icon

Bývanie so svokrou pod jednou strechou

bambulka63
29. nov 2012

Zienky prosim poradte my zajtra sa stahujeme ku svokrovcom ako to zvladnut bez hadok so svokrou kedze ona je ta najmudrejsia???Svokor je v pohode.Dakujem za vase rady.

anett1411
1. dec 2012

@ivaanka mylis si pojmy a dojmy...vieš tu ide o to,že ona sama svoje deti nedala pokrstiť a mne dava rozumy,že to je zbytočne...ja sa rozhodnem či svoje dieťa dam pokrstiť,alebo nie...a dalšia vec,ona tie veci nekupuje,ona v našom mene žobre o tie veci...keby tie veci kupila ona a tak nam ich podarovala,ta prosim,budem rada....
@sissy27 môj manžel sa musel dať pokrstiť pred svadbou,kedže sme sa chceli brať v kostole....a jeho matka to nechcela,a nechce ani moje dieťa dať pokrstiť,takže ja neviem o čom to tu trepeš...a ja si o sebe nemyslim,že som nevesta snov,ani som to nenapisla,ale ako vidim,ty sa takto citiš...
@mamavera neviem o tom,aby som niekde pisala,že so svokrou byvam,čitaj poriadne mila moja 😀

mamavera
1. dec 2012

@anett1411 sorry, reagovala som na tvoju poslednú vetu. Ja som asi jedna t tých výnimiek, ktorá mala svokru úžasnú, čo sa do ničoho nemiešala, nepoučovala. Ale nechápem, ne čo riešiš, či deti krstila alebo nie, bolo to jej rozhodnutie. Tiež jej treba dať najavo, že môže mať na krst vašich detí v kostole svoj názor, ale teraz je to výlučne záležitosť vás dvoch.

sissy27
1. dec 2012

@anett1411 "musel sa dať pokrstiť" - to hovorí za všetko, úplne úprimný správny kresťan katolík,ako drvivá väčšina 😝 vrátane teba... a silno súhlasím s tvojou svokrou, že v takomto prípade je krst úplne zbytočná formalita, keď nežijete podľa božích prikázaní... tvoja svokra poohovára, možno aj zle porobí, ale nechodí sa tváriť chrumkavo do kostola a robiť zo seba lepšiu ako je 😀 na rozdiel od mnohých pokrstených...
neviem či som nevesta snov - ale so svojimi svokrovcami aj švagrovcami máme normálne, príjemné a bezkonfliktné vzťahy, myslím, že ma prijali veľmi dobre a takisto ja sa u nich cítim v pohode a keby to aj bolo inak, tak by bolo hlboko pod moju úroveň okydávať ich na internetovom fóre a už vôbec nie riešiť, či sú alebo nie sú krstení a odsudzovať ich za to, že majú na to iný názor ako ja...

anett1411
1. dec 2012

@sissy27 ja akože fakt nechapem,čo tu stale riešiš ?! napisala som svoj názor na danú tému,že by som nikdy so svokrou nebyvala,a ty tu stale riešiš nejake krstiny...no ja fakt neviem,ako je to u teba,ale u nas keď sme sa chceli brať v kostole,tak sme museli byť obaja pokrsteni,inak by sme sa v kostole brať nemohli,ale len na urade...takže tu nepleť jablka s hruškami....Ale ako vidim, s touto temou *krstiny* som ti trafila klinčekom po hlavičke 😀 a mimochodom,nemám čas sa tu stebou baviť s takou dokonalou ženskou ako si ty,takže aloha bejby 😀 prajem pekný večer

bambulka63
autor
17. dec 2012

Ahojte mile maminky vsetky ktore ste my pisali svoje nazory ako to zvladnut so svokrou pod jednou strechou,
tak vam davam vediet ako to prebieha vcera sa moj manzel s nimi pohadal pretoze ked sa im nieco nepaci tak nam to nepovedia rovno do oci ale za chrbtom a ked my ideme do nasej izby tak vtedy o nas zacnu rozpravat a vcera to muz zacul a vyletel z izby a vynadal im obidvom a este vcera hladal nejaky podnajom pretoze tu nechce ostat ani za svet dnes sme uz volali takze ked sa podari tak od 1.januara tu uz nebudeme byvat 😀 som stastna pretoze to s nimi nevieme vydrzat.

