Bývalý partner zakazuje synovi komunikáciu so mnou
Viete mi dať radu čo v takejto situácii? S ex manželom sme sa rozviedli ešte keď mal syn 3 roky - súdom má určený rozšírený styk s ním - nie je to úplne striedavka.
Okrem toho k nemu chodí cez prázdniny na 2 týždne - vždy boli okolo toho problémy, pretože mi ho nikdy nedal k telefónu - a to som volala, teda chcela volať len raz za týždeň. Takže nikdy keď bol pri ňom mi nebola umožnená vôbec žiadna komunikácia. Ak chce syn zostať doma, tak mu nedovolí. Ak chce prísť domov čo i len o pol hodinu skôr, tak ho nepustí - nedonesie.
Teraz má 9 rokov, prvýkrát ma uprosil, či si môže k nemu zobrať mobil, presne som vedela čo z toho bude.
Syn mi včera napísal správu - ako sa mám, čo robím atď - tak som mu normálne odpísala. A potom mi písal, že už nemôže písať lebo mu oco povedal, že ak mi ešte raz napíše, tak mu vypne wifi a začne kričať ...
Popritom naopak to takto vôbec nefunguje - ak by chcel, kľudne by som mu syna dala k telefónu - lenže on nikdy nevolá, nepýta sa, nezaujíma sa.
Syn sa veľmi sťažuje, že tam nechce chodiť - za čo si môže sám, lebo neustále na mňa nadáva pred ním a robí si posmešky zo mňa.
Neviem či sa dá toto nejako riešiť alebo už len vydržať? Ak to dám na súd, tak sa pre mňa začne psychický teror ako naposledy. A toto už nezvládnem ešte raz, čo robil.
Nech to tak povie kuratelke. A aj pred súdom, alebo psychologičke. Neverím, že nikto na chlapca neberie ohľad. Len zase ani on ako otec nemusí byť zlý, len chlapec prišiel do veku, kedy si uvedomuje, že už musí aj poslúchať, možno tam nemá všetko dovolené, doma má väčšiu slobodu. Aj mne dcéra párkrát vykricala, že otec jej nezakazuje, že tu je jak v base, musí pomáhať 🫣 že radšej pôjde tam 🤔 možno u vás je to otec, čo má tvrdšiu výchovu. Treba sa s ním porozprávať a aj s otcom.
Ja keby som bola nejaká psychologička, tak si zavolám otca, nech mi povie co očakáva od toho, že chlapca si získa na svoju stranu, ako s ním trávi čas, kedy sa syn teší, čo ho trápi, čo rád robí, a také otázky, na ktorých ho nachytal, potom teba, ...a nakoniec by som to porovnala s výpoveďou syna, bez toho, aby jeden vedel o odpovediach toho druhého a potom spolu otca so synom, a dávať im otázky také isté a nech odpovedajú sebe navzájom, potom ty so synom a potom ty s ex. Aby nikto nemohol tomu druhému klamať do očí. Hlavne dieťa neoklamete. Až tam sa prejaví pravda. Ale tak poznáme súdnictva. Že tak to funguje možno v súdnej sieni na JOJke.
Ale veď keď mu zakazuje, tak nech. On nie je povinný mu dovoliť všetko, aby ty si bola spokojná, uvedom si, že čím skôr to vysvetliš aj synovi, že nech sa hrá, a neviem čo všetko tam robia spolu, že nech ti nepíše, stačí že na teba myslí, alebo proste ty si poznáš syna, tým to lepšie zvládnete. Ani ja nedovolím mobily keď su u nás všetky deti. A presne kvôli tomu. Lebo priateľova ex vedela o každom prde u nás, čo deti jedli, kedy umývali zuby, kedy som si dala s ich tatikom pusu, kedy mi čo posepkal, proste úplne každú maličkosť. A keď boli u nej, nemohli sa ani pozdraviť, mali zákaz má aj poznať, nemohli kontaktovať otca. Tak máme takú podmienku, že prídu sem, odovzdajú mobily, a dostanú keď pôjdu domov. Ona si zvykla, keď niečo, píše priateľovi, ale aj on má obmedzený 🤣🤣
@tosomja ale to by sa mu musel venovať najprv .... a nie sadnúť si na gauč a ťukať vraj do mobilu až kým nejdú spať - tak potom čo chce od dieťaťa? Veď nech sa mu venuje, ide s ním do kina, idú von - ale nie, nejde s ním nikam.
