Bývanie s priateľom
Ahojte. S priateľom sa chceme spolu nasťahovať. Od mojej mami sme dostali ja a sestra 3 izbák, ona sa zriekla svojej časti. Chcem odkupiť sestrinu polku a rekonštruovať. Byt ma byť na mojom mene. Schvalili by mi aj hypo, bola som sa informovať. Ide o to ze priatel nesuhlasi. Navrhla som, že by sme platili pol na pol. hypoteku plati ja a on najom a o režie sa podelíme. Bolo by to presne 50 - 50. Jemu sa nepači to aby bola hypo na mojom mene a aj byt. Ze on má platiť do luftu peniaze za nieco co ani nieje jeho... Ja som mu povedala ze neplati do luftu, lebo ho bude uzivať, byvať, pouzivať elektrinu, plyn vodu atd..Sme spolu len 2 a pol roka, on ma este podiel z garzonky a z bytu (mama este zije) a ja uz nemam nič. Mám len tento byt ako dar od mami a nehodlam sa nič prepisovať na jeho meno. Ked zistime ze nam to nefunguje alebo sa hocico stane tak on ma oberie o polku bytu? nemame ani dieťa, ani sme neni zosobášení.. Nesuhlasim s tym aby bol byt aj jeho. Keby sme spolu dlhsie, mame dieťa a funguje nam to aj v spoločnom tak by som to asi aj podnikla, ale takto v ziadnom pripade. Dnes ma prist z tyzdnovky domov a mame o tomto pokecať ale ja mu k tomuto neviem povedať nič. Bud bude zatial byt na mojom mene alebo si vezme hypoteku on a kupime novy byt. A to si moze pripraviť min. o 30-40,000 Eur viac ako teraz. Ako by ste to riesili? su nejake sposoby ako mať hypoteku spoločne ale byt by bol na mojom mene? ja ho nechcem obrať ale taktiez sa nechcem dostat na ulicu keby sa to medzi nami v buducnosti pokašle.
@tanapeta už ani ja nemám slov
@katkami123 darovateľ je poručiteľ mimochodom. A to je to čomu stále nechápeš. A ja tam vidím, ak poručiteľ vlastnil nehnuteľnosť viac ako 5 rokov.
@panelacikova mama sa odstahovala k priatelovi, zijem v byte sama...
@katkami123 no ty si uz len “uctovnicka” 🙄 ked preda do 5-tich rokov, neplati 20 percent z ceny bytu, ale z ceny toho rozdielu, za kolko byt nadobudla a potom predala. A aj to som si nie uplne ista, ci to plati aj pri darovani
A tvoju časť si dostala darovaním či dedením?
@zalka bolo by to fajn, keby priatel neapeluje že chce polku celeho bytu. Aby to bolo 50 na 50. Nemyslim si ze pojde do 1/4
@tanapeta darovaním ale este je to len v procese riesenia, čiže byt je este na mamu.
Ostava ti jedine tá možnosť, ak chceš zachrániť byt... na pár mesiacov by si sa musela uskromniť, pokým by ste sa s priateľom nepresťahovali do vlastného. Len keď si spomínala aj mamu, potom je časť bytu tvoja a časť mamina či sestry? Lebo s týmto musia súhlasiť všetci. Na priateľa nič neprepisuj, lebo on od teba nemusí zobrať ani tie peniaze, keď sa mu tam zapáči bývať. Nikdy nevieš, mnohé povahy sa ukazujú až po rozchode. A mat niečo v zálohe je vždy dobrý nápad. Navyše, keď chceš sestru vyplatiť, bolo by dobre zobrať aj znalca, nech odohnoti cenu bytu, aby to bolo s vyplatením spravodlivé. Len s týmto musia súhlasiť všetci, hlavne vlastníci bytu.
