Bývanie u svokrovcov
Ahojte,
rada by som poznala váš názor alebo skúsenosti.
Bývame s manželom a našou malou dcérkou v dome svokrovcov. Máme síce vlastné poschodie, vlastnú domácnosť a každý si fungujeme po svojom, ale spoločný vchod a celý dom patrí svokrovcom.
Problém je, že sa tu neviem psychicky uvoľniť. Nejde o to, že by sa nám starali do života alebo nás kontrolovali. Naopak, sú úplne v pohode a mám ich rada. Skôr mám stále pocit, že som "u nich". Neviem si pokojne sadnúť na dvor s kávou, lebo mám pocit, že ma svokra vidí alebo počuje. Rovnako sa neviem uvoľniť ani v intímnom živote, stále myslím na to, že nás môžu počuť. Aj keď sa s manželom občas pohádame alebo máme nejaké nezhody, mám z toho nepríjemný pocit.
Manžel sa sťahovať nechce. Tvrdí, že tu máme všetko, svokrovci nám pomáhajú s malou a nevidí dôvod brať si hypotéku, keď môžeme bývať vo veľkom dome.
Má niekto podobnú skúsenosť? Je to len môj problém v hlave a časom to prejde, alebo ste sa cítili podobne? Ako ste to riešili? Ďakujem😊
"Skôr mám stále pocit, že som "u nich". "
Ale ved si. A vzdy budes. Nie ste vo vlastnom. Byvate u svokrovcov a kym neumru, vase to nebude. A aj potom sa to bude delit medzi viacerych, ak muz nie je jedinacik.
Na co Ti je moj nazor? Zabezpecili sme si s manzelom vlastne byvanie a starame sa o svoju rodinu my. A hypoteku ako ziadne zlo neberiem. A uz vobec nie ak si to postavim do roviny "vlastne byvanie" verzus "byvat dozivotne u niekoho".
to je udel jednoduchych ludi. Ak si dve deti spravia deti a nastahuju sa k rodicom, pocit domova tam nikdy nebude. Suchaj nohami, alebo si kup dom, manzelovi to len oznam, ved isto na to mate peniaze, ked zijete u rodicov stale.
Mimochodom, manzel je proste pohodlny. Svokrovci pomahaju, varuju vam dieta, urcite ked treba, skocite dole do kuchyne po potraviny ci mate navarene, a ak nahodou je nejaky problem, vyriesi to proste okrem zeny aj mamahotel, alebo chlapske prace, prirodzene, otec, kedze je pan domu (ak nie je nejaky nevladny senior).
Takze proste nikdy riadne neodisiel z "detskej izbicky", respektive u vas - z poschodia.
Nemyslím si, že to prejde časom. Skôr naopak - myslím si, že ak ťa to irituje teraz (a za mňa oprávnene) tak časom to skôr len pridá na intenzite.
Moja oblubena tema- "byvame u svokrovcov a necitim sa tu dobre"😃 hmm....cim to asi bude? 🙃 sorry, ale rozhodli ste sa dobrovolne. Ani lutovat ta nemozem. Lebo sa tomu dalo predist.
Ale veď ty reálne u svokrovcov si. Nie si doma. Si u svokrovcov. Doma budeš keď si zaobstaras svoje vlastne
Velka chyba zw si tam šla bývať. Ja sa ani nečudujem že muž nechce odísť. Je doma, svokrovci pomáhajú s dieťaťom. Prečo by mal odísť?
@anonym_autor áno si u nich a keď sa ti nepáči, od sťahuj sa, mozes byť rada, že im nezavadzias, nikdy sme nebyvali u rodičov, vždy s manželom vo "svojom".. Ja by som von"svojom" nezniesla nikoho okrem manžela a našich skoro dospelákov. Ci si predstavuješ, že prepisu na Vás? Si tam na návšteve, tak súchaj nožičkami a drť ústa a bud rada, že máš kde bývať.