Necitala som odpovede, ale psychologicke vysetrenie dietata a nasledne podanie navrhu na upravu styku otca s dietatom!
A keď mu syn povie, nech nepozerá do mobilu, ale ide sa s ním hrať? Čo mu povie?
@klaridka tá midori vo viacerých príspevkoch takto uráža a nadáva
Áno, bohužiaľ naše súdnictvo je o tom aké dobre vzťahy majú právnici so sudcami. Matka môjho ex bola sudkyňa a každý tam pozná medzi sebou každého. Pokým sa samotní právnici dostatočne nevtieraju, tak procesy nevyhravaju.
@renatik999
Ona tu mala minule ( @midori123 ) fake tému kde sa vydávala za riaditeľku banky s 3-mi vš, 3-mi cudzimi jazykmi, s jednym synom, veľmi emancipovana žena, ktorá je 8 rokov sama… 😂No a nakoniec o nej zeny našli, že len chudera, ktorá si vymýšľa, ma 2 deti a manžela. Frustrácia zo života sa prejavuje u každej inak. Ale aby 40-ročná žena toto stvarala po nete, to bude kvalitná diagnoza.
Autorka mozem vedieť z akého si kraja?
S tým súdom chápem tvoje obavy.. Ani ja som nešla na súd, radšej som bola dobrých 8 rokov bez výživného... Presne som vedela aký je môj ex, keby sa idem súdiť trval by na striedavke, ktoru by mu schválili (mame podmienky nato) . Za par eur do*ebat dieťaťu život, to sme sa radšej uskromnili.
Chcela som požiadať o výživné až keď bude dcéra veľká ze jej názor zaváži, našťastie nebolo treba ex sa unormalnil takže prispieva dobrovoľne a chodi k nemu podľa dohody cca 8 dní v mesiaci.
Takže na mobile syn môže byť,má aj wifi,ale teba kontaktovať má zakázane.....Byvalý si dáva zaležať na tom,aby ti ubližoval cez syna,žiarli a zavidí,že máš so synom dobrý vzťah a tým,že mu zakazuje/bráni v komunikácii s tebou si myslí,že ho odpúta od teba....To čo píšeš o ,,zážitkoch" zo sud.pojednávania je úplne cez kopírák ako moja sesternica zažila.Tiež mala pocit,že ju tam ponižuju,snažia sa ju poučovať,prekrúcajú jej slova.Tvárili sa,že nechápu o čom hovorí,keď im vysvetľovala,že manžel ju mláti.Správy od psychológa dali bokom bez prečítania.Bývalý sa začal vysmievať ,,pozrite ako vyzerá,zuby nemá,vlasy nemá,je to troska,k*rva,alkoholička" a všetci sa uškrňali,nikto z nich nezakročil...(zuby jej vybil on,aj vlasy odstrihol až do plešín)....Nakoniec prišla o jedno z 3 detí,prisúdili ho jemu do starostlivosti.Teraz sa snaží ziskať dcérku....Ona sa už roky odvoláva,bojuje,nevzdáva sa....ja ju vždy podporím keď ju stretnem,ale medzi nami kočky....ona nemá šancu...Tam sa nedovolá pravdy,on je vždy krok pred ňou a naše súdnictvo,ktoré momentálne veľmi podporuje striedavku,alebo starostlivosť otca ,jej odoberie postupne všetky deti a dajú ich na výchovu psychopatovi.....
Nedávno bola už tak zúfala,že mi poslala video ako jej dcérka reaguje keď sa dozvie,že ide na víkend k tatkovi.....To dievčatko šalelo,ja som plakala spolu s ňou,to bolo niečo nenormálne,strach z toho videa bol hmatateľný....a nikto jej napomôže....Takže poriadne si rozmyslí či sa chceš súdiť,naťahovať a v konečnom dôsledku na všetko doplatí len syn,stojí ti to ozaj za to? Ak áno tak musiš byť veľmi silná....
