icon

Byt alebo dom: Ako sa rozhodnúť?

ludka0309
1. aug 2024

Ahojte dievcata,
velmi rada citam kadejake diskusie a tak som sa rozhodla podelit sa s mojim “trapenim”. Byvame v krasnom novom 3-izbovom byte a v uzastnej tichej lokalite. Byvame sice v meste ale mimo ruchu, za 5min peso som tam kde si viem vsetko potrebne vybavit, vsetko je poruke a tym ze ja nejazdim je to ideal. Poblizku mame aj detske ihriska, umely travnik a ladovu plochu (mam 3chlapcov),cyklochodniky a dokonca 2min. od bytu ZŠ+stredne skoly. Je tu minimum aut takze moje deti tu vedia byt krasne samostatne a nemusim sa o nich bat. Problem je ale v tom, ze k mojmu 7rocnemu synovi pribudli minuly rok dvojicky, teda viac deti ako sme pocitali 🙂 a mame velmi malu detsku izbu to je taka idealne pre 1-max 2deti. Uvazujeme s manzelom nad domom ale museli by sme sa odtial odstahovat kedze tu u nas su na predaj max byty, ziadne zaujimave domy ani pozemky ale mne je to neskutocne luto kedze sme si tuto lokalitu vybrali na zivot kvoli vsetkym tym vyhodam. Co by ste robili na mojoˇ mieste? Uprednostnili dom niekde na dedine alebo ostali sa “tlacit” v malom bytiku. Neviem si predstavit ako budeme fungovat ked budu chlapci starsi. Najidealnejsie by bolo ist do vacsieho ale niekde na dedinu kde sice mas dvor ale nemas az tak vela moznosti, vsade musime sadnut do auta a ja do toho este nejazdim (vodicak mam ale mam akysi blok posledne roky). Clovek si zvykne vsade, sama som z dediny ale vyhovuje mi ten komfort byvania v meste, je mi luto odtial odist ale na druhej strane by som brala vacsie byvanie. Nesilime to ale rozhodujeme sa medzi domom a terajsim bytom, ktory by sme po dohode s manzelom prerobili tak, ze by sme zo spalne spravili dalsiu detsku izby a my by spali v obyvacke takze sukromie ziadne. Co by ste uprednostnili? Viem, ludia maju aj ine problemy ale ja momentalne riesim tuto pre mna velku dilemu. Nesilime to ale deti rychlo rastu a na taku stavbu domu tiez treba cas. Vdaka za vase rady a povzbudenia ako sa rozhodnut 🙂

Strana
z2
30katrusa40
1. aug 2024

@13uzivatelka11 tak finančnú situáciu nepoznám.

lenkakoc444
1. aug 2024

@ludka0309 ked nesoferujes na dedinu by som nesla. S 3 detmi uz vobecnie. Muza aj porazi ak bude 4 ludom robit taxikara.

lilian183
1. aug 2024

@ludka0309 skúste si dať inzerát,že byt si s niekým vymeníte kto žije tam kde vy a rozdiel doplatíte

h2
1. aug 2024

Ak je drahý štvorizbový byt vo vašej lokalite, bude drahý aj ten váš 3-izbový. Ak si to napriek všetkému nemôžete dovoliť, tak by som dala najväčšiu z izieb deťom, prípadne, ak to dispozícia bytu dovolí a nevadilo by vám to, tak deťom obe izby (staršiemu menšiu, dvojičkám väčšiu) a vy by ste mali spanie v obývačke.