maminuska
17. dec 2012

@bambulka63 jeden z najlepších krokov ktroé tvoj manžel urobil, a to že sa odsťahujete.

hyta
17. dec 2012

@anett1411 Nuž, po prečítaní týchto riadkov musím napísať, že nemôže byť med ani bývanie svokry s takto nevďačnou nevestou.

bambulka63
autor
17. dec 2012

@hyta ja vobec niesom nevdacna nevies aka som tak o mne tak laskavo nerozpravaj ja som bola rada ze nam dali strechu nad hlavou ale aj ja mam iba jedne nervy tak sa uvedom co pises 😠

hyta
17. dec 2012

Nuž, nechcela som sa ťa dotknúť, ale to čo si napísala hovorí za teba...

maminuska
17. dec 2012

@hyta to čo napísala len dokazuje že takéhto spolužitie je takmer vždy nad ľudské sily.
Ja mám vo veďlajšom byte svokru, ani stena ju nezastavila od zasahovania do sukromia.Byt v ktorom býva je náš.
Ten kto sa odsťahoval som bola ja s deťmi z vlastného.do iného bytu a iného štátu.

bambulka63
autor
15. jan 2013

ja asi budem vrazdit 😠 uz som na konci s nervamy ☹

kitinka76
16. jan 2013

@bambulka63 co se děje??? ještě pořád bydlíš u tchýně??? co podnájem??

bambulka63
autor
16. jan 2013

@kitinka76 ano este stale byvame u svokri,podnajom je tiez tazko malo kto chce rodinu s detmi ☹

vianne
16. jan 2013

poradim z vlastnej skusenosti....dohodni si s manzelom a nastavte svokrovcom jasne pravida, co si prajete a co nie hned od zaciatku. samozrejme, je potrebna hora tolerancie, ale strazte si svoje sukromie. ja som to urobila naopak, na zaciatku som toelrovala vsetko a postupne, ked mi to uz prerastalo cez hlavu a zacala som od svokry vyzadovat, aby sa do niekorych veci nestarala, tak mame ohen na streche a ratam dni, ked budeme byvat sami. na vela veci treba pozerat s nadhladom, ale co sa tyka vychovy a vasho rodinneho zivota, strazte si to. leo tazko zakazovat neskor nieco, na co si stari zvyknu ako na samozrejmost.

anda321
23. apr 2013

anda321 som v situácií, že bývame so svokrovcami 15 rokov pod jednou strechou, máme spoločný vchod. Posledné roky vzťah so svokrou ťažšie prežívam. Dokonale sa poznáme, dominantou je samozrejme ona - pre svoju povahu, rada rieši situácie po svojom s úmyslom, že nám pomáha. časom som si zvykla všetko okolo rodiny rišešiť sama , že ak by sme niečo potrebovali pomôcť povieme, ale keď mi nič tak ona sa realizuje. Keď jej poviem na to tak sa urazia - dávajú nám najavo ako ich trápime, posledne "že jej skracujem život". Teraz je tiché napätie niekoľko mesiacov, najradšej by som odišla i keď z dediny do mesta, deti majú 14,12,9 - mám obavu, že by dlho v meste nevydržali a hlavne môj manžel je naučený makať okolo svokrovmu domu v ktorom bývame. je tam rád, realizuje sa tam, a aj je tam čo dokončovať ďalej.
Vprípade dohody so svokrovcami by som pristála na kompromis oddeleného vchodu,(zatiaľ neúspešne) lebo veľa problémov je zo stany svokry prílišnej naviazanosti na deti a obava ako dopadneme - keď prichádzame ideme cez vrátnicu, aj mnohé veci čo by ona ani nemala riešiť ich rieši dole na vrátnici. Inák bolo by lepšia úplne sa oddeliť len muž to nedokáže a ja rozmýšľam, či môžem skúsiť oddísť s deťmi , ale návrat by bol z mojej strany ťažký. Ak by som sa rozhodla konečne situáciu riešiť odchodom, môžem odísť od manžela veď sme si sľúbili by spolu v dobrom aj zlom...
Máme sa radi, len problém mám ja a nevládzem pozerať ako svokra si udržuje dennodenné kontakty s deťmi a ja som mimo tá čo ubližuje.

