Byť doma s deťmi x rokov verzus kariéra a práca
Zamyslam sa len,co je lepsie pre zenu,alebo ci by sa mala,resp.ci sa zeny zamyslaju nad tym co chcu ony v zivote pre seba,je lepsie byt 10,15,20 rokov na materskej a potom pracovat,poznam rozne zeny,take co deti nechcu,lebo v tom nevidia zmysel,proste dospele dieta neriesi svojich rodicov,neratam navstevy...potom zeny,co skoncia vysoke skoly,aj dve a okamzite idu na matersku a su aj desat rokov na nej,bez praxe a bez prace,otazku si polozim naco im boli skoly...hmmm...potom zeny,co aj pracu aj dieta prestriedaju,aj zeny,co maju 6,8,12 deti...hmmm....co by mala zena chciet od zivota? aky je zmysel zeny? ked som videla dokumenty z vych europy bolo mi do placu,zeny tam rodia od puberty x deti,x zdravotnych problemov...a nic,ani do troch nevedia naratat,plakali ake maju zdravotne problemy a cele zufale boli,do placu mi bolo nad nimi...mali xxx deti ale ony boli,resp su nuly pre seba pre muza pre deti,tak sa len zamyslam,ze kde je teda miesto zeny v tomto svete? mame stat pri plotni a mat desat deti,alebo mat jedno dve,alebo sest deti,alebo nemat ziadne...ja sa nad tym zamyslam...bo mam okolo seba zeny aj take aj take a niektore ziju tak mechanicky,ze bud deti maju,ani nevedia naco preco beru ich jak na pase alebo deti nemaju,lebo nechcu alebo nemozu a aj take co maju aj karieru aj dieta,co vy na to...hm?
@sensen12 a to akoze na slovensku, alebo v europe? neviem si to totiz dobre predstavit ako sa to mohlo stat u nas za minuleho rezimu, kedze rodicovske dovolenky boli v 70 a casti 80 rokoch kratke, zamestnany musel byt kazdy, akoby stihli byt 25rokov na rodicovskych dovolenkach? taktiez rodenie deti sa vzdy zapocitavalo, tak ako aj teraz /len v buducnosti sa vdaka tomu zena na dochodok nedostane skor, ako dnesne 60tnicky/ pretoze rodenie deti bolo pre civilizovanu spolocnost vzdy prioritou, prave preto, co som uz pisala - ekonomicky rast v buducnosti..
@sensen12 Ja naozaj bytostne verím v aspekt povolania v živote človeka, a to povolanie v zmysle ako ho formuluje kresťanstvo. Verím tomu, že každý má svoju cestu, aj keď niekto ju má tak kruto zamotanú a nevie sa nájsť. Ale ľudstvo v jednotlivých historických etapách vedelo jednotlivé životné cesty neskutočne vyhrotiť. V minulosti povinné sobáše a starodievoctvo ako hanba (hoci aj Biblia hovorí o tom, že manželstvo nie je pre každého), potom dôraz na rehoľu a kňazstvo, v súčasnosti sa podľa môjho názoru tak trochu preceňuje sloboda (Na čo nám je papier?). Myslím, že odpoveďou je zdravý rozum a prirodzený príklon k tomu, v čom človek nájde svoje poslanie (ale musí hľadať naozaj poriadne). Neverím tomu, že ľudia sa dajú zatriediť do šablón (určite každá bude dobrá matka, určite každý sa raz v manželstve nájde, určite pre každého je samota odpoveďou na sklony k individualizmu). Osobne viem o rodine v zahraničí, ktorá sa raz dobrovoľne rozhodla pre megalomanstvo a narodilo sa im 18 detí a úprimne im gratulujem, lebo je to ich slobodná voľba a našli sa v tom. Na druhej strane ja osobne som dodnes túžbu po dieťati nepocítila - patrím k tým, ktorí v materstve akosi nevidia zmysel, takže ho nachádzam v inom. Myslím, že neexistuje nijaká životná norma, čo by malo byť prioritou.
