icon

Byt na hypotéku vezus podnájom

saraja
13. júl 2014

pomozte mi prosim najst argumenty, preco sa ma rozhodnut samostane fungujuca 31-rocna zamestnana zena pre kupu bytu na hypoteku pred najomnym bytom. Boji sa do toho ist, ze je to pre nu samu velka tarcha. Ide o sumu 18 000 eur a je to v mensom meste na vychodnom slovensku. Dakujem

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
tanapeta
Autor odpoveď zmazal
anatalia77
14. júl 2014

@tanapeta inak su u vas dobre palky za panelakove byty,stare a..radsej nic.
Proste sa u vas plati za znacku. Ako v parfumerii.

lucia20
14. júl 2014

@saraja Ja mam hypo sama so styrmi detmi. a som rada ze splacam svoje a nie podnajom.... vo svojom mam vacsiu isotu ze mame kde byvat

anatalia77
14. júl 2014

@tanapeta presne tak,ten cas ujde tak ci tak,ani sa nenazdate a prezijete. Chce to samozrejme rozvazny rozpocet a sebadisciplinu.

lili_mia
14. júl 2014

@tanapeta Teraz ako cez leto chodí Nové bývanie na Jojke, tak ako jednu z ponúk (v okolí BA) dávajú nízkopodlažné domy, ktoré aj s cenou pozemku vychádzajú výrazne lacnejšie ako byty. Je pravda, že občas je to za hranicami, alebo na cestovanie náročnejšie.

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
sonicka777
14. júl 2014

My sme tiež riešili tento problém,museli sme sa presťahovať kvôli manželovej novej práci a uvažovali sme najprv o podnájme,ale ako náhle sme videli byt,pani majiteľká nám povedala ,že mesačne budeme platiť 580 eur,plus ešte ten preddavok pri kúpe bytu a jedno s druhým,tak sme sa rozhodli,že prenajať si byt by bola chyba.Byt sme našli v Stupave,tam sú nehnuteľnosti dosť drahé,ale nakoniec sme kúpili 3-izbový v novostavbe v Malackách a mesačne nás hypo vyjde menej ako prenájom bytu a navyše je to naše! 🙂 takže ja som jednoznačne za kúpu bytu s hypo ako platiť podnájom..

mima4
14. júl 2014

@saraja byt v malom meste na vychodnom slovensku, URCITE PRENAJOM!!!

a ked stratis pracu, co spravis? budes musiet ist pracovat 200 km inde a ako poriesis byt s hypotekou?

do uverou v zaostalom regione by som neinvestovala a neviazala sa k nemu 🙂

lili_mia
14. júl 2014

@tanapeta Priznávam, že nepoznám presné lokality, to púšťam z hlavy. Pamätám len Štefanov pri Trnave teraz z poslednej nedele. Do 144 tisíc vošiel vybavený dom (4izb., 110m2, 10% z rozlohy pozemku) a cena pozemku je už v tej cene (27tisíc). No o dopravnej dostupnosti tam reč nebola 😀

lili_mia
14. júl 2014

@mima4 Alebo si po 10 rokoch povie, že bola sprostá. Nevieme, kde pracuje a ked sa predsa presťahuje za prácou, byt zaťažený hypo sa dá tiež predať. Alebo ho zverí rodine a nechá ho v nájme.

mima4
14. júl 2014

@lili_mia v tychto regionov sa byty predavaju velmi tazko a vacsinou pod cenu...
Investovat sa oplati len tam, kde je nejaky potencial... A podnajom? kde polovica ludi je bez prace...no moze v inom regione potom zacat od zaciatku...

Ja by som do toho nesla...

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
lili_mia
14. júl 2014

@mima4 Ľudia sa veľmi neradi sťahujú, rodina, priatelia. Je taká mentalita, že kvôli 100€ vyššiemu platu sa nepresťahuje, pretože socializácia, strach z neznámeho. Ked už jej radíš podnájom, tak nebude mať problém dať ten byt do podnájmu. Čo je dnes 15 rokov? Má 31 rokov, možno o rok bude tehotná, potrebuje majetkové zázemie.

mima4
14. júl 2014

@tanapeta pokial by som nevidela dlhodoby potencial v danom regione, tak by som sa tam nechcela "viazat"... hlavne ked si uvedomis, ze cim si starsia, tym si menej atraktivna pre pracovny trh, toboz niekde, kde je vysoka nezamestnanost a vsetko zdrave a mudre je uz prec.... takze ja by som ani neratala tam ostat... Si vezmi ludi nad 45 rokov v tych regionov..takmer nikto nema pracu... takze ja sa na to hladim z dlhodobejsieho hladiska...
2-3 roky popracovat a posunut sa dalej..

mima4
14. júl 2014

@lili_mia hej, typicka slovenska mentalita...sediet na riti a stazovat sa...

