icon

Bývanie - prestavovanie podkrovia u svokry

lalla123
26. apr 2021

Ahojte, mám taký problém práve si prestavujeme podkrovie u budúcej svokry. Najskôr sme chceli dom ten nevyšiel normálne potom podnájom - chceli sme sa osamostatniť. Ale keď sme to povedali doma svokra hneď povedala že nie že si mame prestaviť vrch. Najskôr som bola za rázne nie ale po rozhovore s priateľom sme nakoniec usudili že to bude aktuálne najlepšie riešenie. Na 2-3 roky kým začneme riešiť hypotéku a dom keďže nie sme zobratý a ja som za to že hypotéka a zvyšné veci až po svadbe. Tak sme sa teda pustili do prerábky a stalo sa presne to čo som prízvukovala že ak sa stane tak nič robiť nejdem. Ide o to, že svokra robí všetko bez toho aby sa vôbec opýtala alebo dala vedieť po týždni som tam prišla lebo som bola v práci a mali sme vymaľované mali sme toto tamto urobene. Keď sme chceli objednať kuchynskú linku tak hneď nás stopla že mame počkať musíme to premeriať ešte spolu aby sme si boli istý. Keď sme riešili podlahu tak mali by sme to urobiť tak a tak lebo takto to bude lepšie. Proste nakúpila veci a my sme ani nevedeli o tom. Na povale sme chceli mat kúpeľnú ale to zevraj nejde lebo by sa muselo všetko robiť nanovo ja som z toho na nervy už pristúpila som na toto riešenie ale nečakala som že sa nám bude do všetkého starať. Áno ja viem uvedomujem si že nám chce pomôcť ja si to vážim dokonca aj chodíme za nou s niečim keďže je skúsenejšia v týchto veciach a my sme ešte mladi nikdy sme nič takéto nerobili Alw čo je moc to je moc. Ja sa snažím jej to nejako dať najavo ale nechcem spôsobiť hádky... priateľ jej aj povie keď už niečo že chceme to takto ale nie vždy niekedy povie že mu to je jedno že nech sa rozhodnem ja a potom všetko jw na mne.. A ja jej neviem povedať že viete čo chceme to takto sme rozhodnutý a nestarajte sa nám do toho... Bojím sa toho že to začnem ľutovať Ešte tam ani nebývame a už sú takéto problémy... ona dosť pomohla aj jeho súrodencom ale ja som ten typ a moja výchova je že keď niečo chceš Tak si zarob a jeho mama a výchova je úplný opak...
čo by ste robili na mojom mieste prosím Vás ak mi viete nejako poradiť ako vysvetlit že si chceme prerábať sami... a ak budeme chcieť pomôcť radi ju poprosime o pomoc. alebo ak má niekto s týmto skúsenosti. inak mame veľmi dobrý vzťah.. len toto má fakt zaskočilo sme spolu 4 roky s priateľom a toto sa deje prvýkrát.

luccija
27. apr 2021

@lalla123 teraz je to o linke o pol roka o tom čo budeš variť a či pôjdete na výlet😉čítala som len pár príspevkov...možno to už niekto napísal.Kam by ste potom išli všetko je drahé ona Vám pomôže s deťmi..a si v pascí nedaj Boh jej muž dá za pravdu

elizabet173
27. apr 2021

@januarova jej to nebude nikdy, ani keby sa zobrali, vždy to bude svokrine, môže žiadať vložené financie v prípade rozchodu, ale musí mať doklad o tom, že ich tam vložila a je to na dlho.

elizabet173
27. apr 2021

@lalla123 čo si už urobila, to nevezmeš späť, ale na tvojom mieste by som sa snažila čo najskôr zohnať pozemok, došetriť, aby ste si mohli zobrať hypo a neotehotnieť, lebo budeš v pasci. Prídu výhovorky, na čo by ste išli preč, veď je tam miesta dosť, načo by ste vyhadzovali peniaze, keď sa chystáš na MD, že to svokra pomôže s dieťaťom...

