Býva niekto s dieťaťom/deťmi v prenájme?
Zaujíma ma to, lebo so snúbencom chceme dieťa, pre mňa už najvyšší čas (31) , ale váhame lebo žijeme v prenájme. Do budúcna by vlastné bolo. Išli by ste do toho? Prípadne je tu niekto kto takto žije? Sú docela veľké predsudky na Slovensku ohľadom tohto.
@es2021 Viem že sú ohľadom toho predsudky, pre koho potom sú prenájmy? Pre single ľudí?
pre dospelych ludi a bez zvierat
Zatiaľ deti nemáme, ale jedno je na ceste. A áno žijeme v podnájme, nepovažujem nás za nízku triedu, skôr asi strednú bohužiaľ nam neschválili hypo (priatel nemá všetky peniaze na papieri ale polku ma bokom) tým pádom sme ,,odkázaný,, na podnájom. Samozrejme by sme chceli svoje ale keď to teraz nejde nebudeme to tlačiť. Po celom svete žije XY ľudí na dlh, vo svojom, v podnájme...a žijú si normálne si myslím.mozno akurát ten pocit, že nie je to moje..raz ale zdedime ja aj priatel 50% bytov takže deti určite zabezpečíme 🙂 Ja to vidím takto nejak
@oysterka Ja som ohľadom tohto nevidela nikdy toľko predsudkov ako na Slovensku. V zahraničí je to, neviem či bežné, ale nikto to neberie za niečo neštandardné. My tiež tak, teraz by nám ešte hypo neschválili, takže sa naše dieťa narodí do podnájmu.
@autorka
Tie "predsudky" nie su az natolko neoprávnené. U nas nefunguje systém prenájmov, že platíš pár šupov a pravdaže tam prezijes zvyšok zivota. O cenach sa nemusíme baviť, tie sú horibilné a uprimne, za to si môžete platiť vlastný byť.
Avšak, keď majitel sa rozhodne, ze s vami zmluvu nepredlzi, tak budete takto cely zivot "putovat", nehovoriac, ak dieta ma niekde skolu, a tam nebudete vediet najst vhodny prenajom pre vas. Cize vysoká sanca zit dost v znacnej neistote a povedzme si to na rovinu - budete platit hypoteku niekomu inemu 😉
Vobec nie si este stara na dieta, mas 31, nie 40 - kedy je to uz pochopitelne, ze clovek nevymysla.
Skuste so snubencom zvysit si prijmy, vziat hypo - problem nie su predsudky, ale ta slovenska realita. U nas napr. trojizbaky sa pohybuju v najme okolo 800 EUR (a s energiami, ide o novostavbu), my platime hypo asi 360 EUR a 150 eur byt + garaz. Platime nieco vlastne.
@oysterka
Prosim, neber to v zlom, ale ak vam neschvalili hypoteku, urcite nepatrite do strednej triedy. Stredna trieda zacina 1000 EUR v cistom prijem na osobu v domacnosti.
My sme zili v podnajme s muzom a dcerou cca 2 a pol roka, potom sme kupili svoje. Nemyslim si, že podnajom je nieco strašné- proste je to taka dočasná stanica. Len si dopredu zisti, či majiteľ bytu nebude mať problém s predĺžením zmluvy aj s dieťaťom- nie každý je stotoznený s deťmi v byte.
Podnájom zoženieš ťažšie s dieťaťom lebo u nás sú zákony aké sú a bohužiaľ je veľmi ťažké sa zbaviť neplatiča ak ide o rodinu s nezaopatreným dieťaťom či deťmi.
Dobrý úmysel a to ochrana rodiny mal za následok opačný efekt. Takmer nikto im byť nechce prenajať.
podla mna nejde o predsudky ale o to, ze donedavna platil zakon, ze ak si prenajimala byt ludom, ktori mali deti, nemohla si ich z podnajmu len tak vyhodit, hoc by aj neplatili - myslim, ze dnes je to uz kusok inak ale ludia to maju v hlavach zakorenene a druha vec je, ze proste a vidim to teraz a to ma maly 5 mesiacov, chces nechces, tie deti su vacsia pravdepodobnost, ze sa v byte nieco znici - nas maly mi uz 100x ocikal guac, kocikom som uz tie kadeco ponicila, ked ho idem dat spat na balkon atd. kdezto ked prenajmes byt napr. dvom pracujucim, co tam pomaly chodia iba spavat...takze ono to ma aj nejake objektivne priciny a nejde o to, ze je to podnajom ako taky, to je tvoja vec, tisice ludi, ziju v podnajme dlhodobo a nie je to nic nezvycajne, to len u nas sa to nenosi, v tomto mas pravdu
Ak to berete tak, ze "do buducna", s tym ze mate zdedit byt, ked niekto otrci kopyta, tak to nie je moc dobre rozmyslanie. Aj my mame podedit ale rozhodne som pre vidinu takej buducnosti neprestala robit a ostala v podnajme.. Manzelovi som jasne povedala, ze treba zabezpecit svoje byvanie este pred detmi a tak sme obaja makali a najprv riesili svoje a potom deti...
