icon

Budúci manžel muslim

sarxhlpx
28. máj 2022

ahojte, chcela som sa opýtať či je dobre vziať si muslima , s budúcim manželom sa poznáme 2 roky a zatiaľ všetko je v poriadku len mám obavy z toho ako bude po svadbe

svetlonos
28. máj 2022

@sarxhlpx Ahoj, nedavno som citala prispevok lenkykravcovej na podobnu temu a zenu od takeho moslima ako bol opisany, odhovorila.
Mne moj otec povedal jednu poucnu a jednu zufalovyhraznu vetu, ohladom vtahov:
1- nikto ti neda tolko, kolko ti ja slubim
2 - ak by si mala byt s moslimom, to ta radsej zabijem sam
Akokolvek hrozne znie ta druha veta- mame dobry pekny vztah, je tealista, nikdy v zivote na mna ruku nepolozil, nebil ma, ale ze toto by nerozdychal.
Ja som ho pochopila.
Nepotrebujem ukamenovat, cest vinimkam, poznam dve manzelstva, kde muz moslim je laskavy vludny zenu miluje vazi si ju a je skvely otec. To su pre mna ale vinimky z pravidla.
V tomto za mna aj ked to neznasam - radsej ukrivdim 100kam akoby mi mal jeden ublizit.
Rozmysli si to

kittykat22
28. máj 2022

pytat sa anonymne na fore ci sa mas vydavat? To si robis srandu.

lucky_k
30. máj 2022

No baby, ak tieto témy sú skutočné, tak máme o čítanie postarané na dalších min 10 rokov, ....tieto slečinky ohúrené exoticky vyzerajúcim krásavcom nás budú sprevádzať ich životom od prvej facky, cez zlomené rebrá až po únos vlastných detí...samozrejme, že pri hulvátoch nezáleží na rase, národnosti či náboženstve ale slečna pochybuje už pred svadbou čo značí, že už teraz niečo nieje zrejme v poriadku....

mandarinka555
30. máj 2022

@jaja20 To nemusí....ona ho všade ospevuje, že je "dokonalý" 😝 Je to priam "briliant" medzi mužmi....

lenkakravcova
30. máj 2022

@svetlonos No závisí od toho aký Muslim. Nie je Muslim ako Muslim. Je vyše 73 rôznych odnoží islamu. Niektoré sú extrémistické (tak ako v kresťanstve mormoni s ich haremami). Treba vedieť presne druh islamu ku ktorému sa hlási a názory na hlavne otázky týkajúce sa spoločného zivota: práca žien, vychova deti, bitie žien (lebo sú také smery, ktoré povoľujú udretie neposlušné manželky po jej vylúčení zo spoločnej spálne..).
Ja sa hlásim k islamu koranskeho smeru, takže tieto hadisove sunnitske praktiky obmedzovania žien sa ma netýkajú (tie Boh v Korane nerieši, tie riešia hadisy - 120-300r ústne tradovane výroky). Čiže nie je islam ako islam.

Ak poznáš odpovede na tie otázky, a veríte si, chcete žiť tu na Slovensku, šla by som do toho. Ak si ale nie si istá, máš pochybnosti tak sa nikam nenahli. Čas ukáže.
Ja som so svojim mužom spokojná, ale zase - my sme obaja Slováci, takže sa na svet pozeráme predsa len slovenskými očami. 🙂

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
lenkakravcova
30. máj 2022

@zazvorka87 deti sa nepostia..

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
haley7897
30. máj 2022

@zazvorka87 niektoré smery udávajú vek 10 rokov ako vhodný vek na začatie postu, avšak platí, že deti nesmú byť nútené. Vhodný vek je vtedy, keď sa na to dieťa samo cíti. Povinným sa to stáva dosiahnutím puberty, 14-15 rokov. Moja dcéra napríklad veľmi chcela držať post tento Ramadan (9 ročná) a na moje prekvapenie ho zvládla úplne s prehľadom bez jedinej sťažnosti hoci ja osobne som nemala v plane po nej niečo žiadať jednak s ohľadom na vek a tiež tým ze som sa bála ze jej to spustí migrény (co sa u nej občas stávalo pri jednodňových postoch).

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
lenkakravcova
31. máj 2022

@zazvorka87
Všeobecne o zmiešaných manželstvách..

