Bývanie v dome, ktorý je napísaný iba na manžela
Prosím, poradí mi niekto? Po svadbe by sme mali ísť bývať do staršieho domu, z ktorého budúci manžel vyplatil súrodencov. Napísaný je na neho? Ale čo ja? Samozrejme nechcem, čo mi nepatrí, ale neskôr by som financovala úpravy,zarábam viac, vkladala financie a keby sa niečo medzi nami stalo, nemala by som kam s deťmi ísť. Môj bratranec takto dopadol, priženil sa do domu k manželke a keď došlo k rozvodu, nedostal nič, hoci do domu vložil dosť peňazí. U ženy môže byť situácia ešte ťažšia,lebo si berie deti a nemá kam ísť.
@charlie1980 ja som nepovedala, že deti nemôžu vlastniť, naopak, povedala som, že ak deti vlastnia, ich majetok spravujú prevažne rodičia, tu je ale téma, že ako naložiť s majetkom, ktorý je vo vlastníctve jedného alebo oboch manželov! Nie deti, ale manželov, čo je zásadný rozdiel vlastníckych práv, pri rozvode sa nedeli majetok deti, ale majetok manželov
@maciatkolulu V nasom pripade sa Otec syna sam vzdal na sudnom pojednavani. Chvaaaaaalabohu. Ja som si toto zistovala Este pred pojednavanim, za normalnych okolnosti sa to osetrit neda. Pokial na to nie su dovody, ako si spomenula. Co je teda tiez na dlhe lakte.
@charlie1980 tak si mala stastie....lebo este sa natahovat aj v tomto, dakujem pekne
@nebrasca tak potom je od veci rada, aby dom napisali na deti, lebo v pripade rozvodu narabaju s ich majetkom rodicia....
@maciatkolulu súd určuje, kto spravuje majetok deti a súd tiež povoľuje predpisy nehnuteľnosť maloletých, samozrejme, rodičia môžu veľmi ľahko majetok deti rozflakat, pri nehnuteľnostiach je to zložitejšie, sú tu však iné rizika, ktoré som nacrtla
@nebrasca sud urci vacsinou ako som uz pisala oboch rodicov, pokial nie je zavazna prekazka u jedneho z nich.
@maciatkolulu to je jedno, tu však bola otázka, čo s majetkom dospelých, neriešila sa tu spravovanie majetku maloletých
@maciatkolulu je to taka zapeklita situacia. Nenazyvala by som zakladatelku hned vypocitavou. Dom mojho znameho na dedine, z ktorej pochadzam, sa predaval vyse sest rokov. Islo o velky dvojpodlazny starsi dom. Horko tazko ho predali za cca 40tisic. Predpokladam, ze na rekonstrukcie takeho domu pojde urcite aspon 100tisic. Dom bude mat realne samozrejme iba taku hodnotu, aku su kupujuci ochotni zaplatit. Moze to byt napr. iba 90tisic. (50tisic akoby clovek vyhodil do vzduchu). Ak zakladatelka bude financovat povedzme 70% nakladov na rekonstruckie, v pripade rozvodu uz nikdy svoje peniaze neuvidi naspat ( aj ked urcitu ciastku dostane - kolko to bude, bude otazne vzhladom na to, ze peniaze na rekonstrukciu aj ked zarobene nou uz su spolocne peniaze, kedze su nadobudnute pocas manzelstva, dalej sa prihliada, ze ona byvala v jeho dome, takze nemusela platit za najom, bude sa prihliadat na to, o kolko sa rekontrukciou zvysila cena nehnutelnosti atd. Takze nakoniec moze dostat od manzela po rozvode nejakych 10tisic a bude vybavena).
@mima4 ale moj manzel s tym suhlasil... Vies keby ze ide o par tisic euro nepoviem ani slovo ale u nas sa jedna o obrovsku sumu penazi, abo laska je na prvom mieste a aj manzel je na prvom mieste, ale majetok je majetok. Dnesna dova je raka, ze ked sa nepoistis mozes skoncit s holym zadkom, nevidim dovod oreco by som mala dat polovicu penazi moje rodiny muzovi s ktirym sa rozvediem... Samozrejme je to iba poistka, rozvod je hrozny a my sme aj katolici tak je to ta posledna moznost, ale ked ma bude podvazdat alebo bit tak neni o com... Virs ludia sa menia s nikdy nevies ci cloceku ktoreho lubis a doverujes najviac na svete nedrbne v hlave... Okolo mame kopu takych pripadov... No a k tomu ochrnutiu sa nejdem ani vyjadrovat, az mi naskocili zimomriavky, ja som pred bohom prisahala, ze s nim budem v zdravi aj chorobe...
