Bývanie s priateľom

13. nov 2020

Ahojte. S priateľom sa chceme spolu nasťahovať. Od mojej mami sme dostali ja a sestra 3 izbák, ona sa zriekla svojej časti. Chcem odkupiť sestrinu polku a rekonštruovať. Byt ma byť na mojom mene. Schvalili by mi aj hypo, bola som sa informovať. Ide o to ze priatel nesuhlasi. Navrhla som, že by sme platili pol na pol. hypoteku plati ja a on najom a o režie sa podelíme. Bolo by to presne 50 - 50. Jemu sa nepači to aby bola hypo na mojom mene a aj byt. Ze on má platiť do luftu peniaze za nieco co ani nieje jeho... Ja som mu povedala ze neplati do luftu, lebo ho bude uzivať, byvať, pouzivať elektrinu, plyn vodu atd..Sme spolu len 2 a pol roka, on ma este podiel z garzonky a z bytu (mama este zije) a ja uz nemam nič. Mám len tento byt ako dar od mami a nehodlam sa nič prepisovať na jeho meno. Ked zistime ze nam to nefunguje alebo sa hocico stane tak on ma oberie o polku bytu? nemame ani dieťa, ani sme neni zosobášení.. Nesuhlasim s tym aby bol byt aj jeho. Keby sme spolu dlhsie, mame dieťa a funguje nam to aj v spoločnom tak by som to asi aj podnikla, ale takto v ziadnom pripade. Dnes ma prist z tyzdnovky domov a mame o tomto pokecať ale ja mu k tomuto neviem povedať nič. Bud bude zatial byt na mojom mene alebo si vezme hypoteku on a kupime novy byt. A to si moze pripraviť min. o 30-40,000 Eur viac ako teraz. Ako by ste to riesili? su nejake sposoby ako mať hypoteku spoločne ale byt by bol na mojom mene? ja ho nechcem obrať ale taktiez sa nechcem dostat na ulicu keby sa to medzi nami v buducnosti pokašle.

akinom0077
13. nov 2020

Tak priatel co vlastne chce? chce byt v uvere s tebou? alebo chce nebodaj podielove vlastnictvo? je to byt ktory si ziskala ty. Pokial by ti iba pomahal s platenim uveru pol na pol- musi to brat tak ako keby byval v podnajme.....

autor
13. nov 2020

@akinom0077 chce podielove vlastnictvo

autor
13. nov 2020

@akinom0077 on to berie tak, resp. vcera sa tak vyjadril, ze byt bude na mojom mene a on bude platiť moje dlhy? no to nie. Toto su jeho slova a dosť ma zamrzeli

asia83
13. nov 2020

Dobre uvažujete, každá by tak mala. Triezvo. Určite nepustite. Byt na vás, on réžiu. Ak nebude záujem, bývajte sama. Veď aj on časom niečo vlastniť bude. Ja nerozumiem tomuto zamýšľaniu mužov. Oni sú tí, ktorí majú mať bývanie pre svoju rodinu, nie priživovať sa na žene. Jeho chyba, že ešte nič vlastné nemá.

anjelicek26
13. nov 2020

Priatel ma rozum a nebude splacat hypoteku do niecoho, co nie je na jeho meno a ani nikdy nebude, aj keby ste sa vzali casom - stale to bude len a len tvoj byt. Ak to chces nejako narocne prerabat, vezmi si TY hypoteku, vylepsujes SVOJE byvanie. Ak tam byva s tebo a tym padom setri najomne niekde inde - nech plati celu reziu. Nemusi ta to nijako mrziet, je to normalne racionalne zmyslanie.

asia83
13. nov 2020

Nerobte to. No to je kus chuja. Prepáčte.

akinom0077
13. nov 2020

chapem

autor
13. nov 2020

@asia83 Chapem aj jeho, ale nechapem to, z akého konca to vzal. On neplati moju hypoteku, ale plati byvanie tak ako kazdy jeden clovek. Preco to berie tak ze splaca moje dlhy? to nieje pravda. Neviem naozaj ako..ak nepristupi na toto tak naozaj, nech je chlap a nech vezme 80,000 eur na prerobeny dvoj izbak a dovi dopo. My mame neprerobeny 3 izbak, hodnota 70,000 eur, za 35.000 eur je moj, do 50,000 ho mame krasne prerobeny. Ked sa mu to nelubi tak nech sa paci. Nech si vezme on.

