Bývanie v dome, ktorý je napísaný iba na manžela
Prosím, poradí mi niekto? Po svadbe by sme mali ísť bývať do staršieho domu, z ktorého budúci manžel vyplatil súrodencov. Napísaný je na neho? Ale čo ja? Samozrejme nechcem, čo mi nepatrí, ale neskôr by som financovala úpravy,zarábam viac, vkladala financie a keby sa niečo medzi nami stalo, nemala by som kam s deťmi ísť. Môj bratranec takto dopadol, priženil sa do domu k manželke a keď došlo k rozvodu, nedostal nič, hoci do domu vložil dosť peňazí. U ženy môže byť situácia ešte ťažšia,lebo si berie deti a nemá kam ísť.
@mima4 u mna by upadala dovera, kebyze si narokuje na moj majetok...kazdy sme iny. A bola by som zvedava akoby si pozerala, kebyze si tvoj muz niekoho najde a ty ho vyplacas zo svojho dedicstva a nemas zrazu na byvanie akoby si bola v pohode.... Uz tu bol taky pripad popisany. Pretoze nevstupujem s tym do manzelstva, ze sa mozno rozvediem, ale riziko tu je. Ved ten dom chces prepisat, resp.polovicu, pretoze ratas s tym, ze by ste sa mohli rozist a on ta kopne do zadnice s detmi, takze ratas s rozvodom, alebo som to nepochopila 😀
@symoneta citala som len Tvoj uvodny prispevok,(ostatne prispevky nie)pokusim sa Ti odpovedat🙂
Od zaciatku trvaj na tom,ze aj Ty musis byt na Liste vlastníctva 1/2 na 1/2...budes to financovat aj Ty,takze nedaj sa odradit.Takto to aj zdovodni ako si to zdovodnila tu pred svojim buducim manzelom,coho sa obavas,aby si neostala nakoniec na ulici,co sa moze velmi lahko stať...sama to dobre vies,je takato doba bohuzial
@mima4 jasne, ze nie, ked si ju vezme, tak to co patrilo prestym jemu je jeho a jeho deti aj tym novym, ale nie jej, jej je to, co nadobudli pocas manzelstva. Deti dedia rovnako, vies ono dost casto, si muzi vypracuvavaju karieru, zeny rodia a bum rozvod a smotanku si slize druha, tak aspon nech detom ostane, to je napr. moj nazor a zakon je v tom so mnou 😀 a deti aj z noveho vztahu maju rovnake prava, to je jasne
@charlie1980 ja ta chapem, a viem, ze doonalost veci neexistuje, ale ja som sla do manzelstva na cely zivot, som odhodlana urobit maximum pre vztah, pre rodinu a svoj slub berem VAZNE a to iste ocakavam aj od chlapa.
chapem, ze v dnesnom svete manzelsky slub je na vysmech, ved aj mnohi povazuju sobas za "papier" a aj taky pristup maju potom ku vztahu, lebo sa necitia viazani, ale ja to vnimam inak a vyzadujem to aj z druhej strany, inak by ani k svadbe nedoslo.
Mozno preto to vnimam tak, ze uz na zaciatku ideme do niecoho na CELY zivot. A ak niekto od zaciatku ide do toho so zadnymi vratkami, je dost vysoka pravdepodobnost, ze aj taky pristup ma k tomu vztahu.
@mima4 vies, aj ja som isla do manzelstva s vedomim na cely zivot a nikto nepredpoklad, ze sa rozvediem po 14rokoch a co by som robila, kebyze ho musim vyplatit? Som v ritke. A teda jemu preplo ale ze uplne, uplny diabol sa stal, deti mu nic nehovorili a teraz je uz vsetko ok, ale je neskoro a mne by ostali oci pre plac, preto ja uz verim v seba a svoje deti kym su male, ked vyrastu tiez neviem co sa stane, milujem svojho muza a aj on mna a verim, ze uz na cely zivot, ale som prichystana na keby daco a vobec by som nevycitala muzovi keby to bolo naopak...ale to je moj nazor, len ten budem vstepovat aj s vojim detom, pretoze tento svet je svina a aj sudy robia prazvlastne...takze radsej vsetko na isto ako sa potom handrkovat
@mima4 ale skus mi odpovedat preco by mala zena chciet napisat polovicu na seba? Ved to robi preto, ze co ked sa rozvedu, tzn.ze rata s rozvodom 😀 😀 😀 😀 takze ona moze ratat, ze co ked a chlap uz nemoze....
@maciatkolulu pretoze v pripade rozvodu by mali odchadzat ferovo zo vztahu aj co sa tyka majetku a ona moze ratat na cely zivot, ale spravanie druheho cloveka neovplyvni. A v druhom rade, zena prave kvoli detom a muzovej kariere sa vzdava svojich prijmov, kariery.