@mamamoni
Pomôž sesternici tak, že jej vybavís dobrého právnika 😉 pripadne sa rodina poskladajte a môže mať kľudne vyhrané. Inak takéto reči pred súdom - narážky na jej vzhľad mi už prídu trochu prikrášlené, pretože toto sudca netoleruje, bola by mu hneď uložená finančná pokuta. Predala a založila by som všetko, čo by sa dalo, ale pri takýchto ľuďoch bez dobrého právnika neexistuje a už vôbec nie na vlastnú päsť, sám za seba (ako autorka) to je čistá samovražda. Tam ma každé jedno slovo svoj význam a človek, ktorý v záplave emócií nedokáže ani správne sformulovať vetu, nepozná zákony, bohužiaľ, to dobre nedopadne na súde, lebo v tom jednoducho nevie chodiť.
Baby vsetky,ktore tu na nu ndavate,zrejme ste nikdy nemali docinenia s takym clovek. A nepomoze vam nikto. Ani kuratorka,ani sudy. Moze to nahlasit,ale nic sa nezmeni. Ja mam skor skusenost,ze takychto psychopatov este aj obhajuju. Bohuzial naozaj sa neda nic robit,len vydrzat. Nepomoze ho ani napomenut.
@tosomja a vies si predstavit,co taky psychopat potom doma urobi so synom,ked bude vypovedat proti nemu? Mame to v rodine,dokonale zmanipuluje deti a tie sa boja povedat pravdu,lebo vedia,co ich caka od otca. Ono to nie je take lahke ako sa pise. Ine je sudit sa s ohrdnutym otcom,ktoreho nepusti ego a ine s psychopatom.
@marca12 ja súhlasím so všetkým čo píšeš....vidieť že máš osobnú skúsenosť a chápeš to celé......
Ale tie kočky co to nikdy nezažili nemajú odkiaľ vedieť čo sa deje a ako ne/funguje vzťah so psychopatom.Ako oni si napíšu svoj názor,majú na to právo samozrejme....ale vidíme,že sú vedľa
Ja bohužiaľ mám za sebou narcistického manipulátora psychopata.Viem presne ako oni reaguju,aj to že človek málokedy nad nimi zvíťazí....
@mamamoni Áno, presne si to vystihla.
Ja viem, že mi chce cez syna ubližovať. Robí úplne všetko preto.
Môže byť na mobile pravdaže, aj u neho mal predtým mobil na hranie. Mňa tam mal zablokovanú. Aby sa so mnou nemohol nijako skontaktovať.
Takže toto je už na hlavu.
A s tým súdom, presne ako píšeš. Bojím sa, aby som mu fakt viac nepoškodila. Má 9 rokov, teoreticky ak sa to bude stupňovať, tak za nejaké 2 -3 roky už budú musieť dať na názor dieťaťa, a hlavne nebude sa dať chudák tak oklamať ako teraz.
@katkami123 ver mi, že nie každý súd tak funguje. By si sa čudovala v menších mestách. U nás napríklad ani kurátorka nebola na šetrení. Ani raz. Nič o nás nevedela. Nič nevedela o ex.
Ako žije, kde žije. Kde bude dieťa. Nič.
@tosomja vážne sa zastávaš despotu, ktorý fyzicky a psychicky týral ženu a robíš z neho dobrého a milujúceho ocka? Naozaj? Toto je strop, už som tu videla všetko. Jeho podarený ocinko nemá problém s mobilom, veď očividne k nemu chlapec prístup má a taktiež aj k internetu. Jemu vadí to, že ich syn napísal sám od seba matke. Vadí mu kontakt čo i len raz do týždňa. To je absolútne choré, aký stres a tlak to dieťa musí zažívať. Porovnávaš to so svojou situáciou a zľahčuješ tú autorkinu, pritom sú to totálne odlišné prípady. 😳Ex tvojho muža je tiež manipulátorka, ktorá fyzicky a psychicky týrala tvojho muža a na deti kašle a berie si ich len preto, aby robila napriek tvojmu mužovi? Nie? Lebo prepáč, to, že keď bolo ich dieťa u vás a to ju informovalo o každej blbosti typu, čo robíte a kedy jedli sú úplné sprostosti oproti tomu, čo zažíva autorka.
