Byť doma s deťmi x rokov verzus kariéra a práca
Zamyslam sa len,co je lepsie pre zenu,alebo ci by sa mala,resp.ci sa zeny zamyslaju nad tym co chcu ony v zivote pre seba,je lepsie byt 10,15,20 rokov na materskej a potom pracovat,poznam rozne zeny,take co deti nechcu,lebo v tom nevidia zmysel,proste dospele dieta neriesi svojich rodicov,neratam navstevy...potom zeny,co skoncia vysoke skoly,aj dve a okamzite idu na matersku a su aj desat rokov na nej,bez praxe a bez prace,otazku si polozim naco im boli skoly...hmmm...potom zeny,co aj pracu aj dieta prestriedaju,aj zeny,co maju 6,8,12 deti...hmmm....co by mala zena chciet od zivota? aky je zmysel zeny? ked som videla dokumenty z vych europy bolo mi do placu,zeny tam rodia od puberty x deti,x zdravotnych problemov...a nic,ani do troch nevedia naratat,plakali ake maju zdravotne problemy a cele zufale boli,do placu mi bolo nad nimi...mali xxx deti ale ony boli,resp su nuly pre seba pre muza pre deti,tak sa len zamyslam,ze kde je teda miesto zeny v tomto svete? mame stat pri plotni a mat desat deti,alebo mat jedno dve,alebo sest deti,alebo nemat ziadne...ja sa nad tym zamyslam...bo mam okolo seba zeny aj take aj take a niektore ziju tak mechanicky,ze bud deti maju,ani nevedia naco preco beru ich jak na pase alebo deti nemaju,lebo nechcu alebo nemozu a aj take co maju aj karieru aj dieta,co vy na to...hm?
@sensen12 Na materskej 10 rokov?? Rozhodne je pre zenu lepsie mat AJ karieru. Nechapem, preco by zena nemala mat karieru, preco by zena nemala pracovat? Ja som z tych zien, ktorej zmysel zivota nie je iba porodit a byt matkou, nikdy som sa tym neobtazovala, ale viem, ze chleba nepada z neba, a ak vobec chcem zivit seba a niekedy aj dieta, tak musim chodit aj do roboty, ci?
Jš nám aj VS aj deti aj prácu. Nie kariéru, ale beznu pracu s dobrým pracovným časom ... A hlavná je asi vnútorná spokojnosť. Potom sa aj človek cíti zdravšie.
Čo je lepšie pre ženu? To je velmi nekonkrétne položená otázka. Pre každú je to niečo iné. Jedna vidí zmysel v deťoch a rodine, druha v kariére tretia to chce mat vyvážene. Každá si vyberie cestu podľa svojich potrieb a túžob. Niekedy ale ten vyber urobí aj na základe potrieb a túžob muža, s ktorým žije a potom je nešťastná. Každá sme si strojcom svojho štastia v tejto sfére...
Podľa mňa každá žena by si tak trochu mala hľadieť aj v kariére aj keď má super manžela so super príjmom a prístupom.
Lebo čo ak bude mať nehodu, nebodaj zomrie a pod. Ako sa postará o deti?
Deti vyrastú, odídu, nebude variť, upratovať, piecť.............
Podľa mňa treba byť tak trochu sebec, hľadieť si sebe, čo ma baví, čo chcem, nie si deti a muža postaviť na piedestál a na seba zabudnúť.
Kazdy nech si vyberie to, co ho naplna...daju sa zvladnut aj deti aj praca, staci dobra organizacia, logistika a pre rovnaku vec nadchnuti rodicia...mam 42, deti velke a pracu, ktora ma bavi...nehovorim, ze to obcas nebolo o drzku, ale dalo sa to zvladnut
@sensen12 to je individualne...su zeny,kt.chcu byt mamy...a jednoducho tym ziju....mozno aj mali nejaku karieru,ale ked zitili,ze cakaju dieta...potom dalsie...ostali pri nich...pribudli dalsie deti...ziju nimi,ich uspechmy,max sa im venuju
su zeny,kt.maju deti.....
su zeny,kt.by radi sklbili pracu aj rodinu
a su zeny,kt.nechcu deti
tak ako sme kazda ina,tak mame aj ine pohlady na buducnost
mne sa zeny.kt.maju viac deti a naozaj sa im venuju,podrieduju rodine a rodinnej pohode vsetko a dokonca ich to aj naplna vnutorym stastim.....mne sa tie zeny velmi pacia a sklanam sa pred nimi
ja osobne by som sa rada vratila do svoje prace....raz.
