sociálne slabším " staci sa tam zaregistrovat a admini skupiny ta uz nasmeruju ako ziadat o pomoc. Funguje to tam super a mas decka oblecene za postovne. Skus to

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
moni244
13. máj 2017

@zltyslonik a co to ma spolocne s temou? Ty si fakt mimo 😀

maslenka47
13. máj 2017

@luciakozakova nic proti, ale ked si na "rizikovom, teda na PNke, tak ani neuvazuj o tom, ze sa niekde zamestnas alebo ze pojdes "s kamoskou na kavu" (mimochodom, keby to bola ozaj kamoska, tak ti tu jednu kavu zaplati). Az ti na to pridu v socialnej poistovni, tak nedostanes ani tych 250 eur. Ako PN mas sediet doma /ano az do nastupu na matersku/ a pecovat o svoj zdravotny stav - na to je urcena tato socialna davka. Ak sa na PN necitis, chod za lekarom a on ti PNku ukonci - a budes moct zase smelo robit ale bez tych 250e od ostatnych pracujucich tohto statu.

Nuz a 850e naozaj nie je malo. Ziaden luxus z toho nebude ale ani by ste nemali umierat od hladu, to fakt nie. Aj ta "vybavicka" sa da zohnat za par supov a ver tomu, ze tomu dietatu to bude naozaj jedno, ci spi v postielke po 4 detoch alebo ma novu "znackovu". 99% veci z akoze vybavicky nepotrebujes. Ta histeria okolo vybaviciek je na to, aby sa buduca mamicka mohla vystatovat medzi kamartkami, nie kvoli realnym potrebam dietata.

Mas 15-20 tyzdnov, co budes sediet doma a obhryzat stenu od nudy. Mozno by si ich mohla kreativne vyuzit a nachystat si nieco pre dieta z toho, co uz mas doma. Z rozparaneho stareho svetra moze byt ciapocka. Zo stareho kusu oblecenia vycpana hracka.. Inspiracii je plny internet.

alex49
13. máj 2017

hlavný problém je v tom, že si nikdy nepozerala na čo míňaš, tam 5 eur na kávu, tam zmrzlina, nové ponožky, lebo sa mi páčia
musíš si začať písať výdavky, ale všetky, postupne zistíš kde sa tie peniaze strácajú
si na rizikovom z určitého dôvodu, nosíš v sebe dieťa, ak sa budeš namáhať, tak sa mu môže niečo stať, a to si žiadny zamestnávatel nezoberie na triko, prácu nech si hladá partner a nie ty

hettinka
13. máj 2017

@luciakozakova
možno by bolo fajn, keby si napísala, aké máte nutné náklady na byt (spolu nájom/hypo, elektrina, kúrenie, voda...) a kolko ti reálne zostáva na míňanie
je škoda, že si si niečo neodložila, ked si dobre zarábala. Naozaj nemáš žiadne úspory? Toto je dosť časté, že ženy, aj 30-ročné mrnčia, že materská je malá a oni nemajú z čoho živiť dieťa a seba ... a čo robili dovtedy? To fakt všetko minuli? Ja som teda mala na celu mateskú také úspry, že som si mohla 200€ mesačne vytiahnuť + RP a mala som okolo 400€, čo už je dostatočný príjem.

Ak nemáš nič našetrené, skús prácu z domu, kontrolovanie textov, ak vieš jazyky tak preklady, nejaké ručné práce (výroba niečoho "handmade", čo môžeš predať - šperky, mydielka, biokozmetika, štrikované svetríky ... ). Ja som robila aj Mysetry shopping, zarába sa tam malinko, ale pomôže aj 10€, ked človek nemá.

Výbavu najnutnejšiu zoženieš na bazárikoch, niečo aj dostaneš od kamošiek a rodiny, tak im rovno povedz, čo ti chýba a zvyšné, menej nutné veci dokúpiš z "pôrodného", to je cez 800 eur, to už fakt nakúpi človek všetko, čo potrebuje. My sme postielku aj kočík kupovali až po porode, dieťa na začiatok potrebuje pár košielok, zavinovačku, plienky, olivový olej a autosedačku. A snaž sa kojiť, lebo mlieko je drahé ako šľak.

