icon

Bývanie s priateľom

13. nov 2020

Ahojte. S priateľom sa chceme spolu nasťahovať. Od mojej mami sme dostali ja a sestra 3 izbák, ona sa zriekla svojej časti. Chcem odkupiť sestrinu polku a rekonštruovať. Byt ma byť na mojom mene. Schvalili by mi aj hypo, bola som sa informovať. Ide o to ze priatel nesuhlasi. Navrhla som, že by sme platili pol na pol. hypoteku plati ja a on najom a o režie sa podelíme. Bolo by to presne 50 - 50. Jemu sa nepači to aby bola hypo na mojom mene a aj byt. Ze on má platiť do luftu peniaze za nieco co ani nieje jeho... Ja som mu povedala ze neplati do luftu, lebo ho bude uzivať, byvať, pouzivať elektrinu, plyn vodu atd..Sme spolu len 2 a pol roka, on ma este podiel z garzonky a z bytu (mama este zije) a ja uz nemam nič. Mám len tento byt ako dar od mami a nehodlam sa nič prepisovať na jeho meno. Ked zistime ze nam to nefunguje alebo sa hocico stane tak on ma oberie o polku bytu? nemame ani dieťa, ani sme neni zosobášení.. Nesuhlasim s tym aby bol byt aj jeho. Keby sme spolu dlhsie, mame dieťa a funguje nam to aj v spoločnom tak by som to asi aj podnikla, ale takto v ziadnom pripade. Dnes ma prist z tyzdnovky domov a mame o tomto pokecať ale ja mu k tomuto neviem povedať nič. Bud bude zatial byt na mojom mene alebo si vezme hypoteku on a kupime novy byt. A to si moze pripraviť min. o 30-40,000 Eur viac ako teraz. Ako by ste to riesili? su nejake sposoby ako mať hypoteku spoločne ale byt by bol na mojom mene? ja ho nechcem obrať ale taktiez sa nechcem dostat na ulicu keby sa to medzi nami v buducnosti pokašle.

lienka.7
13. nov 2020

@trema najom predstavuje voda a kurenie predsa... ci umyvat sa nebude a kurit tiez nie???? Kks 🙉

katkami123
13. nov 2020

Ešte raz do 5-tich rokov sa platí dan štátu, z nehnuteľnosti od 5-tich rokov a viac sa neplatí. Druha vec je, že tieto veci sa stále menia a čo platí tento rok, nemusí platiť ten budúci

tanapeta
13. nov 2020

@katkami123 nemáš pravdu. Ak jej mama vlastnila nehnuteľnosť viac ako 5 rokov a daruje ju dcére, alebo dcéra ju zdedí. Môže nehnuteľnosť predať hneď a neplatí nič. Ak jej mama ju mala menej ako 5 rokov, tak dcére začína po nadobudnutí lehota piatich rokov, aby bola oslobodená od platenia dane.

autor
13. nov 2020

@katkami123 praveze ja to nechcem predať.. chcela som to zachraniť. Nezijeme vo veľkomeste (zapadne Slovensko) a tento byt je v dobrej lokalite, na jednej ulici mame uplne všetko, postu, billu, lidl, terno, chovprodukt, mliečbe vyroby, pekaren, zelovoc, školy, škôlky, šporotve ihrisko a to myslim naozaj toto vsetko okolo jedneho činziaka. Chcem zachraniť ten byt ale neviem uz fakt ako..Jedine ze by som si vzala hypoteku, vyplatila sestru a potom byt dala do podnajmu a z toho platila hypoteku.

autor
13. nov 2020

@lienka.7 je to dobre riešenie ale tak ci tak musim vziat hypo a odkupiť od sestry a potom by som si uz mohla nastahovať podnajomnikov

katkami123
13. nov 2020

@tanapeta peniaze od podnájomníka sú jej dalsi príjem. Nikto jej nekáže brat hypotéky naraz v ten istý deň. S priateľom si môžu zobrať na byt po pol roku. Hľadanie bývania tiež niečo trvá, ak chce človek nájsť niečo poriadne. Nie je to záležitosť na 2 týždne. My sme len dobrý pozemok hľadali vyše roka.

tanapeta
13. nov 2020

@katkami123 a kde bude bývať, keď v byte bude mať nájomníka?

katkami123
13. nov 2020

@tanapeta píšeš hlúposti. Silou mocou si proti hypotéke. Naštuduj si aktuálne zákony.

autor
13. nov 2020

@lienka.7 ale tym padom by som musela mať 2 hypoteky vsak? kedyze jednu si vezmem aby som vyplatila sestru, a druhu spoločne s priatelom v novom byte. Alebo by si ju musl vziat sam a ja by som mu pripievala do byvania a do hypo polkou

tanapeta
13. nov 2020

@katkami123 ja mam naštudované na rozdiel od teba.😉 no kde píšem blbosti. Daj

autor
13. nov 2020

@tanapeta no to ma napadlo tiez :D

katkami123
13. nov 2020

@tanapeta na pár mesiacov sa uskromnia. Veď idu do bytu, nejdú stavať dom, kde to trvá aj rok aj pol. Príde mi to, ze jej naschval zle radíš.

panelacikova
13. nov 2020

@katkami123 nie. zdedený byt môže predať, pokiaľ zosnulý bol majiteľom viac ako 5 rokov, tak dedič ho môže predať aj okamžite a neplatí daň z príjmu. ty si uviedla toto:

ak predá do 5-tich rokov od dedenia alebo darovania byt, platí z neho daň štátu.

a to je absolútny opak toho, čo uvádzam ja, a teda, že to nie je pravda.

katkami123
13. nov 2020

@panelacikova nie... ak napríklad zdedim byt po babke. Ktorá tam žila 30 rokov, musím 5 rokov počkať.

