icon

Byť doma s deťmi x rokov verzus kariéra a práca

sensen12
7. aug 2016

Zamyslam sa len,co je lepsie pre zenu,alebo ci by sa mala,resp.ci sa zeny zamyslaju nad tym co chcu ony v zivote pre seba,je lepsie byt 10,15,20 rokov na materskej a potom pracovat,poznam rozne zeny,take co deti nechcu,lebo v tom nevidia zmysel,proste dospele dieta neriesi svojich rodicov,neratam navstevy...potom zeny,co skoncia vysoke skoly,aj dve a okamzite idu na matersku a su aj desat rokov na nej,bez praxe a bez prace,otazku si polozim naco im boli skoly...hmmm...potom zeny,co aj pracu aj dieta prestriedaju,aj zeny,co maju 6,8,12 deti...hmmm....co by mala zena chciet od zivota? aky je zmysel zeny? ked som videla dokumenty z vych europy bolo mi do placu,zeny tam rodia od puberty x deti,x zdravotnych problemov...a nic,ani do troch nevedia naratat,plakali ake maju zdravotne problemy a cele zufale boli,do placu mi bolo nad nimi...mali xxx deti ale ony boli,resp su nuly pre seba pre muza pre deti,tak sa len zamyslam,ze kde je teda miesto zeny v tomto svete? mame stat pri plotni a mat desat deti,alebo mat jedno dve,alebo sest deti,alebo nemat ziadne...ja sa nad tym zamyslam...bo mam okolo seba zeny aj take aj take a niektore ziju tak mechanicky,ze bud deti maju,ani nevedia naco preco beru ich jak na pase alebo deti nemaju,lebo nechcu alebo nemozu a aj take co maju aj karieru aj dieta,co vy na to...hm?

sardinka335
8. aug 2016

@ciernypes no a hlavne ked čitam take, ze ako horko tazko otehotnela, horko tazko to vynosila, horko ťažko porodila....a o 3 mesiace je uz v robote. Sak ano, je to jej vec kazda ako chce.

My doma to berieme tak akosi automaticky, ze jeden z nás bude rodine viac k dispozicii kedze deti su male. Nemame s tým problém. A ani nemám pocit ze potrebujem manzelovi ,,niečo,, dokazovat aka som schopna aby ma akoze nemusel zivit. V tomto naozaj nevidim zmysel. Podporujeme sa navzajom ako to ide ale nie na ukor rodiny. Aj mne sa črtala praca ked sa mi narodilo tretie dieta...len blba brigada, fakt som mala stavy ze to zoberiem, ale potom sme sa o tom bavili a vysledok bol, ze musela by som tam chodit s dcerou čo mala par mesiacov...čize popri tej brigade davat pozor na male a vysledok ,,par chechtakov,, čo potešia ale z biedy nevytrhnu, takze muz mi sam povedal, ze nad tým nech ani neuvazujem ze zase aktivna mozem byt ale odtial potial... 😀 😀 😀

mom311
8. aug 2016

@sardinka335 presne netreba odsudzovat. Tak ked niekomu sa črta brigáda za pár chechtakov,tak inému praca,ktorá baví,napĺňa a uživiť aj 3 rodiny. Predpokladám,že budeš argumentovat tým,že peniaze nie sú všetko. Ja by som sa tiež na pár chechtakov vykaslala.

ciernypes
8. aug 2016

@sardinka335 ale vies.zena s3detmi to nema jednoduche najst pracu kt by jej vyhovovala a ak nema niekoho 3 na strazenie.neda sa celu noc horuckovat s dietatom a rano ist do prace.najhorsiie je ze vela zamestnavatelov to vobec nerespektuje a ked si zobere zena oserku tak na nu pozeraju krivo.Hl ked su deti ozaj rok.po roku a prve roky v skoke non stop chore.Priklad mojej sestry .sa uchadzala o oracu do ambulancie za min mzdu .to by bolo ok ale ked spomenula.ze ma deti tak doktirka hadam vam rodina pomoze a a aka?keby jej dali 1000 e ok.moze pacovat a najst si opatrovatelku k detom ak sa daco stane ale. za 400?☺ a potom presne .este sa do 60 narobi az.az.....

