icon

Bývanie v dome, ktorý je napísaný iba na manžela

symoneta
2. jún 2016

Prosím, poradí mi niekto? Po svadbe by sme mali ísť bývať do staršieho domu, z ktorého budúci manžel vyplatil súrodencov. Napísaný je na neho? Ale čo ja? Samozrejme nechcem, čo mi nepatrí, ale neskôr by som financovala úpravy,zarábam viac, vkladala financie a keby sa niečo medzi nami stalo, nemala by som kam s deťmi ísť. Môj bratranec takto dopadol, priženil sa do domu k manželke a keď došlo k rozvodu, nedostal nič, hoci do domu vložil dosť peňazí. U ženy môže byť situácia ešte ťažšia,lebo si berie deti a nemá kam ísť.

emilia25
2. jún 2016

@sasa1310 nie mi sme dostali len to co sme tam vrazili a zbytok siel naozaj spravodlivo ale to sa nikomu nepacilo.si mysleli ze vsetko pojde rovnym dielom.a nase peniaze nechame len tak.

mima4
2. jún 2016

@mysga tak prezrad, ako z platu 400 eur kupis dajme tomu dvojizbak za 80 000 eur.

sasa1310
2. jún 2016

@dai však jasne. Môžu ho predať a kúpiť potom spoločné neskôr. Ale rozhodne do neho teraz tlačiť, nech tento napíše polovičku aj na ňu nemôže. A ani na to nemá právo. To tým chcem stále napísať. On, keď nechce, tak sa ona môže aj na hlavu postaviť. Aj keď do toho dala viac ako on.
A ja mať nehnuteľnosť pred svadbou, tak to tiež nespravím. A keby som aj svoju predala a potom kúpili niečo spoločné tak si to tiež asi ošetrím na 2/3 podielu

sono2
2. jún 2016

@mysga ja sa vyjadrujem k problému tu. Už polemizovanie o chalupe, ktorú si niekto kúpi a za pár rokov sa ožení to je tiež na riešenie. Osobne by som v ničom, kde nemám istotu aj keď sa ľúbime nebola.

mysga
2. jún 2016

@mima4 U nás su za 40 000 chvala bohu :D Ten môj bol za 35 000, lebo sa musel prerábať. Už keď niekto robí za 400 eur kdesi pri BA, tak to už nie je môj problém. :D

winni
2. jún 2016

Darovacia zmluva, nech ti daruje 1/2 do výlučného vlastníctva, ak ta rekonštrukcia bude samozrejme náročná na financie, ktoré budeš financovať ty. Do darovacej zmluvy sa dá napísať aká kolvek podmienka, čo sa môže poistiť aj on, v prípade porušenia podmienky budeš musieť dar vrátiť. Ak budeš potrebovať pomôcť, prip.napísať zmluvu, napíš mi IP. Manžel to tak u nás riešil, nakoľko on ma dcéru z prvého manželstva, nevďačnú, ktorá ide len po peniazoch a pre ňu on ani neexistuje atd.. tak kvôli mne a našej bábike sme to riešili formou dar.zmluvy. Istota je istota.

6mia6
2. jún 2016

@mysga ty sama pises ze za 400 ci to bolo hypoteka 400?

mysga
2. jún 2016

@6mia6 Nie, nejakych 400-450 zarabam v časti slovenska, kde su dvojizbaky okolo 40 000. Vtedy sa dá nadobudnúť nehnutelnosť. Samozrejme, ak by som zarabala 450 v bratislave, alebo inom meste, kde stojí dvojizbák 80 000, tak si môžem trhnúť nohou.

6mia6
2. jún 2016

@mysga hej uz mi to došlo, rozumiem.

mysga
2. jún 2016

@6mia6 každopádne, majetky sú ťažká vec. Niekto žije šťastne až do smrti v chalupe, čo je len na manžela. Niekto žije šťastne až do smrti v spoločne nadobudnutom. Niekto žije šťastne až do smrti v majetku nadobudnutom len prepísaním. Niekto žije šťastne až do smrti v "toto je moje a toto je tvoje".

A tiež je možnosť, že človek skončí s holým zadkom pri všetkých možných prerozdeleniach. :D Pretože keď ľuďom hrabne, tak je to o život.

6mia6
2. jún 2016

@mysga amen

mmooly
2. jún 2016

Nebuď naivná, za nikoho nemôžeš dať ruku do ohňa a myslím že ani za seba nie.. nevieš čo bude aj o 20-30 rokov.. doba je taká že sa dosť párov rozchádza.. teraz tomu neveríš, ale zistíš že život nie je len slniečko.. Normálne nahoď tému a nejako rozumne to dohodnite, aby ste boli obaja spokojní.

sashabb
2. jún 2016

@katka1981 hmm, pekna dohoda ...
Až na to, že všetko je písané na tvojho manžela + to nadobudol pred manželstvom, čiže taká dohoda ti bude na nič 😉
Vieš kolko takých už bolo a keď prišlo k činom tak skutek utek?

mima4
2. jún 2016

@mysga
no tak vitaj v realite, v BA je dost ludi, co dostanu na ruku v cistom 400 eur, napr. dost blizko k tomu maju aj ucitelky a podobne...

cize pokial zena nema nadpiremerny prijem, je odpisana.

ale tak podme na tych tvojich 35 000 EUR.

zarobila si 400 eur, tak povedz, ako si si z toho platu nasetrila 35 000 EUR, kedze treba platit si byvanie, energie, stravu, satenie, dopravu...

dakujem, za vysvetlenie...

natalym
2. jún 2016

Keď sa láska skončí a začne ísť o majetky, veľakrát zistíme, že sme ani netušili koho sme si vzali.
Sadnúť a dohodnúť sa.

mysga
2. jún 2016

@mima4 Hypotéka? :D

natalym
2. jún 2016

@mima4 Rodičia podporovali......... 😉

mima4
2. jún 2016

@mysga s platom 400 eur ti nedaju hypoteku. ved to je minimalna mzda, ci tesne nad nou.

ono v diere sa daju kupit byty za 35 litrov, ale to je cloveku prd platne, ked tam nema pracu.

mysga
2. jún 2016

@mima4 takže - Byt, ktorý je v prenájme. Hypotéka 140 eur, nájom 114, elektrika 15, cena za prenájom 300 eur.

