icon

Bývalí svokrovci chcú moje deti odlúčiť

5. jan 2024

Doteraz mali všetko sú bohatí a zistili, že chcú aj moje deti, (vzťah s mužom nám rozbili), ale nie all pack, ale pekne bez mamky. Zákaz mame prísť s deťmi k ním domov, len otec s deťmi. Zatiaľ len na povinnú návštevu niekoľko hodinovú dva krát do mesiaca. Nie nemôžu prísť oni k nám pozrieť deti ani nechodía sbsolútne vraj kvôli mne že ma nemajú radi. Aké moje deti sú im dobré? Už mi syn tačal hovoriť bez mamy, ty zostaneš doma. “Musím” tam podľa nich pustiť do toho nepriateľského prostetredia deti k ľudom, ktorí majú matku zablokovanú na telefóne a je u nich persóna non grata.

kristinkaris
5. jan 2024

@aliaray1 áno pracujem aj s ľuďmi ktorí majú psychiatrické dg 🙂

kristinkaris
5. jan 2024

@aliaray1 a keďže ju ide udupať vlastne 3,5 ročne dieťa tak v tom prípade pomôže iba socialka alebo psychiater lebo každá minca ma dve strany 🙂

aliaray1
5. jan 2024

@kristinkaris zaujimave, co konkretne za profesiu si? Lebo pri psychiatrickych pacientoch robia aj psychiatri, aj upratovacky.

Na psychiatriu z toho co popisala nepatri. Bodka. Koniec teorie. Mam 20 rocnu prax s traumami a sudmi. Tu pomoze intervencia aku som opisala vyssie, nie tvoje unahlene neodborne odporucania sprevadzane infantilnymi "wtf" shortcuts zaklincovanymi smajlom s huronskym rehotom.

- takto ziaden pricetny profesional nikdy nereaguje.

nikaeli
5. jan 2024

A tie deti sú u nich ako dlho, že sa syn vrátil domov s ekzémom, ktorý dovtedy nemal?

Každopádne, starí rodičia majú právo na vnúčatá. Na druhej strane je to podľa mňa iné ako styk dieťaťa s otcom. Ak sa po návšteve vracajú podráždené, poraď sa s kuratelou, s právnikom. Skús aj tu na MK v právnickej skupine.

aliaray1
5. jan 2024

@nikaeli Ahoj, ides na to dobre a spravne si kladies otazky.
Ja som jej uz pisala vyssie, som pravnicka (na RD).

Existuju viacere varianty, co by bolo fajn ak by autorka dalej prebrala s advokatkou. Napr.:

1. Ak maju sudom urceny styk s maloletymi (ona a manzel):
- ak boli deti zverene matke a otcovi urceny styk s detmi, stari rodicia nemaju automaticky pravo na vnucata. Pravo zaviest ich napriklad k nim, k tetam, ujom a pod., ma v urcenom case manzel: v tom case je zodpovedny zakonny zastupca (v zmysle legislativy) a ona ho samovolne bez rozhodnutia sudu alebo predbezneho opatrenia v tomto nemoze obmedzit a napr. neodovzdat mu v tom case kedy ma mat deti, inak by sa dopustala trestneho cinu marenia vykonu uradneho rozhodnutia a manzel by s rozsudkom o styku mohol za pomoci VSU alebo policie na mieste vymahat odovzdania deti...toto sa dialo realne a bola to neskutocna traumatizacia deti (policia, uniformy...) a realne aj bratislavske sudy odsudili za spachanie vyssie uvedeneho TC matky.

2. Ak styk nemaju urceny:
- plati vyssie uvedene, len prakticky bez obmedzenia. Stari rodicia, tety, ujovia a pod stale nemaju automaticke pravo na vnuca v zmysle legislativy. A ona ho samovolne nemoze v tom, ze ich tam zavezie obmedzit.

3. Bez ohladu na to, ci maju (ex) manzelia sudom urcene zverenie do starostlivosti a styk s mal.detmi, stari rodicia maju pravo sudnou cestou sa sami domahat styku s vnucatami. Viem o existencii len zopar takych kladnych rozhodnuti v SR, je ich ako safranu.

kristinkaris
5. jan 2024

@aliaray1 zvyšok personálu nepoznáte ? Krásne…nechajte si aj tu vašu starú 20 ročnú prax pre niekoho iného 🙂 dovi

nikaeli
5. jan 2024

@aliaray1 zažila som si s dcérou niečo podobné. Po rozvode si ju otec brával iba každú druhú nedeľu a keďže nemal vlastnú domácnosť, chodili k jeho rodičom. Svokra sa svojim spôsobom podieľala na rozpade nášho manželstva, náš vzťah časom strácal sympatie. Nebudem sa rozpisovať. Záležalo mi na tom, aby mala s s otcom a jeho rodinou pekný vzťah. Žiaľ ich správaním a dcériným dospievaním všetko ochladlo. Svokra pred dcérou (6) na mňa neustále nadávala, nútila ju jesť, vynucovala si prejavy lásky (objatím, bozkávaním), čo dcéra nikdy nemala veľmi rada, až jej raz povedala, že nie je babka, ale ježibabka, na čo sa samozrejme urazila a vynucovanie prestalo. Isté obdobie sa vôbec nevideli.. Dnes má dcéra 16 a sama ide za starými rodičmi 😉

autor
Odpoveď bola odstránená
kristinkaris
5. jan 2024

Ty ešte viac keď vyplakavaš na MK 😁

autor
5. jan 2024

@kristinkaris strašne primitívne reaguješ.

