Budúce fungovanie s partnerom
Ahojte mamičky, chcela by som sa poradiť, možno mi viac pomôže váš názor na vec. mám nového partnera s ktorym som uz 1 rok avsak pozname sa uz asi 15 rokov. Mam 7 rocnu dcerku z predosleho komplikovaneho vztahu. Na jednej strane som velmi stastna a spokojna - partner sa s malou uci, hra, vari, uspava a mozem sa na neho spolahnut. Avsak je tu druha stranka nasho vztahu a to je tiez rovnako dolezita - ta financna. Partner u mna byva 6 dni v tyzdni a 1x do tyzdna je u svojich rodicoch. Prispieva mi na byvanie 100 EUR mesacne a ja zvysok. Mam hypoteku na byt a moje platby sa pohybuju okolo 600 EUR. Aby som vsetko zvladla uhradit mam teraz aj druhu pracu. Samozrejme nechcem od partnera aby mi platil moju hypoteku, avsak zaroven chcem mat rovnocenny vztah, kde budeme obaja platit rovnako. Keby sme boli v podnajme, predpokladam, ze by sme museli platit obaja rovnako. Partner aby sme usetrili a aby mi pomohol navrhuje ist byvat k jeho rodicom, ktori byvaju v zahranici, avsak vzdy do roka su cca 4-5 mesiacov doma na Slovensku. Moj byt by sme mali prenajat na cca rok a potom uvidime. Svokra chcela uz na jesen menit okna a spravit drobne prerabky (vtedy este stahovanie nebolo v plane). Teraz vsak chce aby som do prerabky dala aj ja peniaze (depozit a najom z prveho bytu cca 1500 eur) - byt v skutocnosti patri partnerovmu bratovi, ktori zije s rodinou tiez v zahranici. je to dobry napad? nie som na peniaze, ale situaciu by som videla skor riesenie tak, ze by mi zacal prispievat normalnou sumou a nemusime sa nikam stahovat. Lebo jeho vyjadrenie ze on sa mi snazi pomoct tym ze sa prestahovanim skor zbavim hypoteky mi celkom nestaci.
z vlastnej skúsenosti ti poviem, ze uz by som nikdy nevrazila ani euro do nehnuteľnosti ktora nie je moja. Je rozdiel delit sa o náklady (spotreba vody, energii, poplatok za TV) ako hradit náklady spojené s prerabkou alebo kupou. Ja mam syna z predchádzajúceho vztahu a tak sa u nas tie náklady na bývanie delia cislom 3. 1/3 je teda to co moj partner prispieva. Stravu riešime spoločne a dokonca su mesiace kedy na stravu minie viac ako ja. Ak by sa náhodou rozhodol on alebo JA ze uz spolu byt nechceme, tak si nebude narokovat na nic. Ak by sme boli doma iba dvaja, vtedy by sme s výdavkami na domácnosť isli pol na pol. Ale nie HYPO. Spis si vsetko co platis (okrem hypo a poistiek), ak bývate 3,tak jedna tretina je jeho. Samozrejme stravu vyrataj tak isto. Ak chceš aby ste so vsetkym sli na polovicu asi by bolo fer prepísať na neho cast nehnuteľnosti a v tom prípade by si ju splacal a plus platil podiel na domácnosť. To si ale nemyslim ze urobit chces.
@martuska_1984 pises ze si stastna a spokojna. Podla mna preto, ze mas minimalne naroky...a este si ochotna vobec uvazovat o takychto navrhoch zo strany priatela. Pre mna neuveritelne.
@martuska_1984 ozaj a nevola sa ta podarena rodinka Vychcálkovi? 😂
@martuska_1984 inak si niekde spomenula ze jeho rodicia chceli tu prerabku skor len to odlozili na jesen.A zrazu sa mate tam stahovat.Tusim z tymi oknami pockali na teba.Ja som.asi paranoidna ale nieze by som.sa nenastahovala ale dala by som.si na nich pozor.A zivobytie za 100EUR no radost zit.
@martuska_1984 ani by mi nenapadlo platiť prerábku cudzieho bytu. Mám dojem, že sa ťa snažia využiť a ani si nedali tú námahu, aby to nejak zakryli. Ostala by som pekne vo svojom byte. A tento týpek asi nebude žiadne terno do budúcna, takže by som prehodnotila aj vzťah. Pochybujem, že by som po tomto mala chuť, aby sa ku mne vôbec nasťahoval.
