icon

Bývanie v dome, ktorý je napísaný iba na manžela

symoneta
2. jún 2016

Prosím, poradí mi niekto? Po svadbe by sme mali ísť bývať do staršieho domu, z ktorého budúci manžel vyplatil súrodencov. Napísaný je na neho? Ale čo ja? Samozrejme nechcem, čo mi nepatrí, ale neskôr by som financovala úpravy,zarábam viac, vkladala financie a keby sa niečo medzi nami stalo, nemala by som kam s deťmi ísť. Môj bratranec takto dopadol, priženil sa do domu k manželke a keď došlo k rozvodu, nedostal nič, hoci do domu vložil dosť peňazí. U ženy môže byť situácia ešte ťažšia,lebo si berie deti a nemá kam ísť.

oliva276
2. jún 2016

Ak jeden z partnerov ide do manželstva s tak vysokou vstupnou investíciou ako je dom/byt, je vychcanosť, ak druhý z partnerov očakáva, že má automaticky nárok na polovicu jeho hodnoty. Podstatne korektnejšie je zdokumentovať /fotky/ prvotný stav nehnuteľnosti a v prípade rozchodu si nárokovať len podiel zo zhodnotenia.
Taktiež nechápem, prečo by si mala manželka, ako je vyššie spomenuté, odkladať bločky len ako svoju investíciu. Chlap po uzavretí manželstva už do rekonštrukcie neinvestuje?

charity
2. jún 2016

Len poznamka: zo vsetkych rozvodov, ktore som poznala /okolo 100 ks/, k ferovemu rozdeleniu majetku doslo len v dvoch pripadoch a aj z tych dvoch v jednom pripade to chlap do troch tyzdnov olutoval, lebo milenka chcela, aby dostal viac... Takze moja rada: nespoliehajte na sluby. Rieste to zmluvne.

sasa1310
2. jún 2016

@miriam11 stále o peniazoch? Veď, keď on nadobudol niečo, tak nech to má. Toto nie je o peniazoch. O prachoch, by to bolo, ak by manželka, ktorá vstúpila do manželstva chcela niečo, čo bolo jeho.

sasa1310
2. jún 2016

@miriam11 prepáč, ale ja sa vydám, niečo vlastním a prečo by som mala jemu dávať polovičku majetku?
Len preto, že je manžel? Veď až po svadbe čo nadobudneme je na polovicu.
Ak by to vlastnila ona predtým a on po svadbe pýta, tak to by tu boli iné odpovede.....

mysga
2. jún 2016

@miriam11 kazdy nech si robi podla svojho vedomia a svedomia,mne osobne je jedno,ako to maju ostatni,len nech mi potom nerevu za usami :D ja by som jednoducho chalupu mojho chlapa nechcela,ak by som do nej nevrazila napr.20 000.aj to je malo. 🙂 brala by som to tak,ze zijem v manzelovej chalupe.

sasa1310
2. jún 2016

@mysga presne tak.
Veď vďaka nemu má kde bývať. To jej musí stačiť.
A po rozvode?? Veď nech ide tam, kde bola dokým sa nenasťahovala k nemu.
A že vrazila do domu prachy? Veď sama to zariadenie a rekonštrukciu využíva...
Mňa by to ani nenapadlo sa pýtať, alebo to riešiť, že či to napíše aj na mňa po svadbe.
V prvom rade on by musel chcieť.
To už je aká vypočítavosť toto, že ešte pred svadbou riešiť dom

maminkasisa
2. jún 2016

preco by mat polovicu domu prepisat na manzelku? nikdy nevies, co sa stane o niekolko rokov.... mozno sa zmeni manzel, manzelka si niekoho najde a bude problem.... tak si kupte nieco spolocne po svadbe, a to uz bude ine.... poznam vela pripadov, kde bola velka laska a neviem co a ked sa rozvadzali tak sa hadali aj o kuchynske riady.... takze tak....

miriam11
2. jún 2016

Predstavte si, ze ste v jej situacii, idete sa brat, ides byvat v dome, ktory NIKDY nebudes vlastnit, hoc do toho investujes a v podstate si bezdomovec, lebo si len prichylena s trvalym pobytom a vlastnik domu, jej manzel ho moze kedykolvek zrusit. Ako by ste to riesili? Cely zivot zit s tym, ze nemam svoje vlastne byvanie? Je mi z toho na grc. Prepacte, ja toto nepochopim niektore zeny a ich nazory. Ja som divna. Idem off.