kristinkaris
5. jan 2024

Aká otázka taká odpoveď

aliaray1
5. jan 2024

@nikaeli kazda situacia je veru ina. Mozno stastim aj suhrou okolnosti vo Vasom pripade dcera dostatocne dospela do bodu a veku, kedy si dokazala vztahy s nimi zregulovat sama a mozno (sama usudte) hrala ulohu aj miera pasivnosti alebo agresivnosti namierenej zo strany svokrovcov voci Vam pocas casu straveneho s nou osamote.
Tych moznych premennych faktorov je tolko, ze to je jednym z hlavnych dovodov ktore robi kazdy zdanlivo podobny pripad individualnym, jedinecnym.

V autorkinom pripade sa zial neda negativny agresivny vplyv a utoky voci jej osobe predkladany jej detom zo strany svokrovcov opomenut. Je to mozny realny ohrozujuci faktor voci detom, ich zdravemu vyvoju a vyvinu. Zvykne, ale nemusi sa to uz aj tu v SR niekolko rokov diagnostikovat ako SZR (syndrom zatracovaneho rodica). Je to akoby take intenzivne konanie, ktore vedie k tomu, ze ak v nom deti dlhodobo vyrastaju, moze sposobit na detoch fatalne az neodstranitelne nasledky (vymyvanie mozgu, ako v sektach)-veria absurdnym nerealnym veciam ktore sa nestali a prezentuju naucene vtlacene nazory a udajne prezivanie ako realitu - ziju v klamstve ale oni to takto vobec nevidia. Tym nechcem nijako strasit, no zial moznost a realita toho tu je, ja ju neviem diagnostikovat ani vylucit, iba na to upozornit.
Venoval sa tomu az do svojej smrti americky psychiater Gardner (zakladatel uz uznanej teorie) a aj v SR vysla publikacia urcena pre psych.a pomahajuce profesie. Dokonca niektore organizacie v SR s tymto pracuju. V 1 pripade znaleckeho posudku Martinikova krasne odlisila ze sa potencialne ne/jedna o uvedeny syndrom.
Ospravedlnujem sa za take skratene vysvetlenie toho syndromu, je to strasne obsiahla materia, tak pardon, ze len takto "na hulvata" som to zjednodusila. Asi som presla uz ale uplne mimo ramec Vasej skusenosti...nechala som sa uniest.

aliaray1
5. jan 2024

@kristinkaris Naozaj sa vyjadrujes a spravas primitivne. A tym, ze sa budes na pravdu hnevat, ju nezmenis.
"Dovi"

pipistrel13
5. jan 2024

aj moji,dnes tu bol svokor a rozhodol sa im len tak povedat,ze darceky nenosi Jezisko,vies si predstavot tie moje nervy (deti maju 5 a 7 rokov),a ked sa mubto vytklo tak on je povinny povedat detom pravdu ked ich klameme (mimochodom bol s nimi naposledy pre 2mesiacmi,ani pocas Vianoc nie)...a dnes som s nimi po 8rokoch definitivne skoncila a deti tam viac nepojdu,co miň este dnes porozpravali,ze im tam hovorili v minulosti,sanka mi padla a premyslam normalne nad nejakou rodinnou terapiou ako sa s tymto vyrovnat,a ako to detom podavat

autor
5. jan 2024

@pipistrel13 ;(. Ja mám takého psychopata ex- ich syna. Tiež nadchvál zničil každú rafosť deťom a oslavu. Chorí ľudia.

domkakvet
5. jan 2024

Ano tvoji svokrovci maju pravo na vnuca, aj tvoje dieta na starych rodicov.

janickacrazy
5. jan 2024

Chápem ťa, nemáš to jednoduché. Mala som kolegyňu, musela nosiť dcéru ku svokrovcom, mala to dokonca súdom určené. Boli bohatí, mali drahých právnikov. Malá tam chodiť nechcela, plakala vždy, im to bolo jedno. Keď bola staršia, mali aj posudok od psychológa, že malá má z toho stres, nepomohlo vôbec. Stále tam musí chodiť, stále chodí aj k psychologicke, už neplače, ale tvrdí, že sa tam bojí chodiť.

maryetta
5. jan 2024

Mas vsetko sudom urcene?
Ak ano normlane by som si zaviedla zosit a tam si pisala “knihu navstev”.
A pekne datum-a k tomu reakcie resp popis toho ako sa spravaju deti ked sa vratia….
Pripadne aj cisto mobil kde by boli videa ako sa deti v ten den v tomto case spravali.