dedikatessa
1. máj 2013

@anda321 tak to je naozaj o nicom situacia ale ta obdivujem ze to zvladas uz tolke roky. Ja to velmi tazko zvladam len jeden rok a to sme bez deti, no o chvilu sa to zmeni. Je to striedanie dobrych a zlych dni kedy si poviem ok a niekedy by som odisla uz aj. Nevravim, ze je svokra tnejaka zla ale mame tiez spolocny vchod ona ma veci na poschodi , ktoré by sme mali mat my vsetko musi a chce vediet. A vychadzame spolu len preto, ze sa vie dobre pretvarovat 😒

bertabrigita
15. jún 2013

všetky čo kritizujete a zle sa správate k svokrám nenávidite ich a nehľadáte si cestu k nim a trošku pochopenia pre nich pamatajte, že aj vy raz zostarnete a budete svokrami a možno nebudete mať iného východiska ako bývať s nastávajúcimi nevestami alebo zaťmi, a možno budete čudnejšie ako sú terajšie svokry.

sudabe
15. jún 2013

@bertabrigita bud mas dobru svokru alebo si z nou nikdy nebyvala, inac bu si to nenapisala. my byvame zo svokru 2,6 roka a to je strasne stara sa do vsetkeho pretvaruje sa a robi zo seba neviniatko stale ked nie sme doma chodi nam do izby nechapem naco? a ked som sa Jej pytala povedala ze tam nechodi. moj muz nechce ist prec lebo on sa doma velmi nezdrzuje chodi nä kamione. teraz cakame babo a bojim sa len aby sa mi nestarala do vychovy.

lylkatomaskova
15. jún 2013

Držím Vám všetkým prsty ,aby to sťahovanie bolo čo najskor.Myslím si,že v prvom rade by mal za Vami stáť Váš manžel partner priateľ a aby bol na Vašej strane a mamičku usmerňoval akú ma vlastne ona pozíciu.Nikdy by som nepristupila na niečo také bývať pod jednou strechou so svokrou vopred ako by si moj muž chcel založiť rodinu resp.by sme si boli istí že to spolu myslíme vážne začali by sme riešiť bývanie.Preto nesúdim ,ale nechápem ako ste mohli suhlasiť alebo tak si to vlastne zariadit a bývať so svokrovcami.Musím ešte dodať ,že viem čo je to mať svokru na tri bodky ja som mala takú že ma púo sudoch ťahala čistá utopia v mojom živote.A teraz mám svokru ktorá je tá najužasnejšia žena na svete.

bertabrigita
15. jún 2013

@sudabe chvalabohu ja už nemám svokru ale ja mám zlú nevestu, ktorá sa nevie zmestiť do kože, a to čo ona robí mne ja som svojej svokre nerobila, finančne som ich podporovala, ešte stále im varujem deti, a pekneho slova od nej nepočujem len samé urážky, bývam v polke kuchyni, ani to si neváži, že som im uvoľnila takmer celý byt, stále platím celé nájomné z penzii, a ešte má nemiestne pripomienky keď v noci idem viackrát na WC, pritom sa nestarám čo si ona kupuje, ale už asi 3 roky mi dáva pocitovať, že zavadziam, pritom byt je môj, stále h)ladá dovod na hadky, štve proti mne syna aj vnúčatá. Tak neposudzuj svokry, lebo sú svokry a svokry, a nevesty a nevesty, dobré aj zlé. A svokra je takisto len človek ako aj nevesta,. A navyše nevie hospodáriť, míňa viacej ako má.Len aby ti tá svokra nebola ešte dobrá, skús ju pochopiť a porozprávaj sa s ňou rozumne, aby ste nedospeli k takému štádiu, že sa nebudete rozprávať a ani zdraviť.Chce to z každej strany kompromis a toleranciu veľa veľa.
Prajem ti aby si so svojou svokrou vychádzala aspoň na takej úrovni, aby ste sa v dobrom dohodli.

