icon

Bývanie so starými rodičmi

maco2101
17. júl 2021

Ahojte, zijem s manzelom a s 1,5 rocnym syncekom u rodicov v 3 izbovom byte. Zial doba je tazka...Riesime hypoteku, ale neviem ci to bude vobec mozne. Skor asi prenajom. My sme spolu so synom v jednej izbe, moji rodicia v druhej izbe. No a tretia izba ta najmensia je volna. Je sice zapratana blbostami, ale... mysleli sme si ze moji rodicia nam izbu daju pre syna. Spinkava s nami a aj bude este pokial je malicky. Ale jeho hracky, oblecenie uz nieje kam davat. Preto sme chceli v tej volnej izbe mu spravit taku dennu izbu s jeho hrackami atd. Ale kdeze, nasi nechcu. Ze to je ich izba a ked k nam pride sestrin psik na vikend, aby tam psik spal. Nechapem to. Syncek musi mat hracky v hale, vsade sa o ne len zakopava. V izbe kde s nim spime sme mu vytvorili ako taky kutik, ale je malicky. Kedze rodicia vyzaduju, aby sme skrine a vsetko ostatne mali natlacene v izbe. Je to hrozne.Najviac ma mrzi. ze ja ako ich dcera som platila za otca dlhy ktore narobil. Mala som vtedy len 20 a 6 rokov z mojej vyplaty islo polka na jeho dlhy. A moja sestra ta nic. Ona bola vzdy chranena. Ale to je minulost. Nemyslite si, ze by som si od nich teraz ja zasluzila nejaku podporu, aspon tu izbu pre syna? Spoluzitie s nimi by sa ako tak dalo, ale nechapem ich.

Strana
z3
evkamotka
18. júl 2021

@sasa1310 ani ja, no 80 je pokojne realnych. Nvm ci je autorka z ba, no tak ci onak kupa draheho bytu v drahej lokalite (na ktoru nemam) sa da vyriesit zmenou lokality. Stupava, malacky, senkvice. Inde na sk tiez nekupovat byt v meste ale v mensom poblíž, ceny su casto o desiatky tisíc eur nizsie

maco2101
autor
18. júl 2021

@riderka1 dakujem za nazor, ale vies nieje to lahke v dnesnej dobe. To nieje o hambe. A tiez nikdy nevies, co sa moze stat, tak netreba sa spravat povysenecky.

lucmirka124
18. júl 2021

By mi len raz povedali ze ta izba je pre psa, a nemoze tam mat veci vnuk, a splacam otcove nedomyslene dlhy 6 r miesto setrenia, by som veru iny slovnik pouzila. Netusime aka je vasa situacia, rodicom najom platite,platite si vodu , elektriku?? Preco si splacala ocove nerozvazne dlhy ty? Preco? No ak si ich nesplacal sam bud nepracoval! Alebo pracoval na cierno aby mu dlh nestrhavali z vyplaty. Takze ak tvoj cteni ocko pracuje pytaj si peniaze za dlh nazad,,, ked nieje ochotny prepustit vnukovi izbu ale psovi hej,,, a to ti poviem ze ja som zvieratkomil velky, a momentalne sme uz pomaly 3 mesiac u mojich rodicov ( cela rodina ja, muz, dcerka ja chodim na chemoterapie je mi vselijak) poklad aj psa tu mam😆 a to sa ocino zaprisahaval ze dovnutra nepojde a bude vonku,, nevidalo😆 a furt ho chvali aky je skvely pes. Som za vsetko, ze pomahat si treba,,, zaciatky su vselijake, mas zdrave dieta, chlap ti zrejme pracuje, snazi sa,, rodicov uved do normalu, ze bud izbu, alebo peniaze kt si vysplacala nazad,, ak mal otec problemy tak to mala splacat manzelka,, a potom su na rade deti.. a hladajte si ked aj garsonku do najmu, iste vam to nacas bude lepsie🍀🍀🍀🍀

sense
18. júl 2021

@lucmirka124 len aby rodičia nepovedali ôk ale nech sa páči tam sú dvere.... A nevyrubali ešte nájom za bývanie....
Pretože keby mne to takto povie dieťa tak jej ukážem dvere a nech sa páči, majú s manželom 18 tak sa majú postaviť na vlastné nohy. A ešte im spravím aj kompletné vyúčtovanie...
Veľmi by ma zaujímal aj názor druhej strany rodičov aj to ako to presne bolo s tým dlhom a začo ten dlh bol. A aj koľko prispievaju mladí na domácnosť...