luccija
1. aug 2024

@ludka0309 aj, keby ste vymenili izby 5 ľudí ráno na wc, v kúpeľni je dosť.Roztahovanie gauču v obývačke ta za chvíľu omrzí, nehovoriac o sukromi.Ja by som bola za dom aj napriek nevýhode so šoférovaním.Pri 3 deťoch to využijete.Ale nie dedinu kde nebude nič.Cakat, kým 15 r pôjde na strednu na internát je hlúposť možno ani nepôjde a zostane doma študovať. aj, keby išiel bude chodiť domov a chcieť mať svoje súkromie.
Pri 5 ľuďoch sa v byte nedoplatite energie.Nehovoriac o mieste, keď si náhodou niektorý prinesie kamarátov, frajerku, alebo prídu rodičia, návšteva čokoľvek...
Postavila, alebo kúpila by som rozumný dom s rozumným pozemkom kde sa môžeš realizovať a mať chvíľu relax.Pri 3 chalanov to budú bicykle, oblečenia, tenisiek, školské stolíky, starší bude chcieť mať kľud na ucenie...v dome si dopestujes, deti budú mať výbeh, nemusíš rozmýšľať kam s nimi v lete na výlety, ihriská a pri 3 deťoch ocenis bazén ako platiť kúpaliska, baliť veci...keď vám bude dlho pôjdete do mesta....aj autobusom, keď sa bránis šoférovaniu tiež nejazdim aj, keď vodičský mám za 20 min som v meste.A zase sa ti zmení život, keď nastupis do práce možno budeš rada, že ich vyzenies na dvor a nie ísť s nimi na ihrisko.

snowflakenel
2. aug 2024

Dalsia.vec....su v okoli deti vo veku vasich deti? Ak nie, casom sa.budu nudit. U nas v susedstve deti su, tak sa aspon vyhraju cez.leto a.cez vikend.
Obchod- velmi dolezita.vec. my mame najblizsi 5 km. Cize.zas sadnut do auta.ak daco surne chyba.
Ma.dedina chodniky? Lebochodit.s.detmi po ceste, plus kocik- v mojom pripade je adrenalin. ( u nas chodnik nie je, cesta uzka). Kolobezka, ci odrazadlo nehrozi. Auta jazdia ako blazni. Cize.ked chcrm ist s dietatom len na dlhsiu prechadzku, musim nalozit do auta, kde obycajne Babo zaspi, potom prelozit do kocara v meste, zobudi sa vacsinou . Plus sme.museli kupit vacsie auto, az do kufra vsetko pomestim. ( kocar, odrazadlo, kolobezku).
Fakt,,si premyslite.dobre. v dnesnej uponahlanej dobe je sukromie na dedine super balzam na nervy, no dostupnost vsetkeho, co potrebujes ty a deti zohrava.velku rolu...

erika237
2. aug 2024

Osobne by som brala byt kde je obcianska vybavenost hoci by bol drahsi ako dom, kde by som musela vsetko riesit sadnutim do auta.

Mozno mam idealizovanu predstavu ale je podla mna schodnejsie nechat vacsie dieta ist mhd v meste ako neustale byt taxikar lebo nebude mat spoje ak by ste mali dom na dedine napriklad. Ked to vsetko nejako hodnotim naozaj s dietatom/detmi je to podla mna lepsie v meste, kruzky, ihriska, len tak vybehnete na prechadzku a potulate sa po meste.

Rozumiem aj tvojmu muzovi, ze z financneho hladiska mu pride nelogicke kupovat byt drahsi ako dom, ale mne pride nelogicke sa z primerane velkeho bytu stahovat do domu, kde bude 3 arova zahrada a potom neustale sa rozvazat za pracou, zabavou a vyzitim. Samozrejme pisem z vlastnej skusenosti a este trosku specifickej, ale ja by som brala mesto.

Fakt by som velmi zvazovala financne moznosti a ak by sa to dalo riesila a hladala by som vacsi byt v meste.

mandzula
2. aug 2024

Isla by som do vacsieho bytu v meste, pretoze to, ze je byt drahsi ako dom nebude platit naveky - tu sumu v dome casom dobehnete na udrzbe, case, ktory jej venujete (ak vas to nebavi, plati do dvojnasobne), dalej na palive a case stravenom na cestach. Viem porovnat, s manzelom mam zazite oboje.

bosorkabb
2. aug 2024

@luccija sme 5 v byte a platíme 170 eur +elektrinu 55 a máme vždy preplatok. A to máme 4 izbový. Ráno na WC idú všetci postupne keďže nevstavaju rovnako.

