Bývanie u rodičov
Ahojte, rozhodla som sa po dlhom uvazovani napisat....Ako je to u vas, ktori byvate u rodicov? My mame svoje poschodie, svoju bytovu jednotku....Akurat sestra ma este svoju izbu, ale coskoro sa stahuje, takze mame detsku izbu 🙂 Ale ja som tu uz z toho chora na nervy, napr. kurenie, u nas sa musi vykurovat na 25 stupnov....Xxx krat som povedala mame, ze to je vela....Ale pripadam si ako debil....Jasne staci zakrutit kohutikom, ale nie vzdy to ustriehnem.Jasne poviete si, ze preco nebyvame sami.....Ale mame jednu pozicku na auto a zariadenie....Takze dalsi najom platit nehrozi, a keby sme aspon mali pozemok chlap by hned staval chalupu....Ale nemame....Brali sme sa mladi pravdupovediac s holou ritou....Takze, co mame sme nadobudli sami a s pomocou rodicov.Ale zas musim povedat, s mamou mam dobry vztah aj ked niekedy tie nazory ach jaj. Ale tatko je des my sa ani nerozpravame, s nim to je ako hrach na stenu, on si robi svoje, on je ten naj a ked ho chyti rapel tak chodi pijuci tyzden v kuse....Raz som vykricala, ze nevie kurit, tak som krava sprosta....Takze teraz prehodime 3 slova a nic viac. Umna skoncil. Mama mi velmi pomaha, ked som chodila do prace chodila pre dceru do skoly. Zas keby som bola sama kto by mi pomohol. Niekedy si hovorim, ze hlavne ze sme zdravi a ze mam kde byvat...Ale zavidim v dobrom vsetkym, co su sami. Lebo rozdiely vnazoroch budu vzdy..... Teraz som tehotna a pn tak mozno vsetko prezivam....Ale ja proste neviem....
@monita88 Ja nie som pipka z blavy. Bývame v Trenčíne sami v 3 - izbovom byte. Máme hypotéku a leasing na auto. Pomoc finančná od rodičov nula, máme dve malé deti. Ale nikdy by som nechcela bývať s rodičmi ani.so.svokrovcami. Rodičia majú dom, ale ja som chcela mať vlastnú domácnosť. Rodičov mám veľmi rada, ale mama je panovacna. Radcej budem 20 rokov splácať hypotéku ako im visieť na krku a poslúchať ich v mojom veku ďakujem. Tiež tajne dúfam, že naše deti sa v dospelosti osamostatnia a ja si budem užívať kľud. A nie robiť opatrovatelku vnucatam a zatovi prať trenky.
s rodičmi to nikdy nebude ok ak máš už vlasnú rodinu a bývate pod jednou strechou - bude stále len horšie - sorry za úprimnosť. treba jednoznačne odíst. aj my máme hypotéku na dom, dieťa a tu sme - nejako zvládame. ale sme sami a nedám to za nič.
@monita88 jedina pipka si tu ty. Pozicka na auto a nabytok?! To vazne?! Financna gramotnost nula bodov - a tak to potom dopadne. Potom zijes s rodicmi s hadkami a druhym dietatom na ceste. Naco prepana myslite s muzom?! 😩😩😩
Ja byvam zatial u svokrovcov, sice nie dlho ale poviem Vam, ze niekedy mam co robit aby som sa zdrzala "hlasovania". Neustale dohadovanie co sa bude varit a ked varim ja tak svekrusa sa mi do toho stara. 😠 Zobrali sme si hypo na byt (aj to bolo neskutocne halo ale uz ich to preslo) ktory pomalicky dorabame, kedze je to novostavba, ale niekedy sa uz modlim aby to bolo dokoncene. ☹ je to fajn ked rodicia pomahaju...ale zo vzdialenosti aspon 5 km. 😉
@nuvaring to mas fajn, ked nie si odkazana na pomoc ineho ... my mame samostatnu domacnost, ale odkedy mam dieta, tak pomoc potrebujem, ked je chory, lebo tolko volna ani nemam, co by som si musela brat a vlastne by som potom uz ani do prace chodit nemusela 😝 ... takze ja som velmi vdacna za to, ze svokra byva blizko a mozem tam syna zaviest a ist do prace, ked je chory
@zeriempizzu Ty chodis od jedneho fora k druhemu a neodpustis si blbe komenty vsak?
