Bývanie u svokry.
Ahojte dievčatá, obraciam sa na Vas s prosbou o radu. Som v takej situácii že o pár mesiacov sa vydávam, snažíme sa o bábätko(stále neúspešne,ale to je o inom) a bývame v podnájme samý dvaja,zo psom 🙂 a samozrejme riešime bývanie kde sa usadime po svadbe, na stálo. Kde budeme budovať hniezdocko pre našu spoločnú budúcnosť, rodinku 🙂 môj budúci manžel je skvelý muž, no svojím spôsobom ma'' núti'' do bývania k jeho mame, kde nám dajú celé vrchné podlažie ktoré si prerobime na krásnu bytovú jednotku (skoro 100m2) aby sme si nemuseli brať úver na 30-40rokov a splácať celý život úver na dom alebo byt. Na jednej strane je to fajn, ale ide o to, že už teraz tam trávim veľa času a pozorujem ako by som sa zochvala v nejakej rodinnej situácií ktorú riešia. Vadí mi ako sa svokra a jej sestra, do mňa starajú..svokrina sestra ktorá tam tiež býva,bezdetna 60ročná pani, ale tiež dobrá osoba, aj svokra je dobrý človek len mi nechcú dať žiadnu robotu na záhrade, všetci niečo robia, len ja nemusím, lebo na čo...a veci typu : nesadaj si na murik ,prechladnes...nechod ešte von, je tam veľmi teplo...choď do tieňa,nebuď na slnku...zober si jesť, zober si tento pohár, nie tento...kde ideš, kedy prídeš, na čo tam ideš...možno to ani nemysia zlé, ale ja sa cítim ako nesvojprávne malé decko ktoré nevie dať krok v pravo alebo v ľavo .Cítim sa tam nesmelo, utlacane, nemám svoj priestor a ani miesto... Už som im veľa krát hovorila, že mi to vadí, nech ma nechajú tak, veľa sa rozprávam o tom aj s mojím budúcim manželom, ktorý mi stÁle opakuje že oni mi nechcú zle a nemám ich počúvať a urobiť si po svojom, ale ako si mám urobiť po svojom keď som v ich dome a na ich záhrade? Veľmi týmto trpím, lebo som už priateľovi sľúbila že tam pôjdeme po svadbe bývať a nechcem ho sklamať, on úver nechce a peňazí toľko nemáme aby sme si začali budovať svoje....no poraďte baby...čo mám robiť? Aké máte skúsenosti? Čo by ste robili? Ďakujem za všetky odpovede... 🙂
Mne to mozno cele to tvoje spravanie pride take unahlene. Neviem, preco ste si nad tym nesadli este pred tym ako sa tvoj priatel pustil do rekonstrukcie a po dalsie rusit preto svadbu. v prvom rade by som povedala, ze by si si nad to mala sadnut so svokrou a poriadne sa o tom porozpravat, aby sa aj tvoj priatel nenahneval a nenechal ta tak
V zivote by som nesla byvat k svokre a ani rodicom ,zazila som taketo byvanie tj.rodicia isli k otcovej mame a mali sme co robit vsetci ,aby sme to psych.vydrzali a mama bola skoro skoncila na praskoch ....je to generacny rozdiel ,ine nazory ,ine postupy prace a stari ludia sa neprispisobia ,dom vam zhltne pri prerabke penazi ako novostavba s tym rozdielom ,ze tam budu rodicia naviac ,treba to vysporiadat dom ,pozemok ,nech nevrazate do cudzieho a treba obrovsku davku asertivity a tolerancie a ak je velky pozemok ,treba vyhrnut rukavy ...no neviem ak muz uz teraz nevladze ....ohladom hypotek sa treba ist info...daju sa poistit a stoji to par eur naviac ...uprimne nikto ,nikdy by ma nedonutil ist byvat k svokre ,stacilo par mesiacov a to je med lizat ,ale aj tak tam boli veci co mi vadili a ist byvat k mojim rodicom ,ti su stastny ,ked maju svoj pokoj a nie denno denne pocuvat vreskot deti ..za mna .nie ,nie ,nie ...