luxus10
2. aug 2024

ano, ak je viac ludi v domacnosti, podstatne je, aby na wc obyvatelia netravili kazdy hodinu...ak je to len cas, potrebny na vykonanie nevyhnutnych ukonov-a nie tabletovanie, telefony, knihy, sudoku, krizovky a ktovie co este-tak sa to da zvladnut aj s 1 wc...

lavender94
2. aug 2024

Dom má podľa mňa veľa výhod a prace a investícií do neho bude toľko, koľko by budete chcieť. Nemusíte sa vyžívať vo zveľaďovaní a zahradkárčení. Dnes už je život v dome úplne o niečom inom. Ale bez auta si to neviem predstaviť. A s tromi deťmi už vôbec nie. Do nejakých 10 rokov je treba deťom robiť taxikára, trieskať sa s týždenným nákupom po autobusoch tiež nie je ideál. Ak dom tak určite druhe auto a budeš musieť jazdiť. Niekde ide z dediny par autobusov, niekde su spoje silné, ale nie je to mhd ktorá ide každých 5 minút v meste, takže treba všetko prispôsobovať spojom. Neviem prečo nejazdíš, či je za tým nejaká trauma alebo proste len nebola potreba, ale skús to. Keď muž nechce väčší byt, takto si ten komfort trošku nahradíš a nakoniec budeš za ten vodičák fakt rada.

blunka
2. aug 2024

No my sme zmenu už urobili. 3i byt v novostavbe vo veĺkom meste sme s radostou opustili. Mame nový 5i dom v menšom meste (skoro ako lepsia dedina).
Tak isto mám vodičák a vobec nejazdím ani neplánujem. Deti 2 kusy.
Zmena bola super nápad ani na sekundu sme neobanovali.
Základ je vybrať si miesto kde je MŠ a ZŠ, obchod a posta a dobre dopravnu spojenie.
Tym nikoho nebudeš zavažať lebo budu chodiť do ZŠ peso a na stednu su schopní cestovať busom. Len musí chodiť dosť často.
Lebo sú dediny a dediny.
A od voĺby tej konkretnej dediny zavisí ako uspešne to pre vás dopadne 😀.
A naozaj 5 ĺudína 1 kupelnu je mooooc.

lujza123
3. aug 2024

Byt vami určite zvolím sťahovanie. Ale máte čas, rok, dva možno aj tri. Rozhodte siete, hľadajte. Ráno par minút čeknút internety či sa niečo nové neobjaví a sem tam zbehnut na obhliadku ta nic nestojí

Z vlastnej skúsenosti viem, ze niesu len dve možnosti byt v meste verzus dom na dedine.
Niekde medzi tým je množstvo rôznych nehnuteľností, len ich treba objaviť.

Ja som pred rokmi hľadala 2 izbový byt v meste a čím viac obhliadok som absolvovala tým viac sa mi otvárali nové a nové možnosti.
Najskôr som pozerala len cez net, postupne ako som chodila na obhliadky s realitakmi tak sa mi začali sami ozývať s ponukami. Niektorí boli fakt podfuckári ako taky predajcovia teplej vody, ale podaktorí zas veľmi šikovní a ochotní. Veľa dobrých ponúk sa ani na web nedostane.
Potom som skúsila aj starú klasiku - pýtať sa ľudí či niekto nepredáva (najlepšie zdroje info sú krčmy a babky pred kostolom), lístočky do schránok .

Po dvoch rokoch hľadania som vďaka listocku do schránky našla starý dom, kludna okrajová časť mesta, za cenu prerobeneho 2 izb bytu. Jasne ze nakoniec bolo treba viac investícii ako som povodne plánovala, ale určite to stalo za to.

lujza123
3. aug 2024

Ja keby som v tvojej situácii tak by som hľadala niečo co ma 3 samostatne izby. Nehladela by som na počet izieb a veľkosť, ale na potenciál. Niekedy vie byt aj malý priestor funkčný a naopak veľký o ničom, iba labyrint so zbytočnými metrami navyše - priechodné izby, dlhé chodby, mini kuchynka a zbytočne veľká obývačka.