mamavera
15. jún 2013

@bertabrigita ja mám úžasnú svokru, aj svokra, mám ich veľmi rada a veľmi si ich vážim. Aj sama mám už vekovo pomaly bližšie k tej svokre 😀 , to však neznamená, že súhlasím s tým, aby sa svokry snažili riadiť mladým život a svokra uznávala jediný názor - ten svoj 😝 . Je to samozrejme o tolerancii, ale to, čo tu občas čítam a aj v mojom okolí vidím, to už sú snahy o manipuláciu. Potom sa ani podobným témam nedivím. To, ž máš takú nevestu ti nezávidím, ale nemáš pocit, že si za to môžeš z časti aj sama? Prečo si im uvolnila takmer celý byt? Viem, chcela si pomôcť, ale ja by som im nechala jednu izbu, nech sa snažia sa osamostatniť. Samozrejme, len ak sú obaja zdraví. A prečo platíš celé nájomné ty? Je to totiž o tom, ako ste si to na začiatku nadstavili. Opakujem, že chápem, že si chcela pomôcť a čakala si za to aspoň viac úcty. Ale v živote je to bohužiaľ tak, že ak by som dostávala každý týždeň briliantový prsteň, o pol roka by som si ten posledný brala ako bižutériu. Ak ho dostanem raz za život, beriem ho ako krásny dar. A pri nemiestnej pripomienke v mojom byte na moju adresu by som sa prvý krát tvárila, že nepočujem a druhý krát by som im dala lehotu na vysťahovanie. Milujem svoje deti, ale mám rada aj seba.

janinah
15. jún 2013

@bertabrigita presne tak,svokry sú mnohokrát dobré na stráženie detí,na finančnú podporu,na dávanie úrody zo záhradkyna poskytnutie bývania najlepšie zadarmo,ale ak nedržia hubua krok tak je zle...som zvedavá,aké svokričky budú raz z dnešných neviest....

mamavera
15. jún 2013

@bertabrigita
@janinah asi máte zlú skúsenosť, keď takto reagujete, ale tiež sa staviate do útočnej a nie tolerantnej pozície

janinah
15. jún 2013

@mamavera nie som ešte svokra,nemám zlú skúsenosť,len mám oči a vidím okolo seba 😉 ak by svokry chodili ma mk v takej miere ako nevesty,až potom by to tu bolo zaujímavé 😉 a ako sa čítam tak sa čítam,ale nijaký svoj útok nevidím

sudabe
15. jún 2013

@bertabrigita to mi je luto ze mas taky nevdacnu nevestu. u mas to tak nie je ona mysli ze Co povie to urobim a ja som Jej rovno povedala ze nie. ved je to normalne ze stale dones mi toto a hento? ja Platon najom polovicu a byvame v jednej izbe a ona mä svojmu izbu dalsiu mä svokor a saldoa je pre vnucku Co chodi nä vikendy. ked vyperiem veci povesam a ona ich povesa inac ! lebo ona tak roby ja mam inac.
@lylkatomaskova ja som suhlasila lebo sme memali kde ist a manzel prerobil izbu a kupil nabitok. platit niekomu podnajom to nie a zobrat si ucet nä 30rokov to tak isto v ziadnom pripade. inä moznost nebola ale najlepsie je ze svokra sa ptedtym pretvarovala a uz nie je taka ista ked aj svokor sam Jej to povie.