vroni
8. aug 2016

@mom311, nuz, potom pomenujme veci pravym menom. Praca ma naplna, materstvo nie. To je uplne legalne a v poriadku. Horsie je, ked to zena zisti az po narodeni dietata, ale stava sa. Menej rozumne sa mi zda, ked takato zena ma este dalsie deti, lebo sa to "patri" a ruti sa od partyzdnoveho babatka do prace, lebo je tam "nenahraditelna" a este kritizuje vsetky ostatne, lebo sa opovazili "valat si sunky na kavickach" podla moznosti s dodatkom "za muzove peniaze" A ze nepoznam len jednu takehoto razenia....
Tych pilotiek je v nasich koncinach akosi privela 😀

jana_eyre
8. aug 2016

@vroni no, tak uz ani nemusim pisat, si to dala zamna.. 😅

margarita
8. aug 2016

ja to ale stale nechapem, preco sa tu na koniku a aj celkovo vo vseobecnosti to stale tak hroti, ze BUD si doma na materskej coby prizivnicka ALEBO makas ako fretka, lebo musis, chces, to je jedno.
akoby napr. vsetky matky pred MD nikdy ani rok nepracovali.
dobre, toto nevyriesim, len stale nechapem.
ja netvrdim, ze ja to mam tazsie ani ze sa uz nikdy do prace nevratim, tuzim sa tam vratit asi tak 4x denne 😀 😀 ked ma deti vytocia niecim alebo jacia minimalne 2 zo 4.

ale len nedavno som vdaka jednej inej mamicke pochopila, ze moja tuzba vratit sa do "normalneho zivota" rozumej pracovneho, je pomylena v tom, ze to, co zijem teraz, je moj normalny zivot a uz navzdy tak bude, akurat o 3 roky k tomuto vsetkemu budem musiet este aj do prace chodit.
😉

takze mnohe sa upnu na to, ze ked sa vratia do prace, uz nebudu vyhorene a frustrovane a co javiem co, ale bohuzial poznam mnohe, co su vnutri nestastne, a az to z nich krici, kariera nekariera...zivotna spokojnost a vyrovnanost podla mna nesuvisi s pracou ani detmi ani manzelom.
bud to mas, alebo to nemas v sebe.
vsetko je v hlave 🙂 aspon teda by tam nieco malo byt 😀

mom311
8. aug 2016

@vroni nie je ich priveľa a bol to príklad. A sú aj iné povolania s podobným rezimom len v nich pracuje malo žien práve pre názory,že by mali byt doma. Pripúšťas aj možnosť,že ťa napĺňa materská aj praca? Či niečo take neexistuje? A mrzí má,že chystáte len na ten 1 príklad a automaticky to beriete,že tie ženy kritizujem,ked sa snažím zdôrazniť,že je to príklad a že aj tak je to každého osobná vec. Ja mám skúsenosť cim ďalej tým väčšiu,že správne je len byt doma a vsetky,čo idu do prace majú pocit nenahraditelnosti. Väčšinou čítam kritiku zo strany žien,čo sú doma na tie,čo pracujú. Málokedy naopak. A ak sa aj náhodou vyjadrí,tak sa to berie okamžite ako osobný útok na každú jednu,čo je doma. Veď každá má svoj prínos pre spoločnosť. Aj ťa čo je v práci a platí dane a tým dáva štátu peniaze na príspevky pre nepracujucich a aj ťa čo má viac deti za sebou a tým pádom je logicky dlhšie doma,lebo je to náročné,ale dáva štátu budúcich platicov dani.

ciernypes
8. aug 2016

@mom311 ale potom si uvazim kariea alebo dieta.obcas sa da sklbsit aj aj.ale to je len zriedka. ak sa rozhodnem pre dierat.bohuzial praca ide bokom minimalme ma 2 roky.lebo ja si neviemnpredstavit dat take male dieta do jasiel a cakat ze bude stastne a ze to nebude mat v buducnosti nejake nasledky....a ked kariera tak deti nan cas odlozim ale zasa cakat do 40lebo najskor kariera a az potom deti .to je potom otazka ci som este plodna .