Korán prikazuje muslimom, aby sa neženili s neveriacimi ženami a so ženami, ktoré pridružujú k Bohu:

Nežeňte sa so ženami, ktoré k Bohu pridružujú, pokým sa nestanú veriace. Veriaca otrokyňa je lepšia než taká, ktorá k Bohu pridružuje, i keď by sa vám páčila.. (Korán, 2:221)

Muslimom je povolené si okrem muslimiek brať za manželky počestné ženy z Ľudu knihy (monoteistické kresťanky - nie tie, ktoré veria v trojicu, Židovky):

A jedlo tých, ktorým bola daná Kniha je vám dovolené a vaše jedlo je im dovolené. A počestné ženy z radov veriacich a počestné ženy z radov tých, ktorým bola daná Kniha pred vami, pokiaľ im dáte ich odmeny chrániac tým seba, nie s cieľom mať mimomanželský styk alebo mať priateľky.. (Korán, 5:5)

Muslimkám je povolené brať si za manželov muslimov:

A nedávajte veriace ženy za manželky tým, ktorí k Bohu pridružujú, pokým sa nestanú veriacimi. Veriaci otrok je lepší než taký, ktorý k Bohu pridružuje, i keď by sa vám páčil. Tí vyzývajú k ohňu a Boh vyzýva k záhrade rajskej a k odpusteniu na základe Svojho povolenia.. (Korán, 2:221)

Prečo islam vyzýva muslimov, aby si brali iba ženy, ktoré veria v Jediného Boha? - Na vytvorenie zdravého vzťahu je potrebná podobnosť systémov viery a spoločný základ. Deti väčšinou nasledujú a napodobňujú svojich rodičov. Ak majú manželia odlišné názory na výchovu svojich detí a celkovo odlišný pohľad, zvyčajne to prináša do manželstva nemálo komplikácií. Ako príklad uvedieme: muslim, muž považuje za dôležité, aby on a jeho potomkovia konzumovali nebravčové potraviny. Ak by mal za manželku napr. hinduistku, tá by preto, aby jej muž bol spokojný musela veľmi veľa zmeniť vo svojom živote. Ak by sa neprispôsobila a varila by manželovi bravčové, asi by takýto zväzok nemal dlhého trvania.

Prečo islam dovoľuje muslimkám vziať si za manžela iba muslima? - Boh nám ako muslimom dal určité pravidlá viery, ktoré sa snažíme vo svojom živote napĺňať. Praktizujúca muslimka sa pravidelne modlí, nevarí bravčové, nepije alkohol, chodí von zahalená, vedie svoje deti k islamu. Je pre ňu prirodzené a vhodné vziať si muslima, ktorý bude jej životný štýl plne akceptovať a chrániť. Len máloktorý nemuslim by dokázal pochopiť a podporiť muslimku v nosení slušného odevu, alebo v tom, že mu žiadnu bravčovú slaninu neupečie, alkoholu sa nedotkne, a že sa bude viac krát do dňa pomedzi iné činnosti modliť.

Boh nám nechce zle, práve naopak. Ak sa budeme držať zákonu Koránu, bude náš život menej komplikovaný.

habibim
31. máj 2022

@haley7897
@zazvorka87 moja dcéra (10,5r.) detto.. Mojou úlohou bolo zobudiť ju včas a nachystať jedla aké má ona rada.. A robila som to s hrdosťou.. Keď mi večer povedala, že zajtra nechce poistiť tak som jej len povedala, že dobre.. Tento ramazan vypostila spolu 27 dní, sama chcela❤️

andreafa
31. máj 2022

@sarxhlpx po slovensky moslim 😳

andreafa
31. máj 2022

@zazvorka87 takze na zeny su vselijaki, decka nebiju,tak su svati?? 🤮🤮🤦‍♀️

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
haley7897
31. máj 2022

@habibim oh a ako zvládala školu? Pre moju to bolo ok, postili sa aj s jej najlepšiou kamarátkou a niektoré dni sa k nim pridali aj ďalšie dievčatá z triedy a učitelia im dovolili zostať v triede a nenutili ich do jedálne, takže si boli vzájomne oporou a na post sa tešili týždne pred Ramadanom.