@anonym_autor zlý výber partnera neambiciózny, pohodlný sebec. Nikdy nebudeš mať nič svoje. Dom zdedí manžel a ty budeš musieť držať ústa a krok, len si s ním nerob ďalšie dieťa, kým si nekúpite aspoň jednoizbový byt a dať ho do prenájmu...
Ja som to mala veľmi podobne. Bývali sme takto viac ako 3 roky a pred pol rokom sme sa presťahovali do vlastného. Manžel o tom tiež spočiatku nechcel ani hovoriť, ale postupom času začalo aj jemu prekážať že nemáme úplne súkromie (tiež sme mali oddelené poschodia a domácnosti ale spoločný vchod) v tom zmysle že nás stále niekto vidí a počúva. Od kedy sme sami, obaja cítime akoby z nás opadlo napätie a akýsi povedomý tlak a jediné čo teraz manžel ľutuje je, že sme mohli mať takýto kľud aj skôr.
Manžel hypotéku nechce . Opýtala by som sa ho aj by ste sa nedajboze rozišli čo je tvoje u svokrovcov keďže aj tvoje peniaze tam idú . On spokojny ostane u mamičky a ty kam pôjdeš ???
@anonym_autor áno, si u nich. Ak sa niečo stane, ostávaš sama, s dieťaťom na dlažbe. Akú máte dohodu v prípade, že sa svokrovci pominú? Ak sa manželovi niečo stane? Ja by som si určite riešila svoje a mala majetok na poriadku
Dom je ci? Predpokladam, ze vas nie. Pravdepodobne teda vrazas aj svoje peniaze do ciernej diery. Ked sa s muzom rozidete, co ti ostane? Je tvoj muz jedine dieta svojich rodicov? A, ano, si v cudzom, to je fakt. A aj vzdy budes. Muz nechce odist, lebo on je v podstate doma. Tazko to riesit, ked je on spokojny. Jedine noz na krk, no musis pocitat aj s tym, ze ti povie, ze mozes ist po svojom.
@anonym_autor áno, si u nich. Ak sa niečo stane, ostávaš sama, s dieťaťom na dlažbe. Akú máte dohodu v prípade, že sa svokrovci pominú? Ak sa manželovi niečo stane? Ja by som si určite riešila svoje a mala majetok na poriadku
@anonym_611323 Akurat, ze ma obmedzene moznosti. Ak je doma na svokrovcov pisany, ona s tym neurobi nic.
Manžel hypotéku nechce . Opýtala by som sa ho aj by ste sa nedajboze rozišli čo je tvoje u svokrovcov keďže aj tvoje peniaze tam idú . On spokojny ostane u mamičky a ty kam pôjdeš ???
@anonym_1a4724 presne tak dalsia pasca preco musi zostat lebo nema kam ist a nema za co.
My sme mali tiez vsetko vlastne, len svokrovci susedovci. Zaciatok ok, dobre vztahy potom postuupne cele zle. Dovod? Zacali sa starat do vychovy a do nasich veci. Velmi tuzime raz niekam odist. Ten pokoj a uvolnenie si viem predstavit. Kazdy koho poznam, ma dobre vztahy so svokrovcami len vdaka vzdialenosti domovov. Mne to narusilo dokonca po par hadkach aj zdravie a pokoj. Moja rada pre vas je setrit si (mate idealne podmienly) a najst si casom svoje byvanie. Z domu budete mat po smrti svokrovcov aj tak benefit.
a dom je na koho pisany ..mas tam vobec aspon kusok svoj ked by ste sa rozisli nech niesi na ulici kedysi sa takto byvalo a prezili .. na jednej strane ma manzel pravdu -naco platit podnajom ked mate kde byvat ,,na strane druhej kazda zena ma mat vlastne -a nie sa delit ... lenze manzel neustupi a ty si to musis v hlave zrovnat co chces viac...
