icon

Byť doma s deťmi x rokov verzus kariéra a práca

sensen12
7. aug 2016

Zamyslam sa len,co je lepsie pre zenu,alebo ci by sa mala,resp.ci sa zeny zamyslaju nad tym co chcu ony v zivote pre seba,je lepsie byt 10,15,20 rokov na materskej a potom pracovat,poznam rozne zeny,take co deti nechcu,lebo v tom nevidia zmysel,proste dospele dieta neriesi svojich rodicov,neratam navstevy...potom zeny,co skoncia vysoke skoly,aj dve a okamzite idu na matersku a su aj desat rokov na nej,bez praxe a bez prace,otazku si polozim naco im boli skoly...hmmm...potom zeny,co aj pracu aj dieta prestriedaju,aj zeny,co maju 6,8,12 deti...hmmm....co by mala zena chciet od zivota? aky je zmysel zeny? ked som videla dokumenty z vych europy bolo mi do placu,zeny tam rodia od puberty x deti,x zdravotnych problemov...a nic,ani do troch nevedia naratat,plakali ake maju zdravotne problemy a cele zufale boli,do placu mi bolo nad nimi...mali xxx deti ale ony boli,resp su nuly pre seba pre muza pre deti,tak sa len zamyslam,ze kde je teda miesto zeny v tomto svete? mame stat pri plotni a mat desat deti,alebo mat jedno dve,alebo sest deti,alebo nemat ziadne...ja sa nad tym zamyslam...bo mam okolo seba zeny aj take aj take a niektore ziju tak mechanicky,ze bud deti maju,ani nevedia naco preco beru ich jak na pase alebo deti nemaju,lebo nechcu alebo nemozu a aj take co maju aj karieru aj dieta,co vy na to...hm?

jana_eyre
11. aug 2016

@mom311 no veru, posledny odsek som napisala zle - nemyslela som ze tato tema s diskusnymi prispevkami vsetkych, ale to co pise autorka - jednoducho mam dojem, ze tema bola zalozena za tym ucelom.. no uz zas neviem, ci sa ma da pochopit, lebo pisem pomedzi obliekanim babik, utieranie ruk a tak podobne 😀 potom pisem veci co asi nedavaju zmysel, uznavam..

guinevre
11. aug 2016

@charlie1980 Ale keby si mala moznost robit z domu, a upravit si pracovne hodiny podla seba , mala doma 4 hodiny opatrovatelku, a manzela ktory by sa po 17h tiez vedel venovat miminu a domacnosti, myslis, ze by to bolo tiez take tazke? Vies, ja ked chcem, tak mozem povedat, ze pracujem od 12h po 20h, alebo akokolvek inak si to mozem urcit.

celasapremenim
11. aug 2016

@jana_eyre tema mozno bola zalozena platenou moderatorkou diskusii :D:D:D

guinevre
11. aug 2016

@sardinka335 No, veru, to je pravda, plany su jedno, ale ci to mimi bude kludne, ci nie, bezproblemoe alebo narocne, to neviem :D Ale to dame nejak 🙂

mom311
11. aug 2016

@jana_eyre nepises zle. To skor bolo odo mna myslene,ze ku koncu sa nechcem vyjadrit,ze to je medzi vami dvoma

jana_eyre
11. aug 2016

@celasapremenim aj to je mozne 😀 😀 niekedy mam dojem, ze tu je takych tem vela.. kym este vsetci neodisli, nech to tu trocha zije..

celasapremenim
11. aug 2016

@guinevre tazke by to nebolo, ale ked si predstavim napln mojej prace, to je takmer cista matematika, som mala problem si to z hlavy vyhadzat z postele vecer a nie ze popri dietati, tak fakt sa mi do toho nechce
ale skutocne, treba si uvedomit, ze toto telo mame len chvilu, dieta rychlo rastie a makat tu budeme do 66tich isto uz my

jana_eyre
11. aug 2016

@mom311 ahaa, tak potom vdaka odbiehaniu myslienok inde nedostatocne chapem 😀 😀

charlie1980
11. aug 2016

@guinevre Ja myslim, ze ano...nejednalo by sa urcite o to, ze by som si namyslala, ze niekto iny by sa nedokazal postarat...ide o to, ze chybala moja pritomnost...ze som ho nekrmila ja, ze som ho neuspavala ja, ze mi boli "odobrate prava matky". Prve krociky mi poslala opatrovatelka cez Watsapp a mne to prislo strasne luto...ze som prisla o chvile, ktore sa uz nikdy nevratia. Bola som placliva, nestastna. Ale kazda to vnima inak...ja som sa proste porodom zmenila o 180• a sama som s tym neratala, ze to tak dopadne.

