Bývanie u svokrovcov, investovanie peňazí
Ahojte žienky, rada by som sa poradila ohľadom veci, ktorú teraz riešim. S priateľom chodím rok, zatiaľ nebývame spolu. Chceme už riešiť rodinu a chceme spolu bývať. Priateľ si prerobil rodičovský dom v ktorom ma horné poschodie pre seba, na prízemí bývajú jeho rodičia. Dom je už na neho napísaný. Ja by som si za svoje úspory chcela postaviť chatu, minidomček, kde by sme mohli tráviť víkendy. Chatu beriem aj ako investíciu aj ako miesto kde budem mať aspoň občas súkromie, kedže bývať sa bude so svokrovcami. Chatu by som mala v mojej rodnej dedinke. Keď som o tom povedala priateľovi dosť sa urazil a nechce o chate ani počuť....Peniaze, ktoré mám našetrené mam vraj použiť na rodinu, deti, dovolenky, auta a ako finančnú rezervu....Myslí si, že chatu beriem ako moje zadné dvierka a ak na nej budem trvať ukončí náš vzťah....
@leatithia Tak Ti mu povedz ze sa rozides s nim, ked on bude trvat natom ze budete byvat s jeho rodicmi...Je jedno ci horne dole poschodie..Ja by som ani zadarmo nesla byvat s nimi, radsej by som byvala doma u svojich...Je to najhorsia vec podla mna moj nazor...A to ste spolu len rok...Ja som smojim 9rokov..a uz len ked idem k svokrovcom na navstevu ze 2dni sme tam..tak mi harasi..ne to este zit...:(
DO vsetkeho sa staraju, nemozes nic robit coby si chcela keby si byvala sama, ziadne sukromie...aach nezavidim Ti, a myslim ze chata je dobrou volbou!!! Nepocuvala by som ho, a ked sa s Tebou rozide kvoli chate po roku...tak dakujem pekne aj za taky vzttah......
Ale drzim palce... ♥
Nedaj sa odhovorit. Chata je veľmi dobrá investícia, aj do budúcnosti. Nie premrhať veľa peňazí na somariny. Na dovolenku si budete setrit cez rok a auto môžete splácať.
A nerozmyslaj Tak, že máš už 35 a chceš sa usadit a mať s ním deti. Radšej by som ostala sama ako s ním. A mozno ten pravý čaká za rohom.. 😊
Nepáči sa mi, aký sebecky je. A že budeš z materskej platit polku najmu... toto ma dostalo... somar!!!
@leatithia utekaj od neho kým nemáte deti. On dal dokopy bývanie - prvá vec je, že žiadna normálna žena tam bývať nepôjde, buď úplná naivka alebo taká, čo jej bude lepšie so svokrovcami za riťou ako na ulici. A za tento "komfort" budeš ty doživotne financovať dovolenky, jemu kúpiš auto, ak sa niečo pokazí v dome, tak zacvakáš ty z tvojich úspor.
Ano, chceš mať niečo svoje presne tak ako chce mať svoje on. Nepredpokladám, že sa chystá prepísať na teba polovicu domu, takže nevidím dôvod, prečo by si ty mala obetovať svoje úspory na jeho rozmary. Investuj ich podľa seba, splň si svoje sny, nie jeho. Lebo on má tvoje sny hlboko niekde.
@leatithia So svokrovcami som byvala ... katastrofa. Pokym sme nemali dieta bolo super , potom skoda slov. Byvam 250 km od mojho rodneho mesta, v dedine mojho muza. Ak to som uz olutovala. Ak by som mala peniaze na chatu ako ty , nevaham a staviam. Inak ak sa Ti uz teraz vyhraza rozchodom - zvazila by som ci mi ten chlap stoji za to.
@leatithia ufff....porozmyslaj ci ti toto stoji za vztah. Ty mas holu rit s jeho domu a to doslovne. Co nemas na papier nieje tvoje. Ale podla neho co je tvoje to je aj jeho. Takze nech prepise polku svojho teda pardon podla neho mas to brat ako aj tvoje ale bez podkladov..a potom mozte riesit ci tvoje vase peniaze mas niekam investovat alebo nie. Za mna ak neprepise nic do jeho domu by som neinvestovala. A urcite by som vazne porozmyslala ci takyto vztah ma vobec minulost
@veroni_21 To ze ho ma nechat bola ironia nato ze on jej povedal ze sa s nou rozide,ked kupit chatu....a po dalsie,bol moj nazor nato ze mlady nemaju zit so svokrovcami..a chcu dieta...takze asi sukromie treba a celkovo..to bol moj nazor a nazor moze mat kto chce a aky chce 🙂 ale jasne, ze sa najdu aj taky co sa hned obuju 🙂
tvoj drahy je pekny vychcanek.
