icon

Bývanie s priateľom

13. nov 2020

Ahojte. S priateľom sa chceme spolu nasťahovať. Od mojej mami sme dostali ja a sestra 3 izbák, ona sa zriekla svojej časti. Chcem odkupiť sestrinu polku a rekonštruovať. Byt ma byť na mojom mene. Schvalili by mi aj hypo, bola som sa informovať. Ide o to ze priatel nesuhlasi. Navrhla som, že by sme platili pol na pol. hypoteku plati ja a on najom a o režie sa podelíme. Bolo by to presne 50 - 50. Jemu sa nepači to aby bola hypo na mojom mene a aj byt. Ze on má platiť do luftu peniaze za nieco co ani nieje jeho... Ja som mu povedala ze neplati do luftu, lebo ho bude uzivať, byvať, pouzivať elektrinu, plyn vodu atd..Sme spolu len 2 a pol roka, on ma este podiel z garzonky a z bytu (mama este zije) a ja uz nemam nič. Mám len tento byt ako dar od mami a nehodlam sa nič prepisovať na jeho meno. Ked zistime ze nam to nefunguje alebo sa hocico stane tak on ma oberie o polku bytu? nemame ani dieťa, ani sme neni zosobášení.. Nesuhlasim s tym aby bol byt aj jeho. Keby sme spolu dlhsie, mame dieťa a funguje nam to aj v spoločnom tak by som to asi aj podnikla, ale takto v ziadnom pripade. Dnes ma prist z tyzdnovky domov a mame o tomto pokecať ale ja mu k tomuto neviem povedať nič. Bud bude zatial byt na mojom mene alebo si vezme hypoteku on a kupime novy byt. A to si moze pripraviť min. o 30-40,000 Eur viac ako teraz. Ako by ste to riesili? su nejake sposoby ako mať hypoteku spoločne ale byt by bol na mojom mene? ja ho nechcem obrať ale taktiez sa nechcem dostat na ulicu keby sa to medzi nami v buducnosti pokašle.

zana1234
13. nov 2020

Este by ma zaujímalo, akou čiastkou by bol ochotný prispievat na spolocne byvanie, co by bol ochotný platit.

bikarbona
13. nov 2020

@rebekinamama Podľa mňa najspravodlivejšie riešenie.

vilma7
13. nov 2020

Ja ho úplne chápem, ale ty zrejme nie. Môj manžel mal tiež ísť takto bývať do domu s ex, kedy by som ostal len na ňu, nič spoločné atď. Samozrejme do toho nešiel, lebo by ostal s holou riťkou.
Pochopila by si, keby to bolo naopak.
Navrhni teda priateľovi nech zabezpečí on bývanie, ty mu nič nedávaj na nájom, hypo len vodu, elektrinu atď a svoj byt daj do prenájmu. Ešte budeš aj v pluse 🤣

evitka83
13. nov 2020

Nie som uplne odbornik, ale ja by som v danej situacii rozmyslala nasledovne: vzdy treba vychadzat z realnych moznosti, ktore mas. Pokial chces hypo, ale nemas dostatocny prijem, musis skratka pribrat niekoho ako partnera do tohto financneho zavazku voci banke. Kedze sa niekto podiela na dlhu, pochopitelne sa chce podielat aj na vlastnickom prave na majetok. Uver si mozete zobrat spolocne, ale vlastnicke vztahy prava/ povinnosti si viete osetrit aj medzi sebou aj dalsou zmluvou. Jedna vec je uverova zmluva s bankou, druha vec je zmluva medzi vami, kde si viete vopred osetrit, aky je dalsi postup s vyuzivanim a s nakladanim s nehnutelnostou, v pripade, ze nastanu okolnosti, ked uz spolocne vlastnictvo nebude “mozne”, rozchod atd. Na to si treba najst realitneho opravnika. Byt by som prerobila ako investicnu nehnutelnost, idealne aby sa dali prenajimat izby samostatne. Ak Ti vypadne cast najmu, boli to menej, ako ked vypadne cely najom. S priatelom by som riesila podnajom v 1-2izbaku. Vy zatial 3 izbak nepotrebujete. Evidentne obaja rozmyslate este sposobom co ak..., takze ani jeden si nie je dostatocne isty vztahom. Treba sa k tomu tak postavit a rozumne si to vydiskutovat. Mozno uplne ideal, keby bola sestra naklonena moznosti, ze cast penazi jej vyplatis jednorazovo a aspon cast po splatkach. Fakt si myslim, ze rozumnejsi sposob ako modry konik by bol realitny pravnik a uverovy poradca.