akinom0077
13. nov 2020

@asia83 viete kolko je takych? robim s realitami 12 rokov a 90% hypotek a bytov/domov je na zeny, nakolko muzi maju exekucie a dlhy a pod....cize nemozu ist do uveru ,... 90% mladych co im riesime byvanie a uver pride s tym ze na muza sa neda.....

autor
13. nov 2020

@asia83 est ma napadlo, keby si vezme hypoteku on, a ideme do noveho bytu a ja mu budem platiť polku toho, tak to bude tiez brat tak ze ja mu platim jeho dlhy?

simsalabim
13. nov 2020

Uvazujes triezvo, byt si urcite nechaj iba na svoje meno.

heleninamama
13. nov 2020

Nikdy by som do tohoto nešla. Priateľ má pravdu. Vyhadzoval by peniaze von oknom a nič by do budúcnosti nezískal.
Ste dvaja cudzí ľudia, sama píšeš, že Vás nič nespája a o pár mesiacov už spolu nemusíte byť.
Porozprávajte sa o budúcnosti, ak to myslíte vážne, vezmite sa a kúpte si niečo nové a spoločné. Ak to tak jeden z Vás nevidí, choďte po svojom a Ty si rieš vlastné bývanie za vlastné peniaze, alebo si vezmi podnájomnika.

anjelicek26
13. nov 2020

Ale ano, plati tvoje dlhy, ked bude platit hypoteku na nieco, co mu nepatri. Nerozumiem, co je na tom nepochopitelne. A ani co ti vadi na jeho reakcii. Nech plati tu reziu a hotovo. Neskor mozete predat a kupit domcek...nic vas nespaja, nie ste manzelia, je to vyhadzovanie penazi oknom... To si radsej moze niekde splacat vlastne, co bude na konci fakt - jeho.

rebekinamama
13. nov 2020

Tak ked sa mu to nepaci tak hypoteku plat iba ty,tym padom byt bude len na tvojom mene.a vsetko ostatme voda elektrina atd platte na pol.takto bude platit ozaj len to co spotrebuje.ja som mala.tiez takeho aj sa to skoncilo.

janeninka
13. nov 2020

Asi by som sa mu s pokojom snazila vysvetlit ze takto to bude jednoduchsie v pripade rozchodu.
Mozno by som sa ho spytala ci vobec chce byvat spolocne? Lebo ak ano tak spolocne byvanie (hlavne 2 ludia v prerobenom 3izbaku) aj nieco stoji. Aj on bude uzivat isty komfort a nebolo by fer keby to bolo len za cenu polovice nakladov. Ja by som to vsak nekomplikovala tym ze by ti platil polku hypo a ty polku nakladov. Nech ich plati cele a ty cely hypu.

jana_eyre_2
13. nov 2020

A prečo si ťa nevezme za manželku a budete mať spoločný majetok?

autor
13. nov 2020

@jana_eyre_2 ja ho nechcem za manzela ani nikoho ineho, nechcem sa vydavať

zenazaba
13. nov 2020

@anjelicek26 ved autorka nikde nepise, ze by sa chlap mal podielat na hypoteke. Pise, ze hypoteku by platila ona a on najom. Ako keby bol podnajomnikom v jej byte. Co je na tom zle?
@akinom0077 ak to utiahnes, tak plat hypo plus polovicu najmu. Potom nemoze povedat pol slova.

vamajka
13. nov 2020

@jana_eyre_2 aj ked sa zosobasia byt bude stale jej

jana_eyre_2
13. nov 2020

Tak potom uvažujes správne, ani ja by som nechcela za manžela niekoho kto mi povie že nebude platiť moje dlhy a očakávať že len tak prepises na neho polovicu majetku.. snáď nečaká že bude bývať zadarmo..

majkeel
13. nov 2020

Nic na neho neprepisuj, hypo zober na seba, tu vlastne investujes do svojej buducnosti a podelte sa s mesacnymi nakladmi. Bud na polovicu, alebo 60:40.
Priklad: Mesacny najom je 120 eur byt, 20 eur elektrika, 10 eur internet = 150 eur. Ty si platis hypo a kazdy zaplati po 75 eur z najomneho. Plus on preberie nejake naklady navyse, napr. viac za jedlo, restiky, dovolenky, alebo viac z mesacneho najmu. Ze to date 100 eur on + 50 eur Ty, nakolko ty si dala k dispozicii byt a zariadenie.
Byt rastie resp. uchovava hodnotu, zariadenie sa ale opotrebuva.
Hypoteka ja Tvoje sporenie, investicia do buducnosti, nema nic spolocne s vasimi mesacnymi nakladmi na zivot.