n0mi
8. aug 2016

Myslim,ze je to na kazdeho uvazeni,akym smerom pojde jejo zivot. Ked uz berieme do uvahy krajiny tretiehi sveta, treba tam pozerat na mnoho faktorov. Pre mnoho z nich je tradicia vykonat dane ukony- obriezka,podriadit sa muzovi,rodit ako na beziacom pase. Proste tam je to normalne, zasa si zober kolko moslimskych krajin nedovoluje aby zeny pracovali? Tak co im ostava? Jedine rodit a drzat hubu doma.
A v nejakej buši, vyprahnutom uzemi,kam chces chodit do prace? Je bezne, toco im ostava, past kozy,kravy atd. Cize priamo podmienky na to aby sklbili kariera /praca/+ deti a nejake zazemie vytvorene nemaju. A zasa aj keby maju podmienky, nabozenstvo plno veci nepovoluje, cize trebalo by urcit nejaku slobodu pre tych ludi, lebo drzat sa ortodoxne toho, co je napisane v nejakej knihe. Pre nas je to tazko pochopitelne a miestami az nenormalne no u nich normalne,vyrastali s tym a to je ich zivot a veria,ze ich Boh za to spasi,za to co robia. Mozno tie zeny ani nechcu xx deti,ale zasa osveta antikoncepcie je tam uboha.
Pre nas je bezne,kedze v prostredi v akom vyrastame, a vidime od rodicov,ze studujes,pracujes a mas rodinu a hlavne tolko deti,kolko uzivis,kolko casu si vyzaduju. Teraz neberiem do uvahy osady a socky,co sa štitia ist do prace.
Cize za mna hlavne faktory je spolocnost,zivotne podmienky a nabozenstvo. Uprimne tiez nie som zastanca nejakych materskych po dobu 10rokov,ale niektore pary to maju tak dohodnute,financne to zvladaju,deti su pre nich gro. Tak okej. Ja to skor vidim z pohladu,vypadne z kolobehu,zabudne plno zo svojho oboru. Ale je to na kazdom. Jednemu je jedno nejaka kariera a chce deti rovno v 18 a inemu pride idealny cas az v 30. Kazdy ma vlastne dovody preco a zaco.

celasapremenim
8. aug 2016

@mom311 vobec som sa neurazila, idem ta docitat :D
no ja neviem, ja mam pocit, ze som mala adekvatnu reakciu, ten tvoj prispevok zase taky od ovecky nebol :D
tak ale urcite by sme sa osobne o tom vedeli konstruktivne porozpravat
ono zase nasavat vsetko nestastie sveta okolo do partnerstva a budovat vztah s predsudkami, ked zdravo viem posudit, ze je ok, no naco :D
ved aj ked sa docitas, ze niekomu nieco nevyslo a ostal s holou....tak to neznamena, ze dotycna, dotycny, vsetko urobili dovtedy dobre, a aj keby to znamenalo, no stava sa
nam aj keby sa stalo, tak aj tak nebudem lutovat, ze som to prezila prave s tymto chlapom jednoducho

sardinka335
8. aug 2016

@mom311 ale ved nech kazdy si robi ako chce - vo vysledku. Ale zial vidim to ako pedagog - mnohí rodičia sa len nahanaju za peniazmi a karierou tu v BA ved nech ale tie deti si kupuju darčekmi, osobny čas im venuju neviem kedy ked ich vidia večer, uz aj mnohe deti su hlavne materialne zalozene, vysmievaju sa tým čo nemaju ,,ajfony,, a značky...tak su naučene, ze toto je to čo je IN. Ako ja nemam nič proti ,,hmote,, tá nám má sluzit ale tu uz naozaj mnohí otročia mamone a deti su skor taky kolorit tej rodiny. Mnohe rodiny rozbite, neuplne, rozvedene...deti v striedavkách a pohadzovane si. Ako nehovorim, ze to nutne musia byt neštastne deti ale realita nepusti. Z harmonickej rodiny je najmenej pripadov problémových deti holt to je realita. Nehovorim ze zeny maju sediet len doma na zadku a štopkat ponožky. Ale jednoducho máme zodpovednost za to ako tie deti vychovame, čo im dame do zivota, aky priklad si z rodiny odnesu...