@monita88 s tou hypo ta chapem, ani my na nu nemame, byvanie mame samostatne - velmi miniaturne, ale mame a riesi sa väcsie - chvalabohu s malou pozickou, ktora sa da zvladnut, este budeme brat jednu na nabytok, aj to sa bude dat ... ale je naozaj tazke si zaobstarat byvanie s mensim platom
@monita88 ake blbe komenty? Mas problem Tak ti pisem moj nazor nan. Ci si Cakala ze kazda ta len polutuje?
@zeriempizzu Od teba lutost nechcem....Ale tej kocke v inom fore si mohla napisat nieco na povzbudenie....
@monita88 Este k tomu viacgeneracnemu byvaniu - ako vyhodu vidim kontakt so starymi rodicmi, ten kolobeh zivota, ze nielen vesele detstvo, ale aj babku, co da detstvu inu stavu ako len rodic, mozno neskor aj chorobu a opateru, ze to patri k zivotu.
Moja mama bola despoticky typ, takze som citila, ze pre moje dusevne zdravie a zachovanie vztahu matka-dcera, som musela odist. Mozno tam, kde sa stretne zhoda povah, je vacsia pravdepodobnost, ze sa dieta netuzi silou-mocou osamostatnit....
Nic prakticke ti bohuzial neviem poradit.
@monita88 musim ta poopravit, som povodom z chudobneho vychodu, na prvy svoj byt som si brala hypoteku v bratislave po skonceni VS 100% na jednoizbak, samaju tahala brala mi 2/3 platu, momentalne zijem v Holandsku kde s muzom splacame hypoteku na dom v takej vyske ze by sa ti oci prekrutili keby si vedela. Nastahovat sa k mojim rodicom kde si lisky davaju dobru noc ani otravovat manzelovu 70r mamu v jej dome nam prislo dost nesamostatne a nezrele. Kazdy ma ako si zariadi a ako sa SAM o seba postara. Nepoznam nikoho kto by mal hotovost na dom zo sedenia na zadku. Tak ho dvihnite a chodte zarobit do zahranicia. A ked sa panicke nechce tak nech sa nestazuje ;)
Ahojte, ja tiež bývam u svokry na ktorú mám "alergiu"! ☹ ☹ a hoci máme na poschodí akože svoju bytovú jednotku čo z toho keď manžel nechce spraviť aj dvere až sme ozaj oddelení. Od začiatku ma terorizovala keď som ostala sama a nik mi neveril no aj keď som chcela odísť preč, svedomie kvôli malému ma zastavilo a tak tu ticho trpím a snívam ako to zmeniť lebo viem že sama by som to nezvládla a život beží a mladosť tiež rýchlo pominie však?
mna by este zaujimalo, ze akou sumou prispievate na chod celeho domu, ze riesis kurenie a pod.
@nuvaring je to vždy o určení si priorít a o vzťahoch v rodine. Ty si spolužitie s rodičmi nedokážeš predstaviť, ja som tak bola šťastná a spokojná. Zažila som aj bývanie samostatné v byte, aj samostatné v rodinnom dome, aj u rodičov, a chvíľu aj u svokrovcov. Viem, mala som šťastie aj na rodičov, aj na svokrovcov, že sa nám do života nikdy nemontovali a spolužitie s nimi bolo fajn. A nezabúdaj, že nie každý mladý človek má rovnakú štartovaciu čiaru, niekto skončí štúdium a začína pracovať v dvadsiatich rokoch, niekto v dvadsiatich ôsmych a to si posledné dva roky na štúdium zarába. A nie vždy platí, že po skončení VŚ, získaní titulu má hned na tácke vysoký plat a dobrý flek. Nie každý dokáže a má možnosť ísť robiť do zahraničia. V nijakom prípade som ale nechcela ospravedlňovať ľudí, ktorí bedákajú, ako na nič nemajú, ale nie sú ochotní nič obetovať.