barbora01
13. nov 2020

@1andrea111 toto zaujalo aj mna, nechapem preco niektore pisu, ze je vychcany, ked nechce platit najom, ale ked je cez tyzden prec a v jej byte stravi cca 8 dni z 30, tak podla mna je sproste od neho chciet hoci aj len polovicu najmu. Podla mna autorka si chce z jeho penazi prilepsit k platu, aby ziskala byt a naschval ho vykreslila negativne

lienka.7
13. nov 2020

@barbora01 to aj spravcovi povies, ze v byte travim len 8 dni z 30 a tak nebudem platit najom 200€ ale len 53€??? Wau 👌👏

janetinka27
13. nov 2020

ak chcete byt vyuzivat rovnako,budete tam byvat spolocne, potom by si si podla mna mala platit ty hypo sama,energie rozdelit.ale on by mal platit vacsiu cas nakladov. pretoze uzivanim dochadza k vybyvaniu bytu a opotrebovaniu zariadenia. lenze tieto naklady s opotrebovanim a vybyvanim budes znasat iba ty,co je nefer voci tebe.
to je ako keby si kupis auto a vozis tam len kolegyne do prace.a ony by ti platili za cestu iba v hodnote spotrebovaneho benzinu. to by bolo pre teba nevyhodne-ty by si zakupila auto,platila poistku,opravy atd. a este by si platila rovnaku cast za benzin ako ostatni. kolegyne by sa vozili za cenu benzinu a teba to stalo majland. pocas jeho byvania u teba sa casom znici vysavac, podlaha,matrace,sprchovaci kut,budes musiet vymenit okna abo malovat atd. ale vyuzivat to bude aj on. to je ako prenajat niekomu byt iba za spotrebovane energie.to urobi iba dobrak od kosti😅

sari24
13. nov 2020

Môj priateľ vzal hypo na seba a rovnako si ju aj platí. Hypotéku bez manželstva som si vziať s ním nechcela presne preto že čo potom v prípade rozchodu. Zbytočne starosti. Nájom platí z veľkej časti on, ja prispievam menšiu čiastku a nákupy ideme na polovicu. A takto mi to príde úplne fér.
V tomto plne chápem autorku a spravila by som rovnako. U nás mi priateľ doslova striktne zakázal platiť jeho hypo a čo sa týka vybavenia bytu tak kupujem tie menšie položky. Prerábku kuchyne som tiež nefinancovala pretože ak by som odišla tak by som mala z toho veľké nič iba zbytočne doťahovanie aby ma vyplatil. 🙂

lienka.7
13. nov 2020

@janetinka27 presne... autorka ma "vydavky" aj co sa tyka vybyvania bytu. Preco potom ludia prenajimaju byty za "trhove" najomne a nie iba za cisto naklady? No preco asi 🤣🤣🤣
@sari24 rozumne riesenie... 👏👏👏

barbora01
13. nov 2020

@lienka.7 nechapem ako to suvisi, ona nie je spravca a byt nie je jeho, ona v tom byte byva tych 30 dni, on nie, on si predsa plati svoju garsonku a plati ju cely mesiac, preco by mal platit cely mesiac za dalsi byt ked v nom je malicko? Lebo autorke to financne nevychadza? Chapem co chces povedat, ale tuto je situacia uplne ina. A vsimni si, ze autorka odpoveda, len na co chce a niektore otazky uplne odignorovala