Ahoj ja som za tu chatku ale daky mini domcek a nech sa urazi ale podla mna je to dobra investicia.Dovolenky? to mas tak na chvilu a potom len spomienky . Deti?Tie ktore este nemate?Nic v zlom ALE co ak ich mat vy dvaja mat nebudete? o.k ten spolocny ucet ale to az ked budete svoji a budete mat obaja kartu . Skratim to sla by som investovat do svojho maleho niecoho ano chatky atd. 🙂
fuha, no ja by som dom svokrovcov nikdy nebrala ako svoj vlastný :-/ a inak ty sa máš len prispôsobiť lebo on si spravil poschodie? a keby tam nechceš s nimi bývať tak čo? nechá ťa? on keď si vedel svoje peniaze investovať do domu, sprav si aj ty po svojom...
Ako bolo napísané, chce ťa využiť a zviesť sa na tebe. Kedže tam budeš " zadarmo " takže budeš platiť opravy, budeš platiť výlety, jedlo... však tam bývaš zadarmo! samozrejme netreba zabúdať, že tvoje to nie je a ani nebude kým to vyslovene nebude na papieri. ( s čím by určite svokrovci nesúhlasili... predpokladám, že tam majú vecné bremeno, čiže kebyže to chceš predať alebo by si chcela aby ťa vyplatili tak sa k tomu tak lahko nedostaneš- ak vôbec )
Proste on sa už vytešuje, že máš peniaze a chce ich minúť. ON ich chce minúť a preto nechce, nech si kúpiš niečo svoje. Je to SVIŃA ČLOVEK a mala by si zdrhnúť kým je čas. Hlavne s ním nemaj dieťa prosím ťa.
Celkovo do buducna to vyzera na lakomca vychcanca. Kalkulovat co zena bude platit z materskej? To sa minimalne s oslom zrazil
Takto Ti poviem, byvanie ci uz so svokrovcami alebo aj vlastnymi rodicmi je uuuplne, ale ze uplne nanic riesenie...v 90 % to nedopadne dobre a je to len za cenu xy neustalych ustupkov vo vzajomnom spoluziti. Ten Tvoj mi pride dost vypocitavy a teda rad by mal zenusku pod kontrolou. On svoje byvanie ma a Ty mas pominat nasetrene peniaze na dovolenky a na to, aby Vam/jemu bolo dobre. Tie deti...to Ti len hra na strunu, ze mas do nich investovat...lebo ak obaja robite, tak peniaze budete mat v pohode na to, aby ste bezny chod a potreby deti a domacnosti uspokojili. Ty si len peniazky bud nechaj alebo investuj...v ziadnom pripade neminaj. Ak Ti prepise cast domu, tak O.K., mozno by som ustupila od chaty a pristupila na tu jeho drevenicku a cast penazi dala bud do zveladenia byvania alebo aj na tie spolocne dovolenky...ale ak mas byvat u neho a ked by cosi, tak odides s holym zadkom, tak to teda nie. Chapem, ze chces dieta, ale dobre si rozmysli, za ake ustupky to bude. Povedz mu, ze tak ako on ma svoj majetok, ktory nadobudol predtym nez ste sa dali dokopy, tak aj Ty...co je na tom nepochopitelne?!
@leatithia
@leatithia moja zlata, dosla som po "mozme podnajom, no budeme platit napoly, aj ked budem na materskej" .... sorry, je to debil, co ta chce priputat. su to TVOJE peniaze, nemas ich preco minat na spolocne dovolenky, este mu ich platit ... nebyvate spolu, si teda samostatna, mas nasetrene, ked tak velmi chces dieta, ved si ho daj urobit a vychovas ho aj sama 🙂
akoze uz vidim, ako das tvoje peniaze na spolocny ucet a on bude rozhodovat o tom, kde sa investuju, kam sa pojde, ake auto sa kupi - a ty budes z toho mat rit palovu a obzerance s makom k tomu .... rozflaka tvoje peniaze, dom, do ktoreho ich napcha bude jeho, ty na lsiet vlastnictva nikdy nebudes .... s holou ritou a bez penazi kam pojdes?
ak chces stavat, zacni, maly montovany drevodom /murovana 2izbova chatka ti ako chalupa staci a staci ti aj v pripade, ak by si tam ostala sama s dietatom. uvazovat si na krk takehoto vola len preto, ze chcem dieta a tikaju mi hodiny, to si radsej to dieta zariadim sama .... ze on sa uraza ....
ako ti baby pisu - rozmysli si to, zvaz vsetko, ale urcite ziadny spolocny ucet, nic. su to tvoje prachy.
akoze znova som si spomenula, ze na pol podnajom, aj ked budes MD - by som mu flesla, ze vyzivne na dieta aj na matku mu nieco hovori??? deges. sorry. mozno to pritiahnem za vlasy, ale mohlo by to skoncit aj ekonomickym tyranim ....
