Byť doma s deťmi x rokov verzus kariéra a práca
Zamyslam sa len,co je lepsie pre zenu,alebo ci by sa mala,resp.ci sa zeny zamyslaju nad tym co chcu ony v zivote pre seba,je lepsie byt 10,15,20 rokov na materskej a potom pracovat,poznam rozne zeny,take co deti nechcu,lebo v tom nevidia zmysel,proste dospele dieta neriesi svojich rodicov,neratam navstevy...potom zeny,co skoncia vysoke skoly,aj dve a okamzite idu na matersku a su aj desat rokov na nej,bez praxe a bez prace,otazku si polozim naco im boli skoly...hmmm...potom zeny,co aj pracu aj dieta prestriedaju,aj zeny,co maju 6,8,12 deti...hmmm....co by mala zena chciet od zivota? aky je zmysel zeny? ked som videla dokumenty z vych europy bolo mi do placu,zeny tam rodia od puberty x deti,x zdravotnych problemov...a nic,ani do troch nevedia naratat,plakali ake maju zdravotne problemy a cele zufale boli,do placu mi bolo nad nimi...mali xxx deti ale ony boli,resp su nuly pre seba pre muza pre deti,tak sa len zamyslam,ze kde je teda miesto zeny v tomto svete? mame stat pri plotni a mat desat deti,alebo mat jedno dve,alebo sest deti,alebo nemat ziadne...ja sa nad tym zamyslam...bo mam okolo seba zeny aj take aj take a niektore ziju tak mechanicky,ze bud deti maju,ani nevedia naco preco beru ich jak na pase alebo deti nemaju,lebo nechcu alebo nemozu a aj take co maju aj karieru aj dieta,co vy na to...hm?
@celasapremenim ako som uz napisala - kto je sikovny a schopny nema problem, kto mal pred materskou aspon nejaku prax - detto
si priklad toho, co som napisala - v dobrom
a inak, ja si viem uplne pekne predstavit pri troch skolopovinnych detoch mat skrateny pracovny uvazok, lenze tu je to tak nenormalne, ze jednak by na cloveka pri takom uvazku nalozili vsetko, co aj pri plnom a financne by sa neoplatilo rano ani nohu z postele zlozit za to.....na slovensku este vela systemov nefunguje ako by malo, aby pomohli rodinam, vlastne vsade nam dobre hadzu polena pod nohy
@celasapremenim ano, to je pravda - oficialne by akoze robil na pol uvazok a bol by tak aj zaplateny, ale nalozia mu ako na cely a potom to doraba po nociach a vikendoch, aby stihal
@mircalla ano ano, a existuju aj rozne kurzy, ked si clovek zainvestuje aspon trosku a fixne sa jednym smerom, tak sa tiez da aj s nizsim vzdelanim najst si flek
a ked chce clovek podnikat, remeslo, ucnovku si moze urobit aj popri detoch este a tak....ak ide o vyucne listy ...napr. taka pekarka a podobne
mam pocit, ze najviac zacinaju aj tak sypat remesla teraz, hoci teda je to fyzicky narocne
@celasapremenim ano suhlasim, manualne zrucni ludia, ktori sa na nieco specializuju si vedia pekne zarobit, nam taky mlady chalan svojho casu robil take ozdobne listy a stropne medailony, a teda za vikend si zarobil co ja za pol mesiaca, len cisto praca
@mircalla mne tu robi jeden liatu stuku, je to tak drahe, ze si to davam postupne robit :D este dve steny mi ma spravit, ani sa nepytaj :D za par hodin dovidopo
inak, co je to stropny medailon?
@celasapremenim tato vec - vid foto
ide to do historickych budov/bytov, inde sa to nehodi
@sensen12 my sa dochodku asi velmi nedozijeme..
Poznam dost kedysi akitvnych pracujucich,co na dochodku uz len hladeli z okna,maximalne pozerali telku ci slu na deci vina ci pivo do krcmy.
@radusiq ja inak nechapem,co stale ma niekto s pracovnymi navykmi,ktore vraj zena na materskej nema.. Myslim,ze ich ma.omnoho lepsie,lebo s detmi a domacnostou je v jednom kole,nez nejaky studak po skole. Ja som bola doma 5,5r.,ak pocitam aj pn pred 1.porodom a ziadne pracovne navyky som nestratila. Mam ich omoho lepsie,nez zopar mladych u nas v tejto ci i v byvalej robote. Netvrdim,ze podaktora ich nema,ale taka ich podla mna nemala ani pred detmi. A takych moze byt aj kopec chlapov lajdakov. Moj byvaly bol z tych. Ak teda za pracovny navyk sa povazuje aj to,ze clovek je schopny prist do prace nacas.