@monita88 Obe sme vo velmi podobnej situacii, ako tak citam. 😅 My sme sa brali pred krizou v case boomu s nehnutelnostami (vsetko priserne predrazene), velmi sme preto zvazovali, co budeme robit - stavat, ist na byt alebo ostat doma. Nakoniec sme sa rozhodli zostat doma a prerobit si podkrovie. Oproti Vam ale mame tu vyhodu, ze kedze manzel trval na oddelenom kureni, mame vlastny plynovy kotol, takisto merace vody a aj elektriky, takze si vzdy zaplatime len tolko, kolko minieme. Takze aspon v tomto je klud, ale! najde sa milion dalsich veci, ktore sposobuju problemy v nasom vzajomnom spoluziti - niekedy su to take sprostosti ze az. 😠 A ten pocit ze stale si len podnajomnik tiez nie je dvakrat prijemny. Teraz lutujem, ze sme sa tak rozhodli (tie dovody, ktore sme vtedy mali, sa zmenili - zmenili sa ludia, ich nazory, okolnosti), ale keby som mala terajsie skusenosti, tak by som isto sla do stavby domu. My sme x rokov museli platit hypo 6,5 percenta, teraz po prefinancovani to mame "len" 2,75 percenta...holt, kto by to vtedy predpokladal. Cloveku zostava asi len sa zmierit so situaciou aka je a snazit sa vidiet nejake tie vyhody. Mam uz jedno dieta a druhe je na ceste, takze si vravim, ze aspon s opaterou mi ma kto pomoct, aj ked nemam rada ten pocit byt od niekoho zavisla. Potom si vravim, ze aspon nemam hypo 2 melony a nemusim sa bat, ze mi banka zoberie strechu nad hlavou, ked by sa, nedajboh, manzelovi nieco stalo. Proste sa snazim postupne zmierovat so situaciou aka je.
@romanovic uplne si to vystihla. nie sme vsetky bratislavske pipinky, ktore chodia po nakupnych centrach, lebo nemaju nic lepsie na praci. deti sice zatial nemam, ale niekedy mam pocit, ze uz absolutne nic nestiham - denne 10 hodin v praci, domacnost, pes (ano, potrebujem opatrovatelku pre psa, lebo ho nestiham poobede vyvencit). s manzelom sme si zobrali hypoteku na 30 rokov, aby sme mohli byt vo vlastnom, mame uver na auto, na zariadenie, teraz budeme potrebovat dalsiu pozicku na ivf, ale zvladame to - aj dovolenky, aj vylety cez vikendy.
ze som niekedy z toho uz hotova a nezvladam to? tak sa vyzurim, vykricim, ale k rodicom by som sa nevratila - radsej utiahnem opasok a budem vo vlastnom
Mám rodinu aj na východe, aj na severe a dovolím si podotknúť, že všetci majú omnoho väčšie byty, príp. dom a za lepšiu cenu než tu v BA. No ale to nechcem rozoberať, my sme to mali o kúsok horšie, bývali sme s rodičmi v malom byte a naša bola jedna izba a poviem ti, že ma išiel šľak trafiť! Hlavne postoj mojej mamy, ktorá síce hovorila, ako je všetko naše spoločné ale pritom celý chod domácnosti bol iba po jej.
Keď som chcela niečo uvariť, ona hneď prišla a začala tiež niečo variť, prisambohu, že som niekedy mala pocit, že to robi naschvál, Keď som chcela prať, aj ona chcela prať, ďalej som večne musela po rodičoch upratovať, umývať lebo oni na to kašlali. Veď človek aj rád pomôže, poupratuje za rodičov, ale nepovažujem za spravodlivé, keď pravidelne chceš napríklad pripraviť jedlo v kuchyni a zistíš, že najprv musíš umyť pripálený plech, či riady nahádzané v dreze po rodičoch, alebo umyješ dlážku, ktorú ti vzápätí pošliapu.
No a vyriešili sme to tiež len tak, že sme sa pekelne zadlžili, máme hypotéku i pôžičku na maličký byt, ale mne to za tie prachy stojí, ten kľud, pohoda, všetko si môžem urobiť po svojom a hlavne všade mám čisto. 🙂
no a ako bonus- s rodičmi sa máme radi ako nikdy predtým 🙂 stále hovoria ako im chýbame, no mne to spolubývanie teda absolútne nechýba.....