emilia25
2. jún 2016

@miriam11 presne tak vzdy to je takto.je tu moc takychto tem co ak.najlepsie to maju taky co maju pred manzelstvom obaja hole zadky a v manzelstve spolocne buduju tam uz nikto nic neriesi vsetko ide automaticky na polovicu dokonca aj v case kedy je zena na rodicaku a ma fakt len tych 200eur.ale to je ta doba zit na divoko.a potom sa trasu jak osiky co ak.

dai
2. jún 2016

@irusa mam kamosku ktora je odbornicka na rodinne pravo a presne pripady ako si ty popisala najviac neznasa🙂 nic poriesene lebo ved nam sa to NIKDY nemoze stat... o co vaecsia naivita v pristupe k takymto veciam o to vaecsi plac u zeny co zeazu zostane s detmi a holym zadkom pri sude...
Inak som yz zazila z mojej svadby mnohe co take hallo okolo tej svadby robili lebo laska zivota, nikdy sa nerozpadne; reci ake je cynicke yz pri svadbe mysliet na rozvod... naco sa potom beru etc. ... 🙂 a tie iste s dietatkom na krku na konikovi ako riesia existencne problemy kvoli rozvodu... pozri kazdeho vec ale potom je neskoro plakat nad rozliatym mliekom a domahat sa moralne na nieco naco nie je pravny narok... a jasne - v case hojnosti sa rady tvojho typu davaju lahko🙂

Inak ja som 16ty rok vo vztahu, 11ty v manzelstve - dovolim si napisat ze v naplnajucom a stastnom, som schopna sa sama zabezpecit , zaroven si ale uvedomujem ze 5ti.i rokmi na materskej som profesne oproti muzovi stala a nevidim dovod mat ine pravne zabezpeky ako on🙂 mame inak rozdelene ucty a triezvy vztah k peniazom... ale pre pripad ze moj muz nabura zajtra do miss univers feme fatale a preskoci mu ( tiez viem koho som si brala ale ruku do ohna od urciteho veku nedavam do ohna...) a rozhodne sa zacat novy zivot som poistena 🙂

sasa1310
2. jún 2016

@miriam11 no žiť celý život s tým, že nemať vlastné bývanie. Veď ho ani nikdy nemala, tak čo.
Zákonne nemá na to žiadne právo, ak on ju do LV nezapíše.
A nútiť ho? To ti príde normálne? Ešte pred svadbou sa trasť či to napíše aj na ňu? To už je aká vypočítavosť.
On vlastnil tú nehnuteľnosť už predtým.
Snáď obrúčkou natiahnutou na ruku bude mať hneď právo na polovičku? Akým pričinením?
On vyplácal súrodencov, tiež ho to niečo stálo.
A ona prispela k rekonštrukcii....veď tam bude bývať. A zdedia to aj tak celé ich spoločné deti (ak budú), tak čo riešiť, že to je manžela iba.
A zadné dvierka? Nech si kúpi vlastnú nehnuteľnosť, ktorú dá do podnájmu.

papricka33
2. jún 2016

@mysga to co si naznacila neplati v praxi. Tak ako autorka nema zatial narok na nic. Majetok nadobudnuty pred uzavretim manzelstva nepatri do BSM.

@symoneta takto dopadol aj moj brat. Vrazal do prerabky bytu, a zostal s holym zadkom. Keby nebolo mojich rodicov, ostal by na ulici. Moja exsvagrina sa nasackovala k frajerovi, a odtial vykopli jeho zenu, matku jeho deti!!! Tie zostali byvat v dome a ona Isla do bytiku. Taka byva realita ☹
Mna zaujima, preco do niecoho takeho vobec ides. Teraz, Kym nie ste zobrati, ste sa mali dohodnut, co a ako. Este pred tym, ako ho odkupil . Preco si sa tomu prizerala, ked sa to tyka aj teba? Tvoj buduci to vidi ako? Predpokladam, ze rata s tym, ze dom odkupil, aby ta tam priviedol a spolu ste to potom tahali. Takze mi to pride aj od neho ako vypocitavost. Vzhladom na nas sudny system, ja by som do toho domu nevrazila ani cent. Po svadbe si kupte nieco spolocne. Ustne dohody, dovera... su krasne, ked je clovek zalubeny, ale zivot prinasa vselico a ludia sa menia. A v pripade, ze si najdu niekoho ineho, je to riziko este vacsie. Frajerky ten proces balenia kufrov a vykopnutia len urychlia 😉

maminkasisa
2. jún 2016

neviem, keby zakladatelka mala dom, ci by po svadbe napisala polovicu na manzela.....

