icon

Budúca mamička v núdzi

luciakozakova
13. máj 2017

Ahojte mamičky.
Potrebujem radu alebo psychickú podporu... Som totálne v núdzi a neviem si rady. V minulosti som potratila a preto aby moja bolesť čím skôr prešla rýchlo som sa snažila o druhé bábätko. Podarilo sa 🙂. Teraz som v 20 tt. Kvôli predošlím nepríjemnostiam som od marca na rizikovom tehotenstve. A kedže mám na papieroch evidovanú len minimálnu mzdu moje nemocenské dávky vychádzajú na 250 eur . Nastala situácia kedy máme v domácnosti jeden plat, čo je cca 600 eur. Z nemocenských dávok a príjmu si zaplatíme byt a ledva spravím nákup. Lenže kde je výbavička pre moje vysnívané dieťatko a základne potreby pre matku? Nemyslite si, že som nič nerobila pre to aby som zlepšila náš finačný stav. Obvolala som neskutočne veľa pracovných ponúk ktoré platili na ruku ale kedže som uviedla že som tehotná na rizikovom tak ma každý odmietol. Preboha, veď ja nie som postihnutá. Viem že nemôžem robiť veľa vecí ale poupratovanie bytu alebo stráženie deti a starostlivosť o nich to zvládnem. Veď som aj bývala učiteľka v MŠ... Od marca som nebola ani s kamarátkou vonku pretože si nemôžem dovoliť ani kávu. Prerátavam každý cent aby nám vôbec vyšlo na jedlo. Prosím poradte mi nejako. Ja som už úplne bezradná.

moni244
14. máj 2017

@sasa1983 ja si mozem dovolit ten tvoj standart a nebavi ma to 😀 cize toto pausalizovanie, co ma byt standart je na dve veci

sasa1983
14. máj 2017

Ono toto úplne K téme nie je. Mne sa ani nejdna o to, že čo si kto dovoliť môže a nemôže. Ide mi O to, že teda vlasy sI žena má strihať sama??A prečo? Ved Áno. Dá sa to. Ale to, že mám potrebu to nechať na kaderníka neznamená, že je to dáky rozmar. Je to samozrejmosť. Som lekárka.

sykorkauhliarka
14. máj 2017

@sasa1983 vlasy sa nestrihaju kazdy mesiac.....iba ak by to bol kratky uces vtedy to chapem....ale to je mala polozka take podstrihnutie ;)

sasa1983
14. máj 2017

@sykorkauhliarka to bol príklad. A postihnutiie V Ba je 15-20eur.

ostorha
14. máj 2017

@jance333 Suhlasim ,ja som malej ked mala 1 rocik kupila na oslavu v sekaci saty s vysackou - 350 dolarov za 2 eura akurát topanký nekupujem zo sekaca ,ale veci ktore sa daju vyprat preco nie a chodia po sekacoch aj veeeelmi majetni ludia.

sykorkauhliarka
14. máj 2017

@sasa1983 aj ja byvam v Bratislave ;) salon v nakupnom centre fungl novy uces aj s umytim za tu cenu....

pribinak
14. máj 2017

@sasa1983 ak zakladateľka temy vyhodnotila situáciu, ze je v núdzi, tak 20ecok za kadernicku je vela. Proste to mas balík plienok a krabicu mlieka.
Proste musi vyhodnotiť co je nevyhnutnosť a co je v jej pripade luxus

Ja ju nechapem, nema ziadne úspory, nic našetrené aspon v prasiatku, hoci teda dieta nie je nechcene, žeby ju tehotenstvo prekvapilo

sasa1983
14. máj 2017

@pribinak Áno súhlasím. Naša diskusia bola mimo,veď na tom sme sa hromadne asi zhodli. Mne išlo O to, že vždy je lepšie nároky zvyšovať, ako znižovať. Ak sa dá. .

sykorkauhliarka
14. máj 2017

@sasa1983 trochu skromnosti este nikomu neublizilo...a autorka bude musiet naroky razantne znizit...kedze papierovo ma minimalku...materska bude tiez minimalna...

sasa1983
14. máj 2017

@sykorkauhliarka áno súhlasím. každý si môže dovoliť vyskakovať len v rámci svojich možností.

bellybug
14. máj 2017

@sasa1983 som asi jedina ale po precitani vsetkych prispevkov s tebou uplne suhlasim..zena ma tiez pravo spolocensky zit (vid kava) a starat sa o seba...😊 a aj hm👍

sykorkauhliarka
14. máj 2017

@bellybug sak jasne ze ma pravo! ked ma na to prachy a chce kludne ..ale taka co na to nema tej sa maju ostatni ludia poskladat ?kludne jej poslite na ucet zo svojho ked mate na rozdavanie nech vyuziva pravo s vami ;)

sasa1983
14. máj 2017

@bellybug thanks

sasa1983
14. máj 2017

@sykorkauhliarka ale veď je jasné, že aktuálne sa bude musieť uskromniť a že to iste dáko prežije.

lienka737
15. máj 2017

Mne sa nezdá 850 € na núdzu. To asi nevie, čo je ozajstná núdza.

