Byť doma s deťmi x rokov verzus kariéra a práca
Zamyslam sa len,co je lepsie pre zenu,alebo ci by sa mala,resp.ci sa zeny zamyslaju nad tym co chcu ony v zivote pre seba,je lepsie byt 10,15,20 rokov na materskej a potom pracovat,poznam rozne zeny,take co deti nechcu,lebo v tom nevidia zmysel,proste dospele dieta neriesi svojich rodicov,neratam navstevy...potom zeny,co skoncia vysoke skoly,aj dve a okamzite idu na matersku a su aj desat rokov na nej,bez praxe a bez prace,otazku si polozim naco im boli skoly...hmmm...potom zeny,co aj pracu aj dieta prestriedaju,aj zeny,co maju 6,8,12 deti...hmmm....co by mala zena chciet od zivota? aky je zmysel zeny? ked som videla dokumenty z vych europy bolo mi do placu,zeny tam rodia od puberty x deti,x zdravotnych problemov...a nic,ani do troch nevedia naratat,plakali ake maju zdravotne problemy a cele zufale boli,do placu mi bolo nad nimi...mali xxx deti ale ony boli,resp su nuly pre seba pre muza pre deti,tak sa len zamyslam,ze kde je teda miesto zeny v tomto svete? mame stat pri plotni a mat desat deti,alebo mat jedno dve,alebo sest deti,alebo nemat ziadne...ja sa nad tym zamyslam...bo mam okolo seba zeny aj take aj take a niektore ziju tak mechanicky,ze bud deti maju,ani nevedia naco preco beru ich jak na pase alebo deti nemaju,lebo nechcu alebo nemozu a aj take co maju aj karieru aj dieta,co vy na to...hm?
@sensen12 no, lebo robia karieru :D
@charlie1980 a nie,veruze nie nerevala som,praveze si uvedomujem tu kratkost toho kym je dieta male,takze aj ked som unavena,vydam maximum aby som raz nevravela ze som daco premrhala
@sensen12 poznam take matky o akych pises a je ich viac a poviem ti, tie deti vyzeraju uplne spokojne 😉 pridu mi celkom samostatne, svoje mami aj surodencov lubia, vedia ako 6 rocne kopec praktickych veci, obracaju sa v kuchyni, mami su na rodicovskej s maldsimi doma, ale to dieta je v druzine velmi rado, no tak ho tam nechaju. Nevidim an tom nic zle...Jasne, niektorym detom je pre to smutno. Mohli by sa im venvoat rodicia viac, ale nevenuju. Nemusi sa nam to pacit, ale ani to nezmenime. Nemyslim si ale, ze by sme ich teraz mali kvoli tomu odsudzovat. Nezijeme ich zivot.
@sensen12 Pocuvaj ma sem....moj dedo byval cez vojnu v mastali. Chodil pracovat ako 12r. Jeho mama chodila do prace a tulal sa po uliciach ako taky psik. Vecer za tmy stal na ulici a vyzeral ju, ked prichadzala domov. Lebo nebolo na vyber. Chodil poza skolu, od 12r fajcil. Ano, bola ina doba, kruta, no v principe to iste ako dnes. Ludia jednoducho nemozu byt vsade. Aj o deti sa starat, aj ich uzivit. Nieco musi byt na ukor niecoho. Nikde to nie je dokonale. Ledaze zdedim triliony od stryka z Ameriky a budem dozivotne cerpat zo zasob a zabezpecim aj deti. Kazdy robi, Co je v jeho silach a moznostiach (teraz nepisem o ludoch, ktori vyuzivaju socialny system).
Ale uz by si konecne mohla napisat ty, ako fungujete vy...kolko mas deti, kto sa o ne stara, akym podielom, Aky mas plan na dalsich 5r, Aky mas plan na dalsich 10r. Mozno zistime, ze len ty si to nakdokonalejsie stvorenie na tejto Zemi, nakdokonalejsia matka, ktora nikdy nie je unavena, perfektna zena v domacnosti, dokonala sex.partnerka a manzelka. Noze hod do pl'acu 😉
@sensen12 Vies ako bol zasivany moj ??? Tak, ze strcil ruku do otvorenej konzervy, poklop a ked ju chcel vytiahnut, tak sa dorezal. A vies ako si zlomil klucnu kost ??? Ze spadol z 15cm postele, ked mal 2,5r. A vies Aky Monokel malo 3r dievca od surodenca ??? Tak ze ju strcil a udrela sa do rohu, oko mala fialove, az by si jeden myslel, ze je tyrana. Ale ty asi budes nejaka dokonalost.