Takže 5 rokov nemôžeš predať lebo budeš platiť daň z príjmu. Ak by si zdedila a mamina ho ma viac ako 5 rokov, neplatis nič.
autorka: ale žiješ sama v tom byte, ktorý sa má riešiť či máš ešte nejaký iný? ak v tom, tak aj tak choď do toho, nemáš čo stratiť, byty pôjdu hore... radšej tam vezmi podnájomníčku nejakú, než sa máš naťahovať s priateľom. ten môže ostať pokojne u mamy a neskôr uvidíš, ako sa vzťah vyvinie
@katkami123 nie, byt sa deli len medzi mnou a sestrou.. naozaj ma jedien napada nastahovať sa do druhejo, tento byt odkupiť a nastahovať najomnikov, LEN je otazne ci by sme niekoho nasli v tejto stiuacii
Ale prečo chce vlastne tvoj priateľ len tak polovicu z bytu, keď asi zatiaľ nedal do neho korunu (tým myslím nejaké prerábky a podobne). On sa iba chystá, ani to nie je iste, ako budete plácať potom tu hypotéku, či väčšina výdavkov aj tak nebude na tebe. Príde mi to riadne vychcane. Ani 1/4 z bytu... keby som možno videla záujem, že už začal s tým bytom niečo robiť, napríklad už začína robiť podlahy, budiž, ešte sa nad tým zamyslim. Ale keď do teraz platí iba čo je nutné, tak mi to príde veľká vypočítavosť.
mozete sa poradit s pravnikom, nech sa to nejako da na papier, ze v pripade, ze sa rozidete aky by bol postup. Ja by som to teda takto riesila. My sme boli s priatelom (uz manzelom) 8 rokov predtym ako sme sa zobrali a vzdy sme sa snazili platit vsetko na polovicu, aj v restike. Urcite nepristup na to, aby tam bolo jeho meno.
@panelacikova chceli sme nas vztah trocha posunut.. on byva v garzonke sam, ja sama v 3 izbovom byte a nechce sa nastahovať, lebo zevraj su to podmienky jemu nevyhovené. Byt je proste uplne obycajny, čistý, s novym nabytkom a kuch. linkou, na 30ku som dostala od otca postel za 850 eur, 2 telky a jemu to nevyhovuje lebo nemame plastove okna a nemame dostatočny tlak vo vodovode a podobne blbosti a ja na to nemam proste uz riesiť to. Stale si hovorime ze to dame doporiadku všetko a pod. ale roky len bezia... ja by som uz aj bábätko chcela ale nie je to take jednoduché. Máme čím disponovať, iní ludia nemaju ani holu riť po rodičoch a proste funguju a my mame prazdny 3 izbovy byt za polovicnu cenu a nedokazeme sa dohodnut aby sme vedeli fungovať. Je to nefer raz voči nemu, raz voči mne. Pret som uz myslela na uplne novy byt. Tento ale nechcem nechať plávať v ziadnom prípade. Mama s tym nebude suhlasiť aby tam sli najomnici, to viem jedine vybaviť tak, že hypo vezmem ja a byt sa prepise na mna a mozem si tam nastahovať trebars aj zoologicku zahradu, budem mat z toho prijem, a budem mat stale možnost vratiť sa.
Tak potom sa dohodnúť so sestrou ak je tvoj a sestrin. A keď sa spolu dohodnete a spíšte to, mama už nič nemôže. Nikdy nevieš ako bude. Boli pary, kedy sa po spoločnom bývaní rozišli aj za 7 rokov a potom baba na rýchlo hľadala bývanie. Potom sa za 2 roky dali zase dokopy... vzťah si tiež prechádza všeličím.
@katkami123 on do toho bytu ani nechodi. Ked je u mna, tak sedi pred telkou, raz opravil wcko. Nič nerobí, vzdy hovir ze nebude vrazať do cudzieho bytu a zrejme by to takto fungovalo aj keby byt neprepisem nanho.
A Ta jeho garsónka je aká? Ma plastové okna? Super prúd a 2 telky?
