Bývanie 20 ročnej bez rodičov
Ahojte
Mám 20 rokov, pracovať som začala minulý rok. Priateľa nemám a momentálne bývam s rodičmi.
Prácu mám tu u nás v dedine a zatiaľ neplánujem meniť. Nezarábam síce veľa ale mne samej to stačí. Zarábam okolo 600-700€ a rozmýšľam, či ísť sama do prenájmu. Tu nenájdem žiadnu garzónku ale v najbližšiom meste (20min) som našla 350€/mes vrátane energií. Teraz mám povinné výdavky len platenie rodičom “nájom” 100-150€ a faktúra na telefón 25€.
Pridalo by sa mi tam cestovanie ale rodičom nájom by opadol takže by sa to vyrovnalo. Samozrejme jedlo , hygiena, stým počítam.
Aký máte nato názor? Zvládla by som to? Alebo využiť , že tam môžem ostať a počkať kým budem mať partnera a sním neskôr do vlastného?
@miska0216 myslíš, že na Slovensku sa nedá mať vyšší príjem ako 500€? Neviem kde teda žiješ, ale aj na Slovensku sa dá zarobiť niekoľkonásobne viac 🙂
@zoro9836 tento prispevok asi nebol pre mna, ze 🙂
@vso10 Ved to práve píšem, že rok-dva nech šetrí, nech ma očí otvorené/možno aj aktívne hľadá, či nenájde nejaké lacné bývanie a ak nie tak potom hypotéka. Jasné, že nie je tragédia bývať so sestrou v izbe, ale myslím že aj ona to tak cíti že ked má už skončenú školu, prácu, nemala by bývať so sestrou v izbe ešte napríklad 10 rokov kým jedna z nich neodíde. Je už dospelá, sama sa živí, tak časom by mala odísť ked je miesta málo.
Začala som hľadať prácu v okolitých mestách. Pravdepodobne sa tam dočkám i vyššieho platu a nemusela by som mínať na cestovanie
V takom veku by som kľudne išla do zdieľanej bytu, alebo ešte nejaký čas ostala u rodičov s tým ze by som aspoň trochu setrila
Pokial nemas zaujem setrit Tak je to OK. Pokial si chces setrit Tak urcite zmen pracu to mas maly plat. len Strava ta vyjde 300 eur aspon pokial chces jest priemerne a mysliet na svoje zdravie
Zvažujem čo by bolo lepšie. Nájsť si teraz prácu v meste a odsťahovať sa do podnájmu tam. Neskôr keď už časom bude aj priateľ tak hypo a vlastné alebo teraz ostať u rodičov, šetriť ešte nejaké roky a potom hypo a vlastné (či už s partnerom alebo bez).
Ostala by som u rodicov a popri aktualnom zamestnani a hladala pracu v meste za vacsi peniaz. Po skusobnej dobe by som si tam nasla byt alebo izbu a odstahovala sa. Zatial setri, co sa da. A preco nevezmes sestru k sebe do izby?
@amelie2017 Sestra odmiata spať s hocikým iným v izbe (okrem maminy a otca). Neprespáva ani u starkých ani u kamarátky , pokiaľ nie je sama, ale toto je zas problém na inú tému😁
možno by si to zvládla, ale takýmto štýlom by si si len oddialila vlastné bývanie. Niekomu platiť teraz 350 eur zo 700 eurovej výplaty len kvôli tomu, aby si nebývala u rodičov. Kedy chceš našetriť nejakú hotovosť, aby si si mohla potom vlastné bývanie kúpiť?
@sasa1310 Len teraz ostanem ešte roky doma, našetrím max pár tisíc. A potom? Keď nebudem mať dovtedy priateľa tak som natom rovnako lebo za tých pár tisíc si nič nekúpim, hypo asi nedostanem a môžem ísť rovnako do podnájmu, nie?