@sensen12 no a predstav si, ze najviac urazov sa stava pod dozorom rodicov a deti si ho sposobia sami, nemusia sa ani tlct.. tvoje dieta nikdy nemalo ziaden uraz? to sa ti ako podarilo?
mam susedu, ktora sama o sebe sebakriticky vravi, ze je psyhomatka, proste sa o svoje jedine dieta velmi boji.. doslova mu beha za zadkom, stale ho riesi a dieta sa aj tak udrie niekolko krat do dna.. mozno aj preto, ze sa nemalo sancu naucit sa padat..
vidis podarilo,uufffff dobre vedet,co ine dokazu...ze uuuf
@charlie1980 klobuk dole,len tak dalej
@sensen12 Vsak ano, sklanas klobuk, lebo ty si dokonala bytost. By som povedala, ze nadprirodzena. Tvoje deti sa nikdy nepotlkli, kam strci, tam trci, posluchaju na slovo od narodenia, popritom zvladas byt presna v praci a poctivo ich vyzdvihnut zo skolky o 13.hod. Nikdy nie si unavena, naopak plna elanu, v praci 100% vykon, doma sa lesknu podlahy, deti vsetky nastupene k veceri v bielych koseliach, ani sa nepohadaju na tom, kto z akeho taniera bude jest. Ja toto ani muzovi nemozem tlmocit, lebo ma hned posle kade lahsie. A inak, tvoj muz sa musi mat ako v raji pri tvojej dokonalosti.
@irusa vylihuju doma??? Asi si nikdy naozaj s dietatom doma poriadne nebola,inak by si taketo daco v zivote nenapisala.
A ja si neviem predstavit odist od takeho mimca,kedze sa potrebuje dojcit,nosit,moju pritomnost a ja jeho. Ja som prosto inak nastavena.. Od maleho som.mala.problem.ist k zubarke na hodinu,ked mal 2mesiace..
Ale fakt tvoja vec,len mas naozaj skresleny pohlad o zene na rodicovskej.
A ano..obcas som si aj sunky valala - dojciaca na poziadanie , ci sediaca na wc ci pri stole,ked sme spolocne stolovali. Fakt ako som si to vobec dovolila! 🙂)
@celasapremenim ale ona nemusela,ona chcela!
Inak aj v tom zahranici je koopec zien,co su len doma.. Staci si pozriet Mamicka strajkuje,plus sama som ako au-pair poznala zopar takych matiek,dokocna jedna kamoska robila u takej,co nerobila,ale k detom mala au-pair. Cize aj tam je kopec takych,co su doma.."nasa" femme de menage robila upratovacku prave kvoli detom,aby mohla byt co najviac s nimi. Aj ta "moja" pochopila,ze prosto tolko robit nemoze a hoci neskor,aspon sa vratila do povodnej prace,kde uz nerobila tak priserne vela ako case,ked mala restiku. Uz som s nimi dlho nebola,ktovie,mozno aj lutuje,ze prepasla najkrajsie obdobie. No zas kazda si musi urcit,co je jej prednejsie.
Rok som ucila a videla som,ako tym detom chyba moznost sa porozpravat,zdoverit sa.
@sensen12 ty mas tie katolicky akosi v zuboch 🙄 poznas skutocne dovody preco su ich deti v skolke dlhsie? Alebo si len domyslas? A ucitelky co riesia? Su tam pre deti, by som sa pozrela ako sa im venuju oni....no zda sa ze radsej klebetia 🙄 fakt je velmi pedagogicke prepierat kto svoje dieta dokedy necha v skolke...
K urazom.....moze sa stat aj ked stojis priamo pri dietati. Vies ze sa neodporuca organizovat detom cely den? Treba im dat priestor na sebarealizaciu. Niekedy vymyslia ovela zabavnejsie veci ako im naplanuje rodic....