celasapremenim
8. aug 2016

@sardinka335 ja som si inak dlho myslela, ze ked su deti nejak materialne zalozene, ze ich ku tomu asi v tych rodinach tak vedu, ale prave sme stretli par fakt mini deticiek, co uz od mini maju jasnu inklinaciu k veciam...no snad ich to prejde, lebo ich plesne...mne napr. starsi syn raz jacal za vrtulnik v obchode, inak sme mali praveze problem co pre neho, lebo nic nechcel, ziadnu hracku, knih maju plno uz po dcere, citala uplne vsetko, takze aj chlapcensku literaturu a mali sme fakt problem, co k narodkam, az sme pochopili, ze jeho potesi take ze zamok zo zeleziarstva s klucami, cesta lodou niekam hocikam, a najviac sa tesil, ked sme sa s nim hrali stolove hry, hoci sa semtam nastval na celu rodinu, ked prehraval, ale aj to uz dorastol :D ..jo a raz som vyhrala s tou kovovou krabickou na klucik, co si do firiem na drobne financie kupuju, tak v tom ma poklady akoze, zozbierane kamene a podobne, klince...:D
u nas je zaklad sustredena pozornost, ja si ich aj osve bravam, aby to nebolo vecne kolektivne pri hre a v rodine, fakt sa najviac porozpravam, ked idem s malou na prechadzku aj s malym, alebo skocim za nim do skoly pre neho, hoci uz chodi sam a tak....a krpec najmensi, ten sa ma najlepsie :D ..no a syn je introvertnejsi, ako dcera, takze jeho som musela rozkecavat vzdy, co a ako, ale uz sa vie porozpravat aj sam od seba s nami
manzel ked dojde z roboty, nech je to hocikedy, zoberie vsetkych pod pazuchu a ide sa von :D

larissa113
8. aug 2016

Kks zamyslanie sa nad kravinami.nech si zije kto chce ako chce nech ma deti kolko chce nech je vydata rozvedena nech ma miliardy ci zije z vyplaty do vyplaty hlavne nech zije stastna a prezije zivot tak ze si povie na konci ze ten zivot nepremarnila zit ako by bol kazdy den tym poslednym a vazit si zdravie rodinu rozdavat lasku..ti su piliere..riesite veci teda

celasapremenim
8. aug 2016

@larissa113 ja neviem, sag neriesime, piseme si, mas pravdu, ale preco si nenapisat? a clovek ma na to cas trosku

celasapremenim
8. aug 2016

@margarita no najspokojnejsi clovek je ten, co je spokojny s tym, co ma :D

vroni
8. aug 2016

@mom311, isteze pripustam aj taku moznost, ja ju priam zijem 😀 Lenze po narodeni deti sa minimalne na kratku dobu jedno z toho musi stat prioritou (nemusi na veky vekov ale na minimalne taky rok urcite) Isteze kazde dieta prezije aj bez materskej starostlivosti, o tom to nie je, ale kym pracu budem mat niekolko desiatok rokov, parmesacne dieta budem mat len parkrat v zivote. Ak sa prace ani na tych par mesiacov neviem vzdat v prospech dietata, zbytocne budem tvrdit, aka je pre mna dieta priorita. To su potom jalove gesta. Je mojim pravom ich robit, ale nemozem cakat, ze ma za ne budu obdivovat. A nie, nie som na materskej, pracujem.

sardinka335
8. aug 2016

@celasapremenim toto je velmi dobry pristup - individuálne byt s dietatom chvilu sam, taka ,,babska,, jazda alebo len spolu niečo robit - my dvaja...ono vtedy sa tei deti aj viac otvoria, začnu rozpravat kolko krat aj take veci čo človek oči otvara ze ,,fuha ty toto prezivaš,, nie je to jednoduche kolk ó krat nechat robotu inu a tak...ale musime to robit lebo to prinaša vysledky. Deti tak citia ze nam mozu doverovat a hovorit nam veci .

larissa113
8. aug 2016

@celasapremenim no povedzme si narovinu kazdy ma v zivote stanovene ine priority to je uz len na tebe co je pre teba prvorade....tiez som mala dni ked mi sibalo ze chcem byt bohata a blbosti ...ale tak je pravda ze som si spravila aj skolu vyssie a isla som zatym co ma nesmierne bavi a naplna pracu ktoru mam velmi rada ..a vobec mi nejde o peniaze nehovorim zas ze treba zgrlit cely zivot ved treba sa hrabat ale zas netuzim po miliardach zatärabat a chabraz sa treba tak aby si uzivila seba rodinu a neco usetrila...ale zas samizrejme je aj vec druha ze bez rodiny muza a deti by som si zivot nevedela predstavit samozrejme ratam s tym ze oddletia z hniezda to je proste kolobeh ..ale predstava ze by som na starobu umierala a bola sama ta myslienka ma desi.nieje nic krajsie vidiet a prezit ako deti vyrastli a vidiet vnucata po dvore lietat a mat poboku svojho muza ..takyto zivot je premna naplneny nech si hovori kto chce co chce ..aj ked dnes je vela rozvodov....ale na prvom mieste je premna rodina a zdravie bez tychto veci su ostatne veci premna pominutelne

larissa113
8. aug 2016

@celasapremenim a mas pravdu velka chyba tych co po vs alebo skole hned idu do materstva to ste si rovno dali pozvanku na urad prace