dilino
13. nov 2020

Pýtam sa ťa prečo ON by mal vyplatiť tvoju sestru polku jej čiastky. Sestra odpreda cudziemu človeku polku bytu toto by ti urobila. Vyber ak sa ti dá pôžičku sestre polku vyplať a pamätaj NIKY NIKOMU NIC NEPREPISUJ,dostala si to zo sestrou darom od mami a ON chce byt na polovicu že ON vyplati tvoju sestru áno bude polovicu chcieť ale čo v prípade rozchodu. Ide tu o to že ked to urobite tak po chvili si môže ON zmyslieť že vám to neklape a bude chcieť vyplatiť polku za to že vyplatil tvoju sestru a tak ti dá nazad svoju polku.Nikdy by som na to nepristupila.Sestrinu polku by som jej vyplatila zo svojho a s nim o tom ani nehovorila.Zbytočne si nekomplikuj život a nerob si problémy.Budu problémy ked vyplati tvoju sestru a ešte si bude nárokovať že dal do prerabky toľko a toľko a ešte sa môže stať že skončite na súde a platiť právnikov a chodiť po súdoch strach des a hrôza.Nič mu nedaj ty si radšej vezmi pôžičku a vyplať sestru aby celý byt bol tvoj.Poisti sa a nikdy nič NEPREPISUJ.Veľa mamičiek,ex priateliek a ex manželiek je tu takých čo na to kruto doplatili.Tak či tak ak by ON odkupil polku od tvojej sestry po nezhodách by odišiel ale na tu polku penazi by si nárokoval čo je pochopiteľne takže ušetriš si kopec problémov.Nikdy nič nikomu nedaj vybabre s tebou a prideš aj o ten byt.Ak by s tebou len tak byval tak polku na režiu nech ti plati plyn, voda, elektrika, atd ved to nieje zadarmo.Ale potom čo pišeš nikdy by som nedovolila keby som ja bola na tvojom mieste aby môj priateľ kúpil od mojej sestry polku našho bytu to znamena že ja by som si sama vzala pôžičku a vyplatila jej aby na mňa prepisala svoju časť ale nikdy by som nedovolila aby sestra odpredala časť svojho bytu praktický cudziemu človeku.2 roky čo ste spolu nieje tak veľa a už ked vydiš že špekuluje a kalkuluje tak chce lacnejšie prisť k majetku. Pišeš že nejaký majetok má veľka kopa pýta viac.Nehnuteľnosti mať je dobre vždy stupa cena bytov, a domov.Je riadne prešpekulovani má to dobre vykalkulovane Alebo vybabre ešte s tebou tak že ON vyplati tvoju čiastku tvoju polku tebe a aby si odišla ty a jemu ostane váš byt. Neurob chybu kruto na to doplatiš. Môjho priateľa sesternica tak doplatila čo potom sa vlačili po súdoch 7 rokov.A ak by nastala situácia že odkupi časť tvojej sestry a po rozchode bude chcieť viac penazi a bude ťa nútiť aby ste to predali ušetriš si kopec problémov.ON ked chce nech si kúpi niečo sám.Pišeš že chce opraviť prerobiť a potom čo rozijdete sa a samozrejme že bude požadovať viac ked dá do prerabky.NIC mu NEPREPISUJ aby si nedopadla veľmi zlé.Nejeden prípad tu na MK bol že naleteli.Bývať prisť môže samozrejme polku nákladov platiť ale ty si radšej kúp od tvojej sestry polku aby si mala celý byt aby bol tvoj.Jeho s toho vynechaj žiadne nič žiadnu polku mu nedaj a ani sestra nech mu neodpreda ale tebe.Ušetriš si kopec problémov.Ver mi.Ak chce s tebou bývať prosím ale polku nech ti dá.Intuicia ti šepka správne svoje nedaj od seba nedaj nič všetko si nechaj odkúp sestrinu polku to je moja rada.Ty chceš aby cudzi človek mal polku tvojho bytu.A tvoja sestra by mu bola schopna predať svoju polku cudziemu človeku.Ak je normálna tak mu ju neodpreda ale odpreda to tebe.