@maciatkolulu ved toto... Clovek moze akokokvek milovat a verit, ale nikdy nevies predvidat co sa mote stat
Štatistiky sú jasné, najhoršie je, ak sa muž zblázni V 50-ke, zamiluje sa, a rozvod pre ženu, ktorá má cca 50 rokov je strašný aj po existenčné stránke, nemá toľko možnosť začínať od nuly, a môže sa z nej stať aj bezdomovkyna, poznám aj také prípady, skončila na psychiatrii a bez akýchkoľvek prostriedkov, keďže jej príjem bol vždy nižší, a byť bol manželov, spred manželstva
@symoneta necitala som vsetko, ale suhlasim s babami, ktore pisali, ze by im to vadilo a riesili by to. U mna je to rovnake, nikdy by som byvat do niecoho takehoto nesla. Laska, nelaska a neviem co vsetko, ale realita je ta, ze skoro kazde 2 manzelstvo na SK konci rozvodom...a zeny dopadnu tak ako dopadnu (niektore) prave preto, ze ich financne povedomie sa rovna NULE!!!
Takze:
1. Bud predat a kupit nieco spolocne
2. Ak to nie je mozne je tu stale moznost urcit hodnotu domu, dohodnete sa, ze das partnerovi polovicu a potom on tu polovicku na teba prepise. Investovat do domu budete potom rovnako.
3. Ty budes vacsim podielom prispievat na rekonstrukciu a za to ti prepise polovicu domu....
Pre mna by to bola jedna z tychto moznosti...nic ine by neprichadzalo do uvahy... Ak by sa urazil, tak by som sa mu to snazila vysvetlit (ak je rozumny pochopi), ale urcite by som neustupila...
Ja teda Fakt nevidim dovod, Preco by som ja mala, po 10r v zahranici, po 10 rokoch 300hod/mes odrobenych, raz rocne dovolenky, odrezana od vsetkych znamych a blizkych, domova... Preco by som ja z tohto mala nieco davat muzovi v manzelstve, kedze sa jedna o majetok nadobudnuty mnou a pred manzelstvom a tym padom ochudobnit moje deti v pripade rozvodu o zivotny standard, ktory som mojim Este vtedy neexistujucim detom vytvorila. Nie nadarmo som mala deti po 30r, to som si ich mohla splodit aj 20r a spoliehat sa na stat/na muza. Kazdy nech si hladi, Co mal , ked vstupoval do manzelstva a spolocne len to, Co sme nadobudli spolocne. Max.ferove a ferovejsie uz neexistuje.
@maciatkolulu nebrasca ma pravdu... nechapem prevo sa hadas - tym ze sa 2ja rozvedu a dom je napisany len na reba tvojim detom ziaden narok ma majetok nevznika - deti su len dedici - to znamena ze ty zomries a oni zdedia - pokial nezomries je dom len tvoj, ziadne buduce dedicne prava sa nedaju pokladat za majetok ( deti mozes aj vydedit - su nato pravne dovody, dom mozes darovat niekomu inemu ako detom - opaet prichadzaju o dedicne prava etc. ...) pleties 2 rozne veci - ked deti zdedia nieco po babke su majitelmi damej veci a rodicia spravuju ale to je iplne iny pripad ako si ty na zaciatku uviedla... aby nastala situacia ako to ty popisujes by si musela prepisat za svojho zivota nehnutelnost na deti...
@bielavila pises o sume 140k... neviem... nas zariadenie bytu stalo pomaly taku sumu... a presne ako tu niekto pisal - domcek akoze kupili rodicia a teraz manzel bude zivit teba ked budes na materskej - ci ta budu zivit tiez rodicia? Bude platit vydavky na deti , detto zariadenie plus zahradu, opravy... a stale budu ti super tvoji rodicia a on ani percento nebude vlastnit🙂 ci ked sa rozvediete tak mi vsetky tie vydavky ty vyplatis?
Ale ako ok... je to vasa vec, mne by to osobne tiez prislo od rodicov ako nedovera v nas vztah... vam to ale nevadi co je super... uvidis pri prvej vaecsej hadke ci tato tema nevyskoci...