maco2101
autor
18. júl 2021

Dlhy boli za to, ze otec bol hrac, hral automaty. Keby som vtedy nedavala peniaze prisli by sme o tento byt. Sestra nedavala nic a vtedy tu este byvala s nami. Byvali sme vtedy ja, sestra a nasi rodicia. Manzel byval este u jeho rodicov.

loginexistuje
18. júl 2021

@maco2101 a sestra sa ako dostala k svojmu byvaniu ? neni moznost ist do prace a podnajmu ?

marca12
18. júl 2021

@panelacikova vies si predstavit mat vsetko v mini panelakovej izbe?
@maco2101 ale prosim ta stale hovoris o dnesnej dobe. Zijeme si kralovsky. Mozme sa zamestnat kdekolvek,mozeme cestovat,penazi je dost,len treba vediet rozumne zit. Zijeme jednu z najlepsich dob,tak sa nevyhovaraj. Nerozumiem,preco ked maju mladi tolko moznosti,nezabezpecia si najskor byvanie a potom nech zakladaju rodinu. Takto si narobia deti a nadavaju na rodicov a svojrovcov,ake je to peklo s nimi zit.

maco2101
autor
18. júl 2021

Vsetkym dakujem za nazory. Chcela som len vediet. Urcite sa budeme snazit o vlastne byvanie. Moj pribeh ma mnoho este detailov, ale treba ist dopredu.

karolinakr
18. júl 2021

"dlhy by som nevyťahovala" 🙂 , viac x tu zaznelo a potom by rodičia dali izbu sestrinmu psovi,ktora neprispela na dlh ani euro. Tak by ste dlhy vytiahli všetky sakra rychlo . Verim autorka, že ti to je luto, rodičia ta oj....li ľudovo povedane, však nie len deti su vychcané, ale aj rodičia. Na tvojom mieste si zistím i ked ste všetci mlady, či pri dedičskom konani budeš dediť vobec z toho bytua si napisana na papieri a toto by ma zaujimalo najviac Moj tatko tiez x rokov financoval dom, ktorý rodičia stavali a cela
jeho vyplata šla ku nim, a ked prišlo k dedeniu, tak dom dostal niekto uplne iný takže takto veci chodia vo svete a nebavil sa so sestrou potom 30 rokov

maco2101
autor
18. júl 2021

@marca12 asi zijes na vysokej nohe... Vaz si to a skus sa spravat skromne. Lebo nikdy nevies a potom aby si Ty niekedy nezazila nieco podobne...

lucmirka124
18. júl 2021

@sense tak uz ti to napisala neni ocom ,,,ak vyhrabala rodinu aby neprisli o byt tak hamba rodicom ze od nej ten najom vobec pytaju

loginexistuje
18. júl 2021

@maco2101 ako ja osobne by som asi na rodicov pritlacila vzhladom na to splacanie dlhov aby ste urobili tu izbicku pre syna a ak tak moze tam prespat aj pes sak to zasa neni nejako casto predpokladam ale priprav si aj plan b (podnajom a pod) ak by to rodicia nevzalo dobre
ja len dufam ze si si nezobrala pozicky kvoli otcovi gamblerovi a preto nemozes mat vlastnu hypo

marca12
18. júl 2021

@maco2101 praveze vobec nezijem na vysokej nohe. Zacinali sme v podnajme,platy nemame vysoke,ale ked sa chce,vsetko sa da. Nesmies sa vyhovarat. Dokonca jeden cas sme zili zo 400€ platu. Prezili sme si velmi tazke obdobia,ale nikdy som sa nevyhovarala na dobu.