Aleak sa konkrétne pýtaš na materstvo a kariéru (tedanie obyčajnú zárobkovú činnosť, ale niečo, z čoho kvapká viac potu), tak môj osobný názor je, že jedno aj druhé sa naplno robiť nedá. Materstvo považujem za veľmi seriózne životné rozhodnutie (najskôr sa rozhodnúť, potom porodiť a nie iba tak skúšať šťastie, či ma materstvo vôbec bude napĺňať), a ak by som sa rozhodla priviesť na svet nových ľudí, rátala by som s tým, že práve im venujem najbližšie roky svojho života. Svoju pracovnú aktivitu by som skôr poňala za účelom zárobku resp. sociálnych kontaktov, v práci by som netrávila viac času, ako by bolo nevyhnutné. Na druhej strane mám známu s tromi deťmi, ktorá popri nich hravo zvláda aj vedeckú činnosť a tituly. 🙂 Žena by v úlohe matky nemala stratiť svoju dôstojnosť, no na druhej strane by materstvo nemalo popri kariére ustúpiť do úzadia.
Viete baby je to len obyčajná mama, nie žiadna princezná...........
@sensen12 Myslim, ze tuto "problematiku" riesit na slovenskom fore je monimalne zvlastne...pretoze ako citam, tak si zamerana na vych.Europu a Afriku. Snad niektora ktora v takomto state zije/zila, by ti mohla dat vysvetlenie na tvoju otazku...pleties totalne piate cez deviate...nevies ako sa zije v Afrike, nevies nic o politickej situacii a nevies nic o nabozenskych rozdieloch...myslim, ze odtial treba zacat. A teda vobec nerozumiem, Preco sa ty zamyslas nad Afrikou, ked zijes v Europe.
@jana_eyre ja som dieťa 70-tych rokov a moja mam bola so mnou 3 roky doma a potom znova 3 roky v zahraničí so mnou doma ... aj vtedy mohla byť žena v domácnosti, pokiaľ dal manžel vyhlásenie, že ju bude živiť. Akurát že nedostala nič, len pol roka materskú a potom už vôbec žiadne dávky.
@sensen12 skor si myslím, že muži by mali mať také platy, aby nebol problém mať viac detí a ťahať rodinu aj z jedného platu ... ale to je utópia, my by sme tiež z jedného platu nevyšli, respektíve veľmi skormne by sme museli žiť.
@charlie1980 riesim to celkovo,ze ci zmyslom poslanim zeny je mat xxx deti alebo mat aj pracu,a dokumenty ma len zaujali a zeny su podla mna vsade rovnake bytosti,kazda chce zit
Muž a žena majú mať spolu deti, sú na to uspôsobení. Akým spôsobom ich budú živiť a starať sa o ne je ich vec a je to na ich rozhodnutí, ale spoločnosti by im to mala umožniť. Obom.
@sensen12 Tak to je tvoja naivna predstava. Zeny nie su vsade rovnake. Este raz... politicka situacia, nabozenstvo, kultura, to je to, cim sa v prvom rade lisime jedna od druhej resp. zeny a ich poslanie. Poslanim zeny je to, v akom prostredi zije prip.ako sa integruje. Na tvoje otazky neexistuje odpoved prip.donekonecna.
@hettinka aha, tak potom si to uz predstavit viem a zaroven ti dakujem za zodpovedanie mojej otazky, co si uz dlhe roky niekedy pokladam ako je mozne, ze som nechodila do skolky a mama somnou bola doma 😅 pretoze som sa k tomu nevedela dopatrat ako bolo mozne, ze v case 80rokov mohla byt somnou.. prve tri deti mala skor a vsetky isli do jasiel po roku myslim, len somnou bola doma, asi preto, ze som bola tazka povaha, to su ale len moje dohady..
@charlie1980 no ale ony plakali,ze nic nevedia nemaju,ze ich muz bije a su pre neho na sex len,jedna tam plakala v nemocnici a americanka lekarka jej urobila operaciu,lebo po xxx porodoch mala konecnik aj vaginu spojenu v jeden otvor a ona plakala od stastia,ze konecne po x rokoch sa zobudila v suchom a ze jej chlap ju opustil a zeco ma z xxx deti a cele zle...nemyslim di ze tie zeny su tam stastne
@sensen12 to asi nie su, ale presne o tom to je - afrika, vychodna europa - to su uplne ine spolocnosti, ludia su inak vzdelani, /resp. casto nevzdelani/ inak vedeni nabozenstvom a aj politickou situaciou ako pise charlie1980.. proste nasa spolocnost a zeny, ktore sa rozhodli bud pre rodinu, alebo pre karieru su uplne o niecom inom, ako tie zeny o ktorych pises, ze si videla v dokumente.. neda sa to porovnavat, pretoze su to rozne spolocnosti..