Tak na to bacha..,, skôr mám pocit, ze ty sama vnútorne cítiš, ze nemá záujem nejak posúvať vzťah ani pomôcť s bytom sa očividne veľmi nemá. A že to z jeho strany nie je všetko kóšer ako sa hovorí. Ja len ako prirovnanie- môj ešte vtedy priateľ chodil pravidelne pomáhať otcovi na dom, aj keď bol otcov. Keby mal každý taký postoj, ze na druhom nepomôžem a neurobím, tak neviem k čomu by sme došli. Ešte ho mozes vyskúšať. Povedz mu, že ty kúpiš materiál - plavajucu podlahu, alebo kachličky do kúpeľne, proste niečo, čo veľa až tak nestojí a chcela by si to prerobiť, že či ti s tým pomôže. Ze peniaze vrážať nebude, ale chceš iba chlapskú pomoc. A už podľa jeho odpovede sa zariadiš.
@katkami123 ta garsonka je z 50% jej mami, 1/3 je jednej sestry, 1/3 druhej sestry, 1/3 jeho.
A je nejaka nóbl garsónka, keď sa mu mali “tvoj” byt?
Uvazujes rozumne,ani ja by som neprepisala.co viem z mojho okolia podobne pripady,dohodli sa na platbe akoby bol v podnajme.
Pozrite sa kolko stoji taky podnajom jednej izby (bytu) a od toho sa napriklad odpichnite.zcasti chapem ze nechce platit aj polku hypo,co mi pride OK ale skus mu to vysvetlit a prepocitaj si kolko by platil za taky byt keby si ho prenajima/te.. a nech z toho plati polku.kedze bybsom na tom trvala,zmierila by som sa s tym ze budem platit o nieco viac ako on kedze sa jedna o moju hypu nie spolocnu.
A ja mu rozumiem vcelku, mozno polku najomneho s reziami, to ano aby to bolo fer, ani ty nechces aby byt bol aj na neho, tak nemozes chciet nech ide 50:50 z celkovych nakladov, hypoteku splacas ty za svoj byt a najomne to na polovicu, tak by to fer bolo...
Ja sa skôr obávam toho, že on by neprerábal ani keby si tu časť na neho prepísala... ze aj vtedy by padali výhovorky. To je jednoducho o povahe. Mám priateľku, mám ju rad, pomôžem chlapskou prácou kde treba, kľudne vymaľujem atď... to sú take veci, ktoré sú o povahe.
Len on chce časť bytu, ale k posunutiu vztahu sa má. Píšeš, že je priateľ, nie snúbenec. A chce vôbec s tebou bývať? Nie sú toto všetko skôr výhovorky, lebo mu vyhovuje bývať tam, kde teraz je, ma tam svoje súkromie a svoj kľud? To spoločne bývanie navrhol on či ty? A on ťa volal bývať ku sebe do garsónky, keď teda byt v ktorom si nie je pre neho dostatočne nóbl?
Na tbojom mieste urcite ziadne dopisovanoe priatela na lv alebo hypoteky.
Ale chapem aj jeho a to z tohoto dovodu (ak som pochopila spravne)
Ty by si vzala hypoteku a dajme tomu splatka bude 250 eur to zaplatis ty.
A rezijne naklady na byt (osbd elektrika plyn) dajme tomu tiez 250..
To si napisala E by to bolo 50/50...
Lenze ak on zallati tie rezijne 250 taha za teba aj tvoju polku..tj z 250 by mal platit polovicu lebo deuha polovica je "tvoja". Tj 125e.
Ked uz chce na polovicu
@anonym Ty máš po 30ke, robíš za 600 euro, kalkuluješ s tým, ako získať čo najlacnejšie byť po matke, ktorá žije s nejakým priateľom a možno raz sama nebude mať kde bývať? A k tomu máš chlapa, (ktorého si ako píšeš nechceš vziať) a ktorý nie je schopný rozhýbať sa a zabezpečiť, aby ste mali vlastné, spoločné nadobudnuté a spoločne splácaníé bývanie?
Neuraz sa, ale celé zle....
Byt by som nechala tak (aj tak raz polovicu zdedíš), našla si lepšie platenú prácu a vzala hypo na niečo vlastné, hoci menšie.

@panelacikova prečítaj si to ešte raz a s porozumením. Nie je dôležité koľko tu nehnuteľnosť darovateľ vlastnil. Však iba čítaj text. Ale ako dlho ju ma darovaný.