karolinakr
18. júl 2021

Ono to je ako v nejakej komédii. Tak otec, tu máš tych 21 000eur, čo si spreneveril, zachranili sme ti krk. Ok, dik Maruška, vieš, my sme sa s mamkou rozhodli, že tu izbu, čo si chcela dať Jankovi na hranie, dame sestrinmu jazvečikovi.....🙂

sense
18. júl 2021

@maco2101 tak si pýtaj dlh späť stým ze sa chceš postaviť na vlastné nohy.

sense
18. júl 2021

@lucmirka124 tak nech si pýta dlh späť že sa chce osamostatniť, ale treba mať aj plán B kam pôjde.

juzanka151
18. júl 2021

@number19 to je sice vsetko pekne ale potom sa netreba cudovat ked ma 35 a viac, ze nevie otehotniet ,ze sa rodia deti s roznymi poruchami ucenia a tak dalej

sasa1310
18. júl 2021

@lucmirka124 ty máš nejaké pomýlené dojmy. Nech skúsi otvoriť ústa na rodičov a rodičia môžu rovno povedať "bye bye". A mladí sa môžu pakovať pod most

blondmummy
18. júl 2021

@maco2101 toto iste mam doma len s tym ze my sme dom od nasich kupili inak by ho mal exekutor a tiez sme im aj dali 12 tisic eur co ostalo a zo sme mohli dom kludne dorobit .. nasi tu stale byvaju dom je nas syn bude mat vlastnu izbu dalsie na ceste a stale len pocuvam jak pojdu preč byvat na byt ale hovno velke s prepacenim nedavaju ani euro na energie na nič ze kupia dačo zo stravy aj to keby si nezajdem dakedy nemame čo jesť maso kupujem zeleninu ovocie trvanlive potraviny drogeriu gel aj avivaze ma pranie no celkovo vsetko oni raz za čas dačo na jedlo nikdy nič do zásoby čo je aj zle keď treba narýchlo mať doma dačo ..
Segra si sem chodí ako keby to bolo stale ich nie na navstevu ale na cele dni... lezie mi to tiez na nervy a ak sa daco nezmeni sme ochotny dom predat co sme ho uz porobili teda okolo domu aj dnu. Ale uz nas to netrapi viac menej lebo takto sa neda mama ta je na polovicnom invalidnom pracu ma na haku nehlada otec teda robi a najhorsie ze som este ako krava pristupila na spoludlznictvo ked som mame 5 rokov nazad išla ručiť

danieladeley
18. júl 2021

Myslim, ze tvoja sestra ma kus viac rozumu ako ty, otcove dlhy nesplacala, ved preco by aj mala??? Ale byvanie ma svoje. Dlhy tvojich rodicov nie su tvoje, zvlast ak su kvoli gamblingu. Ked uz bude mat sestra rodinu, bude mat vlastne byvanie. Zatial co ty si sa rozhodla mat dieta bez akehokolvek zabezpecenia. Byvanie vlastne nemas, a asi ani peniaze ak nejdete do najmu. Mas ale strechu nad hlavou a stale sa ti nepaci. Typicky priklad, podas niekomu prst a uz chce celu ruku.

lucmirka124
18. júl 2021

@sasa1310 no stojim si zatym co som napisala a daky rodicia kt nechaju vysplacat dlh svoju dceru aby neskoncili pod mostom,a potom od nej pytat najom este aj, je za mna pomylene az az,,, mam toho v zivote za sebou az az tvoj nazor je zvlastny,a toto mi pride ze rodicia prepocitani az az,teraz im je dobre nebojsa ked im dcera na najom dava, dlh vysplacala, uz sa mozu rozdrapovat,, nevyhodia ju,,, platia najom, a vedia ze im je tak jednoduchsie,, ak su takyto na peniaze, urcite od nej nepytaju 50€ ale normalnu sumu za najom,maju to dobre zratane..preco manzelov dlh nesplacala manzelka?zrejme tiez nepracovala ako pan ocko.inak by dlh automaticky vymahali od nej,, potom az od dcery,,, nemam pomylene nic

panelacikova
18. júl 2021

@marca12 áno, viem.. Žijem tak s dospievajúcou dcérou...