miadi
27. apr 2021

Uz vidim tu temu o 2r - priatel je mamickar prerobili sme si u svokry a on nechce odist. Svokra nam sem stale chodi.. vari jeho oblubene jedla 🤣si tu najdes 100 takychto tem. Keby ste aspon mali pozemok ze realne mas istotu ze tam budete stavat ., takuto komplet prerabku by ste nerobili na rok dva byvania .. takmer svokra je z tych co si svoje kuriatka drzi v teple pod kridlom aj ked uz su kohuti velki 😅 ale v podstate ty nemas problem len my vsetky to vidime inak. Tak vela stastia prajem a pevne nervy.

lalla123
autor
27. apr 2021

@eeffka a v čom som naivná ? 😂 nerozumiem . O svadbe som kde čo písala že sa nedá napísala som že je v nedohlade. Či čo všetci ľudia ktorí idu takto na čas bývať tak musia byt zobratí ? Keby idem do podnájmu tak po svadbe ?
Myslím že toto bola najväčšia chyba tu niečo písať a čakať že niekto napíše niečo normálne okej uznám pár žien tu napísali niečo čo aj normálna rada bola Ale čo mi tu píšete že či si myslím že sme kamarátky 🤣 vy tu riešite pane bože take veci že ja som sa na ne ani nepýtala automaticky mi tu hovoríte že to je zlo že som to nemala robiť že nemám právo si nič povedať čo ako bude lebo je to jej dom. My sme si predtým ako sme do toho išli navrhli podmienky z obidvoch stran z našej aj z jej absolútne tam nepadalo niečo take že ako ona povie musí to tak byt a ja nemám právo sa vyjadrit. Jediná vec čo som chcela bolo že príde a povie takto by stw to mohli mat a takto a ja keď poviem že už sme sa bavili že by sme to chceli urobiť takto tak povie dobre. Keby to malo byt navždy sama povedala že by sme to robili už úplne inak že by sa prerobil komplet cely dom. Ja som vtedy keď to navrhla povedala že chceme súkromie a že nechceme napríklad návštevami ju rušiť alebo podobne ona vtedy povedala že jej to nebude vadiť že nebudeme hádam dávať za nájom keď si môžeme šetriť na dom ona sama je taká že nám hovori že by sme sa mali osamostatniť že ten dom bude vybavuje pomáhala nám hold nevyšlo to aktuálne s pozemkom tak sme sa rozhodli že to urobíme takto. A akože neviem ako čo tu všetci píšu že oni ako svokry by nedovolili nevestám dať si urobiť napríklad dvere čo čítam vo cela diskusiách. Akože neviem čo to je za zmýšľanie ale keby mám syna a sama navrhnem im že im dam poschodie dočasne sama sa vystahujem z izby na dolné poschodie len aby si oni ušetrili na dom tak asi by som im nechala voľnosť v tom čo si tam oni urobia. Že by som jej mala zakázať nejaké dvere ? Nikdy v živote ona nám ich dokonca povolila lebo sme prišli s lepším riešením ako je murovanie. Ja kúpeľni sme sa dohodli že nie lebo by ona musela si dole zse rúbať do stien. Myslím si že veľmi veľa kompromisov z oboch strán je. A vy mi tu píšete takéto veci 😂😂😂 . Proste to na čo som sa nepýtala jediná vec o čo mne tu ide je to že keď my si povieme že to chceme takto a ske rozhodnutí tak možno nechceme počuť dvadsať iných názorov a staranie sa že keď si kúpim zlate lyžičky tak sa mi oškru a mám si kúpiť normálne 🤣. Alebo keď povieme že tu podlahu chceme do tejto strany tak dobre počuť nápady chceme ale nie prehovárať nás že takto by ste to mali lepšie. Nerobí to preto a ani nám absolútne nepovedala že platím podlahy ja tak budú podľa mna alebo nám niečo vnucuje a ani som tu nič take nenapisala že by ona nám niečo vnucovali že musí to byt takto. Jedine som chcela počuť názor čo si o tom myslite a nie že som naivná a že sa rozídeme a že svadba aj tak nebude a neviem čo všetko 🤣🤣. Očividne prvý aj posledný príspevok tu. Lebo tu keď človek napíše niečo tak 80% žien ide do nej ako do údeného že je naivná že je sprostá že čo si ona mysli ale veľmi by má zaujimalo čo by ste robili vy tu v takýchto situáciách 🙂 ale že veľmi 🙂 možno trochu sebapatricnosti veď sme ženy mame držať spolu a nie že niektoré tu píšu automaticky negatívne scenáre čo sa môže stať a potom t žena odtiaľto odíde ešte viac zdeprimovana ako sem prišla. Takze ďakujem Vám všetkým krásne za rady či zle čo dobre vážim si všetky 🙂 Ale občas sa treba aj vžiť do situácie iných že možno nie je na vyber 🙂