@anonym_autor tak si kúp vlastné alebo chod k materi
@katarinka963 aj karinka je pri materi
My sme mali tiez vsetko vlastne, len svokrovci susedovci. Zaciatok ok, dobre vztahy potom postuupne cele zle. Dovod? Zacali sa starat do vychovy a do nasich veci. Velmi tuzime raz niekam odist. Ten pokoj a uvolnenie si viem predstavit. Kazdy koho poznam, ma dobre vztahy so svokrovcami len vdaka vzdialenosti domovov. Mne to narusilo dokonca po par hadkach aj zdravie a pokoj. Moja rada pre vas je setrit si (mate idealne podmienly) a najst si casom svoje byvanie. Z domu budete mat po smrti svokrovcov aj tak benefit.
@veroni2 Mat vlastne a byvat vedla svokrovcov je skoro to iste ako byvat u nich, len v ruzovom.
Spociatku to je pomoc nestaranie,cim budu starsi na dochodku, zacnes vadit a aj vychova a budu rady,co a ako lepsie robit, manzel.casom.pochopi,ze treba ist prec,inak vam to nici vztah,tiez sme takto naivne boli a po par rokoch sme si kupili dom na prerabku,nikdy viac taketo byvanie...nici to manzelstvo,vztahy s detami,radsej najom a postupne to takto pojde aj u vas, ze si budete riesit svoje,lebo to pojde k horsiemtienprve roky spolocneho byvania su vzdy bez probldmov,kym si bas chcu udrzar,ale casom to pride...
@veroni2 este si zo vcera nevytriezvela?
@katarinka963 pokial nemozes prispiet dobrou radou alebo pomocou, nevstupuj do diskusie. Satiricke invektivy nema clovek hladajuci pomoc, chut citat ani riesit. Pekny den
Dom je ci? Predpokladam, ze vas nie. Pravdepodobne teda vrazas aj svoje peniaze do ciernej diery. Ked sa s muzom rozidete, co ti ostane? Je tvoj muz jedine dieta svojich rodicov? A, ano, si v cudzom, to je fakt. A aj vzdy budes. Muz nechce odist, lebo on je v podstate doma. Tazko to riesit, ked je on spokojny. Jedine noz na krk, no musis pocitat aj s tym, ze ti povie, ze mozes ist po svojom.
@anonym_a143af
@mandzula
ved pise, ze dom patri svokrovcom
@katarinka963 pokial nemozes prispiet dobrou radou alebo pomocou, nevstupuj do diskusie. Satiricke invektivy nema clovek hladajuci pomoc, chut citat ani riesit. Pekny den
@veroni2 kto je karinka?
ty si ako prispela?
@veroni2 kto je karinka?
ty si ako prispela?
@katarinka963 ak sa potrebujes hadat, kup si papagaja.
@anonym_autor necítiš sa tam dobre, lebo tvoje povedomie pracuje na inej úrovni ako vedomie. Podvedomie registruje všetko, aj čo ešte rozum nezachytil a nevyhodnotil. Je to presne to isté, ako keď sa stretneme s niekým raz, dva razy, a niečo je zle, aj keď vieme, že nič proti nemu nemáme, je milý, zlatý, ... . Nemyslím si, že sa to utrasie, skôr si myslím, že sa časom prenesú do reality a vedomia nejaké spory, konflikty a zadrhely. A možno si ozaj svokrička odhrnie zaclonku a trošku pokukuje vonku, či piješ kávu a myslí si, že by si mala vešať prádlo, len zatiaľ to nevidíš. 🫤 Aj s tou pomocou by som bola opatrná, aby sa to napokon neobrátili proti tebe.

@anonym_autor my sme takto bývali 10 rokov kým sme stavali dom, vzťahy sa postupne horšili, svokrovci sa začali starať, najlepšia vec aká sa nám stala bolo sa presťahovať. Nemáš nad vlastné súkromie, neviem si predstaviť žiť so svokrovcami. A každé ráno pijem kávičku na teraske s vyloženými nohami a pri sexe nás nikto nepočuje 😃