celasapremenim
11. aug 2016

@guinevre ked bude kludne, tym brdom sa ti nebude od neho chciet, take bude zlateee, ax jaj, kedy ja uvidim trojmesacne babatko najblizsie..kamosky odrodene, svagrina odrodene, ja urcite....no jedine cudzim zenam v kocikoch :D
inak rataj aj, ze budes trosku unavena :D

guinevre
11. aug 2016

@celasapremenim No, zrejme to mame podobne, aj ja mam samu matematiku, este vcera som sa o pol jednej zdvihla z postele, ze som prisla na urcitu kombinaciu formul , co som pred tym vecer vycerpana a s plnou hlavou vsetkeho vzdala :D A zrazu som na to v noci dosla :D

celasapremenim
11. aug 2016

@charlie1980 no ja by som to mala uplne rovnako a mozno by som aj potrebovala pomoc, ja bych hento nedala, preto som sa takto narodila tu a teraz a manzela mam presne toho mojho

celasapremenim
11. aug 2016

@guinevre pozname, teraz citam naschval iba nenarocnu literaturu, spravy sa snazim prehliadat, iba nevyhnutne ....a kludne budem aj za pipku, nech to oddialim vsetko, lebo sklbit potom povinnosti s domacnostou a detmi, tak, aby som bola spokojna, ze to mam vsetko na poriadku a deti su stastne, tak to je naozaj zahul
uz som si to skusila, a to som dost sikovna a rychla :D a mala dom dost vazene

charlie1980
11. aug 2016

@celasapremenim Chapem matky, ktore z nejakeho dovodu musia skoro nastupit do prace...ja som rodila v zahranici, preto som viac menej musela, materska bola 3 mesiace. Ale nerada na to obdobie spominam ☹ Netvrdim, ze zena ma stravit 7-8r retazovej materskej dovolenky s detmi doma, asi zlata stredna cesta, ked Fakt matka vidi, ze dieta a aj ona sama sa citi na to, aby opat nastupila. Pre mna by bola idealna aj 1r materska v tej dobe, Ale nie 3 mesiace, pre Boha. To je tak strasne strasne malo, az na zaplakanie.

michellia
11. aug 2016

@charlie1980 tri mesiace su zalostne malo. Ja som teraz videla na kamoske, bola na materskej sest mesiacov, nastupila do prace a po mesiaci skoncila. Nezvladala to. Partner ju nepodporoval, mala jej zacala protestovat, tak si povedala, ze je to jej posledne dieta tak sa jej bude venovat celu matersku uz..

mom311
11. aug 2016

@celasapremenim @guinevre divcata nie ste nahodou matfyzacky? 😉

guinevre
11. aug 2016

@mom311 Ja nie 🙂

sensen12
autor
11. aug 2016

@jana_eyre tak hadam dieta potrebuje v prvom rade matku,a urcite byvat do 17:00 ci 18:00 v skolke nie je vyhra,ak chcem dieta tak sa mu snad mam venovat,synova skolka byva otvorena do 18:30 inac,a katolicky spominam preto,lebo ak si tak velmi narobim deti a chcem ich,tak sa im mam venovat a nie ich odkladat dakam,a je teda uplnd jedno ci ide o katolicky,ci nie,ale vacsina z takych sa hra na velke maminy a deti sa same dakde tlcu a oni ich len chodia mrk,ci su estd v kope,nakolko som take scenky zazila ze az decko si vyjde z kostola matka vykecava a my sme len oci zabudli zatvarat a poxorovali sme,ze keby to decko dakto nalozil tak si to ta supermamina ani nevsimne

mima4
11. aug 2016

@sensen12

podla mna vsetko je vecou priorit, nastavenia cloveka, jeho predstav o naplnenom zivote, o jeho vnútornom pokoji a najdeni toho, v com sa chce realizovat. Ako napisala @jana_eyre neraz su to dve odlisne skupiny zien, ktore sa nechapu a ma v tom pravdu, sama cestne priznavam, ze ked vidim ako sa maminky natahuju s troma malymi detmi, pre mna je to skor dobra antikoncepcia a skor ich lutujem aj ked v skutocnosti mozu byt stastne a mat krasny naplneny zivot.

98 % ludi a aj vratane mna, v mnohých veciach uvazuje, ze ta "jeho predstava" je ta naj, to nie je zle uvazovanie, pokial clovek uvazuje "je to naj PRE MNA" a nie "je to naj PRE ALL", no u nas 98 % to nie je vzdy tak a ked sa nevieme stotoznit so zivotm iných, tak ich lutujeme 😀 bez ohladu na fakty a ich spokojnost....

Nie kazda zena totiz tuzi po kariere! Dokonca nebazi ani za dobrou pracou... hlada proste pracu, kde si tych svojich x deti opatri a to je u nej prim a cely zivot bude...a je to OK a neznamena, ze automaticky je hlupa, ale faktom je, ze obvykle je problem najst si spolocne temy u nej so zenou, co ma skvelu karieru, max jedno dieta, rozhlad pre vydanie x kniziek.... a asi z nich nebudu naj kamosky...ale ked sa chcu chapat, tolerovat, tak to ide....