@mirka17 veľmi sa mi páči tvoj názor, autorka by toto mala priateľovi navrhnúť, jeho reakcia bude iste zaujímavá. Alebo keď budú v podnájme a budú platiť na polovicu, tak by som aj rodičovskú dovolenku dopriala otcovi, trebárs rok ona doma, rok on. A nech platí polovicu. A domáce práce a nočné vstávanie tiež rozdeliť spravodlivo. Autorke: dievča zlaté utekaj! Pri tomto ťa nič dobré nečaká! Ešte ani spolu nič nemáte, ani majetok, ani deti, ani manželia nie ste, a už ťa diriguje a dáva ti ultimátum???? A ešte ti závidí tvoje úspory, no uboziak. Ty mu tiež hovoríš čo on má robiť so svojim domom? Ako nápad s chatkou je podľa mňa dobrý, veď by ste si tam mohli súkromie užívať, lebo s rodičmi pod jednou strechou si ho moc neužijete. Ak je proti, kúp byt, daj do prenájmu, o peniaze neprídeš a ak budeš mať z prenájmu nejaký zisk, môžeš ho investovať do detí, dovolenky alebo aj do tvojho nezreleho a sebeckeho chlapa!
Citala som len úvod. Takéto vyhrážky by som brala osobne a vztah by som ukončila.
@veroni_21 on jej moze povedat zeukonci vztah ak si ona kupi chatu ale ona jemu nie?
S kludom anglicana by som mu povedala ze na neho kaslem ak mi mieni zakazovat i vestovat moje peniaze ako chcem ja.
Podla tebe a ma byt ticho vdacna za. byvanie vcudzom dome rozflakat peniaze a v pripade rozvodu ist na ulicu?
Zabudame na jedno....zakladatelka chce dieta, vek uz ma. Tym padom je vysoko pravdepodobne, ze pristupi na jeho hru.
@leatithia Ahoj. No mne to pride od neho veľmi sebecké a asi ťa až tak nemiluje keď sa takto správa. Ak dáš svoje peniaze do cudzieho aj keđ bude tvoj manžel v prípade rozvodu odídeš s jednou igelitkou. Prepáč, že píšem takto negatívne ale poznám viac dievčat ktorè takto dopadli. Keđ sa už terax takto správa a s tým najmom ma načisto dorazil tak čo od neho môźeš čakať do budúcna?
Investuj do nehnutelnosti. Svoje peniaze minies na dovolenky, auta a nebudes mat nic ak sa nieco stane. Zamilovanost je super, ale treba sa na to pozerat aj realne. Dom je pisany na neho a tvoj nikdy nebude. Ked sa nieco stane nebudes mat kde byvat, nebudes mat peniaze, lebo si investovala do rodiny, dovolenky a pod. Nedaj sa odradit.
Ja treba nechapu, proc po rocni znamosti resite tvoje uspory, ja jsem ani po 3 letech nevedela poradne kolik manzel ( tehdy jenom pritel ) vydelava a uz vubec ne kolik ma nasetreno, to jsme resily az kdyz jsme chtely kupovat byt, jsme spolu uz 10 roku a ucet mame kazdy svuj, sice mame kazdy pristup k uctu toho druheho, ale to se vybavilo az po svatbe, nikdy bych spolecny ucet nechtela a jsem uz 4 rok doma na materske a manzel nejenom, ze plati sam nasi spolecnou hypo, ale jeste mi posila na ucet penize na domacnost a kdyz potrebuji da mi dalsi
do domu, ktery neni i muj bych nic neinvestovala, v podobne situaci je ted sestrenice ( bydleni v patre u svokrovcu ) a momentalne se rozvadi, protoze proste neni to tam jeji, o vsem rozhoduji svokrovci a ona odesla skoro bez niceho, sice ma dostat vyplacene penize co investovala do interieru, ale nikdo uz nespocita, ze jeji manzel cele roky vsechny penize ( z rodinneho rozpoctu ) investoval do toho domu a ona z toho nema nic
@natalka13 Zasa to neprekrúcaj dobre? Za prvé sú spolu rok, nie sú vzatý. A za druhé, problémy sa dajú riešiť aj inak, ale bohužiaľ dnes chýba komunikácia. Dnes si každý dáva striktné pravidlá, rozkazujú si, zakazujú. On je zjavne maminkin maznáčik a vyhovuje mu život pri rodičoch, má všetko pod nosom. A tým pádom si k sebe musí nájsť takú istú "ťuťku"...