Osobne z okolia moc nepoznam ludi, ktori by v podnajmoch zili a mali uz rodinu, kazdy ked zistil, ze je polovicka tehotna, uz zacali riesit svoje...
Ak si si ista, ze budes makat s muzom a vies, ze sa vam zdvihnu platy neskor a dostanete hypo, tak si spravte dieta... je to len o tom ako silno vies nasledovat svoje ciele.
Ale ak mas 31 a este ste si neboli schopni zabezpecit svoje byvanie, tak moc silnu volu nemas... sorry :/
Jasné že svoje je lepšie. Lenže ako našetriť tých dvadsať percent čo chcú?
My bývame, zatiaľ, nie je a nebol žiadny problém.
Sme na tom aby sme šli do vlastného.
Ja by som to riešila kým nemáte dieťa, potom 3 roky MD, takto kým pracuješ skôr ti dajú hypotéku.
Zase niektoré veci niekedy sa nedajú planovat/neplanovat. A áno, roky idú, :D
@cyberk Nič také nepíšem. Nerátam s tým, že niekto otrčí kopytá. Ale že budeme schopní dostať v budúcnosti hypotéku a kúpiť si vlastné bývanie.
Mas 31 rokov. Nie si stara na dieta, kludne sa da este par rokov pockat. Ja by som tiez radsej zapracovala na zvyseni prijmu.
No a spoliehat sa na dedenie a dovtedy cakat je zvlastny pristup podla mna.
@number19 Kde prosím ťa píšem, že sa spolieham na dedenie?
To nie autorka písala ale iná osoba v diskusii
@elizabet173 Niečo ušetrené máme. Ale nestačí to.
@autorka Ahoj,uplne ta chapem. My sme uz manzelia, tiez mlady par, planujeme do roka rodinu a tiez chceme nieco vlastne. Akurat ze my zijeme v Prahe a tie ceny su tu katastrofa-tzn,ze aj ked mame asi 65tisic eur odlozene, na tych 20% bytu je to aj tak malo. Takze zatial podnajom a snad rychlo dosetrime.
@elizabet173 Na jednoizbový by sme dostali hypo už teraz, ale keďže chceme rodinu, chceme aspoň dvojizbový.
Ahoj, prečo nekúpite najprv nehnuteľnosť a potom si neurobíte dieťa? S dieťaťom máte vyššie odpočítateľné položky a horší príjem ako bez dieťaťa....
@elizabet173 a je problém kúpiť na hypo 1i, platiť vlastné, a nie podnájom "do vetra"? A šetriť ďalej a neskôr kúpiť niečo väčšie? Keď hovoríš, ze na 1i vám dajú...
@zmrzlinka2021 stredna trieda je od 1000 na osobu? Dobre vediet. Tym padom moji rodicia vobec nie su strednou triedou, lebo obaja maju cely zivot nizsie prijmy... Ako je potom mozne, ze maju svoj dom, moj byt, sestre dali na zaciatok tiez priblizne na polku bytu a este maju nasetrene? A nerobia nic nelegalne, nepodnikaju ani nededili (teda otec zdedil polku dalsieho domu, ale tam stale byva moj dedo, tak to neberieme do uvahy)? Alebo ze by na vychode kazdy zarabal cez 1000 mesacne, aj ked tu je ta 1000 nedosiahnutelna meta, pokial nie si velmi ziadany remeselnik alebo nerobis v zahranici a chodis domov raz za 3 mesiace?
Na tom nič nieje, ja som bývala 6 rokov s dcérou po podnajmoch. Akurat s dieťatom je ťažšie získať hypo potom.
Pokiaľ je problém “len” tých 20% tak odporúčam nájsť naozaj dobrého finančného poradcu nie nejakého jedna teta povedala ale niekoho kto sa tomu naozaj rozumie a dokáže Vám poradit ako a čo riešiť nieje to nič čoby sa nedalo.

Ja by som hlavne bála skrz toho že s deťmi sa ťažšie nájde prenájom.