Jedine, že by som zostala doma a šetrila až kým si nenájdem priateľa s ktorým pôjdeme spolu do vlastného ale nato sa spoliehať nechcem lebo kto vie možno to bude za 10 rokov
Rozmýšľam, že práca v meste a tam aj byt . Pravdepodobne by som mala vyšší príjem a zvládla by som to ak by som ani cestovať za prácou nemusela . Len to, že asi šetriť by som moc nevedela. No ak by potom prišiel priateľ tak by sme mohli byť tam aspoň nejaký ten čas a išlo by to už pól na pól .
ešte ani priateľa nemáš a už rátaš, že pojdete pol na pol. 🤐
To je strašne malý plat na to, aby si bývala sama. Ako 20- ročná máš celý život pred sebou. Dopln si vzdelanie, nauč sa jazyk, choď do cudziny. Kedy nie ak nie teraz. Daj si šancu na lepší plat a lepší život.
@sasa1310 Tak ak by sme bývali spolu, ako by sme išli? Jedine pól na pól. Vôbec stým nerátam len zvažujem možnosti. Zas netreba vykrúcať moje slová 😃.
Nie každý má záujem roky študovať 😊
Ja byt na tvojom mieste, balim kifre a odchadzam. Vobec by som sa tunezdrziavala... Ale to nie je odpovedt. Skus ist byvats niekym kto prenajme jednu izbu a uvidis casom co dalej.
@raffaella Ale tá cudzina je dobrý nápad
Na zaciatok by si mohla vyskusat Prahu. Vela fabrik poskytuje ubytovanie na ubutovniach - na bunkach, vlastna izba a zdielana kupelna a kuchyna s druhou osobou, ako na intraku. A casom si mozes najst nieco lepsie.
Si na dobrej ceste skysnut u rodičov s platom 600 eur...kedy a ako sa chces rozhýbať a posunúť?keby si bola moja dcéra tak tá do toho mesta dokopem sama.ale aj k lepšej práci prip.k lepšej škole ak treba ...kde sa vidíš o 5_10 rokov?
Na tvojom mieste išla by som do toho bytu v meste , nieje nad súkromie a snažila sa nájsť rovno prácu v tom meste. V meste máš viac pracovných príležitostí ako niekde na dedine.
@janinah Našťastie niesom vaša dcéra🙏🏻
Našťastie pre mňa.....
Aj bez chlapa sa da dostat k byvaniu. Ja som sama brala uver na dom. Mala som plat cca 600€ v tom case.Nemohla som si sice vyskakovat,ale zila som slusne. Dopriala si konicky obcas cestovala. Vsetko je o prioritach. Teraz su samozrejme drahsie nehnutelnosti,ale zvladla by si to. Byvat sam je super,ale ked si vezmes,ze to,co das na najom,by si mohla dat na splatky hypoteky. Skus pozriet 1,2izbove byty,co stoja u vas v okoli,obehaj banky a budes vediet,na com si. Casom,ked si najdes partnera mozte spolu najst spolocne byvanie
@janinah Pre nás obe😊 Moji rodičia nemajú potrebu sa ma zbaviť a nechcú ma “vykopnúť” len preto lebo mám 20 a ešte nebývam sama🙏🏻😊

Moj najstarsi odisiel z domu ako 20,5 rocny. Nebyva sice sam, ale s kamaratom - su dvaja v trojizbovom byte, jeho cast najmu je 350 EUR. Vsetko si plati sam. Stara sa sam o seba. Vztahy sme mali a aj mame vyborne. Len proste chcel byt sam. Dievca momentalne nema, vraj na babu nema momentalne peniaze 😀 😀 😀
Poviem tebe to iste, co som povedala jemu - skus si najst lepsie platenu pracu a kup si volaco vlastne - garzonku, jednoizbovy byt. Na zaciatok to staci. Nehrn sa do vztahu len skrz byvania, to je riadny nezmysel. Rodicov navstevuj, volaj im. Ale uz si velka baba a zvladnes to. Drzim palec.