Ty sa aspoň môžeš pokúsiť určité veci ignorovať, no a myslím si, že vymýšľať celkom nové bývanie po tom, čo ste investovali do podkrovia sa vám neoplatí, Možno skôr hľadať alternatívy a kompromisy, napr. vyriešiť to kúrenie a pod. aby ste mali vlastné a platili to čo miniete, ako ti tu už písali. Asi sa treba zmieriť s tým, že to tak v živote býva, že tam kde je viac rodín pokope sa konfliktom nevyhneš, naozaj nepoznám jedinú takú rodinu kde by bolo všetko ideálne a vôbec si neliezli na nervy.
@monita88 oooo ááááno bratislavské pipiny 😀 😀 😀 a ty si potom čo? 😅 keď už teda chceš kategorizovať...
len stále nerozumiem jednému - nemôžete si dovoliť splácať hypo, ale ak by vám niekto daroval pozemok, tak už aj by ste mali za čo stavať - a že som tak smelá, u vás je stavebný materiál zadarmo?? žeby si aj iní prišli zobrať...
niekto spláca hypotéku, niekto auto a nábytok - holt, život je otázkou priorít...
@monita88 presne chapem o com hovoris 🙂 ja byvam s rodicmi, mame tiez vyclenene poschodie ale kuchynu spolocnu. aj sestra byva s nami, ma svoju izbu v podkrovi, ale bude sa stahovat. mam 4 deti. ano je to super ked rodicia aj sestra pomozu, lebo pomozu, netvaria sa ze spolu nezijeme. to sa neda. to je velke plus. so segrou vychadzam perfektne, to mi bude luto ked odide ,mame rovnake nazory, proste vsetko. a s mamkou? nuz s nou sa moj manzel velmi nemusi a nase konflikty vyplyvaju z toho, ze on inac chce, mamka ma dost veduce slovo musi byt tak ako ona chce. niekedy je to dost tazke. mame dobry vztah, otec no niekedy o nervy tiez. viem ze keby sme boli sami bolo by nam ovela lepsie. ale tiez mame pozicku na auto. a riskovat ze nebudem mat dat 4 detom co do ust? neviem. lahko sa babam hovori brat hypoteku atd. ale jednoducho nie kazdy na to ma a aj zodpovednost voci detom je velka. ja snivam ze raz budem mat svoj domcek, manzel je vonku v anglicku, mozno sa nam podari daco usetrit. ked je dobre tak si hovorim ze ved nejako to vydrzime lebo ved fakt nie je tak zle, no ked je zle tak by som brala hypo hned, ale co potom? asi som ti velmi nepomohla, no viem ako sa citit.
@monita88 my sme sa brali už starši tiež s holou riťou a byvame so svokrou v jednom byte. ovela horšie je byvať so svokrou ako s mamou a ešte ked Ti robi prieky a pretvaruje sa pred mojim mužom a chce ho poštvať proti mne, ale porobi sa sprosta ako nam len ona chce dobre. a ja som potom ta zla. takže uživaj si, že Ti mama nerobi prieky a pomôže ked potrebuješ. oca už asi nezmeniš. ak situaciu nemôžete zmeniť, tak čo narobiš.
@zuzulik27 Pomohla a velmi 🙂 Konecne normalna baba 🙂 Aj moja sestra sa bude stahovat 🙂 Ono sa neda vsetko napisat do maleho useku, to spoluzitie je raz dobre, raz zle.....Mala som potrebu sa vypisat, ako som pisala vyssie nebudem brat hypo, ked na nu nemam. Nehovorim mozno o par rokov..... Ale vidis pre niektore som tu nesvojpravna asi...Prajem ti, aby si mala svoj domcek raz a nech ti deticky robia radost 🙂 Mozno aj ja budem mat raz, ale momentalne sa neda no.....Ale nemozem mat vsetko....
vzdy budes "len" u rodicov, a preto sa musis podriadit ich pravidlam. Vas problem vyriesi iba vlastne byvanie
niekedy to veru nie je lahke, no ako ak si nic ineho dovolit momentalne nemozte, tak nemas ineho vychodiska ako to tam nejako vydrzat a ako s mamkou mas vztah dobry, tak zato bud vdacna. raz odidete do svojho neboj

@romanovic Tak ty nie si urcite pipka z Ba 🙂 Ostatne by sa mohli id teba ucit.....Prajem vela sil.....