dai
2. jún 2016

@sasa1310 vobec to nemusi prepisovat🙂 ale je na zene ci si ho s tymto vedomim zoberie.. ja by som napr. Byvat do toho neisla... my nastastie sme ten pripad s holym zadkom takze sme si vsetko nadobudli spolocne - raz tahal viac jeden, inokedy druhy...
Mam ale napr. Velmi bohateho kamarata - nadherny dom postavil s priatelkou - spolu boli 12rokov... potom sa rozisli - ona v pohode odisla - rozumna samostatna sebavedoma baba - ziadne zavaezky, uz ma tolko co on🙂 co som chcela pisat - on si nasiel priatelku a nastahoval ju do toho domu - do pol toka svadba - nasledujuci rok uz kupovali nove🙂 ona ho dokopala k tomu ten dom prenajat a vybudovat si spolocne nieco - a teda ja som presne stotoznena s tymto scenarom... radsej by som byvala v niecom mensom co je nase ako v megavile kde som na navsteve ... moj stryco to takto mal - rozviedol sa a krasne jeho zena a 4deti skoncili v garzonke ( stryko si nas frajerku s detmi a ta dupala pokial vydupala svoje... tiez chcel na zaciatku delit na pol, dokonca uplne na zaciatku dom prenechal velkoryso manzelke a detom - ked ale prislo na rozvode na lamanie chleba tak uz totalne zmagoreny na deti a ex nemyslel...)

mysga
2. jún 2016

@sasa1310 u mna je to tak,ze ja hlavne nebudem riskovat,ze ked budem na materskej s druhym dietatom a moj manzel sa ma rozhodne opustit, lebo mu prepne, tak budem mat kam ist,do svojho bytu.pretoze ja som prilis opatrna aj na spolocne vlastnictvo,lebo ked sa trojizbak,co ma v nasom meste hodnotu 66000 preda,vyplati sa hypoteka, ostane kazdemu po 5000 a ja ak budem zrovna na materskej,tak kam pojdem? Do prenajmu? Kto mi preda byt,ked nebudem robit? Ak budeme zit stastne az do smrti,co by bolo idealne,tak na dochodok si prepiseme vsetko na spolocne meno a spočko zivot.

emilia25
2. jún 2016

Tuto vetu ze ved tam bude byvat to som aj ja pocula.pri rodicovskom byte to pouzil svagor ked sme prerabali svokrin byt.a ked svokra rozhodla spravodlivo uz sa to nikomu nepacillo.

sasa1310
2. jún 2016

@dai
@mysga
ja som získala (zdedila) nehnuteľnosť počas manželstva. Manželovi som len oznámila, že v LV budem len ja. Nikdy, nikdy mi nepovedal, že tam chce byť aj on na LV alebo prečo to takto bude. A vtedy sa ukázal jeho charakter. Ak manžel niečo získa sám (zdedí) ani ma nenapadne sa pýtať, prečo tam bude len on.
Samozrejme máme aj spoločne nadobudnutú nehnuteľnosť, ktorá je fifty fifty
Ak by mi pred svadbou riešil moju nehnuteľnosť, že prečo ho tam nenapíšem alebo ako to bude.
Už by mi blikla kontrolka, že asi niečo nie je v poriadku.

sasa1310
2. jún 2016

@emilia25 spravodlivo asi len pre vás 🙂

papricka33
2. jún 2016

@maminkasisa lenze on ma zatial len staru chajdu a rata s tym, ze ona mu pomoze financovat jeho prerabku 😉 neboj sa, chlapec rozmysla

6mia6
2. jún 2016

Otocine to naopak mat ten nazor ze teda co by sa mohlo stat tak preco by nemohol na nu cast prepisat ved budu spolu az do smrti?

monilik
2. jún 2016

@symoneta bezne sa to robi tak, ze pri rozvode sa zohľadní, kolko ktory manzel pouzil penazi na zhodnotenie nehnuteľnosti. ak nechces mat pocit ze byvas v cudzom dome, z ktoreho ta mozu vyhodit, uzavrite este pred manželstvom kupnu zmluvu na polovicu nehnuteľnosti, vyplat ho a budete mat dom v podielovom splluvlastnictve a v manzelstve ho budete spolocne zhodnocovat. tak ci tak v pripade rozvodu by ste museli riesit vyporiadanie ale nebude ta moct vyhodit.

mima4
2. jún 2016

@mysga
podla mna v pripade rozvodu by mali byt veci ferove, aj co sa tyka majetku. Zena takto odide s detmi a holym zadkom a je minimum pripadov, ze uz pred manzelstvom vlastnila nehnutelnost. A zober si, ze zaraba priemer,..cca 700 eur...dve-tri deti... cize obetuje svoju karieru pre karieru muza a pre rodinu a ked si on najde milenku, ona si moze ist zbalit veci a do azylaku.....