miadi
27. apr 2021

@elizabet173 niektori ludia musia najprv padnut na hubu Lebo nechcu vidiet realitu. Mne to uz pripada akoby isli dobrovolne skocit do bazena kde nie je voda.. vsetci im vravime Halo nie je tam voda ., a oni ale Ja som si kupila listok na kupalisko tak skocim do bazena a uvidime snad to bude ok. Je to tragikomicke .. rozhodnutia ako si komplikovat zivot 🤦‍♀️

luuckka
27. apr 2021

Prepáč ale predstavujete podkrovie a ty si tam týždeň nebola? Niet sa čo čudovať že ona kupuje veci keď ty tam týždeň ani neprídeš. Vieš vôbec reálne koľko by ťa vyšlo vybudovanie ďalšej kúpeľne? Chápeš čo všetko tam potrebuješ? Píšeš že do prerábky dáte 3000 eur a máš ďalšie 2000 na kúpeľňu? Svokra zrejme uvažuje reálnejšie ako ty, ak chcete odísť načo by jej bola ďalšia kúpeľňa? Vieš aj to ako sa podľahla kladie má svoj dôvod zrejme do týchto vecí až tak nevidíš a preto sa jeho mamka viac angažuje.

elizabet173
27. apr 2021

@miadi neviem, moja svokra je jeden z najúžasnejších ľudí, ktorých som v živote stretla, bývali sme u nej, kým sme si prerobili byt, ten sme zohnali asi 8 mesiacov po nasťahovaní k nej, odišli sme asi po roku. Ale podstatný rozdiel s autorkou témy je v tom, že sme tam neinvestovali nič, prežili sme aj v jednej izbe. Pri stavbe domu sa zíde každé euro, neskôr sme dom stavali, tak viem, o čom píšem. Toto mi tu nesedí, na čo nová linka? Podlahy? Vymaľovala by som a finito.

lalla123
autor
27. apr 2021

@elizabet173 pretože ona je žena aj ja som žena a obidve chceme vlastnú kuchyňu 🙂 sami sme sa na tom zhodli kupujeme lacnú linku ktorá vydrží pár rokov nemáme žiadnu na mieru 🙂 a to čo si kúpim teraz ako gauč a stolík pod tv napríklad si zoberiem so sebou do domu čiže tam to už kupovať nemusím 🙂 podlahy boli asi 40 ročne ešte staré a sama hovorila že uždávno chcela ich vymeniť 🙂
A áno pretože ťahák 12ky 🙂 bola som tri dni v práci a ten štvrtý som si chcela hádam aj trochu oddychnut a večer sme tam prišli a ja jej nenazliebam že to kúpila robila ale možno len sa spýtať alebo povedať viete čo dnes idem kúpiť toto a toto len aby ste vedeli tak jevsetko C poriadku podakujem jej že je zlata atd 🙂 o nič iné tu nejde

lalla123
autor
27. apr 2021

@luuckka a kúpeľnú bol len taký nápad že či by to išlo .ísť išlo ale bolo by to horšie na prerabanie tak sme sa DOHODLI že bude kúpeľňa spoločná. Či niečo zle som napísala ? Nejako som toto nepochopila pretože nič zle na kúpeľnú nehovorím 🤣 ešte som to napísala tak že sme urobili kompromisy

elizabet173
27. apr 2021

@lalla123 aj ja som žena, aj moja svokra je žena, normálne sme varili rok v jednej kuchyni a všetci to prežili. Aj ja som chcela vlastnú kuchyňu, ale vo vlastnom byte, neskôr dome. Je to tvoje rozhodnutie, teda vaše, ale tá linka je na dva, tri roky úplná zbytočnosť. Hneváš sa, že ti ostatné napísali to, čo ti napísali, ale oni ti nechcú zle, naopak. Majú väčšinou za sebou životné skúsenosti. Na MK je asi 1000 diskusií o svokrách, z toho drvivá väčšina negatívnych. Možno by som si na tvojom mieste dala fakt pozor na to, aby ste odišli čím skôr a neinvestovala by som už ani euro do niečoho, čo nie je moje.