Má predsa zdravého (predpokladám) chlapa, tak ked sa chcú mať lepšie a splodili dieťa, nech zamaká on.

candii
15. máj 2017

Vies co je nudza? Moja kamaratka zije z 223€ mesacne ma manzela alkoholika ktory ked jej zaplati vyzivne raz za cas je rada, maly ma 7m a nekoji lebo nemohla. Tak si zrataj mesacne UM + plienky, byt zaplatit a kde je ona? Jej strava vies kolko krat nemala co do ust? Kde je oblecenie pre maleho?? Toto je nudza.. mas 850€ mesacne ved to je pre niekoho luxus.. a nie este stazovat sa a mimochodom o dieta ste sa snazili tak hadam myslim dopredu a rataz zo vsetkymi moznostami a spravim financnu rezervu..

juliet86
15. máj 2017

@luciakozakova chodte na urad prace a pytajte sa na ake prispevky mate narok. Dalej mestska cast vam moze dat jednorazovy prispevok. Dalej mozes kontaktovat pomoc rodinam v nudzi organizaciu. Dalej charity najma krestanske napr saleziani ci frantiskani. Robia aj potravinovu pomoc aj s dovozom. Darujem.sk vela veci si vies zohnat jedlo oblecenie drogeriu aj takto. Len sa mehanbi poprosit o pomoc. Radsej teraz ako sa zamotat s pozickami! Drzim palce.

mircalla
15. máj 2017

Neviem odkial si - ale na Susedskej obzive je dost vela brigad ci ponuk. Hladaju casto niekoho na upratovanie, alebo si daj sama inzerat. Musis sa tam pridat do skupiny. Je to skupina na Facebboku
Raz som bola v podobnej situacii - robila som vsetko mozne, a pracu som nasla tam - ucila som anglicky, upratovala bytu, pomahala s nejakym cateringom, robila kompaz
Ale ty si tehotna, tak si davaj pozot na seba, to skor az po porode.

nivea777
15. máj 2017

@luciakozakova ja som skončila na rizikovom od 13tt a moja PN bola 370€ čo bol aj jediný príjem,našetrili som si z toho na kočík,celú výbavičku a ešte aj na "nepotrebné" veci ( veci ktoré nie sú nevyhnutné ako napr hniezdo,doodoo hračka,kresielko) a dokonca 100€ mesačne išlo na zubára takže z 850€ by ste sa mohli mať ako v raji

dai
15. máj 2017

@sasa1983 z daleka nie si jedina s normalnym postojom k zivotu... to len zial na konovi sa 1 kava do tyzdna poklada za luxus a ked kupis lacne body v h&m tak mas prekrutene hodnoty☹ niekedy konovi absolutne nerozumiem a rozumiem preco sa mame na Slovensku ako sa mame... lebo ludia si myslia ze prijem 850 euro v hrubom je super... co potom vlastne chceme?
- jasne ze prijem je to na 2 osoby na hranici chudoby - suhlasim ze mnohe rodiny z toho ziju a je to otrasne ze musia... ale pomaly tu skakat do zeny co sa stazuje ze je to malo ze aky luxus zije je uplne mimo☹ ved ak maju hypo a platia nejaku telku a telefon, tak na zivot nech im zostane 300 euro - opaet, viem ze na konovi su zeny carodejnice co z toho super zdravu stravu dokazu a su tak naturalne krasne ze si nepotrebuju ani sprchovy gel kupovat, detom len bio eko plienky menia a peru v domacom mydle... otazka je ci je toto normalne, ci su s takym zivotom spokojne a fakt nemaju chut ist sem tam do divadla a potom s muzom na veceru do kvalitnej restauracie ( nie takej kde sa vari horsie ako doma ) - je takyto vecer raz za mesiac luxus? alebo to skor pomaha udrziavat aj manzelsky /partnersky zivot v pohode? ( upozornujem ze taky vecer stoji cca. 100 euro... fajn by bolo aj slusne sa pekne obliect, aj sa trosku tou luxusnou kozmetikou primalovat a pod. ...)