No pekne vypočítavy panáčik, je si moc istý, že kvôli veku sa ho budeš držať, o rok ti bude vykrikovať že môžeš byť rada, že on sa ta ujal, ze kto iný by ta chcel. Sorry, ale čo iné čakať od somár a, vo hrozí rozchodom ked žena chce pre rodinu chatu. Ak budeš na materskej, on ta ma s dieťaťom živiť, nie tvoje úspory. Lenže on chce ženu s peniazmi, nie bez. Dom bude treba opravovať.... A keď už sa bude valat doma na materskej, tak aj rodičom pomôže, záhradu obrobi a pod.... To sú jeho vízie. Iný by bol rád, že žena chce pre rodinu dačo vybudovať. Zle si našla, toto vyzerá ako riadna pasca. Radšej si kúp dačo sama, zober k tomu hypo a malý domček, alebo rovno byt.
Mna praveze muz podporoval v kupe bytu pred svadbou. Mala som este narok na hypo pre mladych so statnou premiou, tak do mna hustil, ze by to bola skoda nevyuzit. Moj byt sa prenajima, zaplati sa sam a ja byvam u neho v byte. Uz je to cez 5 rokov, som na rodicovskej a vsetky peniaze su spolocne, nie ze by odomna z tych 220e rodicovskej vyrataval, ze toto je na najomne
Nebrala by som to tak tragicky, ako Ti tu mnohe radia rozchod a podobne. Vsetko je o komunikacii. Si celkom v dobrej vychodiskovej pozicii, budes mat kde byvat a aj peniaze mas. Svokrovcov dom ma priatel splateny, je aj nakloneny najmu, ak Vam spolocne byvanie nebude vyhovovat. A predpokladam, ze ked uz nesplaca dlzoby, tak aj dovolenky a podobne by nenechal platit len Teba, ale by ste to platili spolu. Ja by som osobne s chatou uz ako som pisala vyssie pockala, ako sa vyvrbi vasa situacia. Peniaze su len Tvoje, a ked budu na Tvojom ucte, tak Ti ich nikto nevezme. Stavat dalsi dom mozes/mozete aj neskor. Len uz to potom bude daleko narocnejsie "zivit a starat sa" o dve nehnutelnosti. Ci uz po financnej, alebo casovej stranke. A mozno si so svokrovcami sadnete a budete si pekne nazivat. Poznam viac takych pripadov. Vzdy je dobre mat financnu rezervu a mysliet na zajtrajsok. Odlozit pre deti, na dochodok, v pripade chorob atd... Treba sa zamysliet aj nad tym, ze ked byvam u niekoho v dome, platim si svoje energie, ale aj vyuzivam veskery nabytok, spotrebice co su uz v dome kupene. Vsetko ma svoju zivotnost. A ja osobne, keby sa nieco napr. pokazilo, tak by som to kludne kupila len zo svojich, uz len preto, ze to mozem vsetko zadarmo uzivat. Stale by ma to vyslo menej, obcas nieco kupit (aj ked nieje dom moj), ako platit niekde najom do vetra. Drzim palce v spravnom rozhodnuti 😉

@laetithia
Ano veď ja ti rozumiem. Ze si čakala a spolu by ste šli do stavby domu.
Tou chatou nič nepokazis, prípadne v budúcnosti predas. Bude tvoja na tvoje meno a veď on nech ju berie tiež ako svoju ;)
Tiež sa ta nik nepýtal dopredu či budeš chcieť bývať s jeho svokrovcami, takže vo co gou?
On investoval svoje peniaze ako chcel a uznal on, ty urob to isté.
Také reči, že ber za svoje... Keď to nie je na liste vlastníctva 50:50, tak to tak môžeš brať, ale nemáš nič.
Podľa mňa by to ocenil v budúcnosti aj on, mať úplne súkromie, len je naplašeny z tvojich " zadných vrátok".
A je maximálny rozdiel byť pánom na svojom, čo sa týka všetkeho od a-z, zahradka a vše, vlastný mini domček, ako na nejakom poschodí u svokrovcov, kde slobodne dýchať nebudeš nikde, ani na záhradke kde ti svokra bude čekovat mrkvu 😃