@babulkomale pre nás neuveriteľné, ale vidíš, že ona o tom reálne uvažuje a to nie je sranda, ja by som o niečom takomto ani na sekundu nepremýšľala :-O
prepac, ale normalny muz by ti sam ponukol viacej 50:50 plus nikdy by nedovolil to, co stari vychcalkovia navrhuju, ja navrhujem byt radsej sama ako s takymito prizivnikmi, prepac, len toto nie je jediny pripad co pocujem. Nikde sa neviezat a dat kilo aby sa nepovedalo, ved strava ked zratas kolko iba stoji pre troch ludi🤭🤭🤭
@martuska_1984 je fajn že si to tu napísala. Dúfam, že sa ti otvorili oči, aj keď na poslednú chvíľu, keďže sťahovanie má byť o týždeň😨
Za mňa nie že bývanie spolu či u svokrovcov či ako. Za mňa rada: vymeň chlapa!
asi som sa v tom stratila.... on ti neprispieva na stravu? nooooo tak dnes by jedol to co nakupi. A aj zajtra. 100eur za bývanie je podla mňa real 1/3 ale samozrejme bez stravy.
Este mi napadlo... Tak ako ti jeho rodicia odkazali po nom ty im tiez odkaz. Ci by ti neprispeli na novu pracku aj sporak, pripadne aj novu postel. Ked uz mas im synovi varit a prat aby si mala v com a na com a ze by sa mal kde dobre vyspat :D lebo to je taka absurdna poziadavka aku ti aj oni po nom odkazali :D zaplatit prerabku bratovych okien :D
@michelle567 strasna sila, drzost 🙈 nech ti kupia presne stari novu postel, skrinu, vanu, hrnce a vsetko co vyuziva podareny synacik, ale utekala by som, ked on toto povie akoby nic tak je taky isty, nechapem zeny, co mali strasny vztah su zrazu v menej strasnom a uz je to akoze super😕
Krásne. Ty budeš calovat, aby sa starí mali kam vrátiť, tvoj byť budú zatiaľ ničiť podnajomnici a frajer sa bude škrabať na riti a tešiť sa ako ušetril. Nie ani za nič.
Ale ked maju u brata platit 300. To je po 150. Mu povedz ze za tolko moze byvat aj u teba. Tiez nech da 150. A tak ako by ste si v tom byte museli kupovat stravu veci do domacnosti a vsetko nech aj na toto plati. Ze ste u teba na tom istom a este usetrite na oknach ktore nemusite platit.
Plus aj vlastne sukromie po cely rok.
Plus ešte nezabúdajme, že 4 mesiace do roka nebudete mať súkromie. Predpokladám, že v tom byte budú mať stále svoju izbu, ktorú nebudete využívať tak už ta suma nie je také terno.
@martuska_1984 absolútne perfektný nápad... Pre svokru a budúceho brata 😁 Vôbec sa do niečoho takéhoto nehrň preboha 🙄 Ak chce partner s tebou žiť, riešte spoločnú nehnuteľnosť a fifty-ffty.
@martuska_1984 Tak on prispieva rodičom, ale býva u teba :( Prečo mu nepovieš, že je to málo, veď mu varíš, perieš, upratuješ....aj "iné" služby poskytuješ .
@cecilia68 tak v 80% vari on, kedze ja este z domu pracujem a dotahujem pracu c. 2. V tomto problem nema a vari dobre
@martuska_1984 ved nejde tu o to, ci vari, on nie je tvoja gazdinka, ale rovnocenny partner, dokonca muz by mal platit este vacsiu ciastku, nakupuje vylucne on?
@martuska_1984 ani keby to bol jeho byt, by som do toho nešla. Ale bratov.....
@martuska_1984 ja ta chapem ale co ta zvysna tretina roka? A ked on neinvestuje do tvojho bytu preco by si ty mala investovat do bytu jeho brata????? No drzim palce kazdopadne.... tak nech na 8 nesiacov oni prenajimaju tamten byt napr... ci?
Ale ste mu nalozili ... 😃
Predpokladam, ze partner plati 100 Eur za byvanie plus aspon na polovicu kupuje stravu.