@mircalla ja som pisala o sebe a nemam pocit, ze by som za 9odrobenych rokov mala prazdne CV.. urcite sa najdu aj zeny, co cv prazdne maju, v mojom poslednom prispevku na ktory reagujes som o takych nepisala..
inak zaujimave, ze ked celasapremenim napise o tom, ze na slovensku vela systemov v zamestnaniach nefunguje, tak to je pravda, ale ked ja napisem v podstate to iste, tak to uz pravda nie je a samozrejme zasadne pisem o zenach, co maju prazdne cv, alebo robia za pasom.. ok..
mam pocit, ze fakt neviem pisat, tak aby som bola pochopena, tak uz koncim.. /a nie nie som urazena, len proste mam pocit ze pisem zbytocne, dnes nemam svoj den, ani doma, ani tu../ pekny vecer..
@jana_eyre rozdiel je asi v tom, ze @celasapremenim neberie kazdy prispevok osobne a nehlada sa v kazdom prispevku
Podla mna to zbytocne neviem preco vztahujes na seba, ja stale pisem len vseobecne, ak ta oznacim, tak ti odpovedam, nie ze pisem o tebe
@siska53
suhlas s tymi pracovnymi navykmi, je to v cloveku a v povahe,
tiez mam dojem, ze musim stihat omnoho viac veci, multitasking ako svina 😀 , pritom aj zvladat logistiku a predvidat a riesit neocakavane situacie, nenormalne lepsie soferujem so 4 revucimi potomkami za chrbtom, no rozhodne som takato akcna a vykonna nebola este ako bezdetna.
plus vsetci vravia, ze zeny po materskej si skratka odrobia svoje ako maju, a kedze treba stihat skolku, zbytocne v praci nekavickuju a nefajcia s mladymi kolegami, ani na obede nie su hodinu, lebo inak by to nestihli.
@celasapremenim @mircalla v tom ako to nefunguje so znizenymi uvazkami s vami na 100% suhlasim. Myslim si,že práve na tomto by mal stat najviac popracovat. Ja som mala to šťastie,že mne ten úväzok skratili. Dokonca na 1/4 ako som žiadala,aj ked všetci čakali,že pôjdem na 1/2 ( ja som nechcela).Mohla som si aj vybrať dĺžku služby aj den kedy prídem a o ktorej začnem.Takze som chodila 4x do mesiaca na 8 hodín od 9 do 5. A aby to bolo úplne dokonale,tak mám prácu,ktorú si domov nosiť nemusím a finančne veľkoryso ohodnotenu. Jediná nevýhoda je stres a vysoka zodpovednosť,ked pracujem,ale mám ju rada. Musím ešte poznamenat,že by to takto nebolo, nebyť toho,že sa vymenili moji nadriadeni (stará generácia/skola za mladú). Pri predoslej zostave by som ťažko zaplakala.
Dúfam,že tie skrátene uvazky nie sú len hudba budúcnosti. Bol by to prínos pre stat/zamestnávateľov a aj pre ženy a ich rodiny.
@mom311 to mas super, ja ked nastupim, urcite este pockam na zvysenie mzdy a az potom skusim nieco take vybavit, ale tak krasne to mat nebudem ako ty ani keby co bolo :D...viem, ze sa to u nas da, ale odmieta sa to z obavy, ze do buducna si nebudu moct take celky prijat viac ludi do teamu, ked budu potrebovat, lebo sa bude poukazovat na to, ze maju zeny na poluvazku, tak co chcu, ked si toto mohli dovolit
idiotov ta fakulta managementu vypluva
@mircalla aj to poznam ten medailon, videla som po hoteloch a veru u kamosky v centre ba v starom byte, je to pekne, ono by sa to dalo aj so starozitnym nabytkom, ale fakt si to pyta vysoke starobyle stropy
ja mam skor taky velmi prakticky rieseny byt, prave si to chcem trosku skraslit, tak obzeram rozne interne kamenne obklady, zive steny a taketo veci
tie zive steny su super, akurat sa obavam, ze mi to maly otrha :D::D:DD
@celasapremenim ano, musi to byt byt s vysokymi stropmi, stare mesto
@natalym ved ked niekto chce, vymysla aj pri rodine - to ze je niekto doma s detmi neznamena nutne, ze musi sa len okolo rodiny krutit, nie? tak isto ako ked niekto chodi do prace, tak sa nekruti iba okolo prace - ide o to, ako si rozvrhne cas a ci sa mu chce riesit aj nieco ine ako to, co ma ako prioritu - ci uz pracu, alebo rodinu..