@sensen12 tiez si myslim, ze pre kazdu zenu je nieco ine zmyslom zivota. Ja mam 33, dieta zatial nemam. Studovala som, aj v zahranici, vela som cestovala, mam zazitky, ktore by som nemala, keby som mala dieta v dvadsiatke. Mam dobru pracu, som zabezpecena a teraz to az citim, ze som na dieta pripravena 🙂 Niektore zeny si nevedia predstavit mat dieta takto neskoro a ja zas naopak. 🙂 A chcela by som aj popri materskej nadalej pracovat a rozvijat sa 🙂
@sensen12 podla mna sa neda relevantne odpovedat, ako bolo spominane su zeny, ktore bavi byt doma s detmi a je to pre nich praktickejsie a ak to finanacna situacia dovoluje aj lepsie pre vsetky strany, ako cele rano lietat po mesta a uskladnit deti potom do prace, potom z prace deti atd...niektore to radi absolvuju, potrebuju pracovny kolektiv, ale behaju s vyplazenym jazykom a potom su take, ktore materstvo nenaplna a ak maju deti niekomu ich doslova zavesia na krk...vtzedy si vravim na co im potom deti alebo ich nemaju...fakt zalezi to na zene, mam kamosky co bez nejakeho pracovneho zazemia otehotneli a boli v poho, lebo praca a kariera pre nich nikdy nejak moc neznamenala....a plus niekedy sa zamyslam o akej kariere hovorime...nie je kariera ako kariera....vacsina zien je po materskej zamestnana vselikde...ziadne povolanie neznevazujem, ale v istych intenciach nemoze hovorit, ze by clovek robil karieru...by som skor povedala, ze zaraba peniaze...
ja si neviem predstaviť byť trebárs 10 rokov nonstop na materskej, s oboma deťmi som nebola ani 3 roky (ked to zrátam spolu), ale zasa od prvého som sa príliš rýchlo hnala do práce a nebolo to dobré, s druhým som bola doma 2,5 roka s občasnými pracovnými ponukami, ktoré sa dali robiť z domu ... takže žena musí nájsť ten správny balans medzi deťmi a prácou.
ahojte,ja len osobnu skusenost: mam vs,aj pracu a dve deti (3 a 5 r),teraz mam 30 rokov.vzdy som po roku isla do roboty,aspon na nejaky skrateny uvazok.ale bez ok xlapa by sa to nedalo.vzdy som si myslela,ze praca je velmi dolezita pre zenu,ale cim dalej tym viac si dovolim tvrdit,ze deti a spokojna rodina je ovela viac...a to som aj vela cestovala si dovolim tvrdit,aj studovala v zahranici atd...robotu zacinam cim dalej,tym viax vnimam len ako zdroj prijmu a nie nejake uspokojenie alebo jak to nazvat...okrem samozrejme zien,ktore deti nemozu mat,tie ,ktore ich "nechcu" jednoducho nedokazem pochopit a myslim,ze o velmi vela prichadzaju
@sensen12 ides z extremu do extremu byt doma 12 rokov, 4-6 deti...
Ja poznam take co su doma aj tych spominanych 12 rokov ma 3 deti a bavi ju byt doma, muz zarobi a ona svoju pracu terazneriesi,ak muz chce dobre zarobit musi byt dlho v praci a ona ma najmensie 3 rocne
Kazda zena je ina mna by bavilo byt doma cely zivot varit, piect, chodit na trh kupit zeleninu, ist s detmi na kruzky do parku nehnat sa stale s vyplazenym jazykom z rpboty domov varit a robit ulohy.Volakedy som mala dobru pracu, terazma naplna rodina,.Si zeny, ktore doma ledva vydrzia 2 roky a dieta nevh je v skolke a oni sa chcu realizovat je to kazdej osobna volba.
Az, ked zena porodi a vypiple dieta zisti kde je jej miesto.Ideal by bol zeny nlnech robia na pol uvazku a potom by mali cas sa venovat aj sebe aj rodinr.