Co sa tyka ponuky na byvanie od rodicov. Treba sa pozriet na to, ze date 300 eur, z toho len 200 eur pojde na najom+elektriku a rodicom date za "pouzivanie" bytu a zariadenia 100 eur. Co je fer. Poziadavku prispenia na okna by som zhodil zo stola. Mozu byt radi, ze nemusia platit za prazdny byt a ze im niekto slusny (vlastny syn) nan dava pozor. A ak chcu dalej platit za prazdny byt, alebo tam mat problemoveho najomnika, nech sa paci.
Na druhej strane prenajmes byt, ktory podla lokality (Blava?, 2-3 izbak?) vynesie 300-500 eur po odpocitani najmu. Cize zisk 300-500 eur, hypo sa splaca sama a oproti tomu naklady 150 eur na byt u rodicov. Pricom mozes byt prenajat na 8 mesiacov a na 4 mes. sa don vratit.
@martuska_1984 tak to má veľmi výhodné .a strava ?
Tiež som riešila takéto nádhernosti :-/ a potom som stretla normálneho chlapa. Takýto špekulanti skúpi naozaj nestoja zato
@engbeng no ved presne, presne som aj ja teraz mudra 😉
@majkeel prenajimat byt vzdy na 8 mesiacov by znamenalo, ze jeho rodicia a oni si vopred urobia pevne stanoveny harmonogram, kedy sa na svk vratia a na ako dlho. A muselo by sa to zavazne dodrzat, lebo ona by bola zavazne drzana zmluvou k svojim najomcom.
Neviem, ci by sa im take obmedzenie pacilo.
Dalsia vec je stahovanie veci 2x do roka z bytu do bytu hore-dole.
Dalsia vec je, ze nenajde vzdy hned dalsich a dalsich najomcov, ktorym 8 mesiacov staci. Byt moze zbytocne prazdny stat a ona platit navyse inde.
Dalsia vec je aky typ najomnikov zozenie. Hypo sa splati a vezme si rovno uver na renovaciu bytu.
Dalsia vec je stahovat dieta takto z miesta na miesto.
A ine veci.
Niektore su dolezitejsie, ine menej, kazdopadne taketo behanie z bytu do bytu nie je zrovna idealne.
Ani pre ich vztah, ani pre vztahy s moznymi buducimi svokrovcami.
A ked uz sme pri tom, ona si moze rovno od neho teraz vypytat 150 eur, lebo u svojich rodicov to on povazuje za rozumnu cenu za najom.
To by mohla prezatial urobit ako prve.
To stahovanie do bytu jeho brata az potom.
@martuska_1984 "to sa mi priatel vysmial ze moj byvaly je chudak a ja som ho zivila :/"
mne o pride take paradoxne, kedze on ti sice nieco plati, no ale tiez to nie je bohvieco.
v podstate ma u teba naklady ako student na intrak. len to nie je byvanie s dalsimi tromi az styrmi cudzmi ludmi a vlastnenie naroku len na jednu postel a znasanie aj ich narokov.
Ono je to zlozite ked plati nehnutelnost len jeden. (aj u nas doma to tak je)
100 eur je malo, co sa tyka energii za byt (a nezabudnut na rozne poplatky ako smeti) by som dala NAPOLI
Dalej by som si vypytala najom za uzivanie bytu - adekvatne stavu daneho bytu (novy, stary, zariadenie) s prihliadnutim ze je to tvoj partner a nechces ho zdierat, dajme tomu do tych 100 - e
Preco najom? Lebo hypo platis len nehnutelnost, len steny. Lenze v byte su aj spotrebice (a tie sa radi a rychlo kazia), je tam nabytok ktory starne, je tam zrejme nejaka prerabka na zvysenie standardu byvania ta nieco stala, nove podlahy atd- toto vsetko su veci ktore mozu byt za 10 rokov stare a bude treba ich vymenit. Ty mozes z toho co ti da nieco odkladat na kupu takychto novych veci
Aj sukromne auto ked pouzivas na pracovne ucely dostanes preplatene ovela viac ako das na benzin - lebo treba ratat aj s opravami, poistkou, udrzbou auta. Ja takto bez hanby pytam aj od spolujazdcov vacsiu na benzin trochu vacsiu sumu ako platim ja - presne koli tomuto

@martuska_1984 tak po takejto konzultacii ze u teba 100 a doma 300 a preto je vyhodnejsie byvat u tebs by som asi zvazila ci je toho hodny