riderka1
18. júl 2021

@maco2101 na tom nie je nič povýšenecké.. ja sa starám o seba od svojich 18r., nikto mi v živote nič nedal, ani som nič nezdedila, ani nezdedím.. 12r. som sa musela hlavne finančne starať o svoju chorú mamu, lebo nikto nebol schopný pomôcť, napriek tomu som všetko zvládla a až teraz dávno po 30tke mám možnosť založiť si vlastnú rodinu... z môjho pohľadu je to o hanbe a za tým si stojím, nikoho nepresvedčam.. ty musíš vedieť, že v živote robíš a konáš najlepšie ako vieš....

alenkay7
18. júl 2021

@maco2101 platíte im za energie alebo aj nejaké nájomné?

ab727
18. júl 2021

@maco2101 no to že si platila dlhy za svojho dospelého otca je tvoj problém...žiješ v ich byte a sú to ich pravidlá bohužiaľ...ak sa vám nedá vziať hypo tak riešte podnájom hoci len 1 a pol izbový a malý bude mať svoju izbičku a vy hlavne kľud,doba je ťažká,ale mladí a zvlášť s rodinou majú bývať sami

number19
18. júl 2021

@juzanka151 Myslim si ze je pekne a hlavne velmi rozumne rodinu si planovat.
35 rocna zena je uplne v poriadku na otehotnenie a porodenie zdraveho dietata...s tym, (ako bonus) ze uz ma asi aj poriesene vlastne byvanie, nieco odzite a je dostatocne vyzrela na to mat to babo...
Delenie 3izboveho bytu s rodicmi uz velmi v jej pripade neprichadza do uvahy...

juzanka151
18. júl 2021

@number19 no ja si nemyslim , ze v 35 rokoch je uplne v poriadku mat prve dieta a myslim ,ze kazdy gynekolog by ti to povedal tiez ,aj ked jasne ,ze v dnesnej dobe je to uplne normalne

pallacinka29
18. júl 2021

@maco2101 aj do garzonky utekat… keby som mala takto zit, uz sme v kriminovinach…

juzanka151
18. júl 2021

@number19 ale tak kazdy zije ako vie nie kazdy je bohuzial tak uvedomely ,ze najprv treba nieco mat az potom si zakladat rodinu a naozaj sa o nu starat ,aj ked tu v tomto pripade by som ju neodsudzovala kedze ona sa zachovala ako dcera ,ktora nenechala svojich rodicov v stichu a platila dlhy za otca to tiez neurobi asi hoci kto.

karolinakr
18. júl 2021

Ja by som si nepodmienovala okupovať ešte pol izby, lebo som platila dlhy, tu ide o istu vdačnosť že izba je nevyuživana a ked už som takto pomohla, nech oni spravia laskavosť. samozrejme, je to byt rodičov, maju pravo veta ako sa hovori, ale načo je psovi izba? Može spať na chodbe ale aj s niekym. To su velkopanske moresy vyčlenovať psovi izbu, to som ešte nepočula, Este by som sa spytalal tatka, na čom si tie dlhy narobil a trvala na tom, že polku po smrti zdedim, keby to slo na sestru, viac sa s nimi ani nebavim a idem prec. U nas tiez byvala sestra s muzom, ale to bolo na začiatok na rozbeh. Bolo to hrozne, ludia sa potkynali o seba, ale sli do mini garsonky, potom do jednoizboveho, potom do 3 izboveho a ten uz maju splateny, kupili si dalsie priestory, takže autorka, čim skor sa osamostatnite, tym skor budete mat hypoteku splatenu

Strana
z3