1katkas
15. jún 2013

Zaujimava tema, prisla som si par prispevkov precitat a prispevok @janinah 22:06 suhlasi aj s mojim nazorom 🙂 pekny vecer

mamavera
15. jún 2013

@janinah ja ťa chápem, do témy o svokrách, ktorá má podstatne viac strán ako táto 😖 som napísala nevestám, aby sa skúsili vžiť do toho, že by sa im dom bytu alebo domu niekto nasáčkoval a chcel meniť rokmi zaužívané pravidlá. Že niektorým nevestám vadí, keď k nim príde svokra dva krát týždenne a naopak, niektoré nevesty majú svokry vo svojom dome alebo byte stále. Ja nie som automaticky proti všetkým svokrám na svete a nesúhlasím s názormi všetkých neviest, aj to dokážem dať patrične najavo. 😀 Tak, ako nemožno hádzať všetky svokry do jedného vreca, ani všetky nevesty. Ja by som teda v žiadnom prípade nezniesla, aby mi svokra šafárila po skriniach v mojej neprítomnosti, premiestňovala nábytok, určovala, čo si kúpime a kde pôjdeme, ako tu často čítam. Ale na druhe strane, aj nevesty musia uznať, že ak majú 18, 19 rokov, neukončenú školu, nikdy nikde nepracovali, ale už čakajú dieťatko, teda veľmi dospelo sa nesprávajú, že aj svokra sa k nim bude chovať ako k deťom. Tým som vôbec nechcela napísať, že 18 ročná mamina je horšia ako 28 ročná. Len mi príde trošku divné, keď niekto, kto nemá možnosť ísť bývať inde, nadáva na to, čo má. Lenže na druhej strane viem, že to, že svokra prichýli nevestu, často ona berie ako povolenie, že jej môže riadiť život.
Ako útok som myslela to, že si v inej téme napísala jej zakladateľke, že na čo tému zakladá, keď nechce čítať iné názory, ako je ten jej. Ale ty si sa tiež naštvala, že hneď neprebrala ten tvoj, tiež mi tam troška tolerancie chýbalo.

bertabrigita
15. jún 2013

@mamavera ja som sa nikdy nestavala do útočnej polohy, skôr vždy útočila nevesta a tak nenápadne provokovala, vždy sa jej čosi nepáčilo, rada by som vedela , keby tebe v tvojom byte každú chvílu niečo prehadzovala, prekladala, niečo vyhodila. Páčilo by sati to? a ani nikomu so neriadila život a ani neriadim.

mamavera
15. jún 2013

@bertabrigita je to vždy o stavaní hraníc, v mojom byte by si mohla prehadzovať a prekladať svoje veci, nemám problém mať niečo napr. v kuchyni alebo v kúpeľni ináč, podľa nej, ak to mne neprekáža, ale po vzájomnej dohode. Tu vidím problém v komunikácii - sadnúť si ku káve, alebo k poháru vína a porozprávať sa o tom, aké zásady spolužitia by boli prijateľné pre obidve strany. Ja som tiež nejaký čas u svokrovcov bývala, vedela som, že je to dočasne a nie je to obdobie, na ktoré spomínam nerada.. Neviem, čo konkrétne prehadzovala, prekladala, akým spôsobom máte byt rozdelený, či je nábytok a doplnky tvoj alebo ich a najmä čo na to tvoj syn?

bertabrigita
16. jún 2013

jemu je to jedno len aby , mal svatý pokoj, nábytok je uz zmiešaný, detskú izbu majú komplet svoju,celú kuchyňu a zariadenie kuchyne je moje, ona si nemusela doniest jednu lyžičku ani tanier, prišla do hotoveho. 8 rokov žili iba tak spolu bolo všetko v poriadku, ale po svadbe po roku a pol sa ukázala jej pravá povaha.