Ty sama uvidis kde je tvoje miesto.
Mne nevadia a ani nepozeram cez prsty na zeny, ktore su doma x rokov a pecu domaci chlieb pre deti a su stastne.
@sensen12 Pamätám si ťa z inej témy, keď ti vyšli v tehotenstve zlé výsledky a riešila si, či bude bábo v poriadku (ja som na tom bola rovnako). Dúfam, že všetko dopadlo dobre. 🙂 Môj názor je, že nemá význam riešiť takéto otázky všeobecne, skôr sa zamerať na to, čo teba osobne napĺňa, aké máš túžby a plány, čo čakáš od života. Neporovnávaj sa s inými ženami matkami, každá sme iná a prežívame materstvo rôzne.
@sensen12 a nerozumiem preco Ta tak rozlutostil dokument o tych zenach z vych.Europy.ja mam 90%kamaratok co maju 3 deti s roznymi vekovymi rozdielmi aj velmi velkymi, jedna ma dokonca 4 deti a nie su to chudery nad ktorymi treba zaplakat.Maju aj VS, ale tak nejako sa prisposobili rodine.Ale kazda robi aspon nieco bud z domu, na zivnost...pokym su deti v skolke, skole.Kazda zena ma inde miesto zalezi vela x ako zila matka tej zeny, ak to bola karieristka, casto aj dcera je taka je jej vlastny taky model fungovania rodiny.ak biekoho nebavi obetovat sa kompromis nech nema deti ved to nie je povinnost.Ale jedno dieta, ak zdravie dovoli by mala mat kazda zena🙂
mam kamosky, co maju dobru pracu, ale trpia, ze nemaju ziadne deti.
mam kamosky, co maju dobre deti ale zlu pracu.
mam kamosky, co maju dobru pracu a zle deti. 😎
myslim, ze nech sa kazda zena zariadi ako jej vyhovuje, neodsudzujem ziadnu, ani ked sa vedome rozhodne nemat deti a uprednostnit karieru, ak jej to vyhovuje, je pre spolocnost rovnako prinosna ako ina matka, co dobre vychova kludne aj tych 10 deti.
a nevidim to ako problem, mat aj rodinu, aj pracu, ak je niekto nespokojny a zdeptany sam v sebe, ani idealna rodinka alebo uzasna kariera to nezachrani.
ps. ked som si pred poslednou materskou vypocitala, ze aktualne mam vek odchodu do dochodku 68 rokov, myslim, ze ziadna praca mi neujde, este sa v zivote narobim az az.
asi sa toho dochodku vlastne uz ani nedozijem 😀 😝
nepoznam ani jednu zenu, ktora by bola 20rokov na materskej 😅
v kazdom pripade, co je dobre pre jednu, pre druhu byt dobre nemusi - takze taketo zamyslanie je uplne zbytocne.. kazdy ma ine priority, sny a zivotne ciele..
mna velmi mrzi, ze niektori ludia co sa rozhodli pre karieru casto odsudzuju tych, co sa rozhodli pre rodinu a tak isto je to aj naopak.. proste niekedy sa zda, ze su to dva tabory, ktore sa navzajom nevedia pochopit a stale si jeden tabor mysli, ze ten jeho zivot je lepsi a prinasa nieco viac ako zivot druhych - preto podla mna aj taketo "zamyslania" na internete uz niekolky krat citam..
zjednodusene povedane, niektori ludia sa citia byt nad ostatnymi preto, lebo maju pocit, ze ten ich zivot je spravnejsi..
ked sa vratim do prace ja (ak pojde vsetko podla planu) tak to bude dokopy 7rokov co budem doma, mam tri deti.. odrobene uz mam takmer 9rokov.. ak sa nic v nasom state nezmeni, tak do dochodku pojdem cca ako 62rocna zena, cize ak nebudem uz mat viac deti, vzdy si najdem pracu budem mat odrobenych 35rokov a odrodene tri deti - ktore znamenaju pre nasu spolocnost dalsi ekonomicky rast..
casto sa totiz stava, ze ludia pozeraju na zenu na rodicovskej dovolenke ako na nejaku darmozracku, co si doma sunky vala za statne peniaze, ale neberu do uvahy, ze nasa populacia starne a na nase dochodky uz pomaly ani nebude mat kto robit..
takze to nie je len rodicovska vs. kariera - treba sa na to pozerat tak, ze aj rodenie deti prinasa do nasej spolocnosti ekonomicky prijem, nie len praca vykonavana v pritomnosti.. pretoze kariera a rodina jednotlivca dusevne naplna, ale vsetko toto smeruje k tomu, aby spolocnost nejako ekonomicky vedela fungovat..