Bez ohladu na to, ze sa tu vzdy najdu " zastankyne svokier" radim ti, k svokre nikdy. Uplne ti rozumiem, viem o com pises, tiez mam zlatu svokru, chce nam dobre, snazi sa pomahat ( niekedy az priliz), ale ta jej prehnana starostlivost a snaha mat vsetko a vsetkych pod palcom nikdy neskonci...poviem ti z vlastnej skusenosti...vazim si svoju svokru a viem, ze je to dobry clovek, rovnako ako mm, ale keby ma nad vodou nedrzal fakt, ze sa o chvilku stahujeme do svojho, tak som uz minimalne pol roka na psychiatrii, alebo vo vazeni
...a ano, odkedy mam dieta, zhorsilo sa to nie o 100, ale minimalne 200%.
Inak zalubenost raz prejde a neviem si predstavit ako budes bojovat s muzom a nieto este zo svokrou ,plus pre muza je zatazkavajuca uloha prichod dietata a nechcela by som mat za sebou svokru ...a ked sa raz pominu ,co robit s dvoma bytovymi jednotkami ,zas na komplet prerabat ...cele zle.
Radšej si zoberte úver a budete sami a budete mať pokoj. My sme to takto neurobili a VEĽKÁ chyba. Nebudete sami čo majú úver. No budete mať svoje súkromie. Tiež máme vrchné podlažie sami no spoločný vchod, dvor a to same: kam idete, kde ste boli, to zase idete preč, daj tomu chlapcovi čiapku a má pančušky a keď si chceš v kľude sadnúť na dvor, prípadne byť s malým vonku tak hneď ho upozorňujú nechoď tam, neber to. Víkendové návštevy stačia.
My sme u svokrovcov DOČASNE UŽ 10 ROKOV a ja som úplne hotová.Takže keby som vedela,ako ten sprostý nápad dopadne,radšej by som bola pod mostom..Teraz už len čakám na dátum návratu do práce(snáď o mesiac) a hľadám byty do podnájmu,lebo hypo pre exekúciu tak skoro nedostaneme.Držím ti palce, aby to dobre dopadlo!!
Ahojte. my sme byvali u svokrovcov 7,5 roka. tiez na zaciatku som mala ruzove okuliare a vsetci boli taký milí, lebo tam byvali aj dvaja svagrovia. ku koncu to bolo ale hotove peklo, doslova som utekala odtial niekde sa zasit. mali sme jednu malu izbu (4), nikto mi nepomahal s domacnostou. vsetko mozne sme si povedali, aj urobili, hadali a ohovarali ") sa so svokrou. ked sme sa odstahovali konecne do vytuzeneho domu, na vsetko sa zabudlo, teraz nemozem na nu povedat krive slovo..MLADI MUSIA BYVAT SAMI!!!!!!
Ja mam presne taku svokru ako opisujes. Akoby som bola nesvojpravna a musi mi diktovat co mam ako robit. Ked sme este deti nemali tak to bolo co si mam obliect, ze tam nemam sediet prechladnem...Teraz mame 2 male deti, ked ideme vonka mi zavola co im mam obliect, ked nahodou ochoreju hned mi zavola aby mi porozprava co im mam dat co nie. Komentuje vsetko co spravim. A moj muz presne ako tvoj, ze ona to mysli dobre...
Nebyvame v tom istom dome ale v tej istej dedine asi 5 minut chodze od seba.
Ver tomu ze aj ked budete mat vlastne poschodie aj tak sa budu do teba starat. A tym ze su dve to bude o to horsie:(. Inak aj moja svokra je dobry clovek ale raz ma taku povahu uz to nezmenim.