brusnatanecnica
Autor odpoveď zmazal
janeninka
13. nov 2020

@barbora01 inak to je pravda ze napr.na moju otazku kolko teraz on plati za byvanie som odpoved nedostala.. niektore info nam chybaju ..ja som to tak vnimala ze nechodi kazdy tyzden prec..takze ktovie ako to cele vlastne je. Ja mam z toho celeho pocit ze sa tu sice riesia peniaze ale vobec to nie je o nich. Je to skor o neistom vztahu.
Chapem prachy treba riesit, otvorene, s chladnou hlavou.. ale ak by obe strany fakt chceli spolu byvat tak 100 mesacne hore dole by asi az tak neriesili...

petamich
13. nov 2020

@janeninka o autorke uz mam tak trochu svoj nazor, ona vlastne chce odkupit byt, ktory si nemoze dovolit a ocakava, ze jej partner sa tam nastahuje a zatiahne najom (sudiac podla jej reakcii) a preco by to ten chlap robil?

petamich
13. nov 2020

@janetinka27 nehnevaj sa ale kde v tomto nazore prihliadas na skutocnost preco by to ten partner mal robit? zije momentalne v novej garzonke a ma sa prestahovst do nezrekonstruovaneho bytu, lebo autorke to financne nevychadza a este platit viac, lebo ho vybyvava? vacsiu hlupost som nepocula, ja byvam u partnera a teda poslala by som ho do kelu keby mi povedal, ze mam platit vacsiu cast najmu, lebo mu vybyvavam byt 🤦🏼‍♀️ ved ona ho chce vlastne vyuzit lebo si to sama neutiahne, tak kto je v tejto story ten zly? on lebo si narokuje na nieco, kde ona ocakava, ze vlastne bude vrazat peniaze?

oblecenie99
13. nov 2020

Podľa toho, čo píšeš, by som povedala, že už teraz to vyzerá dosť na "o ničom", preto v žiadnom ale že v žiadnom prípade ani len neuvažuj, že by si byt prepísala na niekoho iného. Ak môžem dať vlastný názor, spravodlivé a rozumné by podľa mňa bolo, že zakladateľka berie hypo, platí to ona a režijné náklady priateľ. Lebo keby bývali napr. v nájme (tam by nebol vlastníkom ani jeden z nich) a išli by na polovicu, vyšlo by ho to viac. Nesúhlasím s názorom, že by mal platiť len polovicu z nákladov na bývanie: keďže býva v byte zakladateľky, tam treba prirátať aj užívanie samotného bytu, čo nie sú len energie, voda a kúrenie.

kitycat
13. nov 2020

Odkedy sy pouziva slovne spojenie "na mojom mene"? Spravne je to hadam "na moje meno".

A autorke. Nechapem preco chces od frajera aby platil vsetky naklady na byt a ty si budes platit hypoteku, predsa aj ty budes minat vodu, svietit a uzovat spolocne priestory domu, za ktore sa plati. Ak sa rozidete odide s holou ritkou a ty ostanes v byte. Takisto nechapem preco od teba vyzaduje prepis. Obaja ste nejaki vypocitavi... A uz vobec nechapem preco je fajnovy a nechce byvat v neprerobenom a preco ty musis okamzite rekonstruovat. Je to take zle? Necitala som nikde kolko mate rokov ale netvarite sa, ze ste uplne kompatibilni

tykat
14. nov 2020

Tak si to otoc...on by mal byt a hypoteku a ty by si isla k nemu byvat a platila tak ako si predstavujes ze chces aby platil on.
Priatel ma pravdu. Ak by to malo byt spravodlive tak ty si plat hypoteku (je to tvoj dlh) aj vsetky naklady na byt a nech ti priatel plati polovicu komercneho najmu+50% energii.
Kazdopadne to ako to chces teraz je z tvojej strany "vychcanost"

makova333
14. nov 2020

@tykat a preco by preboha mal platit polovicu komercneho najmu + 50% energii, ked ma kde byvat a komercne najomne platit nemusi. Plus chodi na tyzdnovky. Ako tak spravodlive by to bolo ak ona plati hypo. Najom a reziu na polovicu.

makova333
14. nov 2020

Uz tu v uvodnom prispevku sa ukazuje ako je autorka vychcana: "su nejake sposoby ako mať hypoteku spoločne ale byt by bol na mojom mene?" A to ani nehovorim, ze deli byt, ktory je este stale vo vlastnictve jej matky a matka rozhoduje co ano a co nie (komu predat co a ako). Ktovie, ako to s celym bytom vlastne je...

