icon

Býva niekto s dieťaťom/deťmi v prenájme?

28. dec 2021

Zaujíma ma to, lebo so snúbencom chceme dieťa, pre mňa už najvyšší čas (31) , ale váhame lebo žijeme v prenájme. Do budúcna by vlastné bolo. Išli by ste do toho? Prípadne je tu niekto kto takto žije? Sú docela veľké predsudky na Slovensku ohľadom tohto.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
marcelo1111
28. dec 2021

Zijem v zahranici …tu je podnajom bezna vec… ludia namiesto kupi bytu …napr kupia lepsie auto, cestuju alebo jednoducho neusetria na akontaciu … ztoho sa nestresuj aj ked kupa je vzdy lepsia (je to predsa tvoje a co zaplatis najom mozes radsej banke)

kengurica
28. dec 2021

@elizabet173 áno, prepáč 😉, klikla som na "odpovedať" omylom na príspevok nižšie ako som chcela

oysterka
28. dec 2021

@zmrzlinka2021 priatel je head chef (vedúci kuchyne) a bohužiaľ v gastre ti nedajú všetky peniaze na papieri (dopláca sa tam na čierno v obálke.. ) tym pádom banka pracuje len s oficiálnym príjmom...okrem toho máme 2 auta bez leasingu ci iného zadlženie takže si myslím ze stredná trieda sme ;) ale to už je vec pohľadu zrejme

dadis
28. dec 2021

Ja byvam v podnajme s dietatom, teraz to bolo 2 roky. Ale ja cakam na rozvod, aby som si zobrala hypoteku, Nie je to hanba byvat v podnajme, ale teda za tie 2 roky isli tu v Bratislave byty, ktore pozeram, "hore" aj o 20-30 tisic, ba aj viac niektore. Takiez "nieco" som zaplatila za tie 2 roky majitelovi bytu a to su peniaze, ktore som uz mohla splacat. Ano, nemam na vyber a nemam to teraz ako ovplyvnit, tak sa nestresujem. Ale tesim sa na to, ze si na jar uz konecne vezmem hypo a budem byvat vo "svojom". Aj ked v skutocnosti moje to bude az cca o 20 rokov :D

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
zmrzlinka2021
28. dec 2021

@lopka1313
Prepac, ale nepatrit medzi strednu triedu predsa neznamena, ze ide o socku, ci odpad a realita na Slovensku je taka, ze stredna trieda sa radikalne zmensuje.
Pises o svojom tatkovi a mamke, ale vedeli by teraz nadobudnut dane veci pri sucasnych prijmoch? Neda sa porovnavat co bolo pred x rokmi, s inou cenovou urovnou, inymi podmienkami, inymi moznostami, nehovoriac o pripadnych daroch, dedeniach. Stredna trieda neznamena len "mat" ale aj "zit" a dovolit si a nerozmyslat, ze nejdem do restiky, kde jedlo stoji 15 EUR, lebo si to nemozem dovolit a na dovolenku idem do chorvatska do lowcostoveho apartmanu, kde si budeme varit a mozno pojdeme na pizzu.
Zas, ja chapem, ze je frustrujuce si priznat, ze nepatrim do strednej triedy, ale predsa hodnota cloveka nie je v jeho financnych moznostiach.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
zmrzlinka2021
28. dec 2021

@oysterka Lenze v tom pripade ide o ciernu pracu a ak je dobry kuchar, mal by nastolit na tom, aby mal vsetko na papieri. Ak je dobry, zaplatia ho, ver tomu. Dobrych kucharov je na slovensku ako safranu.

roobett
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
marcelo1111
28. dec 2021

@elizabet173 niekedy casom sa slovensko dostane na uroven zapadnej eu a bude to to iste…preco by mala byt hanba zit v podnajme? Ceny porastu ale najom pojde pomalicky dole lebo vsetci budu zrazu prenajimat .., moj osobny nazor kde kolvek na svete ist osobne do viacerych bank a povedat nemam nic vyhliadnute ale chcem vediet podmienky, maximalny uver, vyska splatky stym ze si to porovnam prijem a co za mesiac potrebujem (jedlo,benzin, vylety…) a uvidim co mi mesacne priblizne ostane…ziadana veda v tom neni …ak nemam na to aby aom byval v centre BA pozret sa ci neni lepsie ist dalej od ba ale potom treba ratat (benzin, opravy auta, gumy)

mimi2018
28. dec 2021

Kludne môžete mať dieťa v podnájme, určite vás odtiaľ s dieťaťom nevyhodia, možno si priplatite tak 30 eur navyše. My sme tiež takto fungovali a mali najskôr syna, s ktorým sme tam bývali do jeho 2 rokov a potom sme si kúpili vlastný byt. Určite nečakaj s dieťaťom, máš 31 r a to je dosť hlavne keď chceš mať potom ešte jedno dieťa. Takže určite chod do toho, nemáš sa čoho báť 😉☺