lili_mia
14. júl 2014

@mima4 Viem o prípade, obaja v BA, ale jemu chýbali kamoši spod ukrajinskej hranice na slovenskej strane. Odišli k nemu domov, on minimálna mzda, ona nezamestnaná a potom tehotná. Bývajú v dome u jeho rodičov. Možno je dotyčná tu na koníku a skočí do mňa 😀

hradnapani
14. júl 2014

@saraja ja ta uplne chapem. Nikto sa do hypoteky nezenie s usmevom na tvari. Vela tu uz bolo popisane, ja len dodam, ze ty si mozes hypoteku aj presuvat z banky do banky. Jeden rok bude mat vyhodne uroky napriklad vub banka, druhy rok mozno csob. (Toto presuvanie sa tazsie robi, ak mas ten statny prispevok,ale potom mas ruky volne pri presunoch. Cielom je znizit si splatky.)
No a ked to nebudes vobec zvladat, tak das byt bud do prenajmu, aby si zarabal sam na seba alebo sa preda. Ak sa preda za vyhodnu sumu, tak na tom mozno aj par eur zarobis.
Treba si zohladnit, ake su kvality toho bytu (ci ma potencial pri dalsom predaji, ci si vies predstavit, ze by ho niekto kupil o pat rokov a ine).
Ale teda jednoznacna odpoved neexistuje, lebo do toho vsetkeho vstupuje velmi vela faktorov, vratane tvojho zamestnania. Ale vzdy sa da z toho vykluckovat.

mima4
14. júl 2014

@lili_mia ja uz takych ludi neriesim 😀 ... strata casu a energie a berem to ako prirodzeny vyvoj spolocnosti... vzdy urcite % ludi musi byt aj doslova tupe ako tago... 😉 aby ti sikovnejsi mali viac priestoru a menej konkurencie 😉

Je to fakt len moj pohlad, ako by som sa rozhodovala ja... s tym bytom.

simca06022011
14. júl 2014

Zalezi to na viacerych faktoroch, a to vie iba zadavatelka: 1. Aky ma vysoky prijem, mozno dokaze byt splatit rychlejsie a usetrit 2. Aku ma stabilnu pracu, ako si vie zohnat inu 3. Ako a za kolko sa prenajimaju taketo nehnutelnosti a za kolko sa predavaju dlhodobejsie,aka konkretne je to nehnutelnost a v akej lokalite (novostavba asi nie, ale v ako stave je panelak, kolko izbovy byt (ja by som do 1i nesla) , ci je to v dedine na hornej dolnej alebo inde, kolko je tam moznosti prenajatia/predaja. Ak sa tam byty predavaju roky tak je tam asi tazsie ho v pripade potreby rychlo predat. Aku velku rekonstrukciu treba zabezpecit bytu) 4. Chce sa v pripade straty prace vobec stahovat?
Ja som jednoznacne za kupu bytu, je to investicia do vlastneho, pri takejto nizkej sume to pre niekoho ani nemusi byt likvidacne. So statnym prispevkom mne napr. vysiel urok cca 0,9%, pokusime sa to vyplatit do 5 rokov, nech mam pokoj. Ak niekto da za podnajom 400+EUR (u nas v BB, ZV), tak fakt nie je o com (mne na 60tis, vysla splatka 200EUR + energie v bytoch su cca 200-250EUR). Tento mesacny vydaj treba zohladnit, aby to vychadzalo.. a este ostalo na dalsie vydavky

lili_mia
14. júl 2014

@mima4 V podstate mňa si prinútila k zamysleniu 😎 Plánujem ísť do oboru, kde mi najprv dajú polročnú, neskôr zmluvu predĺženú do dvoch rokov. A potom s praxou a certifikátmi možno za hranice, čiže ozaj, kde mám bývať? 😨 Hlbkový rozhovor s rodičmi 😎

lenbea
14. júl 2014

@saraja byt jej ostane, môže ho predať, ked nebude zvladať. ale platiť niekomu inemu a nič z toho nemať... radšej hypoteku.

haslerka27
14. júl 2014

my mame byt v BA na hypo a sme spokojni.uz planujeme hypo na vacsi byt....ale sme dvaja s VS,1 dietatom,dalsie neplanujeme,zamestnani....takze ak mas dobre zamestananie,zatial ziadne zavazky,tak preco nie....ked budes mat dieta,zavazky,materska urcite ti hypo nedaju😉

haslerka27
14. júl 2014

@tanapeta tiez premyslame ze chceme nieco vacsie v BA,manzel dom odmieta kvoli zapcham....TAKZE zrejme vacsi byt niekde blizko centra.....

stefka33
14. júl 2014

@andreah25 Ahoj vidím že sa vyznáš. Nevedela by si mi poradiť ako to vyšpekulovať aby sme znova získali hypo pre mladých? Na budúci rok nám končí päťročnica.