majkeel
14. nov 2020

Autorka nie je vyslovene "vychcana". Nevie, co ma robit, prisla sa opytat a vypocut si nazory. Akurat je ovplyvnena strachom o nehnutelnost, ktoru dostala od mamy a ktoru este treba aj vyplatit (strach je fajn, strach nedovoli robit blbosti a zbytocne riskovat. Dobra (pisomna) dohoda predtym predide zlej krvi potom) a predstavou, ze naco mi je partner. Ked zaraba viac, nech plati aj to moje.
Toto nema jednoduche riesenie. Pretoze jeho, aj jej byt uplne nepatri iba im, predat jeden z nich, prenajat, sa nemusi pacit ich rodine. A nemaju dost vysoke platy, dovolit si prepych utiahnut najom v dvoch bytoch a hypo na splatenie, rekonstrukciu. Tak riesia, ktory a kde a kazdy samozrejme uprednostnuje svoje riesenie. Hotova, ale mensia garzonka, nedokonceny starsi byt pred rekonstrukciou s nejasnym vkastnictvom a financovanim. Kym jeden byt neprenajmu, nepredaju, musia platit najom v OBOCH bytoch. Preto priatel uprednostnuje zostat v garzonke, kym sa nenajde lepsie riesenie, ako platit dva najmy sam. Ci byvatt iba ako podnajomnik s komercnym najmom, zatial co partnerka si splaca svoju hypo.
Idealne a najcistejsie je mat dve nehnutelnosti, ktoru si kazdy "spravuje" a splaca sam. V pripade narodenia deti zenina nehnutelnost ide do prenajmu, splaca sa sama, muz plati ostatne naklady v rodine a byte, kde byvaju. V pripade rozchodu, nie su hadky, kto, kolko, kde bude byvat, byt stupol na cene, z akej ceny ma vyplatis, kazdy si dovedie znalca, ktory urci vlastnu cenu. Jeden je ukrivdeny, ze musi za davno kupeny byt este doplacat, druhy je ukrivdeny, ze byty sli medzitym nahor a on(a) musi dnes kupovat za drahsie .... V pripade, ze zostanu dlhodobo spolu, sa jeden/oba byty mozu predat a postavit dom, ci nechat detom ...
Toto potrebuje dlhsi cas na riesenie a musi sa to postupne utriast. Niekedy nastanu okolnosti, ktore nakopnu rychle riesenie.

majkeel
14. nov 2020

Nemas nic, mas problem. Nieco mas, mas s tym problemy tiez. 🙂

tykat
14. nov 2020

@makova333 ...vychadzam z toho ze idu byvat spolu. Toto by mal byt zaklad, z toho by mali vychadzat v idealnom pripade.
Co sa tyka tyzdnoviek...to je na ich dohode ako si to upravia a rozpocitaju.

iveta7677
14. nov 2020

Byt urcite neprepisujte na nikoho nikdy.Je vela rozchodov,rozvodov clovek nikdy nevie..

janetinka27
14. nov 2020

@petamich napisala som niekde na zaciatku,ze ak budu byvat spolu. teda on bude byvat u nej v byte plnohodnotne. kebyze su normalny par,co by som povedala ze po 2,5 roku by si uz mali doverovat,tak nech si platia ako chcu.ale ak sa tvaria,ze vlastne ani nevedia ako to bude zajtra s ich vztahom,potom by ho ona nemala zivit. ved naklady predvoch na 3i byt su mozno 160-180e,takze ak on jej da trebars 120e,cize viac ako polovicu,tak pri nej skrachuje? ved je to iba o 30e viac ako polka nakladov. a ona zatial bude investovat do vlastneho bytu,ktory bude uzivat aj on (aj zariadenie).
on ak ma byt,garzonku,moze ju v tomto pripade ak bude u nej byvat,prenajimat a peniaze dostane iba on. akurat ze on za najom dostane pekne peniaze,kym ona zo svojho bytu nic "nevytazi".
vsak tak nech sa prestahuju k nemu,ona mu bude davat polku najmu, ona bude dostavat par stoviek za najom svojho bytu,bude splavat z toho hypo a moze ist kazdy rok za to nadovolenku a on nebude mat z toho nic. ona bude u neho byvat ani nie za stovecku a bude jej sveta zit🙂

makova333
14. nov 2020

@janetinka27 zjavne si necitala. Garzonku ma v podielovom vlastnictve s viacerymi ludmi, takze ju nemoze prenajat bez suhlasu ostatnych. Ak by ju aj teda prenajali, peniaze nebude mat iba on, bude sa delit medzi dalsich spoluvlastnikov, takze o akych peknych peniazoch sa bavime?