@charlie1980 samozrejme mas pravdu, suhlasim, ze by si bola hlupa, keby si teraz polovicu toho, na co si sa Ty namakala este davno predtym, ako si spoznala muza, nanho prepisala. Zakladatelka ma specificku situaciu, kedy pocas manzelstva budu rekonstruovat manzelov stary dom. Bude to uz zo spolocnych, v manzelstve nadobudnutych penazi, kde ona bude ale realne prispievat vacsou ciastkou ako muz. Neviem, ci bolo niekde spominane, aku hodnotu am nerekonstruovany dom, ani o kolko vacsi prijem ma zakladatelka. Ale moze vzniknut situacia, ze naozaj v skutocnosti rekonstrukcie mnohonasobne prevysia terajsiu hodnotu domu ale zasa az tolko ho "nezhodnotia", cize v skutocnosti ten dom nikdy nebude mat taku hodnotu, kolko sa donho vrazilo. A poviem Ti pravdu, po nejakych desiatich rokoch, pocas ktorych ak ona bude hlavny tahun v domacnosti a nakoniec z toho ani nic na papieri nebude vlastnit - a pri vysporiadani majetku dostane nejaku smiesnu sumu - tiez to nebude fer. Nevravim, ze jej muz ma bez nicoho prepisat polovicu svojho domu, ale da sa to osetrit aj k spokojnosti vsetkych. Zhrnula to lenka21, myslim, ze celkom v pohode moznosti.
@dai manžel bude živiť teba keď budeš na materskej ... tak ale však nebude s cudzím dieťaťom ale s jeho , výdavky na deti ....tak jeho povinnosť, opravy na dom ako však tam býva ani ona predsa po ňom nechce nájomné ..máš jednostranný pohľad.
Ak si niekto urobí dieťa , musí počítať s tým že druhý partner ostane s ním určitú dobu aj keď minimálnu ale doma , iná cesta jednoducho nie je, vlastne je a to to dieťa nemať.
Splodenie dieťaťa a vykonávanie opráv v majetku kde zadarmo žijem ešte nikomu nerobí nároky na majetok nadobudnutý z druhej strany.
@bielavila ja keď do budúcna dám niečo svojim deťom , dám to výlučne im , nie ich manželom a manželkám a podmienkou darovania bude že to trvale zostane v ich vlastníctve.
Po mojich skúsenostiach mi je jedno čo si o mne bude druhá strana myslieť, pretože ja nepotrebujem financovať pol sveta , ale svojich potomkov a ich potomkov . Ja osobne postup tvojich rodičov schvaľujem .
@maminuska Ja som tiež názoru, že čo je moje, je moje a urobím si s tým čo ja chcem. Čiže dám to svojej dcére. Dcére, nie zaťovi. Áno, nech užívajú spolu, ale keby sa niečo potentovalo v manželstve, moja dcéra /syn/ neostane s menším majetkom ako v čase, keď sa vydala. A to som o dve generácie staršia. Ked vidím, kolko zronených rodičov, práve kvôli majetku mladých je v mojom okolí. Niet o čom. Stretávam sa s tým pomaly v každej druhej /tretej/ rodine.
@dai a ano manzel ma momentalne zivi lebo som na materskej, vsetky prniazky ktore sme nadobudli v manzelstve su nase a ano ked sa nedajboze stane ze sa rozvedieme vyplatime sa na polovicu z majetku nadovudnuteho v manzelstve rovnym dielom, a ano dom ostane mne ved mi ho dali rodicia, a nie nezivia ma teraz rodicia zivi nas manzel...a nie nieje to nedoveta v nas vztah je to iba zdravy rozum a poistka vladtnictva mojich rodicov... Nevravim ze tento postup je idealny a pre vsetkych spravny, ale my sme to urobili takto a sme spokojni.,, a opakujem domcek je nas spolocny a tak to ostane kym budeme spolu...
@staronova môj brat dostal o rodičov tiež byt, nebol tak tupý a nedal na rodičov a neprepísal na manželku polovicu . Spolu byt zrekonštruovali , spísali náklady , u notára spísali zápisnicu že si je brat vedomí toho koľko spolu do toho s manželkou investovali a v prípade rozvodu jej vyplatí toľko a toľko .
Jeho manželka teraz zdedila po otcovi dom , starý . Idú ho spolu rekonštruovať ako chalupu na víkend. Postup uplatnia obdobný ...notár.
@charlie1980 netreba prepisovat,ale nech sa hlada riesenie pre oboch z paru, aby nikto z nich nebol vnevyhode....

@nebrasca zjavne nerozumies tomu co pisem, nevadi 😉
@charlie1980 presne tak a pri beznom rozvode, kde nie je preukazany nejaky gambler, alebo nejaky iny dovod, tak spravuju majetok byvali manzelia a teda rodicia spolocne, to som chcela povedat