@mima4 pozri pouzila si vyraz ferovo, to ferovo je podla mna, ze si nebudem narokovat na majetok, ktory nie je moj, nicim som neprispela na jeho ziskanie....uz mi rozumies, ferovo je, co sme nadobudli spolu a nie narokovanie niecoho co nie je a nebolo moje.
no,vidim,ze sa to tu rozbehlo a ak mozem,pridam sa s problemom a CO VY NA TAKU SITUACIU?
velke pismena pisem len preto,ze sa mi to tu potom strati
ospravdelnujem sa autorke temy,ze sa zapojim ja so svojou "temou"
uz som sa raz na nieco podobne pytala,ale rada by som poznala nazory inych.
....zena odchadza z vlastneho domu=s otcom,chorym=ten dom je uz defakto jej,k svokre,kde ich bude cca 7ludi,kde budu mat izbu a malu kuchynu....muz jej uz par rokov urcuje,co ma robit,ze deti este nie,ze kazdy je na nu zly.len on ju chape....kedze dom (jej a otca) nebol prepisany na neho,lebo otec nechcel....odstahoval sa a vraj nie je mozne,aby po robote presiel 3km k zene,musi spat u mamy...skratka ide na nu vselijako,len aby bolo podla neho...ale ona ho berie za BOHA...iba mne sa zda,ze nie je to ok?
lebo za svet si neda povedat....ist k svokre,ku kope ludi...kde vraj svokra raz da vsetko im....alebo je lepsie ostat doma,vo svojom,s otcom,kt.zacina byt chory ...a nechcu byt obmedzovany nim=raz.
Dom je v super stave,skoro ako novy,na peknom mieste...takze naozaj je tam problem otec a jeho nechut prepisovat na zata nieco,co nie je jeho..
@mima4 No ale to je nas udel, nas zien, ze s tymi detmi zostavame vacsinou my, zeny....tam si nevyberies. Niekde vyssie si spomenula (ak som dobre pochopila), ze striedavku neuznavas a nevplyva dobre na dieta. Ok. No potom mi z toho vyplyva, ze ty akoby si si chcela muza upisat uz len tym, ze mate spolocne deti. Je fakt, ze ked ma charakter, svoje deti na ulicu nevylozi. No faktom je aj to, ze ak hovorime o rovnopravnosti muza-zeny, potom by som musela aj ja pred vstupom do manzelstva prepisat celu polovicu majetku na mojho buduceho muza, pritom ked som ten majetok nadobudla, nebolo o nom ani slychu. Nehovoriac o tom, ze moj 1.syn nie je jeho syn. To znamena, ze mam ukratit svoje vlastne deti, pre ktore som ja zabezpecovala zaklad ? No nie. A naopak tiez nie. No fakt je aj to, ze ked je muz schopny, tak pocas manzelstva zabezpeci minimalne svoje deti. A nie cakat na to, ze kvapne z toho, co uz bolo zo strany zeny. Potom nemozeme hovorit o rovnopravnosti.
Ak by sa aj niečo také stalo a rozišli by ste sa: predsa je tu časť, ktorá patrí vašim deťom a keďže deti budú pridelené tebe, tak je to tvoje, keďže si ich zákonný zástupca. Aj náš dom je "napísaný" na manžela, ja to neriešim. Máme dobrý vzťah, tak nemyslím na negatíva. Nemysli hneď na zlé a užívaj si spoločné bývanie. Môže ti príp. darovať polovicu domu darovacou zmluvou, aby si bola pokojnejšia.
Necitala som co ti radia, ale ak mu das polovicu z toho co vyplatil surodencov tak nech ti prepise polovicu a uz. Ja keby dom mala pochybnosti tak by som svoje peniaze do " cudzieho" domu neinvestovala, ale to si musis vyriesit ty s manzelom a nie s nami 🙂 inak my asi tiez ostaneme byvat v mojom rodnom dome no ideme na polovicu nech je to nase ja sama nechcem, aby manzel pracoval na niecom co nieje jeho, ale iba moje
@maciatkolulu rozvodom nič nepatrí deťom, ak to nie je majetkom deti!! Ak sa dvaja rozvedu, delia si majetok bsm, nie majetok deti, deti iba dedia , ak je čo, a aj keď dnes bývalý manžel niečo ma, nemusí to mať stále, stačí mu to prepísať na novú manželku a pre deti Z prvého manželstva neostane NIC
@nebrasca rozvodom nepatri nic detom, ale ich majetok spravuju po rozvode rodicia spolocne.... mozu zdedit, zarobit si atd, uz rozumies?
Sranda ako sa roznia nazory, tak sa mi zda ze polka je za zapisanie manzelky do LV, druha zase v ziadnom pripade.