a je jasne, ze ked ma niekto pracu a rodinu tak mu uz na tie dalsie veci nezvysi moc casu, ale davam to ako priklad k tomu, ze vravis, ze zena doma sa len okolo rodiny kruti.. je to proste skresleny pohlad..
ja napr. okrem rodiny, este predtym ako som otehotnela riesila nejake obcianske dobrovolnicke prace v nasej obci a robila som to s detmi za patami, teraz ale na to nemam jednoducho energiu.. tak isto sa daju najst aj ine veci, ktore sa daju vymysliet..
@jana_eyre Každý nech si robí ako mu pasuje. Ja poznám napr. moju svokru čo zostala doma a tak sa krútila okolo rodiny, že každému už lezie na nervy + každý sa jej vyhýba. Ona je ublížená, lebo ona sa starala a teraz nevie čo má robiť, tak pre istotu nerobí ale že vôbec nič, ešte aj 1 km musí ísť s ňou svokor autom, lebo by neprešla.
Takže ďakujem za taký život.
@natalym lenze vidis, ty davas priklad tvoju svokru, co asi znamena ze je doma dlhe roky - da sa to porovnavat s niekym, kto je doma napr. 6rokov? to, ze je niekto doma dlhsie ako 2roky predsa neznamena, ze to tak bude navzdy a ze nikdy nepracoval a nikdy pracovat ani nebude.. niekto, kto je doma 20rokov a sam nechce najst nieco co ho bavi okrem rodiny asi bude okoliu liezt na nervy ak uz o tu starostlivost nikto stat nebude.. ale je to tym, ze clovek dlhodobo nepracoval, alebo tym, ze si nenajde nejaku inu zabavu?
/fakt takeho cloveka nepoznam, okrem mojej mamy, ta ale neostala doma kvoli detom ale invalidnemu otcovi, ktory potreboval celodennu starostlivost - vidis, co napr. taketo pripady? co maju taketo zeny robit? casto nie je navyber, ked sa stane nieco zle v rodine/
tak isto moj svokor a svokra /to sa ale zas opakujem/.. obaja cely zivot pracovali, cize sa nekrutili iba okolo rodiny.. a teraz su na dochodku, svokra ma svoje zaujmy vo vnucatach.. svokor ani v tych, odkedy nechodi do prace s jeho frflanim je to este horsie a je to jeho jedina zabava.. to je clovek co tiez vsetkym okolo lezie na nervy.. ale nie je to tym, ze je dlhodobo doma, ale tym, ze on NECHCE si najst nejaky iny zmysel zivota..
jedine co ma na tejto diskusii strasne irituje je to, ze stale sa tu toci dokola to, ze niekto pracuje a doma s detmi bol maximalne 2r, alebo je niekto doma s detmi dlhsie a uz nikdy nic ine nebude robit.. akoby nic medzi tym neexistovalo.. akoby clovek co je doma s detmi napr. 6rokov vkuse bol niekto kto nevie robit nic ine len "okolo rodiny sa krutit"..
z extremu do extremu..
Nečítala som celú diskusiu, ale podľa mňa treba mať minimálne nejaké návyky pred materskou. A prax. Aspon v niečom. Pretože nie som jednostranná a keď si predstavím, že som na strane zamestnávateľa, prečo by som ja mala zamestnať ženu, ktorá v živote nerobila a ešte mi bude každý mesiac na očerke? Áno, určite na Slovensku chýba podpora zamestnávania matiek z deťmi, chýbajú dlhšie otvorené štátne škôlky a podobne. Ale bohužial, kým je to takto, tak sa v tom človek musí nejako naučiť plávať. Ak chce normálne žiť.