celasapremenim
8. aug 2016

@larissa113 to sme na tom naozaj podobne :D

larissa113
8. aug 2016

@celasapremenim no no chvalabohu uz som sa zlakla ze su vsetko karieristky a zdravy rozum nikde :D

celasapremenim
8. aug 2016

@larissa113 mna caka nastup do prace za rok, asi si aj porevem :D tento krpcek je uz moje posledne dietatko, uz potom len vnucatka nas v nedohladne cakaju, manzel uz teraz vymysla, ze budeme neskor potrebovat dom so superdvorom a domom na strome, zatial je vyhodnejsie mat byt v dobrej dostupnosti vsetkeho, nech sme co najviac spolu casovo, a nech mozu deti rano spat az do takmer nestiham :D

mom311
8. aug 2016

@celasapremenim to súhlasím. Asi to vyznelo tak,že v strachu z bucnosti treba žiť. To určite nie. To nie je potom žiaden život. Len musíš uznať,že tých tém tu na koniku o nevererach a rozvodoch a odcudzeni a o tom ako muž vydeluje ženu je pozehnane. To mala byt poznámka typu,že človek mieni a pán boh mení (nie som veriaca len tak do poznámky 🙂 ) inak si myslím,že kolkokrat tu dôjde zbytočne k mini stretol,lebo inak vyznieva myšlienka povedana z oci do oci(mimika,gestikulacia, tón hlasu...),ako napísaná. Pri čítaní sa dá všetko viacerými spôsobmi vysvetlit. Fazulka zamrazena? 😉

mom311
8. aug 2016

@vroni v podstate s tebou úplne súhlasím. Len toľko,že ten čas,čo píšeš,že minimálne rok je tvoj subjektívny pocit. Niekto to môže vnímať inak (nemyslím tým seba!) poznám ženy,čo povedali pól roka. Poznám take,čo povedali,že minimum sú 2 roky. A to je podla mna kameň úrazu pri tejto téme. Kto určí ten správny čas kedy je to ok a kedy uz nie. Všetko ostatne si myslím,že tu vsetky vnímate úplne rovnako.

larissa113
8. aug 2016

@celasapremenim tak to je ono 🙂 tak to je skvele myslim ze to mas teda aspon podla mna dokonaleee tak nerozmyslaj nad takymi vecami uz co bolo ci nebolo dobre ..vsetko plynie ako voda tak si uziivaj deti a ked pride praca no ved so vzduchu sa zit neda ..a teda kek uz vnucatka nedohladdne tak to uz musis mat ozaj uzastnu radost ..tak to uz len vela stastia 🙂

mom311
8. aug 2016

@sardinka335 ja som exucitelka,takze viem, o com hovoríš. Peniaze určite nie sú všetko. Ja som nemyslela workoholicke nahananie sa za majetkom. To nikomu nic dobre nikdy neprinieslo.

celasapremenim
8. aug 2016

@mom311 ale fifinu, sa tu s tym prplem, bo toho bolo za vanu, teraz to obaram a balim az, nakrajane, a to mi aj deti pomahali s umyvanim, fakt privela sme toho nabrali v zahrade :D ale sag nevadi, mame radi aj ako prilohu, tak nieco v celku, nieco nakrajane, len teda je s tym prplacka

celasapremenim
8. aug 2016

@larissa113 no s drahym nam to skutocne, aj s detmi, zatial vychadza a dufam, ze to tak pekne aj ostane
v rodine mame aj starosti, teda nie sme taka ta super rodina, kde su vsetci v pohode so vsetkymi, tyka sa to skor sirsej rodiny, takze to viem vyhadzat z hlavy do minuty, uz len kvoli detom nemienim nikomu zivit jeho mrtvoly v skriniach :D ...ale nastastie take gro je tam celkom zdrave, tak sa to vsetko da :D

no a moj mangel dosiel domov a vzal chalanov na kupko, dcere sa nechcelo :D

landsmanka
8. aug 2016

@mom311 najhoršie je, že workoholici sa nenaháňajú ani tak za majetkom ako sa snažia si tým niečo kompenzovať. Väčšinu workoholikov čo poznám, tak sa nimi stali preto, lebo nemali do čoho, koho iného vkladať úsilie 🙂

mom311
8. aug 2016

@celasapremenim za vanu? No tak to by sa mi teda nechcelo. Inak fazulkaje aj unas oblubena. To budete mat aj na zimu ci?