@katkami123 sesternica mala právnika....Naposledy sa ,,dopracovala" k tomu, že ju nútia aby dcérku naučila zvykať si na otca,aby otec travil čas s nimi,v jej domácom prostredí (v malom byte) vraj je povinná mu to umožniť...a následne,keď si na seba zvyknú tak on si ju bude môcť brať k sebe domov (striedačka,alebo požiada o výlučnú starostlivosť)
Mimochodom môj bývalý tiež pri rozvode dourážal manželku,vysmial sa z nej a všetci boli ticho,nikto sa jej nezastal,a žiadna sankcia zo strany sudcu sa nekonala...
Na fb je veľmi dobra súkromná skupina žien (aj pár chlapov mame) čo si prešli životom s narcistom,veľa ich prišlo o deti...lebo boj s narcistom sa nedá vyhrať,to je nemožné....navzájom sa tam podporujeme,radíme si,vyplačeme sa....Tam ti nikdy nikto nenapíše,že si hlúpa,že nemáš pravdu,a už vôbec nie,že čo si to za mater....Ak chceš napíšem ti názov skupinky 😉
@lalala94 úplne si to otočila. Nepíšem nikde, že je dobrý, že sa nič nestalo. Len možno to nie je až také strašné, určite nie kvôli mobilu. Ani kvôli vianociam. Lebo všetko sa dá vysvetliť, aby aj dieťa pochopilo.
Ja neviem, či ho bije, alebo tak vrieska, že sa syn trasie...keby to bolo až také zle, tak dieťa prosí mamu na kolenách, drží sa jej zubami nechtami, vrieska, že tam nechce ísť, lebo sa otca boji. Toto si robia rodičia naschvali, a trpí len dieťa, ...tak isto ako otec na matku nadáva, a vydáva ju za manipulátorku, tak isto to môže tvrdiť aj druhá strana. Preto treba vziať dieťa za odborníkom, a treba sa biť za spravodlivosť, nenechať sa zdeptať a skloniť hlavu hneď po prvom pojednávaní. Ja ako som písala hneď v prvom príspevku, aj keby som mala umierať od únavy, ale za dieťa sa bijem surovín všetko preto, aby malo budúcnosť, zázemie, kde nešťastne, nie utrapené.
@cacianka pri Tom Alexandrovi, Barbare sú nebezpečné vzťahy ešte horšie. Hlavne keď ich pozerá takmer 80 ročná osoba 16 hodín denne. To potom zazivas peklo: polícia, prokuratúra, súdy, sociálna kuratela a podobne. Najhoršie je keď ti každý povie, že ona je šibnuta, ale nik ti nevie, nechce pomôcť.
Mne to príde tak že sa ti po rokoch ešte stále msti. Chlapi sú jesitni (ale aj ženy) a niektorých to drží aj x rokov kým sa dokážu preniesť cez rozvod a to že žena nad nimi zlomila palicu. Poradím ti jedno. Odosobniť sa od toho. Máš jedno zdravie, jeden život. Žiaľ bývalý je magor lebo vie že ti takto robí zle cez syna, lebo vie čo ťa zranuje. Nerieš to. Synovi to vysvetli, že keď je u ocina, stále na neho myslíš a tešíš sa na neho a že nechceš aby sa cítil zle keď ti nemôže volať. Že potom keď príde pôjdete niekam von na prechádzku sa porozpravate. Bohužiaľ je to tak ako to je. Ja som si tým tiež prešla, trápila som sa neskutočne. Exmanžel dostal do striedavky obe naše deti napriek tomu že robil psychicky teror mne aj deťom. Fyzické útoky, viedol dvojitý život. Na všetko boli dôkazy. Aj tak mu to odklepli. Robil mne aj deťom peklo zo života asi 2 roky. Keď videl že reagujem a trápi ma to, tak to hrotil ešte viac. Paradoxne keď videl že mi to už nič nerobí a deti som viedla štýlom že je to ich tato, má ich rád že maminku boli čo robí ale ja to zvládnem, nech sa s tým nezatazuju a určite sa na nich stále teší, všetko sa ukludnilo a už vie napísať aj ďakujem a prosím 😁 malý to z teba cíti, ukáž mu že ty si tá rozumnejšia, ta s nadhľadom.