oysterka
28. dec 2021

@zmrzlinka2021 my nežijeme chvalabohu na Slovensku 🙂

tinka_1807
28. dec 2021

Podľa mňa to nie je vôbec také tragické, ako sa z toho v SR robí .... Tiež čakáme prírastok a sme v podnájme. Máme ale dobré vzťahy s majiteľkou a tka sme vedeli, že nebude problém, ak tu ostaneme. Je pravda, že s deťmi sa ťažšie hľadá podnájom. My si tiež postupne riešime vlastne bývanie, ale pri dnešných cenách a platoch by sme takým štýlom na dieťa čakali asi ešte 5 rokov. A to nie ej náš cieľ. Na Slovensku je taká zvláštna nalada, že vždy musíš mať už vlastne bývanie, ak čakáš dieťa ... Pritom mnohí bývajú napr. S rodičmi (čo v skutočnosti ich nie je).... My nie sme vo vlastnom, ale nie sme ani s rodičmi (to sme nechceli), ale vďaka výške nájmu si vieme predstaviť splácanie hypotéky a postupne teda šetríme a zanedlho budeme riešiť aj vlastné
Takže ... Za mna je to v pohode napr. S jedným malým dieťaťom docastne, samozrejme s vidinou toho, že stále sporite a postupne sa osamostatnite. Ale určite sa to dá. 🙂 Inak ak sa teraz začnete snažiť, tak ešte minimálne 9 mesiacov budeš mať normálny príjem, takže ešte niečo si nasetrite... Vo vela prípadoch ale bábätko trvá dlhšie (aj napr. Rok), čo znamená, že ešte minimálne rok a pol by si pracovala normálne a potom bude bábo ešte maličké, nevyžaduje toľko miesta. Nároky stúpajú cca od roka/dvoch, kedy už je treba viac miesta.
Ak máš 30 a obaja chcete bábo, tak ja by som nečakala, niečo ešte stihnete nasporiť kým sa malé objaví a potom to určite pôjde, ak budete hľadať spôsoby 🙂
Držím palce ;)

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lopka1313
28. dec 2021

@elizabet173 asi tazko, ked byt kupovali necelych 5 rokov dozadu (aj ked od vtedy stupla jeho cena), malicku hypoteku nan si dali na 3 roky, splatili ju a od vtedy kupili este 2 auta (z druhej ruky), prerobili kuchynu a jednu kupelnu, stavali altanok, a planuju kupovat dalsie auto (z druhej ruky)... A to maju prijem 700 a 850 v cistom. Nasi vsak vedia zminimalizovat svoje naklady, preto to vsetko dokazu. A ja sa ich schopnostiam zdaleka nevyrovnam, no s podobnym prijmom si dokážem platit naklady v mojom byte (nastastie uz bez hypo vdaka rodicom) a uplne pohodlne aj cely svoj zivot, vratane stravy pre 2 osoby a setrenia celkom peknej sumy. A necitim sa, ze by som patrila do chudobnej triedy. Aj ked na MK su vacsinou zeny s minimalkou, co sa stazuju alebo take, co je pre nich prijem 3-4 tis mesacne uplne normalny a nechapu, ze ludia mimo BA (a aj vacsina v BA) asi tazko zarobia taku sumu...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
dadis
28. dec 2021

@elizabet173 Este ta doplnim, ide aj o "budovanie" majetku rodiny. Ano, podnajom je v cene splátky hypotéky, ktorú sice budes platit 30 rokov, ale ked sa o 30 rokov obzries, kolko si zaplatil za tu nehnutelnost dovtedy a kolko za nu das vtedy, tak vtedy uvidis ten rozdiel.

dadis
28. dec 2021

@autorka Urcite je lepsie vziat hypoteku pred otehotnenim. Zoberte si obaja na polrok part-time, brigadu, cokolvek kde si obaja privyrobite - to sa vam tiez zapocita do prijmu a nieco mozno este dosetrite a vezmite si hypoteku. Ak zvladate teraz platit najom, tak aj hypoteku zvladnete splatit. Mas len 31 rokov, tych 6mesiacov to nejako este zvladete bez dietata

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
marcelo1111
28. dec 2021

@elizabet173 presne system je spravne nastaveny…kym zarabas a mas prijem mas splacat …ked prijem klesne mal by si mat hypo za sebou …ja mam uver na 30r. (Do 60 v podstate) za momentalne nizke uroky mame splatku lacnejsiu ako podnajom + o 2izby viac …mimochodom byvali sme 9rokov podnajme 🙂 keby clovek vedel a nebal sa kupi hned pred 9rokmi a uz som mohol mat 1/3splatenu

rebekamarcusko
28. dec 2021

My sme predali nas byt,lebo nam uz bol maly. Stahovali sme sa ked som bola tehotna a cakali sme 3.babatko. sme v prenajme a uplne v pohode. Planujeme ist do nasho,ale zatial nam je aj prenajom dobry 😊

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
tomas115
28. dec 2021

Radsej si kupte 1 izbak na hypo a zite skromne kludne aj s dietatom ako chodit po prenajmoch. Vacsina ludi a ja tiez dospelakov s detmi rovno skrtam zo zoznamu potencialnych najomcov.

mpg
28. dec 2021

@tomas115 Aj ja si myslím, že radšej teraz zobrať hypotéku na jednoizbový byt, poznám dosť veľa rodín, čo s dieťaťom žili v jednoizbovom vlastnom byte.

dadis
28. dec 2021

Ja by som zase jednoizbovy byt nekupovala, ak uz planuju dieta. Radsej nech naozaj ten polrok zamakaju a vezmu 2 /3 izbak - radsej lacnejsi, mozno nie podla ich predstav, ved casom si ho mozu upravit. Ale ja si uprimne neviem predstavit byt v jednej izbe s dietatom.