Býva niekto s dieťaťom/deťmi v prenájme?
Zaujíma ma to, lebo so snúbencom chceme dieťa, pre mňa už najvyšší čas (31) , ale váhame lebo žijeme v prenájme. Do budúcna by vlastné bolo. Išli by ste do toho? Prípadne je tu niekto kto takto žije? Sú docela veľké predsudky na Slovensku ohľadom tohto.
Zijem v zahranici …tu je podnajom bezna vec… ludia namiesto kupi bytu …napr kupia lepsie auto, cestuju alebo jednoducho neusetria na akontaciu … ztoho sa nestresuj aj ked kupa je vzdy lepsia (je to predsa tvoje a co zaplatis najom mozes radsej banke)
@elizabet173 áno, prepáč 😉, klikla som na "odpovedať" omylom na príspevok nižšie ako som chcela
@zmrzlinka2021 priatel je head chef (vedúci kuchyne) a bohužiaľ v gastre ti nedajú všetky peniaze na papieri (dopláca sa tam na čierno v obálke.. ) tym pádom banka pracuje len s oficiálnym príjmom...okrem toho máme 2 auta bez leasingu ci iného zadlženie takže si myslím ze stredná trieda sme ;) ale to už je vec pohľadu zrejme
Ja byvam v podnajme s dietatom, teraz to bolo 2 roky. Ale ja cakam na rozvod, aby som si zobrala hypoteku, Nie je to hanba byvat v podnajme, ale teda za tie 2 roky isli tu v Bratislave byty, ktore pozeram, "hore" aj o 20-30 tisic, ba aj viac niektore. Takiez "nieco" som zaplatila za tie 2 roky majitelovi bytu a to su peniaze, ktore som uz mohla splacat. Ano, nemam na vyber a nemam to teraz ako ovplyvnit, tak sa nestresujem. Ale tesim sa na to, ze si na jar uz konecne vezmem hypo a budem byvat vo "svojom". Aj ked v skutocnosti moje to bude az cca o 20 rokov :D
@lopka1313
Prepac, ale nepatrit medzi strednu triedu predsa neznamena, ze ide o socku, ci odpad a realita na Slovensku je taka, ze stredna trieda sa radikalne zmensuje.
Pises o svojom tatkovi a mamke, ale vedeli by teraz nadobudnut dane veci pri sucasnych prijmoch? Neda sa porovnavat co bolo pred x rokmi, s inou cenovou urovnou, inymi podmienkami, inymi moznostami, nehovoriac o pripadnych daroch, dedeniach. Stredna trieda neznamena len "mat" ale aj "zit" a dovolit si a nerozmyslat, ze nejdem do restiky, kde jedlo stoji 15 EUR, lebo si to nemozem dovolit a na dovolenku idem do chorvatska do lowcostoveho apartmanu, kde si budeme varit a mozno pojdeme na pizzu.
Zas, ja chapem, ze je frustrujuce si priznat, ze nepatrim do strednej triedy, ale predsa hodnota cloveka nie je v jeho financnych moznostiach.
@oysterka Lenze v tom pripade ide o ciernu pracu a ak je dobry kuchar, mal by nastolit na tom, aby mal vsetko na papieri. Ak je dobry, zaplatia ho, ver tomu. Dobrych kucharov je na slovensku ako safranu.
@elizabet173 niekedy casom sa slovensko dostane na uroven zapadnej eu a bude to to iste…preco by mala byt hanba zit v podnajme? Ceny porastu ale najom pojde pomalicky dole lebo vsetci budu zrazu prenajimat .., moj osobny nazor kde kolvek na svete ist osobne do viacerych bank a povedat nemam nic vyhliadnute ale chcem vediet podmienky, maximalny uver, vyska splatky stym ze si to porovnam prijem a co za mesiac potrebujem (jedlo,benzin, vylety…) a uvidim co mi mesacne priblizne ostane…ziadana veda v tom neni …ak nemam na to aby aom byval v centre BA pozret sa ci neni lepsie ist dalej od ba ale potom treba ratat (benzin, opravy auta, gumy)
Kludne môžete mať dieťa v podnájme, určite vás odtiaľ s dieťaťom nevyhodia, možno si priplatite tak 30 eur navyše. My sme tiež takto fungovali a mali najskôr syna, s ktorým sme tam bývali do jeho 2 rokov a potom sme si kúpili vlastný byt. Určite nečakaj s dieťaťom, máš 31 r a to je dosť hlavne keď chceš mať potom ešte jedno dieťa. Takže určite chod do toho, nemáš sa čoho báť 😉☺
@zmrzlinka2021 my nežijeme chvalabohu na Slovensku 🙂
Podľa mňa to nie je vôbec také tragické, ako sa z toho v SR robí .... Tiež čakáme prírastok a sme v podnájme. Máme ale dobré vzťahy s majiteľkou a tka sme vedeli, že nebude problém, ak tu ostaneme. Je pravda, že s deťmi sa ťažšie hľadá podnájom. My si tiež postupne riešime vlastne bývanie, ale pri dnešných cenách a platoch by sme takým štýlom na dieťa čakali asi ešte 5 rokov. A to nie ej náš cieľ. Na Slovensku je taká zvláštna nalada, že vždy musíš mať už vlastne bývanie, ak čakáš dieťa ... Pritom mnohí bývajú napr. S rodičmi (čo v skutočnosti ich nie je).... My nie sme vo vlastnom, ale nie sme ani s rodičmi (to sme nechceli), ale vďaka výške nájmu si vieme predstaviť splácanie hypotéky a postupne teda šetríme a zanedlho budeme riešiť aj vlastné
Takže ... Za mna je to v pohode napr. S jedným malým dieťaťom docastne, samozrejme s vidinou toho, že stále sporite a postupne sa osamostatnite. Ale určite sa to dá. 🙂 Inak ak sa teraz začnete snažiť, tak ešte minimálne 9 mesiacov budeš mať normálny príjem, takže ešte niečo si nasetrite... Vo vela prípadoch ale bábätko trvá dlhšie (aj napr. Rok), čo znamená, že ešte minimálne rok a pol by si pracovala normálne a potom bude bábo ešte maličké, nevyžaduje toľko miesta. Nároky stúpajú cca od roka/dvoch, kedy už je treba viac miesta.