zakladatelke - jasne ze ked prijem nestaci tak sa treba uskromnit - musis si uvedomit ze tvoj prijem vyssie nepojde - kedze si mala minimalku tak ani materska nebude vyssia ako rodicovska - cize cakaj nasledujuce 3 roky rovnaky ci nizsi prijem... dobre by bolo teda sadnut si, vyskrtat nepotrebne, zamysliet sa ci muz nevie spravit nieco so svojou pracou, nejak zvysit prijem brigadami po veceroch a pod., pripadne v jeho praci trosku stupnut aby lepsie zarobil... ak nie, tak riesit tvoj skory navrat do prace ak to nedate...
- dobre je pozriet si aj moznosti co ti tu dievcata ponukaju, ja som vzdy mala problem sa zbavit veci po detoch ( predavat ich mi neda - viem ze by som ani zlomok ceny nedostala, radsej ich darujem vzdy dalej - z toho mam aspon dobry pocit... pokial nemam niekoho v rodine tak hladam v okoli kto potrebuje )

dai
15. máj 2017

@nivea777 kde si prosim ta byvala? lebo setrit z 370 euro... v ba by si zato ani nebyvala ( a myslim ze v kazdom trosku vacsom meste by si mala problem nieco slusne zohnat )

sykorkauhliarka
15. máj 2017

@dai z 850€ na dvoch ludi sa da vizit aj v Bratislave vlastna skusenost...a vzdy sme mali na jedlo....samozrejme ze vtedy clovek nemoze platit 70 € za pausal...a lacne body v hm ? nebud smiesna....mna by zaujimalo kde robite s manzelom ked si zijete na vysokej nohe ;)

nivea777
15. máj 2017

@dai pri Nitre.nevravim že to tu je také drahé ako v ba..ale ja som mala 370 a oni majú 850 takže keď sa chce,dá sa..Samozrejme žiaden prepych ale ani núdzou sa to nazvať nedá

dai
15. máj 2017

@sykorkauhliarka prepac, ale ja zijem normalne, nie na vysokej nohe... pracujem od vysky a samozrejme ze som sa vypracovala casom, tak ako kazdy kto na sebe pracuje a prijima aj nejake tie vyzvy... a znovu -to ze sa da vyzit neznamena ze je to ok - ja som tiez zacinala s prijmom 300 euro a moj muz detto - ale teda ledva sme platili podnajom , cestu a jedlo - o nejakej kulture ci zaujimavej dovolenke nemohlo byt ani reci - detto nejake kvalitnejsie maso, ci lepsia restauracia bola mimo nas...
a lacne body v h&m? jasne ze je to lacne, len treba trosku nakupovat s rozumom - moje deti maju kopu veci z ralph laurenu nie preto lebo nato mam ale preto lebo nakupujem ked su akcie - vtedy ma teplakova suprava vyjde rovnako ako v tescu pomaly, v h&m, nexte, zare a podobnym Normalnych obchodoch su akcie pravidelne - ja mam pre dceru rada zaru a 2x do roka vo vypredajoch nakupim krasne veci za par euro ( tricka po 3 eura, bundy zimne nadherne za 15 euro a pod. ... ) okrem topanok sa podla mna da vsetko kupovat dopredu

sykorkauhliarka
15. máj 2017

@dai inac sa tu toci okolo h&m lebo ja som to tu hodila .... niektore veci kvalitou sa tam oplatia ale nie multipacky....kedy musi clovek kupit aj 3 trosku sa to narata...ale to je uz do buducna...pretoze novorodencovi stacia overaly....aj tak mu je tazko a zbytocne obliekat ine veci.. dake saty a pancusky a kraviny...a inac su ludia co po vasom standarde netuzia ...ak ho chces zit tak si ho zi....ja ti ho narozdiel od autorky nezavidim..mam trochu ine priority

sykorkauhliarka
15. máj 2017

@dai na slovensku strednu vrstvu nemas ..to nikto nevyvrati

dai
15. máj 2017

@sykorkauhliarka 🙂 cakala som koment k prioritam🙂 ako vies ake ja mam priority ked uz teraz vies ze ty mas ine? co ty vies ako ja doma zijem? podla mna ma h&m, detto next ako aj F&f ( tesco ) pre novorodencov velmi fajn bavlnene veci - dokonca aj bio kvalitu...za par euro... sama som to tam kupovala... fakt ale je ze cim su deti starsie tak tym mensi vyber je v tych obchodoch a detto aj kvalita pokulhava ( ked sa uz deti potia tak radsej kupim kvalitne sportove tricko ako f&f ci sa ako sportove tvari , detto tenisky ktore vydrzia pokial dieta z nich nevyrastie a pod. ...)