Nikdy ale nevies ako sa deti spravaju tam. Mozno im vadi len ta zmena prostredia. To pohadzovanie zo strany na stranu.
Kazdopadne to ze manzel si nechal riadit zivot matkou. Ze dal na nu… tak nie svokra vam rozbila manzelstvo ale on sam. Lebo ked raz si stojim za svojim a svoju zenu lubim nadovsetko. Aj nad moc penazi aj rodicov tak…. Potom nie je o com.

Kazdopadne tiez tvrdim ze kazdy stary rodic ktory chce uprimne vidiet vyrastat svoje vnucata. By mali respektovat aj rozhodnutia rodicia a nie robit prieky. Lebo v konecnom dosledku stale to schytaju najviac deti ktore za nic nemozu.

mk1111111111
Autor odpoveď zmazal
0kristina0
6. jan 2024

Vy aj niektore citate s porozumenim alebo je uz zvykom utocit na autorku? Ja ju chapem a chapem aj jej hnev. V takom stave ako sa jej vracaju deti po navsteve u svokrovcov by ste boli vsetky nasrate ako autorka. Branit v styku so starymi rodicmi by sa nemalo ale len v pripade, ak su vztahy korektne. Ja si ani neviem predstavit co im ti stari rodicia hucia do hlav. Keby sa to tyka mna a mne by prostrednictvom deti sa snazili takto ublizovat, robila by som vsetko lreto aby ich uz nikdy nevideli, aj po sudoch by som sa s nimi tahala.
Autorka zbieraj dokazy, porad sa s kuratelou, musis mat co najviac dokazov aby si sudu dokazala, ze detom navstevy u svokrovcov vobec neprospievaju.

cacianka
6. jan 2024

@maryetta s tými videami napadlo aj mne, tak ako inak si pomôcť, denník a videá,

miroslava21
6. jan 2024

Pozri, dali ti tu rady a skoro na vsetky reagujes velmi arogantne. Co vlastne ocakavas a co chces robit? Zamknut sa v byte a prikazovat cudzim ludom co maju robit?
Stari rodicia maju pravo na vnucata a ked vidis problem v stretavani tak jedina cesta je riesit to pravnou formou.
Chces rady, ale kuskujes prispevky, nedas riadne informacie o pozadi otca a forme rozdelenia staroslivosti o deti. Ak ma otec sudom urceny styk s detmi tak ich moze vziat kde len chce. Ak mu to chces obmedzit musis jednodicho absolvovat dalsie sudne konanie so vsetkym co k tomu patri. Aj kolizna, aj lekarske vysetrenia. Ako myslis ze ti sud uveri? Ze im to len ty povies? Ved rozmyslaj trochu. Kedze predpokladam ze s ocom a svokrovcami nie je rozumna rec tak ako by si chcela riesit situaciu podla teba ak nie pravne?

autor
6. jan 2024

@miroslava21 vieš čo, nič nemusím ;). Ďakujem.

miroslava21
6. jan 2024

Reakcia hodna teenegera 🙂

doriiis
6. jan 2024

Autorka....s tým výrazom ,,nič nemusím" narábaj opatrne.Svokrovci to kľudne môžu dať na súd.A potom budeš musieť.

autor
6. jan 2024

@maryetta veľmi pekne si situáciu zhrnula. Ja tiež nerozumiem keď niekto hlava nehlava núti deti, za ktoré je zodpovedná a stará sa ich matka, ktorá sama navyše rieši dôsledky a následky zhoršeného stavu a chovania s deťmi.

autor
6. jan 2024

@miroslava21
@doriiis Dievčatá, viem prečo to píšem. Poznám svoju situáciu. Detaily na internete rozoberať nechcem prepáčte.

doriiis
6. jan 2024

Ja len vravím,že ak to svokrovci dajú na súd,tak niekto iný bude rozhodovať o tom,čo ty musíš a čo nie.
Trvalá by som na stretávani s mojou pritomnostou

autor
6. jan 2024

@doriiis samozrejme trvám a aj budem trvať.
Celá situácia je pre moju rodinu veľmi ťažká, pretože z mojej strany mám už len jedného starého rodiča, ktorý nám už nepomôže. Ja by som bola najšťastnejšia, keby boli svokrovci normálni ľudia, ktorým môžem veriť a prípadne aj pomôcť keby oni potrebovali (pomáhať si navzájom). Mne ide o dobro deti, ktoré sú žiaľ ich spôsobom riešenia situácie ešte viac traumatizované.

doriiis
6. jan 2024

Rozumiem ti autorka.....môj svokor sa môže s mojimi deťmi stretávať IBA v prítomnosti jedného z rodičov.Raz za 1- 2 mesiace na max dva dni.Bol to trápny súd,ale zvládli sme to.