Niektori psychologovia odporucaju nechat deti aby si spory vyriesilt same, nezasahovat kym netecie krv 😀 opakovane zasahy rodica len preto aby nedoslo k sporu su kontraproduktivne. Poznam mamicku ktora detom robi program aby sa ani sekundu nenudili. Je pripravena zasiahnut pri najmensom naznaku sporu......je skutocne dobre takto ofukovat deti? Davat im pocit ze svet je krasny a mama vzdy vsetko vyriesi aj za cenu popierania ich pocitov?
Castokrat vidim na ihriskach mamicky ktory od pohladu katolicky nie su. Oci prilepene k mobilu, zadok z lavicky nezdvihnu a same pokriky nebehaj, nelez tam, nezaspin sa, nevymyslaj, prestan.....je to sice smutne ake je mi to v podstate jedno aj tak to nezmenim. Spominam to len preto ze nie len matky katolicky sa musia spravat nevhodne.
Úplne zbytočná diskusia ktorá nemá konca kraja kde sme sa o zakladatelke dozvedeli že ona určite vystuduje vs a potom pôjde do práce a bude sa hľadať vo svojom živote lebo mať deti je ako niečo podradne a len prišla mutit vodu na mamickovske fórum otazkami typu - a načo robili vs keď máji xxx deti a sú doma 20rokov - a načo majú xx deti keď ich dávajú do skolky školy a načo bla bla... Jakoze nechapem co ju to trapi. Ved každý. Nech robi ako uzna za vhodne. A hlavne že pozna milión mamiciek co majú po 10 deti a sú doma 20rokov a potom placu a samé 60rocne babky ktoré lutuju to a to a upratovacky co mohli byt doktorky keby nemali deti a neboli xy rokov na materskej. Ja som sa len dozvedela postoj tejto zakladatelky k materstvu z jej príspevkov a hlavne neznasam keď niekto očividne odsudzuje ohovara pohrda niekým ale aby nebola ta zlú tak len dopise že ona iba diskutuje a zistuje že prečo bla bla
@marcelatje 😀 inak presne teraz ja tak sedim a pokrikujem po detoch kazdy den 😀 😀 uz nevladzem za nimi behat a ani by som nemala, ak nechcem porodit na ihrisku.. vzdy potom myslim na to, ako to musi vnimat okolie.. 😀
@sakura77 😀 mala si bazen odfotit 😀
ja som za to, nech si kazdy robi co len chce, mam kamosku, rodina je tazko za vodou, nemusela by robit vobec nic, mohla byt mat na vsetko pomocnicu, ale jednoducho sa potrebuje realizovat, tak chodili deti do jasliciek a ona do prace, nie na full time, ale chodila
mam kamosky, ktore nepracuju vobec, mam kamosky, ktore pracuju vela vela, deti musia byt samostatne, inak to nejde, kazdemu co vyhovuje...
mne vyhovuje model, kym ma deti potrebuju a mozme si to dovolit, budem behat okolo domacnosti a deti, ked uz budu chalani samostatni, budu si svoje treningy vediet obehavat s ruksakmi na chrbtoch, potom sa zacnem realizovat aj ja, ved do dochodku casu dost 😉 este sa v zivote narobiiiim, potom budem oddychnuta, mozem robit az do smrti... ja som v podstate tento model prebrala od jednej velmi sikovnej pani, spolupracujem s nou na niektorych veciach (pracujem tak na 10% na zivnost) a ona do tych 13-15stich rokov svojich deti tiez len tak trosicku robila, bola viacmenej k dispozicii detom, potom, ked uz boli pubertalne a nepotrebovali ju, vedeli sa obsluzit aj doma, vedeli pouzivat mhd a boli samostatne, potom nastartovala svoju karieru a je fakt velmi sikovna pracuje teraz uz velmi vela, kedze deti su uz dospele a z domu, uz by sa asi s muzom doma aj po veceroch nudili sami, tak pracuje aj po veceroch, dohana cely ten cas, co sa venovala rodine, muz ma konicky, ona ma pracu ako konicek... takto nejak si to aj ja predstavujem do buducnosti...
ja som po materskej zacala pracovat, ked mal starsi syn 1,5 roka, potom som isla znova na matersku a uz po dvoch detoch sa mi moc nechcelo znova do pracovneho procesu, ale aj tak som isla, po cca. dvoch rokoch lepenia casu a nervov mi muz povedal, ze ci mi ne..., ze naco to robim, nech zostanem doma, tak som doma, zivnost som si nechala, nastupit do kolotoca mozem hocikedy, ale je mi niekedy luto tych mamin, co s vyplazenym jazykom utekaju pre deti do skoly/skolky, lepia prazdniny, PNky, OCerky...