Cize vyslledkom tohto je - snazit sa chapat aj to ine uvazovanie... aj ked ja sama priznavam... neraz je to pre mna velmi tazke..

sensen12
autor
11. aug 2016

@celasapremenim tak to ano,ak na clovek dobru rodinu a pomozu preco nie,ja len na margo tych katoliciek,detto take poznam a fest deti xkrat dorezane na pohotovosti a xxx problemov,lebo vsak vypustim to na dvor a nech sa tlcu,vsak ja len kuknem,ci su celi....ze wtf??? ale fakty su fakty,aby malo dvojrocne decko hlabu zasitu,ruky dorezane,dolamane atd nebudem rozpisovat a preco nie preto,ze smola ale preto,ze decko mam na salame,vsak nech si beha po dvore ci po vonku a nech sa tlce ....keby som to nevidela na vlastne oci,tak neverim. ja hovorim jedno,ak chcem x deti,dieta je jedno kolko,som za neho zodpovedna,a ak nezvladam dozor nad malym deckom,tak proste nemam xxx deti za sebou,jednoducha vec

irusa
11. aug 2016

@celasapremenim myslím, že je to každého osobná vec...neodišla som od ročného... v práci som bola už mesiac po pôrode 😀 😀 😀 😀 ... neznamená, že keď som riadne zamestnaná, že nie som matkou, či ???? Plním si riadne svoje povinnosti ako tie, čo aj 10 rokov vylihujú doma, lebo im takýto štýl vyhovuje a potom sú autorkami článkov ako im muž vyhadzuje na oči, že neprispievajú do spoločnej kasy a len šunky doma váľajú - toto nie j môj prípad a ani niečoho takého sa dožiť nechcem...som človek aktívny a popravde muž dobre zarába nie som odkázaná chodiť do práce - no som typ osoby , ktorá musí byť aj v takomto smere aktívne a sebestačná... ak je možnosť prečo ju nevyužiť pre vlastnú lenivosť ?????

sensen12
autor
11. aug 2016

@mima4 sak to si myslim aj ja,ak sa do dacoho pustim,robim naplno,ak deti,tak detom sa venovat,nie ich potom dakam odkladat,ak kariera,tak kariera,proste ano suhlasim,ale dieta by malo byt pred tou pracou,lebo fakt je kopec deti odkladanych a cele dni v druzinach a skolkach do zaverecnej a to si nemyslim ze je pre dieta zrovna to ruzove

mysga
11. aug 2016

@sensen12 ale zas na jednej strane, môže sa stať, že takéto "zvlčilé dieťa" sa dostane ďalej, ako to hýčkané. :D

celasapremenim
11. aug 2016

@irusa ako mozes napisat, ze desat rokov vylihuju? vies, podla toho co pises, v podstate nevies posudit, co to je, starat sa o deti
to je dobre, ze si aktivna a tesis sa z toho a nie si na nic odkazana, ale to pohrdanie zenami na materskej skutocne nechapem
da sa pohrdat aj tebou ako matkou napr., ak by si mala oproti sebe taku diskutujucu ako si sama, tak by to bola teda ina debata zejo

jana_eyre
11. aug 2016

@sensen12 vidis a ked sa vratim do prace, tak bohuzial moje deti budu musiet v tej skolke byt do tej 17tej, pretoze uplne pochybujem ze si najdem pracu s inou pracovnou dobou aku som mala v praci byvalej.. a zas budem ja ta zla, co "odklada" deti.. zla som, lebo budem s nimi 7rokov doma a potom budem zla, lebo uz s nimi doma nebudem..

a co myslis, kolko zien s karierou si mozu dovolit deti vyberat skor? ci tie deti uz nepotrebuju matku? nie kazda si moze dovolit svoj pracovny cas usporiadat tak, aby stihla uplne vsetko..

celasapremenim
11. aug 2016

@irusa inak ja som doma preto, lebo svoje deti milujem a strasne sa tesim, ze s nimi mozem byt v tychto dolezitych troch rokoch ich zivota, videla som, ake je to dolezite a denne to citim od nich, aj od manzela
porodit dieta a o mesiac od neho ist, som rada, ze zijem v krajine, kde to nemusim urobit

jana_eyre
11. aug 2016

@sensen12 vies co ma vzdy napada pri citani tvojich prispevkov? ze cudzie deti sa vzdy vychovavaju najlahsie, tak ako aj cudzi zivot sa zije najjednoduchsie..

celasapremenim
11. aug 2016

@jana_eyre ja som chodila o takej stvrt na styri po ne, lenze skoro som bola velmi v praci tympadom, aby som mohla tak a niekedy som musela ist neskor po ne, alebo manzel, boli take situacie v praci, no a nase skolky boli do pol piatej alebo pol siestej, jedna tak druha tak

celasapremenim
11. aug 2016

moj syn ma prave dobre natlcene kolienko, co padol, ked sme boli na dovolenke na dedine pri fotbale :D a aj na hlave a laktoch ma par sramov a to sme pri nom boli :D holt

sakura77
11. aug 2016

😂 😂 😂 😂 Áno, ja som tých 10 rokov na materskej a presne sa zrovna vyvalujem!😃síce som ako aj iná matka navarila,nakúpila, upratala,oprala, vyvesila prádlo, po vysávala a umyla podlahy,pokosila trávnik, medzitým x razy pohrala a deťmi a teraz sa vyvalujem!

Jaaaj....diery, musela som!😁