Doma treba variť z toho, čo je - strukoviny, cestoviny, ryža. zeleninu a maso teraz potrebuješ, takže si uvar ale presné množstvo, kolko zješ. ja ked kupim maso, nakrájam si ho na rezne a pobalím podla počtu presne na porcie, u nás sa nič nevyhadzuje. Nespotrebovanú zeleninu zamraz. Partner ak pracuje, asi má gastráče ... nemusí jesť v reštike, kúpe za to potraviny a nech si berie z domu.

tslobik
13. máj 2017

no....my sme z 800€ vyžili 4-čl. rodina..

veronikaszabova
14. máj 2017

@mamicka28 odkial ste?

emilia25
14. máj 2017

No mi ked sme sa snazili o 4 babo tak ja som si nakupila uz pocas snazenia pre potesenie ze to uz konecne vyjde.samozrejme ze nevyslo tak som vsetky veci aj po detoch aj nove cele vrece predala za 30eur fungel celu vybavu takze sa naozaj da kupit vybavu velmi lacno.no a samozrejme ze sa potom nase 4 vytuzene podarilo tak vybavu kupovala na novo prevazne v tescu ci v lidli su tiez pekne veci a pri potravinach sa to oblecko stratilo takze kolko clovek na to minul ani netusim kedze to bolo za celych 9mesiacov.

lasina
14. máj 2017

Moja mamka zarobí 650 eur a s toho ziju4. Podľa mňa je čarodejnica.Ale som mimo.Skus si spísať všetky výdavky,a tam uvidis kde ti utekajú peniaze.

sykorkauhliarka
14. máj 2017

toto je dalsia temicka na zdvihnutie tlaku....600 evro dame na najom a hypo....rodicovska je 230 aj s pridavkom vies ? aj ja si prosim peniaze na ucet ! nemam zaco chodit na kavicku a nemam zaco kupovat oblecko v h&m pre moje dieta

lala123
14. máj 2017

@mamicka28 poslala som Vám ip

sasa1983
14. máj 2017

@sykorkauhliarka to bolo zbytočné ironické. Ja si myslím, že hnm je jeden z najlacnejších obchodov pre deti, A chodiť na kávičku je absolútne bežná dennodenná záležitosť. Žiadny luxus. To, že niekto vie vyžiť zo 400-500eur je jedna vec.. (Najmä keď musi), ale V dnešnej dobe ani tých dokopy 850 nie je veľa. Podľa mňa je to dokonca pomerne málo.

marika6
14. máj 2017

@luciakozakova ak mate zaujem dam vam kontakt na pani ktora vam moze dat komplet vybavu pre babo do jedneho roka.

sykorkauhliarka
14. máj 2017

@sasa1983 jeden z najlacnejsich obchodov ? asi sa mi sniva ! mat doma kavovar je uplne bezna vec...chodit kazdy den na kavu do kaviarne ? pche priemerne 2 € denne za kafe ? 60 € za kavu mesacne je ok ? 20€ za 6 body ked za 10€mozes mat 5 ? ja si pripadam ze zijem v inom svete a iba firma v ktorej robi moj manzel zle plati zametnancov..ma nad sebou sefa a generalneho..to je vse ( takze si myslim ze je vysoko)...pri tom firma to je dost velka ;) ucitelia, predavacky, postarky,banici,.....zarobia menej od mojho manzela takze my nie sme na tom tak zle....takze my sme ten priemer a ty si zijes nadpriemer ;) ...nezavidim mam vsetko co chcem ale ma to irituje ..tento konzum sialeny

sasa1983
14. máj 2017

@sykorkauhliarka toto nie je konzum. Rozmýšľať, kde si z čoho mám urobiť a ušetriť. .netreba chodiť na dovolenky do Karibiku, nakupovať predražené kabelky, ..ale spoločenský a kultúrny život, pre ženu kozmetika, kaderník (pravidelne), zdravotná starostlivosť, vzdelanie, dake Basic cestovanie,..To by mal byť priemer a teda aj meritko životných nákladov. Krátkodobo sa vždy uskromniť dá, prečo nie, ale znižovať si nároky, ocakavania, pretože veď dá sa bez toho/tamtoho existovať. .hm

sasa1983
14. máj 2017

@sykorkauhliarka A súhlasím, že chodiť každý deň na kávu je nosens, ale 1krat do týždňa si vybehnúť na kavu/drink/veceru/obed je absolútne V poriadku, žiadny konzum.

lilyianka
14. máj 2017

@sasa1983 lenze niekto nema ani na to,aby si raz tyzdenne vybehol na kavicku,drink,veceru....nieto,aby niektora zena mala pravidelne na kadernika,kozmetiku a dovolenku 😉

sasa1983
14. máj 2017

@lilyianka Ved ja to chápem a sú aj dôležitejšie veci. Išlo len O to, že mať takú predstavu nie je konzum. Podľa mňa.