@sensen12 necitam diskusiu, takze neviem kam sa posunula od uvodneho prispevku.....
za mna otazka ci byt doma X rokov s X detmi alebo robit karieru je otazka ktoru si musi vysporiadat individualne kazdy par za seba.
U nas sa nazory a pohlady mna a manzela stretli a tak mame tri deti s ktorymi som doma uz sedem rokov a este dva aj pol budem. Pred narodenim deti som 7 rokov pracovala - ziadna zavratna kariera, obycajne miesto asistentky. Po nicom "vacsom" som netuzila. Moja ambicia je naplnena poziciou "manazerka" v nasej rodine. Ani pre manzela ani pre seba ani pre deti nie som nula, ale dolezity clanok nasej rodiny. Manzel mi pravidelne opakuje aky je hrdy na to co vsetko zvladam - a to ani zdaleka u nas nie je vzdy navarene a vylestene. Manzel pracuje ako zivnostnik a tym padom ani po dovrseni troch rokov najmladsieho syna nebude moj pracovny zivot stupat do vysin karierneho rebricka, nakolko deti potrebuju zazemie a pomoc aj v skolskom veku. Ja nepotrebujem vynikat, staci mi stat v pozadi a tieni mojho manzela. Jeho uspech je aj mojim uspechom, tak ako uspechy mojich deti.
Toto je moj pohlad a je mi jasne, ze mnohe z mamin na tomto fore to maju uplne inak.... preto som na uvod napisala, ze spravne je to co vyhovuje danemu paru- danej rodine.
ja po skonceni materskej planujem tiez len ciastocny uvazok, pripadne len nejake prace na dohodu.... manzel byva cele dni v praci, casto cestuje a tak je u nas nemyslitelne, aby som bola v robote od rana do vecera.
@tilly ano, starsi syn mi nastupuje v septembri do skoly, takze viem, ze teraz nas caka najviac prace.... uz to nebude ze dnes sa mi nechce kreslit, tak nekreslim. Nastupia povinnosti a ja ho musim naucit si ich plnit, stat pri nom a viest ho...
pocitam, ze dcerka bude pisat ulohy s nami, hoci ma len styri roky, lebo proste vsetko opakuje po bratovi... no a do toho sa nam bude popod nohy batolit najmensi... uz sa na to tesim, aj ked viem, ze to bude obcas o hubu....
@gretocka uff...ja som taka rada,ze citam aj takyto nazor...
@gretocka hlavne to uz nebude, ze mozes byt do pol piatej/piatej v skolke, potom ihrisko a potom veget doma... ked sa s dietatom nestihnes zacat ucit do cca. piatej/pol siestej, tak bude unavene, nesustredene a mozes to rovno zabalit... ja aj preto chodim v dni, ked su treningy pre deti hned po skole, ziadna druzina, domov naucit sa, potom na trening a potom uz mame klud, mozme byt vonku dokedy chceme... ostatni sa ponahlaju ucit, robit ulohy, nervozne su deti, nervozni su rodicia, potom tie ulohy tak aj vyzeraju...
@jana_eyre tak ale zasa asi to tehotenstvo aj vidno a ludia chapu 😀 mna samu otravuju vsetky tie zakazy co tam matky vedia na dieta vychrlit. Tak ked teda nic nemoze mali zostat doma. Teraz nehovorim o marovani cudzich deti 😀 Ja razim teoriu ze dieta robi len to na co je pripravene len bohuzial casto prave rodic je ten co to nezvladne 😀
Dcerka mava casto reci ze urobi to a to....nakoniec sa postavi na vrchol najvyssej smyklavky v strednej europe a zisti ze to este nie je pre nu, poprosi ma aby som ju dala dolu. Nech si dieta vyskusa, je to ucinnejsie ako ked to 1000x zakazem a potom sa dieta rychlo rychlo vrha z vysok kym mama nepozera....

@charlie1980 necomentujem,staci sa pozriet do skol,co za deti su tam a co za rodicia..... dovolim si tvrdit,ze minimalne polovica rodicov dnes nema cas na deti nakolko o tom teda daco viem