lalla123
autor
27. apr 2021

@elizabet173 ja sa nehnevám na to 🙂 len mi príde zvláštne že automaticky mi píšu že zivotna chyba a že som naivná atd 🙂 samozrejme pozor si dávam a investujeme spolu s priateľom do veci ktoré sa dajú zobrať s nami a zoberieme ich do domu 🙂

elizabet173
27. apr 2021

@lalla123 nečítala som všetky príspevky, neviem, aký časový horizont ste si dali s mužom, ale ako som ti písala vyššie, dieťa by som plánovala až do vlastného bývania, vyhneš sa zbytočným problémom.

lalla123
autor
27. apr 2021

@elizabet173 dieta ani neplánujeme určite 🙂 dieta až po svadbe a keď budeme mat svoje bývanie 🙂 je to len dočasne riešenie na 3-4 roky 🙂

eeffka
27. apr 2021

@lalla123 mas svoju pravdu ja ta presviedcat nebudem... kazdy sa musi popalit sam. O par rokov si na nas spomenies a pochopis. Nemam 20 a uz ani 40, tak vidim zivot o trosku inak.

vendulka80
27. apr 2021

@lalla123 a nechceš radsej investovať do veci, ktore si mozes ty sama hocikedy vziat? A od coho budes mat doklad, ze je to tvoje?Ano, je to vsetko krasne, budúca svokra je úžasná... len 4 roky ste spolu, svadba v nedohľadne, mna zaujima skor taka praktická stránka veci. Ako ti uz baby písali, tvoj priateľ sa nemusi chciet odsťahovať vobec. Financie davas aj ty do domu tvojej budúcej svokry. Nie ste zobratí takze sa moze stat, ze po 3 rokoch “šetrenia” na dom ta to prestane bavit a odídeš s holým zadkom. Toto su veci, ktore sa reálne deju. To ti nikto nepíše preto, aby si uoadla do depresie. Ani nikto nehovorí, ze tvoja budúca svokra je jezibaba. Lenze takéto bývania bývajú najčastejší dôvod rozchodu.

eeffka
27. apr 2021

@lalla123 este skrz toho setrenia co spomina @vendulka80 ... setri si na svojom ucte svoju polku ak nie vsetko, lebo aj take boli co spolu setrili na "snubencovom ucte" a skoncila sa laska aj uspory

miadi
27. apr 2021

Hnevas sa ze to druhi vidime ako chybu? No Hlavne ze nemas problem svokra je kamoska este tam nezijes a uz ti vadi ze sa montuje do toho co chces zmenit v jej dome. Chces mat svoju kuchynu ale v jej dome .. fakt by som radsej rok dva pokracovala v zivote ako ho mate do teraz. Ked nemate financie na vlastne byvanie. Hneva Ta ked ti tu vravime ze si sama sebe vyrabas pascu. $ boli aj budu ale ked si ten vztah s takmer svokrou pokazite uz nikdy sa to nenapravi. Byvat s niekym nie je lahke dve zeny nech su aj svate su ako dvaja kohuti na smetisku, uz teraz mate zabomyšie boje s planovanim prestavby. Tym ze je to jej dom mà v podstate Hlavne slovo ona aj Keby si vsetko platila ty. S tym sa musis zmierit Vybrala si si to.

marienka1989
27. apr 2021

@stela1996 ale existuje, ver mi....moja je tá najlepšia 🙂 môžem sa jej zdôveriť, vždy pri mne stojí....poviem jej viac, ako svojej vlastnej mame, a to mám úžasnú mamu, s ktorou mám krásny vzťah, len žije na opačnej strane Slovenska....so svokrou bývame v dvojgeneračnom dome, pomáhame si navzájom, v lete sa spolu opaľujeme 😎

martinajurkechova
27. apr 2021

@lalla123 čo ti poviem, kôň ide dolu vodou 😀. Ako tiež mi to tu vadí, samá negativita, ale tak čo už. Niektoré si idú furt svoje 😀

almia
27. apr 2021

@marienka1989 to kde si taku nasla? neverim ze taka existuje.. ! mam nieco podobne byvame v dvojgeneracnom prerobenom dome vlastne vstupy.. ale takeho styku na zahrade s nou tomu sa radsej vyhybam..

number19
27. apr 2021

Autorka, ak si tak velmi spokojna, tak naco si sa stazovala na konovi?