Ak máš 30 a obaja chcete bábo, tak ja by som nečakala, niečo ešte stihnete nasporiť kým sa malé objaví a potom to určite pôjde, ak budete hľadať spôsoby 🙂
Držím palce ;)
@elizabet173 asi tazko, ked byt kupovali necelych 5 rokov dozadu (aj ked od vtedy stupla jeho cena), malicku hypoteku nan si dali na 3 roky, splatili ju a od vtedy kupili este 2 auta (z druhej ruky), prerobili kuchynu a jednu kupelnu, stavali altanok, a planuju kupovat dalsie auto (z druhej ruky)... A to maju prijem 700 a 850 v cistom. Nasi vsak vedia zminimalizovat svoje naklady, preto to vsetko dokazu. A ja sa ich schopnostiam zdaleka nevyrovnam, no s podobnym prijmom si dokážem platit naklady v mojom byte (nastastie uz bez hypo vdaka rodicom) a uplne pohodlne aj cely svoj zivot, vratane stravy pre 2 osoby a setrenia celkom peknej sumy. A necitim sa, ze by som patrila do chudobnej triedy. Aj ked na MK su vacsinou zeny s minimalkou, co sa stazuju alebo take, co je pre nich prijem 3-4 tis mesacne uplne normalny a nechapu, ze ludia mimo BA (a aj vacsina v BA) asi tazko zarobia taku sumu...
@elizabet173 Este ta doplnim, ide aj o "budovanie" majetku rodiny. Ano, podnajom je v cene splátky hypotéky, ktorú sice budes platit 30 rokov, ale ked sa o 30 rokov obzries, kolko si zaplatil za tu nehnutelnost dovtedy a kolko za nu das vtedy, tak vtedy uvidis ten rozdiel.
@autorka Urcite je lepsie vziat hypoteku pred otehotnenim. Zoberte si obaja na polrok part-time, brigadu, cokolvek kde si obaja privyrobite - to sa vam tiez zapocita do prijmu a nieco mozno este dosetrite a vezmite si hypoteku. Ak zvladate teraz platit najom, tak aj hypoteku zvladnete splatit. Mas len 31 rokov, tych 6mesiacov to nejako este zvladete bez dietata
@elizabet173 presne system je spravne nastaveny…kym zarabas a mas prijem mas splacat …ked prijem klesne mal by si mat hypo za sebou …ja mam uver na 30r. (Do 60 v podstate) za momentalne nizke uroky mame splatku lacnejsiu ako podnajom + o 2izby viac …mimochodom byvali sme 9rokov podnajme 🙂 keby clovek vedel a nebal sa kupi hned pred 9rokmi a uz som mohol mat 1/3splatenu
My sme predali nas byt,lebo nam uz bol maly. Stahovali sme sa ked som bola tehotna a cakali sme 3.babatko. sme v prenajme a uplne v pohode. Planujeme ist do nasho,ale zatial nam je aj prenajom dobry 😊
Radsej si kupte 1 izbak na hypo a zite skromne kludne aj s dietatom ako chodit po prenajmoch. Vacsina ludi a ja tiez dospelakov s detmi rovno skrtam zo zoznamu potencialnych najomcov.
Ja by som zase jednoizbovy byt nekupovala, ak uz planuju dieta. Radsej nech naozaj ten polrok zamakaju a vezmu 2 /3 izbak - radsej lacnejsi, mozno nie podla ich predstav, ved casom si ho mozu upravit. Ale ja si uprimne neviem predstavit byt v jednej izbe s dietatom.