Urcite vlastnú spálňu pre rodičov, koli súkromiu, pri 3 deťoch potrebujete nejaký svoj priestor bez rizika nečakaných detských návštev počas dospelackych aktivít, proste možnosť niekam sa zavrieť, ráno si pospať, mať tam vzdy poriadok.
Decka majú veľký vekový rozdiel, starší určite potrebuje svoj kútik, hlavne ked bude v puberte. Dvojičky môžu byt spolu. Pripadne jednu izbu pre všetky deti ale zvlast priestor na herňu - niektoré domy vedia mať na poschodí 2 izby a väčšiu halu kde môže byt takáto herňa/ detská obývačka

Oddelene WC, ideálne kúpeľňa s wc a druhé samostatne WC. Alebo aspoň možnosť prerobiť takto existujúcu kupelnu. V dome moze byt druhým WC aj nejaká nová latrina, či toaleta v pivnici, garáži atd

Veľkú pivnicu - priestor na bicykle a haraburdy pre 3 deti

Dostupnosť skoly, do skolky aj tak musis deti doviesť ty, ale do tej skoly, na kruzky ideálne aby vedeli chodiť same.

Či nutne potrebujete záhradu je už na vás, ja by som určite záhradu chcela. Maličkú, stačilo by len miesto na terasu, gril, deťom skladací bazen a možno psa či mačku

Radšej by som investovala viac peňazí, s možnosťou ze ked deti vyrastú to predám.
Pozerala by som okraj mesta či prímestskú dedinu, domy v radovej zástavbe alebo maličké pozemky a postaviť si vlastný domček. Nie veľký, ale rozumne vyriešený.

Všetko prerátavala na 15 rokov. Ked si spočítas dopravné náklady pre 5 člennú rodinu z dediny do mesta, pripadne vysoké energie a fond opráv v starom byte na sídlisku tak možno zistíš ze za tie peniaze mohol byt dom v meste.

simca06022011
3. aug 2024

ostala by som v 3i byte a neriesila, popracu sa. Ja vidim ako vela casu travime "doma", presne si pamatam v byte kolko casu sme ako deti travili "doma" v detskej izbe tiez... za mna blizkost vsetkeho, dobra lokalita je na nezapaltenie. A dvor??? som v novovybudovanej casti dediny par km od mesta, na DVOROCH nie su ziadne deti. ZIADNE. Nikto nikde, cele leto tu nie je ani noha, cely skolsky rok vidim ako idu domov zo skoly / niektori az fakt neskoro vecer/ a rano do skoly, Tolko k dvorom a vacsim detom. Este aj kamoska co tu byva s velkymi dcerami, ak pridu na navstevu kamaratky, zavrete su vsetky v izbe... a je im fuk ze tam su ako sardinky :D na dvore nie je ani noha.

lujza123
3. aug 2024

@simca06022011 to možno záleží od povahy ľudí, vratane deti, kto je koľko na dvore.
Napríklad u nás okolité domy, jedna rodina na dvore snáď aj bývajú, sú tam vkuse deti aj dospelý. Ďalší zas dom duchov, vzdy ticho, tma, nikde nikoho ani dnu ani vonku. Jedny susedia zasadne ona vonku on dnu, v každú ročnú dobu.
Cez rok je tu deti veľa ale cez prázdniny nikde nikoho.

Dcéru mám väčšiu a ta je na dvore tiez dosť často, lehní v hamaku na terase lebo ma tam pomerne dobry wi-Fi singnal, počuje rádio z izby a ma tam bazen.
Vo veku 1 - 10 bola možnosť dvoru na nezaplatenie.

Ale mas pravdu s tou lokalitou, obcianska vybavenosť je základ

zeldia
3. aug 2024

@ludka0309 ostať v byte a kúpiť do detskej poschodovú postel. To je len par rokov deti vyrastú, rozhodne by som to neriešila teraz. Keď budeš mať väčší priestor budeš viac upratovať a pri troch deťoch sa starať ešte aj o dom zahradu, nie.

Strana
z2