Investicia do nehnutelnosti, pripadna pozicka na opravu, dedicstvo, vsetko sa da osetrit zmluvne aby nikto neprisiel zkratka....
Neviem osobne by som to tiez riesila zmluvami a polku zdedeneho domu by som ani nechcela niekomu prepisat, ani aby mne to niekto prepisal...jedine tak zanechat v zaveti. Ja zase az tak ludom neverim..moj nazor
@lujza123 Alebo ok, napisem, ked vyplati polovicu domu.... 😉 aj to je riesenie
@symoneta necitala som vsetky prispevky, iba par uvodnych a par poslednych...Ja by som zohladnovala aj to, kolko ma momentalne starsi dom vo vlastnictve buduceho manzela hodnotu. Ceny takych starych nehnutelnosti niekde na dedinach v nie prave lukrativnych castiach Slovenska su katastrofalne nizke, ale rekonstrukcie stoja velke peniaze bez ohladu na to, kde sa nehnutelnost nachadza. Ak skutocne vacsia cast prerabok pojde z Tvojich penazi, potom si nemyslim, ze je vypocitavost si tieto veci poriesit uz teraz. Nic za to nedate, ak si pojdete sadnut s pravnikom a poradit sa o moznostiach, ktore existuju v tychto pripadoch.
Moj muz tiez vlastnil byt uz predtym, ako sme sa vobec spoznali a po niekolkych rokoch manzelstva ma dal zapisat ako spoluvlastnicku bez toho, aby o tom padlo jedno slovo.
@petra3312 presne o tom hovorim, ked vlastnik chce darovat polku svojmu partnerovi, je to ok, lebo chce, ale nutit ho a vyzadovat, to uz ok nie je...
@maciatkolulu aký majetok im majú rodičia spravovať, ak deti nemajú žiadny majetok? To znamená, ak nič nie je písané na deti! Ak je majetok písaný na manžela a manželku, je to majetok ich, nie deti, a môžu si s ním robiť čo chcú, aj poďarovat frajerom
A K téme, asi by som navrhla prepísať dom na deti, v celku, a vtedy je už ochranný aj pre prípad rozvodu, rizikom je, čo z deti môže vyrásť a môžu kludne rodičov vyhodiť aj keď tam bude ochrana doživotného bývania
@nebrasca prosim? Preco by deti nemohli mat majetok, ja som zarabala ako 10rocna a to oficialne, mozu zdedit po starych rodicoch atd, ty nerozumies co pisem???Ked nerozumies, tak neries, ja mam napisane v rozvodovych papieroch s majetkom deti narabaju obidvaja rodicia spolocne, pretoze ten majetok mozu mat. Ja tu nehovorim o televizori, ci aute, ktori si upili ich rodicia, ale napriklad o motorke, ktoru by hypoteticky mohol dat dedko vnukovi, to je tiez majetok a moze byt darovany decku
@petra3312 tak to máš šťastie, že máš takého muža. My máme s priateľom známych, ktorí síce spolu žijú, ale každý má svoj majetok. Aj po svadbe. Toto je moje auto, toto tvoje. Toto som kúpila ja tak je to moje a čo si si kúpil ty, to tvoje. Príde mi to ale už príliš prehnané a choré. Predsa keď sme raz manželia, tak čakám, že budeme hospodáriť a mať veci spoločné.. :/ no ľudia sú rôzni.
@nebrasca bum a s majetkom deti narabaju rodicia-rozvedeni vacsinou spolocne, dobry napad 😀
@nebrasca a ked je na dome vecne bremeno v podobe dozivotneho uzivania, nemozu ta vyhodit 😉
@maciatkolulu myslíš si pojmy a dojmy, najprv musia byť deti majiteľmi, vtedy samozrejme niekto im takýto majetok spravuje, dokonca musí byť pri prepisoch nehnuteľnosťi aj súdny súhlas, ale vtedy manželia si nemajú čo deliť pri rozvode , keďže nič nevlastnia
@nebrasca Samozrejme, ze deti mozu vlastnit majetok, po starych rodicoch napr. Jedna sa skor o vynimky, tento majetok spravaju rodicia, prip.jeden rodic sam, ak je to tak v sudnom rozhodnuti pri rozvode prip.zverenie deti do starostlivosti.

@maciatkolulu urcite na vsetko treba pozerat individualne, nedaju sa veci zovseobecnovat, ale pokial by si ju chcel vziat za manzelku a mat s nou vlastne deti, nemal by byt pomer ze on vlastni vsetkeho 100 % a ona v pripade, ze by si nasiel milenku, moze s vlastnymi detmi hladat niekde podnajom... Mat holu rit predsa nezname byt vychcanou... vychcany v tomto pripade moze byt aj ten muz, ktory vie, ze v pripade, ze by sa mu "znudila", tak ju proste kopne do riti a je...