Napisala si:
"Tak sme sa teda pustili do prerábky a stalo sa presne to čo som prízvukovala že ak sa stane tak nič robiť nejdem. Ide o to, že svokra robí všetko bez toho aby sa vôbec opýtala alebo dala vedieť po týždni som tam prišla lebo som bola v práci a mali sme vymaľované mali sme toto tamto urobene. Keď sme chceli objednať kuchynskú linku tak hneď nás stopla že mame počkať musíme to premeriať ešte spolu aby sme si boli istý. Keď sme riešili podlahu tak mali by sme to urobiť tak a tak lebo takto to bude lepšie. Proste nakúpila veci a my sme ani nevedeli o tom."
"Alw čo je moc to je moc. "
"Ešte tam ani nebývame a už sú takéto problémy."

Si si ista ze vacsina komentarov na tvoj prispevok s horeuvedenmi vyhlaseniami nema pravdu? Uz teraz to nie je v poriadku. A ty to sama tusis a zacinas mat obavy. Preto tak na nas prskas, lebo nechces pocut realitu, ale uz sama o nej velmi dobre vies.
"Ešte tam ani nebývame a už sú takéto problémy." ???

annamalaga
27. apr 2021

@almia ako sa dá zvládať take bývanie ?

elizabet173
27. apr 2021

@number19 zhrnula si to dokonale, veď každá z nás urobila v živote nejakú chybu a nie jednu, je dôležité vyhnúť sa ďalším. Má tu vynikajúce rady a postrehy, škoda, že nenapísala pred pol rokom.

miadi
27. apr 2021

@number19 ona nechcela pocut to co jej piseme ona chcela nejaku Radu ako “uzemnit” svokru aby “posluchala” . Respektovala jej nazor. Lenze zabuda ze hoci ona tam tyzden nebola .. jej priatel tam zije a v klude pozera ako sa tam deju veci bez jej “ dovolenia”. Nerobia veci ako par ale jeho mama so synom.. Lebo je to v jej dome.A to je len zaciatok.,

almia
27. apr 2021

@annamalaga --- no neda.. je to na spagat niekedy.. ak vies co tym myslim.. napis spravu .. dam ti viac info 🙂 ale isto neodporucam... to sa rovno zaziva pochovavas takto byvat

mandarinka555
27. apr 2021

@lalla123 Ale to sú reálne stavy....mladí majú bývať sami a to bez debaty. Mimochodom, to nie je tvoja svokra, ale cudzia teta. A ak ti frajer už teraz odpovedá "ja neviem....možno....asi", tak ako písala @stela1996 o rok tu budeš revať, že sa s ňou nedá vydržať, synáčik bude držať hubu a ty aj s deckom ostaneš na krku rodičom.

mimi1237
27. apr 2021

@mandarinka555 to nevysvetlis...ked niekto chce bývať so svokrov, 3000 na prerabku áno, na podnájom peniaze nemajú.A este si naivne bude predstavovať, ze muz z ňou o 3 roky pojde prec.
Ako fakt niektoré silou mocou chcú padnúť na hubu

mandarinka555
27. apr 2021

@mimi1237 Veru tak....škoda drať klávesnicu...ona si ide dookola to svoje a keď jej tie ružové okuliare konečne padnú dole, pribudne miliónta diskusia o svokre-svini, samozrejme s nickom autorky.

bettie
27. apr 2021

@lalla1 pises, ze podlahy a veci, ktore tam zostavaju plati ona. Je logicke, ze ich chce podla seba. Linka tam asi tiez zostane. No a nabytok, ktory si zaplatite sami a potom odnesiete si vyberiete vy.