muz bral hypo pred svadbou, byt sme kupovali pred svadbou, hypo mal iba muz, ale byt dal napisat na oboch, nemal ziadne námietky.

sasa1310
2. jún 2016

@mima4 no iné je, keď tam je hypotéka. Tam má automaticky potom pri rozvode nárok aj manželka na určitú časť nehnuteľnosti, ktorá sa splatila počas manželstva. Aj keď v LV bol len manžel písaný
Tu niet o čom

dai
2. jún 2016

@sasa1310 pozri moj pohlad na vec - zena zial stale v sr bude oproti muzovi na tom mensom koni ( cest vynimkam) - materska, deti, celkova spolocnost... cize muz ma stale vaecsie sance a viac prilezitosti vo financnej sfere... cize ked idem do vztahu tak mne ako zene by urcite kontrolka blikala keby ma muz chcel nastahovat do niecoho co je len jeho a neuvazuje ma zahrnut do lv... prave zo spominanych dovodov... a prave z tych istych si myslim ze je ciastocne iny pripad ktory spominas ty...
Ja vidim tiez obrovsky rozdiel medzi tvojim prikladom a autorkinym ze ty mas ten byt cico len ako bokovku, spolocne nieco s muzom mate kde sa aj on citi ako doma... moj otec tiez tak zdedil dom, mama neriesila - ved spolu mali uz krasne vybudovany domov... fakt je ze dom otec predal aby si s maminou mohli kupit krasny vlastny domcek... cize jeho vnimanie bolo vzdy take ze je to ich spolocne aj ked nie papierovo a mama vedela ze nech by sa stalo cokolvek tak na ulici neskonci ( oni su aktualne ale 40 rokov spolu , opaet na rozdiel od zakladatelky jde su len na zaciatku a fakt nemoze este vediet co sa z muza vykluje - aj ked predpokladam ze vue koho si berie🙂 tak ako mnohe zienky tu co sa aktualne stazuju na milion problemov ci riesia rozvody...)

oliva276
2. jún 2016

@6mia6 - kde berieš istotu, že spolu budú až do smrti?

papricka33
2. jún 2016

@symoneta inak, myslim, ze tie blocky su Totalna blbost. Keby prislo na lamanie chleba, dostanes peniaze, ktore si do toho vrazila (ak vobec !!!), ale prerabkou sa cena domu zvysi realne viac 😉 Nehovoriac o tvojej energii ktoru do udrziavania nehnutelnosti vrazis. To ti nikto nikdy nezohladni. To sa da len pri BSM

fuska
2. jún 2016

Ja som taka rada, ze som sa s mm spoznala, ked sme boli studenti s holym zadkom. A vsetko sme si vybudovali spolocne. Potom sme nemuseli riesit veci ako tvoj/moj byt/dom. Na jednej strane chapem, ze ked muz zdedi pozemok, krvopotne si postavi dom a privedie si priatelku/manzelku, ze neprepise. Ale chapem aj tu zenu, ze je asi neprijemne nemat svoje a ak sa nahodou nieco stane, fakt ostane s holym zadkom. No a ked je nejakych 5 rokov na materskej, nema ani sancu sa zabezpecit, ako ten muz.

Aj keby predali dom a kupili nieco spolocne, neskor by sa dalo argumentovat, ze ak by ich napr. novy byt dostal 100.000 a manzel dal do bytu 50.000, ktore mal z predaju domu, 50.000 by si mala zobrat hypoteku iba zena. Inak by to bolo tak, ze manzel vlastne investoval 75.000 a zena 25.000. Neviem, ako by som to riesila, aby to bolo spravodlive a vyhodne pre oboch.

6mia6
2. jún 2016

@sasa1310 no to je uplne ina situacia. Ked mate spolocne tak si uz je v podstate jedno, teda mne by bolo co kto dedi. Ale isla by si,s igelitkou do domu kde vychovas 2-3 (4-5) deti a po 15 rokoch si zoberies deti a igelitku a pojdes s cistym stitom, kam?

mysga
2. jún 2016

@mima4 ja zarábam 400 eur a dokázala som si nadobudnúť nehnutelnosť, záleží od konkrétnej osoby, či premýšla nad takýmito vecami, alebo nie. Ja osobne mám príliš vela ženských, čo zle skončili v okolí, preto tá poistka. 🙂

Ale ako som spomenula, ja neodsudzujem nikoho, ani sa nestarám, akurát vravím, ako to beriem ja. 🙂

6mia6
2. jún 2016

@oliva276 sak preto to pisem ja ju nemam. Treba citat vsetko