haley7897
31. máj 2022

@zazvorka87 s tým súhlasím, neviem si predstaviť, že by manžel začínal Ramadan s nastavením, že ideme trpieť hladom a sťažoval si ohľadom toho napríklad. Naozaj by mi vadilo keby takto niekto zabil "Ramadan vibe". A to by bol ešte najmenší problém.

matullienka
31. máj 2022

@haley7897
@habibim dievčatá môžem sa spýtať vy ste sa moslimkami stali až pri manželoch alebo ste od narodeninám vedené v tejto viere?

vanda323
31. máj 2022

@sarxhlpx Poznám rodiny ktoré sú úplne oka, a poznám aj ženu ktorá sa veľmi veľmi sklamala chlapík sa zahral že je Okey klamal až do svadby a po svadbe peklo....
Ale ja veľmi nerada skatulkujem ľudí na základe farby pleti, vierovyznania atď....čiže to podľa.mna.mjsis cítiť ty ako ste na Tom vo vzťahu aké má.prejavy všímať si ho v určitých situáciách

haley7897
31. máj 2022

@matullienka ja som Islam prijala v čase keď som bola slobodná, muž s tým nič nemá a môj muž Islam tiez prijal nezavisle odomna v čase keď sme boli rozideni. Nikdy predtým sme túto možnosť ani nekomunikovali. My sme trochu zvlastna story 😄

galioska
31. máj 2022

@sarxhlpx preco hned svadba? co ja viem takyto si beru zeny ken preto aby si udrzali miesto v krajine v ktorej su cez viza a potom sa na nich vybodnu. ale mozno to nieje tvoj pripad

matullienka
31. máj 2022

@haley7897 fíha vy ste sa teda naozaj našli. A pred tým si mala nejaké vierovyznanie či si vieru nejak neriešila. Mňa vždy fascinujú takýto ľudia, že čo ťa vedie k takejto zásadnej zmene

haley7897
31. máj 2022

@matullienka takto, my sa poznáme nejakých 9(?) rokov akurát sme sa po čase rozhodli rozísť čisto kvôli nazvyme to technickým problémom 😆 on v US ja v Európe ani jeden z nás sa nebol schopný kvôli záväzkom v tej dobe presťahovať na iný kontinent. A obaja sme boli kedysi veľmi spokojní ateisti a tuto tému sme nikdy ani nediskutovali. Pre mňa osobne to bolo akýmsi utvrdenim, že k sebe patríme keď sme sa po rokoch dali znovu dokopy s tým, že sme obaja v čase odlúčenia nezávisle na sebe nasledovali rovnakú a pre oboch rovnako nepravdepodobnu cestu. A potom, že život nieje sranda 😄

matullienka
31. máj 2022

@haley7897 nechýbajú vám niekedy také tie klasické Vianoce alebo veľká noc?

mandzula
Autor odpoveď zmazal
haley7897
31. máj 2022

@matullienka vôbec. Čakala som, že možno dcére budú chýbať zvyky zo Slovenska, ale adaptovala sa rýchlejšie skôr než som stihla niečo riešiť. Jej najlepšie kamarátky v škole sú tiež zhodou okolností muslimky, takže všetko prežívajú spolu. + Mne bolo vždy divne oslavovať narodenie Ježiša v zime keď mám pravdu povedať 😂 ako v biblii, tak Qurane je opis jeho narodenia zasadený do letného obdobia. Zimná oslava je umelý konštrukt. A potom my máme dva veľké sviatky tiež a úprimne celý mesiac Ramadan je veľmi intenzívne prežívany + na konci tiež riešime darčeky.

habibim
1. jún 2022

@zazvorka87 ja som katolícka 😉

habibim
1. jún 2022

@haley7897 tu neidu do jedálne, väčšinou si vezmú len desiatu a domov, čiže teraz nebrala nic..ale väčšina v jej triede, sú 5 kamošky, a každý deň skoro všetky postihlo.. Stalo sa raz že z nich 3 nie.. Keď máš kamošky, čo tiež chcú tak je ľahšie.. Ja som osobne postihla jeden deň, pre samu seba a nie preto, že je to vec môjho muža.. Ale keďže ja ešte kojím, tak ten deň som to dala s bolesťami hlavy a žalúdka a potom som to vzdala.. Ja by som vydržala možno aj celý post, kebyže sa môže bodá pit.. Lebo keď malého kojím tak viem aj liter vody za tým a toto mi chýbalo veľmi v ten deň..