@baskakl Áno, tak sa to snažím robiť. A tiež som naklonená po mojich skúsenostiach k tomu, že proste len vydržať, pretože nič nevyriešim. Práve naopak :/
@mamamoni Ahoj, áno poprosím ťa o tú skupinu. Veľmi by mi to pomohlo - lebo proste nikto nechápe aké je to fakt zložité vychádzať s takýmto človekom. Všetko, úplne všetko musí byť tak ako chce on. Žiadny kompromis nič. A ja mám byť ako panáčik na špagátiku.
@tosomja No ale ty opisuješ situácie buď len biele alebo len čierne - dieťa sa môže cítiť nielen vtedy keď je bité, alebo sa vrieska na neho. A prepáč, ale ak od teba odtrhnú 3 ročné dieťa - a ty 2 týždne nevieš čo s ním je, ako sa má. Lebo nevieš. Lebo ti ho ani raz za týždeň nedá k mobilu, tak to nemôžeš porovnávať so situáciou akú si mala ty.
Dieťa má 9 rokov, má právo napísať svojej mame, keď to dieťa uzná za vhodné. Ja mu nevypisujem - ale nebudem ignorovať správu od môjho syna, preto lebo sa to môjmu ex nepáči. Celý čas sa nakláňal, aby videl čo robí na mobile. A keď uvidel že mi píše, tak sa mu vyhrážal že vypne wifi a bude kričať - ako prepáč akokoľvek toto správanie ty obhajuješ pre mňa to normálne nie je. A už vonkoncom nie - aby si on vydrankal heslo k jeho mobilu, zobral mu ho a začal mu v ňom špehovať čo si so mnou zvykne písať a aké tam má fotky!!!!
@baskakl súhlasím, tiež si myslím, že sa mstí aj po toľkých rokoch - aj keď teda rozvod bol kvôli nemu, on urobil chybu - ale asi si myslel, že budem na podlahe úplne stratená bez neho - a nevie prekusnúť, že sa máme lepšie, oveľa lepšie ako keď sme boli spolu ....
Tak mu mobil nedávaj vôbec, povedz, že doma ti všetko porozpráva. Áno iné je 3r dieťa a iné 9r, väčšiemu už vieš vysvetliť, že otec si to nepraje a hotovo. Ty píšeš len potom, že mu zakazuje písať, o vianociach. Možno je za tým viac, to už nepíšeš, je jasné, že sa ti tým pomstí, lebo ťa to hnevá. A veľmi dobre poznám situáciu, kde jeden rodič manipuluje s dieťaťom a robí všetko preto, aby ten druhý bol zlý, dokonca úchylny, nezodpovedný. A aj to, že sme si to prestali všímať, deti podrástli a sami majú vlastný názor na rodiča, ktorý im upieral styk a kontakt s druhým rodičom. Áno, nie je to príjemné, keď 2 týždne nevieš čo je s tvojim dieťaťom, aj to, že mu zakazuje, ale to musíš riešiť, nepomôže ti plakať. Písali sme ti tu viaceré, aby si išla za kuratelkou, na súd, no ty sa bojíš. Tak iné riešenie nie je. Alebo potom neriešiť, vysvetliť synovi, že otec ma také pravidlá, ty také a prispôsobiť sa, aj ty, aj dieťa, aj otec.

Želám ti, aby to co najskôr skončilo, aby bol malý spokojný. A aj ty. Neboj, prejde to. Ideal je ak majú obaja rodičia rozum, čo je žiaľ naozaj výnimka. Rozumiem urazenosti, zranenosti atď. Ale tak...