andreah25
14. júl 2014

@stefka33 Ak chápem správne, tak máš existujúcu hypo a budúci rok Ti končí 5 ročný fix a teda končí aj obdobie ŠPM.
Vyšpekulovať veľmi nemôžeš, pretože na refinancovanú hypotéku sa príspevok získať nedá.
Znova ho môžeš získať ak spĺňaš všetky podmienky iba na novú hypotéku, ktorej účelom by bola napr. kúpa nehnuteľnosti, výstavba, rekonštrukcia a pod.
Trebárs sa s rodičmi dohodneš, že odkúpiš od nich dom, vezmeš si hypo, dostaneš príspevok, rodičom vyplatíš kúpnu sumu na základe kúpnej zmluvy a rodičia Ti potom tie peniaze dajú späť a splatíš si tú existujúcu hypo čo už máš aktuálne bez príspevku aby si nemusela platiť dve hypotéky. Fajn nápad, ale ja ako rodič by som to nikdy neurobila 🙂. Takže veľmi nevymyslíš.

stefka33
14. júl 2014

@andreah25 A vieš že by sa takto dalo vyšpekulovať možno. Nie je to trestné? Myslím ako podvod alebo také niečo.

andreah25
14. júl 2014

@mima4 Tentokrát nebudem s Tvojim postojom veľmi súhlasiť. Osobne nevidím riešenie v tom, že stále utekať niekam, kde sa mi zdá, že slnko svieti jasnejšie a tráva je zelenšia. To, že v danom regióne je malá šanca na zamestnanie dnes, to nemusí platiť zajtra. Pokojne sa môže stať to, že dnes kúpi byt za 18tis. - no za pár rokov ho môže predať za 50tis. - možno to znie ako fatamorgána, ale pokojne sa to môže stať.
Skôr som názoru, že sa treba vzchopiť a urobiť všetko pre to, aby sa mi aj v mojom meste darilo. Vieš koľko mojich spolužiakov poutekalo do zahraničia za prácou, lebo teda je tam vraj všetko lepšie a mne sa čudovali, že na čo tu zostávam, veď je problém s prácou a neviem čo ešte. A vieš ako to dopadlo?
V zahraničí ostali tuším iba dvaja, zbytok je doma, chodí zo zamestnania do zamestnania, nemôžu sa akosi nikde usadiť a ja sa cítim skvele, že mám prácu, ktorá ma baví, mám rodinu, fajn muža, ktorého by som občas za niečo rada zavesila 🙂, konečne aj dom, ktorý som vždy chcela a síce napriek hypotéke na krku, ale mám a som rada. Na stretávke zo strednej sme deti mali iba dvaja (vlastnej traja, ale to sa nepočíta, lebo dvaja tvorili pár a dieťa mali spolu 😉 ). A čo ostatní? Žijúci u rodičov, bez zázemia, mnohí bez práce, pretože došli spoza hraníc späť domov a nemôžu sa uchochmesiť - takže nie vždy je riešenie ísť za prácou. Umenie je vydolovať čo najviac z toho, čo mi moje okolie ponúka, ale na to sú mnohí Slováci veľmi pohodlní a radšej budú žiť u rodičov a sťažovať sa, ako sa to nedá, aká by čo všetko bola pre nich ťarcha a tých čo sa do niečoho pustili a majú sa o čosi lepšie ako oni i napriek ťažkostiam, tak tí sú stále v rečiach, ako im je dobre, kde asi na to vzali prachy, šak im sa dobre žije, šak podnikajú, majú z čoho a podobné debilné reči. Ale to, že podnikateľ robí 24 hodín denne, 7 dní v týždni, ..... - to nikoho nezaujíma.
Ja zase tvrdím, že práca je, aj za dobrú plácu by bola, ale buď sa niekomu pracovať nechce a ani nebude, alebo druhá strana je to, že mu daná pláca vyhovuje a vie jedine sa iba sťažovať a nič s tým nerobiť.

andreah25
14. júl 2014

@stefka33 Prečo podvod? Kúpiš si dom? Kúpiš.
Nikto predsa nečaká, že rodičia sú Ti povinní dať dom zadarmo. Čo ak ho chcú predať práve preto, lebo sa rozhodli na starosť ísť na cestu okolo sveta a potrebujú na to peniaze? Alebo im je dom veľký, dali ho na predaj, s čím Ty ako dcéra nesúhlasíš a kúpiš si ho pre seba, lebo predstavuje pre Teba spomienky na detstvo - všetko sa dá....
Treba riadnu kúpnu zmluvu, normálne zaplatiť kúpnu cenu a dom prepísať na seba (samozrejme bez ťarchy doživotného práva, to sa neakceptuje).

stefka33
14. júl 2014

@andreah25 Tak ale toto by chcelo sakra veľkú dôveru od rodičov.