Ak niekomu vyhovuje byť doma xy rokov pri deťoch, následne byť žena v domácnosti a nechať sa živiť manželom a podobne, tak nech tak žije. (Ale to je skôr prípad ľudí, čo nemajú hypotéky a pôžičky, ale buď našetrené ((HAHA)) alebo spadnutý majetok z neba - dá sa to vtedy utiahnuť lahšie.)
Ale určite by matka nemala očakávať, že deti budú natolko finančne zabezpečené, že jej budú môcť vo velkom pomáhať, ak ostane vdova, alebo s chlapom na dôchodku, alebo s chlapom na úrade práce. Lebo to tak vôbec byť nemusí a potom sa celé rodiny hádajú. "Ja som sa o teba starala, dala som ti všetko a ty..."
@jana_eyre No ale ak sa ťa to netýka, tak ťa nemá čo iritovať, či?
A zase musíš uznať, že počet žien, ktoré sú radi doma a vyhovárajú sa, že s deťmi rapídne rastie.
je to chyba našej spoločnosti - keby bolo zamestnanie, s pohyblivou prac. dobou, so skrátenými úväzkami, jasle, škôlky za normálne prachy, keby sme si nezničili hospodárstvo v tejto krajine možno by tie ženy aj mohli do nejakej práce robiť.
@jana_eyre keď to je trošku iné porovnávať moderné ženy a ženy, čo vychovávali deti za iného režimu. Okrem toho, že svet nebol taký konzumný a na "prežitie" nebolo potrebných tolko "zbytočných" vecí, ktoré sú teraz bežnou sučasťou účtov, často tieto rodiny získali byt len tak, prípadne si dokázali postaviť chalupu z výplat bez pôžičiek, nepotrebovali auto, alebo sa použivalo v nedelu do kostola, veľa vecí sa vypestovalo, rovnako prasa sa chovalo, zajace, sliepky (ako moja babka a dedo), a babka bola proste doma. Poobede chodila do školy upratovačku robiť. Dnes by to ľudia nedali. Podľa mňa. Treba sa tomu prispôsobovať. 🙂
Fuha baby tak toto je asi také ako že sú ženy ktoré chcú deti (a tie druhé to nechápu )a sú ženy čo nechcu deti (a tiez to tie druhé nechápu )a osobne by som nikdy neodsudzovala výber
Tiež som už 10ty rok doma -(materská a následne druhá 6rocna predĺžená -dovtedy som pracovala )a nepripadám si ani nesvojprávna ani zblbnuta a ani závislá. Vyhovuje nám to takto,starostlivosť o domácnosť, dom,záhradu a deti mi úplne stačí. Muž zabezpečuje prostriedky na chod domácnosti aby nám nič nechýbalo -nevyhrali sme ani nám nič z neba nespadlo ako tu niekto spomínal😉 keď mi chýba spoločnosť tak vždy môžem ísť von,medzi ľudí, na kávu, zacvičiť si alebo zabehať si.ten názor že kto je v "domácnosti s deťmi "sa vyhovára je trocha mimo.ak budú deti samostatnejsie a mňa to doma omrzí ,nie je problém do práce ísť .
kazdemu vyhovuje iné a netreba hneď odsudzovať.
Takže každého vec 😊

@mircalla jasne ze pojde a ked jej tie deti aj odrastu, stale sa o ne bude starat, nezmiznu
ale tie roky, ked rastli a ucili sa chodit, ak ich drbli kvoli robote uz v roku do jasli, tie im nikto nevrati, ked niekto napise, ze aj tak sme spolu, a lubime saaa....ja pracujem uz velmi dlho, pracovala som aj popri detoch, nastastie som s nimi ostala pekne kym sa dalo a uzila som si ich, bolo to bohovske, v zivote by ma tuzba po pracovnom kolektive a kariere nedonutila ist od mojich malych deti do roboty
praca bola a aj bude, vobec sa nebojim, zeby som sa neetablovala na trhu prace hoci aj po dvoch materskych
ked som sa vracala do prace, nase oddelenie zaniklo a ja som normalne robila pracovny pohovor, aj v anglictine a vzali ma nielen do povodnej institucie, ale aj do jednej inej prace a to som tam presla assessment center sitom, ak clovek chce, dobehne do tyzdna dvoch to, co si zadupal na rodicovskej do podvedomia, je to obycajna dalsia skuska ako na vyske, treba sa nadupat danu oblast prace a nemat v hlave nasrate