Ahojte kočky 🙂 tak situácia je asi taká že som sparvila najlepšie rozhodnutie života, že som to byvanie u svokry zastavila o 5 minút 12 🙂 po tom ako to predychal môj chlap, samozrejme horko ťažko, kopu vysvetlovania a ukazovanie mu prečo nie, dospel aj on k záveru, že áno, budeme samy, hneď začal hľadať domčeky ktoré si s hypotekou môžeme dovoliť, už sme sa boli aj na nejaké pozrieť, a navyše sa mu risuje dobrá práca v Nemecku, tak viem že to zvladneme a všetko bude fajn 🙂 zatiaľ budeme v našom bytiku, v prenajme a ďalej sa uvidí....ale čo 😀 asi pred týždňom sme oznámili svokre a svokrovy že k ním bývať nejdeme, a reakcie neskutočne. Svokra sa po miernom mojom vysvetlení bez slova zodvihla a odišla preč, ani Mu ani Bu. A neskôr ju môj chlap našiel plakať. Od vtedy sa somnou nerozpráva. Svokor kamenná tvar, a tiež sa somnou nerozpráva. Od vtedy som u nich ani nebola. Počkám kým ich to prejde, viem že časom pochopia že to tak je lepšie. 🙂 dievčatá ďakujem vám za všetky rady, a držte prsty 🙂
@petra9517 Spravila si len a len dobre. 👍 Tak ako sa svokrovci nahnevali, aj sa odhnevaju...hoci rataj s tym, ze svokra Ti bude do konca zivota zazlievat, ze to Ty mozes za to, ze jej syn nebyva doma. Radsej sa ale vratit z kratsej cesty, ako neskor banovat.
Omg ved dotycna nepise ze ju tyra 😆ved svokra je tiez len zena, mimochidom matky ktore mate synacikov zamysleli ste sa niekedy nad vasou starobou? A vasimi nevestami? Kolko z vas povie neveste mladej nechaj nemusis nic robit 🤣 dievca sama pises ze su to dobri ludia, tsk si rozmysli ci nie je vo velkej rodine lepsie. To ze mas pocit menejcenosti nie je kvoli svokre, skus na nom popracovat a uvidis aj jej sprsvsnie k tebe sa zlepsi
Juj teraz som si vsimla ze uz je po tom 😁 tak vela zdaru, zli stari rodicia budu daleko uff este ze tak
mam najlepsich svokrovcov na svete. vies preco? lebo nebyvame spolu. mladi maju byt sami,nech sa nik do nich nemiesa. potom su vsetky vztahy na poriadku
aj mňa volal môj chlap bývať k nim - 5 iz. dom v MA, v ňom sami dvaja dôchodcovia. ja mám 1iz. v BA, práca je teda oveľa bližšie, ale hlavne - na wc, kedy chcem, po sprche nemusím sledovať či je vzduch čistý, alebo ked sa poharkáme svokra nerieši, ked chceme ťuťu, nemusím zateplovať a utesňovať okná a dvere, aby nedajbože nebolo počuť šuchot. uvarím kedy chceme a čo chceme a pod. ani neumytý tanier ma netrápi ..
@petra9517 S priateľom bývame pod jednu strechu so svokrou a jeho Sestrou ktorá je rozvedená a po rozvode by skončila na ulici,tak preto ju priateľ s dvoma deťmi prichytil.My sme si prerobili celý vrch je to akoby ďalšia bytová jednotka,trojizbové bývanie,máme aj samostatný vchod.Svokra s priateľov sestru a deťmi bývajú dole.
Keď môžem ale povedať a hlavne vrátiť to späť, tak už by som takto nechcela bývať. Vrch máme síce súkromie,ale vindem na dvor a nemôžem si tam robiť čo chcem podľa seba a s jeho sestru sem tam nejaké nezhody. Ja som pri prerabke vrchu financovala dosť peniažkov, tak som si dala zriadiť vecne bremeno doživotného práva bývania, do ktorého sa aj uviedlo koľko som tam financovala.
Dom je našťastie písaný na priateľa, ktorý súhlasil so zriadením vecného bremena,keďže financuje peniaze do toho domu....ale začali útočiť jeho súrodenci, že ho chcem odrbat o chalupu, keď som si dala zriadiť vecne bremeno.Ako nech sa nehnevaju,ale čo si myslia,že ja financuje kolke peniaze a nebudem mať nič na papieri?To nie je vypocitavost, ale opatrnosť s mojej strany, keby náhodou časom pome aj od seba,tak aby som mala istotu,že mi vyplatí čo som tam dala a ja až potom zruším vecne bremeno.
Preto nefinančný pokiaľ to nemáš nejakým spôsobom na papieri.
A není nad to,keď sú dvaja úplne sami.Keby to môžem vrátiť späť, tak by som konala už úplne ináč...byť sami mi dvaja pod jednou strechou na jednom dvore...ale o tom môžeme už len snívať

@petra9517 spravne rozhodnutie, stoj si za svojim