tanapeta
13. nov 2020

@katkami123 ty zle radíš, ale nevadí.

majkeel
13. nov 2020

Inak k tej kupe a prenajmu. Viete, kolko bytov je teraz v Ba prazdnych, lebo skoncili bookingy, airbnb a vela cezpolnych (najomnici) sa vratili domov, lebo uz skoro rok robia cez home office? Tak 1-2 roky bude celkom problem najst ludi do bytu na prenajom, jedine ist pod cenu.

sense
13. nov 2020

Nečítala sdom všetko a popravde obaja uvažujete triezvo...
Takže byť je tvoj, hypo je tvoja, ty splácas svoj byt a ostatné náklady na bývanie si podeľte 50/50

panelacikova
13. nov 2020

autorka a môžem otázku? kde vlastne bývaš teraz? s mamou v inej nehnuteľnosti? lebo ak áno, tak urob tak, ako píšeš. odkúp to ty, daj podnájomníkov a zatiaľ ešte bývaj u mamy, vyjde ťa to zrejme lacnejšie, ako všetko ťahať z platu. ešte aj čo-to našetríš a byt sa už bude pomaly splácať z prenájmu..

tanapeta
13. nov 2020

@katkami123 prosím ťa už nič nepíš, lebo píšeš len blbosti.

zalka
13. nov 2020

Zadávateľka,
už to bolo spomínané... riešením je spoločná hypo na polovicu bytu.
Tvoj priateľ bude vlastniť 1/4 bytu, ty 3/4 bytu,
hypo budete mať na polovicu ( ved nekupujete celý byt, len polovicu rovným dielom) .. nájom energie na polovicu ...
a prerábku by ste mali zaplatiť v pomere k vlastníctvu .. ty 3/4 z ceny prerábky tvoj priateľ 1/4 z ceny prerábky.
V prípade rozchodu, ho vyplácaš z 1/4 bytu, s tým, že sa ten vyplatený podiel znižuje ešte o nevyplatenú hypo.

Tiež nesúhlasím z názorom, že by v prípade že berieš hypo len ty. Mal on platiť len polovicu nákladov na bývanie. Mal by platiť polovicu trhového nájomného.
Ak náklady na bývanie sú 250e ale nájomné za byt v danej lokalite je 400e tak tvoj priateľ by mal platiť 200e .. a nie 125e. Lebo ak by si si niekoho vzala do podnájmu tak by ti platil 200e ... príklad.

katkami123
13. nov 2020

@tanapeta tu máš link a chod sa hanbit do kúta aj s @panelacikova

tanapeta
13. nov 2020

@katkami123 pani účtovníčka. odporúčam prečítať zákon 595/2003 konkrétne § 9. ods. 1 písm. b). Končím debatu s tebou.

panelacikova
13. nov 2020

@katkami123 citujem z finančnej správy

O dedenie v priamom rade ide vtedy, ak poručiteľom je príbuzný v priamom rade, t. j. priamy predok alebo priamy potomok (napr. rodičia, deti, starí rodičia, vnuci).

Príjem z predaja nehnuteľnosti, ktorá bola nadobudnutá dedením (postupným dedením) v priamom rade alebo niektorým z manželov, je od dane oslobodený, ak uplynie aspoň 5 rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa (alebo poručiteľov)

katkami123
13. nov 2020

@panelacikova
@tanapeta
Už radšej vy nič nepíšte a studujte zákony, keď idete radiť druhým https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zi...

tanapeta
13. nov 2020

@katkami123 však tam píšu, čo my píšeme ale nevadí. Vieš, kto je porucitel? 😃😃😃😃
Teraz si sa dobre strápnila.

Poručiteľ je majiteľ nehnuteľnosti, ktorá išla do dedičstva. Teda zomrelý

panelacikova
13. nov 2020

@katkami123 tak ešte raz.... všeobecne, aby sme neurážali autorku.... takže všeobecne.

matka vlastní byt dlhšie ako 5 rokov. kúpila ho napríklad v roku 1990. má dcéru, ktorá ho zdedila v roku 2020, samozrejme po matkinej smrti. dcéra sa rozhodne byt v roku 2021 predať, lebo ho nepotrebuje, nechce a neviem čo. dcéra NEPLATÍ žiadnu daň z príjmu!!!!! veď čítaj poriadne, lebo ja už neviem, či si z talianska alebo?

katkami123
13. nov 2020

@panelacikova áno, príjem dane z predaja je oslobodený ak uplynie aspoň 5 rokov od jeho nadobudnutia. Tak čo tu trepete, ze po darovaní môže nehnuteľnosť hneď predať a nebude platiť dan. Je tam jasne napísane, že až po 5-tich rokoch ako tu píšem cely čas.

panelacikova
13. nov 2020

@katkami123 ježiši kriste, nie od jeho nadobudnutia, ale nadobudnutia poručiteľa.

panelacikova
13. nov 2020

@katkami123 ešte jedna konkrétna situácia (opäť zdrojom je priamo stránka finančnej správy).....

Otázka č. 1 - oslobodený príjem
V decembri 2019 daňovník predal byt, ktorý zdedil v apríli 2016 po smrti starého otca (dedenie v priamom rade). Starý otec daňovníka (poručiteľ) nadobudol byt kúpou v júni roku 2005. Bude uvedený príjem z predaja nehnuteľnosti oslobodený od dane?
Odpoveď
Príjem z predaja bytu je oslobodený od dane, pretože od nadobudnutia bytu poručiteľom (starým otcom) do predaja pozemku daňovníkom uplynulo viac ako päť rokov.

tanapeta
13. nov 2020

@katkami123 595/2003 § 9 ods. 1 písm. b)
@panelacikova ja už nemám slov