podla mna tu stredna vrstva existuje - ja napr. samu seba do nej radim... problem je ze vacsina slovakov vychadza zo svojich pomerov a tuto vrstvu uz poklada za pomaly zijucu luxus - pritom az taky rozdielny zivot nezijem od vacsiny, akurat nemusim kazde euro 3x v rukach otacat a mozem chodit sem tam aj na nejaku dovolenku ... nevlastnim ale vilu na slavine, nejazdim na lamborgini a ani nedovolenkujem pol roka na karibiku, do prace musim chodit tak ako kazdy iny kazdy den ( aj ked dnes nie napr. 🙂 kedze mam dovolenku...)

sykorkauhliarka
15. máj 2017

@dai ty mas prioritu mesacne dat 100 euro na kulturu aby si s manzelom rozumela...ja mam prioritu 100 € radsej usetrit a investovat do nehnutelnosti(takze urcite mame ine)...s manzelom napriek tomu mam super vztah (aj na kavu sem tam ideme)sama autorka vyroku dennodennej kavy v kaviarni uznala ze je to nonsens ..pre mna tvoj standard nema zmysel...ale kludne si nim zi...tu nejde o to kto aky ma standard ...tu ide o to ze ked na to nemam nebudem vyuzivat charitu aby som zila na vysokej nohe....chapeme sa ?

ostorha
15. máj 2017

Daju sa kupit kvalitne veci lacno,my ked ideme cez leto do Swiss tak uz v polke leta su neskutocne vypredaje a v Zare,Lindexe, HnM su fakt aj 90 percentne zlavy a da sa nakupit vela krásneho oblecenia po 3-5-7 frankov,ja napakujem aj 4 velke cestovne kufre .A tiez to dalej nepredavam nosim to na Cerveny kriz, mpjej doktorke ktora pracuje s tyranymi detmi ked bola mala este miminko tak som po nej vsetko nosila do kojeneckeho ustavu,ale su mamicky,ktore musia oblecenie po detoch predavat aby si financne prilepsili co chapem je tu uplne O.K. A je pravda ze okolo 70 percent veci co ma babo vobec nevyuzije.Svokra kupila malej paradny kociarik,ale ani sme ho velmi nevyuzili nosila som ju velmi dlho v klokanke aj po rukach takze bol hlavne na paradu.850 euro nie je luxus ,ale vyzit sa z toho da,treba si stale opakovat ,ze je to len prechodne vydrzime a bude lepsie.Ale je pravdou,ze vyhodu maju ludia ktory ziju v rodinych domoch neplatia najom , jednak sa da v lete dost vystravovat aj zo zahrady,sledovat akciove letaky obehat aj 3 obchody so zoznamom v ruke kde je naco prave vyhodna akcia ,ale to uz asi kazdy vie.

jance333
15. máj 2017

jaj, ženy, ženy... každý má iný štandard, iné priority. nám naša mamka od nepamäti prízvukovala, každý sa môže prikryť len takou perinou, akú má. čo je pre iných bežný štandard, je pre iného luxus. nemám potrebu sa s nikým porovnávať, obraciame sa s manželom tak, aby sme si spokojne žili. a to idem aj s kamoškami na kávu alebo sme občas vybehli večer na pivko. že mi príde zbytočné vyhadzovať peniaze za nový kočík alebo rada nakupujem v sekáči, to nie je ani tak o šetrení ako o presvedčení. dnes žije konzum, dobré veci sa vyhadzujú a kupujú sa nové, vyprodukuje sa toľko odpadu, že pre dobro svojich detí budem radšej šetriť planétu 😉 a za peniaze, ktoré by možno niekto dal práve na tie nové veci my ideme na výlet, za kultúrou a pod. nech si každý žije podľa seba a svojho svedomia.
ku autorke, 850e mi tiež nepríde taká núdza, že by sa musela obracať na charitu, je veľa ľudí, ktorí pomoc charity potrebujú viac. treba si len trochu okresať nepotrebné výdavky a nakupovať s rozumom. jasné, že má strach, ako sa postarajú o bábätko, väčšina tehotných žien má strach (či už z finančných dôvodov alebo vôbec ohľadom svojich schopností). sedenie doma na PNke tiež nepridá na pohode, veľa času a rozbúrené hormóny robia svoje. i ja som si tým prešla za tých 5 mesiacov, ale chce to kľud a pohodu. ja som ten "zabitý" čas okrem iného využila na to, že som hľadala informácie ohľadom kočíkov a pod., aby som nekúpila nejaký blud a neľutovala.