Pre zenu je lepsie to co si sama zela. Su zeny, ktore sa v pozicii len matky citia fantasticky, ak im to tak vyhovuje a finančne nestradaju nie je ziaden dovod aby sa nutili do niecoho co im nesedi. Mne zas vyhovuje mat aj pracu, nie nejaku zavratnu karieru, ale cosi, co je pre mna ina forma zataze a vytvara mi rovnovahu k detom. Idealne by bolo, keby kazdy mal to, po com tuzi, skoda ze to tak v zivote nefunguje 😉 Ale casto sa staci trochu posnazit a moze si kazdy vytvorit ten svoj kusok stastia presne podla svojho zelania.
velmi zaujimave a dobre nazory
@sensen12 ale to, co ta rozlutostilo na africkych zenach /neviem, najprv si pisala o vychodnej europe 😅/
nie je predsa sposobene tym, ze su bud na materskej, alebo riesia karieru.. tieto staty maju uplne iny ekonomicky system, velke priepasti medzi bohatsvom a chudobou a tak tam ludia ziju v hroznych podmienkach, nerozumiem co s tym ma spolocne riesenie kariery /ktora tam tak, ako vzdelanie je na velmi nizkej urovn/ a rodicovstva..
kazdy si riesi a prple sa v tom, co ho sameho pali :D a co si potrebuje v zivote dotiahnut
@jana_eyre som to asi nedoplnila dokumenty boli aj z vych europy aj z afriky a tie zeny fakt fakt nic ine v zivote nerobili okrem deti,strasne nieco to bolo a plakali,ze ony nic neznamenaju,x bolo v nemocnici a s nimi rozhovory,deti rodili za pochodu fakt na poli a tak som sa zamyslela ze ci to je to spravne pre zenu,ze hoci ma xxxx deti,ze vlastne ona nic okrem deti nemoze...proste strasne ma to sokovalo ako tam ziju aj dnes a ti muzi ich maju za uplne nuly
@sensen12 to, že žena porodí veľa detí ešte nemusí znamenať, že ich majú muži za úplne nuly ... tie ženy žijú v iných podmienkach a spoločenskej situácii. Ani tu ešte pred 50-100 rokmi ženy neriešili či deti alebo kariéra, mali veľa detí a boli pritom vcelku spokojné. Mala som kedysi taký rozhovor s mojou babkou, mala 9 detí, pracovala v robote len maličko (len aby dostala nejaký dôchodok) a aj to podradnú prácu, napriek tomu bola spokojná ... a vravela mi, že ako sa teraz ženy stresujú, behajú od detí do roboty. a ona síce mala veľa detí, ale starala sa len o ne a o domácnosť, kde mala dosť podstatné slovo ... deti od istého veku museli doma pomáhať a ona sa vlastne až tak nenarobila. Manžel zarábal ... horšie to vraj mala jej mamina, ktorá mala len ju ako nemanželskú dcéru a nevydala sa, robila cely život u cudzích na statku a nemala vlastne nič. lepšie jej bolo až ked ju ona potom po svadbe vzala dožiť k sebe.
@jana_eyre no to je pravda,mna tato problematika dost zaujima,kedze sa tomu venujem dlhsie,celkovo postavenie zeny v spolocnosti atd,poznam aj zeny co deti ani za svet nechcu a naozaj aj zeny,co boli bezmala 25 rokov doma a dnes maju 60 a nemozu ist na dochodok,bo nedostanu ani zivotne minimum

V nejakom časopise o zdraví (tuším Zdravie 🙂 ) písali že podľa nejakej štatistiky najzdravšie sú- a tým pádom najdlhšie žijú- ženy ktoré majú manžela, deti a prácu.
O počte detí nepíšu 🙂 takže asi tak, všetko s mierou. Môj názor. 2-5 detí, ale nezostať doma navždy, nájsť si aj prácu. Najlepšie takú čo ju baví.