@sensen12 Plakali, plakali...aj ja placem, pretoze by som sa chcela zapisat do poradovnika a dostat 3 izb byt, k tomu stabilne zamestnanie - proste ako za socializmu, no kedze moj stat mi to neumoznuje, tiez som nestastna.
a co je lepsie teda pre zeny v nasej spolocnosti,aby kazda mala aspon dve deti,tri,ci kolko? aby sme teda nevymierali,ale aj spokojne boli
@sensen12 ja mám VŠ. Kým som išla na MD s prvým synom pracovala som 2 roky. Teraz sa nám narodil druhý syn a po skončení MD sa vraciam späť do práce a plánujem ďalšie štúdium a karierny postup. Takže podľa mňa je najlepší model keď žena "stihne" aj prácu aj rodinu. Každého však robí šťastným niečo iné 😉
@sensen12 Aby sme nevymierali, tak min. 3 deti. Aby sme boli spokojne, kazda kolko uzna za vhodne. Moja kamaratka je (zatial) spokojna bez deti, pretoze sa citi neobmedzovana.
@sensen12 A Preco nie ? Su to argumenty, ktore pises vyssie, ze matky nemaju bohvieake financne vyhody, musi zit skromne, navyse tehotenstvo je makacka a nikto ju za to ani neoceni, ani stat ani pracovne, su nedocenene spolocnostou.....? (citujem tvoje slova) Zacinam sa v tom stracat akosi 😀 Napis polopatisticky, ako si to predstavujes, aby sme pochopili o Co ti vobec ide 😀
@charlie1980 kopa zien yo tu pochopila ze je to podla toho ako sa zena citi,a to ze konkretne nas stat nepodporuje zeny matky je svata pravda,preto som dala volnu diskusiu ze aj napriek tomu,mat viac deti ci nie
@sensen12 Tak potom ja asi patrim k tym menej chapavym prip.nechapavym, prip.neskora hodina 😀 Kazdopadne, bolo tu mierene na africke staty a vych.Europu, potom na podporu statu, potom na poslanie zeny ako takej, takze ano, stratila som sa 😀 Ale neva, idem spat. Mozno zajtra mi to bude mysliet lepsie 😀
@sensen12 kazda zena ma ine schopnosti a moznosti.. ale prilis si rozsirila debatu ak beries do uvahy aj zeny z rozvojovych krajin, tam tie moznosti su naozaj limitovane.. tu v europe si aspon kazda vyberie co jej viac vyhovuje.. ja fandim, silnym zenam co su nezavisle a vedia sklbit aj sebarealizaciu aj materstvo, ale aj na to treba mat bunky a podmienky.. takze neodcudzujem zeny, co radsej zostanu doma sa starat o deti a domacnoct akoby mali robit na 3 smeny ci dochadzat viac ako hodinu za pracou..zivot mame len jeden, treba si ho ulahcit ak je moznost
@sensen12 reagujem na : "a co je lepsie teda pre zeny v nasej spolocnosti,aby kazda mala aspon dve deti,tri,ci kolko? aby sme teda nevymierali,ale aj spokojne boli "
Moja odpoved a skusenost po 5 rokoch doma na rodicovskej je, ze pozícia zeny, ci uz doma alebo v profesnom zivoté závisí jedine ale len od jej ROZHODNUTIA. To je cele, mám to vyskusane overene a funguje to uz kazdeho, kto toto aplikuje. Ziadna veda, len to urobit. Rozhodnut sa a ist si za tým a nevzdat sa. Úspech je zaručený v každej oblasti.
@charlie1980 neboj, aj ja som nechapava, co uz, aj na nas nechapave musi slnko svietit 😉

na jednej strane citame vsade ako slovensko starne atd a na druhej strane,zena s dietatom nema bohvieake vyhody financne,zit skromne a aby bola spokojna,ale take tehotenstvo je jaka makacka a nikto ju za to nedoceni,ani stat ani pracovne nic,mne sa nepaci teda ako su zeny podhodnotene a nedocene spolocnostou