kvetinka75
14. máj 2017

ja len nepochopím, prečo si si doteraz nešetrila keď si vedela, že chcete bábo. My máme o 200 stovky viac a to už nie sme dvaja a aj ušetríme. Tiež som dostala pár vecí od známych alebo chodila po burzách , výpredajoch. Alebo cez net. Dá sa zohnať aj lacné detské oblečenie. Kočík som kúpila skoro najlacnejší. Mne bolo aj ľúto vyhadzovať kopu peňazí za niečo, čo využíjem iba pár mesiacov. Ale odkladala som si niečo z každej výplaty. A keď som bola na materskej, mali sme aj na výlety aj na kávičku bolo.
Varím jedlá, ktoré zasýtia - prívarky, kaše, mäso na šťave + zelenina, je toho dosť, husté polievky. Dá sa aj lacno aj zdravo variť. Ale dá sa to.

lilyianka
14. máj 2017

@sasa1983 keby si mnohe zeny mohli dovolit kavicky a kadernika,bol by to pre ne neskutocny luxus...niekto to ma bezne a berie to ako svoj zivotny standard...
Mna osobne by ani napr nebavilo chodit po kavickach a veceriach...kolkokrat sme boli a povedali sme si,ze sme rafsej mohli ostat doma...doma si navaris ovela lepsie i kavu si mozes urobit kvalitnu 👍 a teraz to neberiem z pohladu penazi...aj ked samozrejme,doma ta kava nestoji 2€a vecera 10€😉

jance333
14. máj 2017

tiež som na rizikovom, už 5 mesiacov, takže príjem je obmedzenejší. oblečenie pre bábätko mám niečo od sestry po jej deťoch, niečo som kúpila nové, keď bola dobrá akcia (Lidl, Tesco) a dosť veľa som vyhrabala v sekáčoch. niekomu sa to možno hnusí alebo neviem čo, ale tu u nás je plno sekáčov, kde sa dá nájsť úplne nové veci, veľa z nich dokonca ešte s visačkou za euro-dve alebo i za pár centov. veci 2-3x preperiem a nevidím problém. kočiar som kúpila z druhej ruky, po jednom dieťatku, dokonca môj vysnívaný za výbornú cenu. len treba hľadať.
veľa vecí tiež podostávaš od rodiny a kamarátov, teraz sa radšej sústreď na to najnutnejšie. čítala som tu kdesi diskusiu, kde mamičky písali, čo im pre bábätka vôbec netrebalo, skús si to pohľadať a naozaj rozmýšľaj pragmaticky. maličké bábätko toho vôbec nepotrebuje toľko ako sa nám snažia natlačiť do hláv obchodníci 😉
hlavne kľud a keď si na rizikovom, tak žiadne "brigády" ako upratovanie alebo stráženie detí radšej nerieš.

sasa1983
14. máj 2017

@lilyianka Áno, máš pravdu. Len neviem, či sa rozumieme.
Jedna vec je, že teraz nemám, nemozem/nedá sa..
Druhá vec je, znížiť si nároky a možnosti, dlhodobo, S tým, že veď to vlastne ani nepotrebujem.
Keď sa žena chce o seba starať, tak ďalej cvičenie, kaderník, kozmetika nie je luxus, aLe mala by byť samozrejmosť.

pribinak
14. máj 2017

@sasa1983 H&M jeden z lacnejších obchodov? Fuuu
Tak to by ma zaujímala tvoja profesia, pretoze u nas je H&M rozhodne hocičo ine, len nie lacnejší obchod
Lacnejší: Lidl, Kik, Pepco, Tesco, este C&A.
Ja som dlho žila v zahranici, tam je H&M lacnejší obchod, ale nie u nas

sykorkauhliarka
14. máj 2017

@sasa1983 niekto za to moze vysolit 100€ mesacne a vyzera ako prisera....ja si rada nafarbim vlasy doma a viem si aj obocko spravit ...bezecku drahu mam za domom atd...kto hlada riesenia ten ich najde...kto vidi iba problemy ...tak tomu nieje pomoci...nemali sme viac € ako pani zakladatelka pre malu sme kupovali vsetko nove veci od postielky cez kociar oblecko atd ;)

jajka257
14. máj 2017

@sykorkauhliarka suhlasim s tebou😀.
@sasa1983 ake mas povolanie?