judar
14. nov 2020

Vidno ze ten chlap je rozumny a nechce ist do niecoho bez zavazku...nieste ani zobrati tak preco by sa mal on podielat na tvojom plane v neistote do buducna ze pride rozchod

janetinka27
14. nov 2020

@makova333 napisala som to ako reakciu na to,ze sa tu operuje s tym,ze ved on ma tiez garzonku a musi si platit aj tam a aj teraz ma platit vela u nej. v podstate on z tej garzonky nic nema,asi tam tym padom ani vela neplati. ma podiel.zbytu,kde jeho mama zije,ktovie ci tam on nieco plati. takze nie je problem,aby riadne platil u nej za to co uziva,teda aj energie a aj za vysedenie gauca, zodratie podlahy, olupanie omietok atd.

lopka1313
14. nov 2020

Ja som tak mala s ex. Platila som hypo 150 a naklady 180. Neskor hypo 150 a naklady 210. Daval mi 150/180 a brali sme to, ze byva u mna v podnajme (za jednu izbu by platil v kosiciach podobne).
Teraz sa stahujem k novemu partnerovi do ineho mesta a tam to bude tak, ze on bude platit najom a hypo a ja stravu. Moj byt mi ostane a budem si zo zaciatku platit este naklady nan, neskor ho prenajmem a budem mat z neho naopak prijem 🙂

hopsadobrandejsa
14. nov 2020

@majkeel @anjelicek26

Mna tu mozno ukamenuju za toto, ale ja osobne suhlasim s Majkom aj Angel. Nie je fer aby on platil cast hypoteky na nehnutelnost z ktorej v konecnom dosledku nic nebude mat.....to sa za investiciu pokladat neda a skor mozme hovorit o vyhodenach peniazoch.

Ja by som suhlasil za podmienok, ze si hypo budes platit sama a on sa bude podielat na nakladoch na byt tak ako Mike spomenul. Inkasso musis platit vsade takze tam ti nema co vytknut. Naklady na byt budete platit 50:50, ty usetris fakticky na energiach lebo nebudes musiet vsetko tahat sama a on si bude moct odkladat peniaze bokom ak by v buducnosti nebodaj doslo k rozchodu.

To, ze chces mas byt pisany na seba je v poriadku a rozmyslas dobre pretoze chces mat akusi poistku do buducnosti, ale ja osobne by som zrejme reagoval rovnako ako tvoj partner. Co sa tyka rezie bytu, mozme sa dohodnut kolko sa bude platit ( zadarmo by som byvat nechcel ), ale co sa tyka hypoteky, to bude vylucne priatelkina zataz.

Ty chces mat vlastny byt, ty chces byt vedena ako majitelka na katastri. Je uplne normalne, ze by si mala aj sama znasat splatku hypoteky. To netvrdim z nejakej vypocitavosti alebo preto, ze som chlap a stojim za tvojim priatelom, ale preto, ze som presne v tej istej lodke tak ako ty.

Tiez som zdedil byt a tiez som surodenca vyplatil z jeho polovice, ale 80% nakladov ( inkasso ) stale platim ja aby si rodicia mohli viac uzivat dochodok. Ja som vlastnik a starostlivost o nehnutelnost a jej zveladovanie je primarne moja starost, nie mojich rodicov.

Toto znamena byt vlastnikom. Ak chces mat vlastny, hej....super, fandim ti, ale ak chces byt solo majitelkou bytu, musis sa vysporiadat s realitou, ze hypo si budes platit sama a nie s priatelom. Tak je to spravne a ferove.