V prípade, že ostanem sama, tak ak by som zarábala stále len tých 450, tak výžívné od chlapa by som pýtala minimálne 200, pretože zarába dostatočne. Takže snáď by som to utiahla. 🙂

Ale to sú len špekulácie, môj chlap môže umrieť a potom neviem čo budem :D

tulipanikdiddlina
2. jún 2016

@symoneta ak je uz teraz nanho napisany, po svadbe nebudes mat nan narok. Myslim na dom. Ak chces financovat opravy, rekonstrukcie a atd, odkladaj si od toho blocky a doklady, ze si to platila Ty a zo svojho uctu. Treba v pripade rozvodu dokazat aj to, ze tie peniaze ktore si do toho dala boli vylucne len tvoje a on Ti neprispel na to. Na sude sa vykldaju uz "ine" karty a ako som citala tvoj prispevok do buducna zrejme ratas aj s rozvodom. Vsetko co si sama po svadbe financujes si doloz podkladmi (faktury,blocky,vypisy z banky). Ale drzim palce, nech Vam to klapne 😉

trdelnik234
2. jún 2016

@mima4
Tiez ma to zaujima.
Ako sa da zo 400 eur cisteho kupit na SK dvojizbak ( mimo hladovych dolin)

mima4
2. jún 2016

@mysga počkať, čiže byt ta vychadzal 269 eur, zo 450 ti ostalo 181, tak z čoho si žila? a stale sa bavime o velmi nízkej cenne bytu, napr. tu v ba si nza to nekupis pomaly ani garaz, nie to byt...

mima4
2. jún 2016

@trdelnik234 mna skor fascinuje to, aby zena vstupovala do manzelstva s tym, ze uz nadobudla majetok.

charity
2. jún 2016

Bacha. Ani blocky za rekonstrukcie sud nemusi uznat ako narok na vyplatenie z bsm. Moze to brat ako vybyvane...

trdelnik234
2. jún 2016

@mysga
Aha, tak to hej, to by som zvladla asi aj ja.
Prosim ta a v ktorom meste a problizne v ktorom roku si ho kupila ( len tak pre zaujimavost).
Su tam dobre pracocvne prilezitosti?

charlie1980
2. jún 2016

@tulipanikdiddlina Dokonca ani vypisy z banky sa neuznavaju, pokial k tomu nie je faktura (na sude). Neuznavaju ani prijmove pokladnicne a zalohy na prijmovych pokladnicnych. Uznavaju iba konecne faktury, kde boli riadne odvedene dane (Cize nakup bez DPH nedoporucujem, tak isto za stavebne prace nic so zlavou a nacierno). Tak isto faktury musia byt len na meno zakladatelky. Ak su faktury vystavene na obidvoch, povazuje sa to za peniaze spolocne.
@symoneta

irusa
2. jún 2016

@dai ja nie som typ, ktorý sa nevie o seba postarať a keďže dom patrí jeho rodičom a oni sa rozhodli to darovať jemu je jasné, že ja si na nič nárokovať nemôžem... ja môžem žiadať niečo o tých svojich.. a popravde pokiaľ mám ruky zdravé a hlavu ako tak v poriadku dokážem sa o seba postarať

mysga
2. jún 2016

@mima4 rátam aj s výživným, ak by ma manžel opustil. takže plus nejakých 200 eur, aj to by som mohla viac žiadať, keďže zarába vela.

Hypotéku za mňa vybavovala realitáčka s tým, že keď mi dali hypo vo výške 32 000 na 30 rokov pri splátke 140 eur mesačne (prvých 5 rokov príspevok pre mladých, tak platím len nejakých necelých 100). Ostatok sa dofinancoval pôžičkou 3000 z inej banky, kde sme zatajili, že mám už schválenú hypotéku a tam mi teda priklepli tých 3000 na čokolvek :D

Ak si mysliš, že si vymyšlam, tak ti kludne pošlem aj nejaké papiere, ak sa chceš inšpirovať. Okolo tých 35 000 ti dajú, ak zarábaš 400-450 eur a nemáš iné pôžičky. Ale ako hovorím, keby žijem inde, tak si môžem pískať. Ja som v trenčianskom kraji, tu je to lacné, čo sa bytov týka. zatial.

mysga
2. jún 2016

@trdelnik234 byt je kúpený v 2015, Považská Bystrica, pracovné príležitosti... No. To je ťažko, ľudia sa radi sťažujú. 🙂 Podľa mňa sa to dá, každopádne túto robotu robím len pre to, že mi dali zmluvu na neurčito, potrebovala som to kôli hypotéke, inak som učiteľka v MŠ a tým smerom aj plánujem po materskej ísť.

trdelnik234
2. jún 2016

@mysga
No nebudes robit nic, dostanes vyplatenu jeho zivotnu poistku, plus vdovske a sirotske, plus prispevok na byvanie mozno.
Plus tvoj plat a v najhorsom predas svoj byt.
V pohoode.