janeninka
13. nov 2020

Tebe by sa ovela viac oplatilo si k sebe vziat spolubyvajucu. Mozno tak mu to vysvetli ze tym ze uprednostnis ako spolubyvajuceho jeho tak potrebujes aby ti to kompenzoval aspon platenim tych nákladov celych - tym nemyslim vsak stravu drogeriu...

marryen
13. nov 2020

ja ho zase chápem....keby to medzi Vami skončilo, tak on by nemal nič..nič v zlom, ale čo ak sa o cca 10 rokov rozídete a on by už mohol mať koľko splatené, keby splácal svoje. A tak ty budeš mať byt a on čo? Treba sa na to pozrieť aj z jeho strany, nielen zo svojej.

janeninka
13. nov 2020

@marryen a jemu co brani si kupit byt a zobrat hypo?

jaskolka
13. nov 2020

Niečo podobné som mala ja, s ex. Tiež byť som mala ja, aj hypotéku, proste všetko bolo na mňa aj som to platila. Od neho som chcela, aby aspoň prispieval na réžiu, čo odmietal, napokon po celej hádke dával asi 3 mesiace 50 eur co je minimum, občas nákup, ale to boli úplne somariny, typu čokolády, značkové syry, niekoľko druhov, a podobne. Nič, z čoho sa dá variť, či dačo také. A tiež argumenty, že byt nie je jeho, tak nechápal, čo od neho chcen, ešte aj jeho matka mu dávala rozumy. 🙈🙈. Neveril, koľko je réžia, hoci som mu to čierne na bielom vypočítala, proste nie. Napokon to bolo tak, že všetko som ťahala ja, on postupne úplne prestaval tam aj chodiť, radšej šiel nazad k rodičom, len aby neplatil. Chvalabohu je už len ex...doteraz žije u rodičov, a to ma už dobre vyše 40.proste niektori chlapi nie sú vôbec "robeni" pre prakticky život

panelacikova
13. nov 2020

@zenazaba ja som napríklad z autorky tiež nie úplne múdra. mne to pripadá tak, že ona hypotéku (to je v poriadku, veď byt pôjde na jej meno) a priateľ nájom? ale čo znamená "nájom", kompletne všetky energie? alebo má autorka na mysli 1/2 nájmu (energií)? lebo ak je byt v OV tak pod pojmom nájom chápeme predsa energie, či ako? dám to do čísel. elektrina 20, plyn 10, voda, kúrenie a ostatné nech sú povedzme 130. spolu 160 eur. toto celé má platiť priateľ? alebo chce od neho 80? ak chce 80 plus polovicu prípadných nedoplatkov, je to OK. ak ale ona chce od neho 160 a polovicu nedoplatkov, tak ho chce zdierať.

bociandy
13. nov 2020

My obaja s manzelom mame z predchadzajucich vztahov velmi negativne skusenosti presne s tymto. Takze ak ti mozem poradit - byt je len a len tvoj, urcite nic neprepisuj. Ak chce u teba priatel byvat, musi prispievat, ale mozno by som netrvala na 50%. Ja som mojmu uz terajsiemu manzelovi platila 200€ mesacne za to ze som unho byvala, az kym sme sa nevzali. Kamosom sa to zdalo zvlastne, ze preboha ako to mame nastavene, ale mne to prislo praveze uplne logicke. Keby sme sa rozisli, nemuseli by sme absolutne nic riesit. Ale vravim, v predchadzajucich vztahoch sme spravili obaja tu chybu, ze sme mali spolocnu hypo s frajermi a nakoniec boli z toho akurat nepekne hadky a tahanice pri rozchodoch...

majkeel
13. nov 2020

@panelacikova Suhlas, splacat svoju hypo na svoj byt a druhy plati celu reziu znamena, prvy si odklada nabok a byva zadarmo. 🙂 To uz potom zavisi od dohody. Ak s tym druhy suhlasi a nevadi mu to, je velkorysy a vsetko ok. Ak s tym nesuhlasi, neznamena to, ze je zly.

belllinka
13. nov 2020

Spravodlive by bolo, ak nema byt spoluvlastnik, aby si ty platila celu hypoteku a najom + energie by ste platili na polku. Urcite nie on cely najom.

acerka11
13. nov 2020

ak si vezmeš ty hypo....prerobis to za to....hypo splacaj ty lebo je tvoj a rezie si zozdelte na 1/2.....a mas svaty pokoj....bude ti platit len to co realne ,,vybýva" .....na toto by mal pristúpiť pokiaľ ma všetkych 5 pokope