icon

Bývanie v dome, ktorý je napísaný iba na manžela

symoneta
2. jún 2016

Prosím, poradí mi niekto? Po svadbe by sme mali ísť bývať do staršieho domu, z ktorého budúci manžel vyplatil súrodencov. Napísaný je na neho? Ale čo ja? Samozrejme nechcem, čo mi nepatrí, ale neskôr by som financovala úpravy,zarábam viac, vkladala financie a keby sa niečo medzi nami stalo, nemala by som kam s deťmi ísť. Môj bratranec takto dopadol, priženil sa do domu k manželke a keď došlo k rozvodu, nedostal nič, hoci do domu vložil dosť peňazí. U ženy môže byť situácia ešte ťažšia,lebo si berie deti a nemá kam ísť.

maminuska
3. jún 2016

@mima4 ale to je realita dnešných dní , jednoducho ľudia sa rozvádzajú , veriaci , neveriaci ...jednoducho sa rozvádzajú. A niekedy sa stane že toho partnera ktorého i si zobrala pri rozvode nespoznávaš ..resp. pri majetkovom vyrovnaní .
Si predstav že by si bola v mojej situácii ... dve deti a vyplácaš chlapa z majetku tvojich rodičov, veď to je na guľku do hlavy.

sardinka32
3. jún 2016

@symoneta A keby ta situacia bola opacna...teda ze Ty by si dostala od rodicov dom, vyplatila podiely surodencov este zo svojho, kedze nie ste zobrati...prepisala by si na neho polovicu? Ak si odpovies ano, tak to s nim ries. Ak nie, tak potom nemozes chciet od neho to, co by si nespravila Ty sama.

staronova
3. jún 2016

@maminuska "nedal na rodičov"....svojich, či manželkiných?....aj opačné garde môže byť, kde vždy jeden z páru je v prípade rozchodu poškodený

mima4
3. jún 2016

@maminuska ja ta chapem, ale bavime sa skor o situacii, ze teraz niekto, napr. zena sa ma nastahovat k chlapovi, co napr. takto nieco zdedil a ma u neho zit, aj ako manzelia, rodit, byt x rokov na materskej, lebo on struha karieru a v pripade, ze ju posle k vode, moze si ist zbalit igelitku ako totalna chudera a s detmi do azylaku, preto pre mna ako zenu by bolo ponizujuce ist do vztahu, a do takej pozicie, ze ostanem s niekym, kto ma podvadza, bije, lebo nemam kam ist, nemozem pomoct vlastnym detom...
ano, moze byt, ze pridem s majetkom do vztahu, ale to su tie idealne stavy a je to skor mozne, ked ti niekto nieco daruje, dedis, ci mas dlhodobo nadpriemerny prijem a vydavas sa pomali po 10 rokoch takej praci ... Ved vacsina rodin, kde su dvaja, ma mega problem vobec obstarat si byvanie, nieco vlastne, nieto ked je clovek sam a sama vies, ze v mnohych, aj vysokoskolskych poziciach, zaraba clovek smiesne peniaze na dnesnu dobu a potreby.
mam kopec kamosiek v mojom veku, co byvaju spolocne na najme, sharuju jeden byt, a to neraz izba vychadza na 200 eur.... a ich prijmy su v cistom okolo 400-500 eur...a je pre ne nemyslitelne kupit si nieco vlastne...

guinevre
3. jún 2016

Preco by mal dom ktory zdedil prepisat? V pridape rozvodu jej nebude patrit dom, ale len to co investovala do rekonstrukcii, pripadne, polovica toho co spolu invetstovali do domu. To co je za logiku, preco s takymi napadmi nedojdete aj na opacnej strane - ze zena nech prepise svoje dedicstvo na muza? Take napady tu nepocut, len zena ma zrejme narok na nieco co v podstate nie je vobec jej?

maminuska
3. jún 2016

@staronova svojich , teda našich....moji rodičia chceli aby sa môj prvý manžel necítil v byte " cudzí " ata trvali na tom aby polovička bola na neho a ja zamilovaná som s tým súhlasila. To čo nastalo potom , nuž tak tomu by nikto neveril ...výčitky , hádky v rodine , kto za čo môže... no celé zle.
Dnes po rokoch už len skonštatujeme že s nami teda VYDRBAL riadne .

maminuska
3. jún 2016

@mima4 ale ani žena nemusí byť doma tri roky a teraz som len matka, záleží ako si to nastavia.
Ono je ideálne keď sa berú dvaja majetkovo vyrovnaní partneri .
Ale si predstav že sa dvaja berú , jeden dostane majetok , prepíše ho na druhého tu polovicu , ani tam nemusí byt tretia osoba, jednoducho nevedia spolu žiť ...nikto nie je na vine ale nevedia spolu žiť tak a musíš vyplácať a netreba zabudnúť že aj ženy sú niekedy riadne vychcané mrchy.

oli18
3. jún 2016

@terezka1947 To si ma rozosmiala, že "férovosť toho-ktorého človeka sa dá vytušiť aj pred manželstvom". Zrejme dlho vydatá ešte nie si, ak si to myslíš. Ja si to dávno nemyslím. Všetci sa rokmi meníme a môže sa stať, že po tridsiatich rokoch manželstva skonštatuješ, že to nie je ten chlap, ktorého si si kedysi brala 🙂 Platí to aj opačne. Okrem toho, sudcovia by vedeli rozprávať, akí féroví sú k sebe rozvádzajúci sa manželia ☹ Takže majetkové veci si treba právne ošetriť vtedy, kedy nastanú.

maciatkolulu
3. jún 2016

@dai tak aj ty si neporozumela tomu co som pisala, ja som pisala, ze s majetkom deti maju pravo robit obaja rodicia, je nechapem, preco si poriadne neprecitas co pisem, rovnako som pisala, ze darovat nehnutelnost deplnoletym detom nie je tiez super napad, takze este raz citaj co pisem, je predsa logicke, ze deti nemaju pravo na majetok rodicov za zivota.....Kde som ja na zaciatku uviedla, ze majetok rodicov je deti 😀 ja som reagovala prave na dotcnu nebrascu, ze majetok deti nie je po rozvode aetkom matere, pretoze jej su prisudene deti, takze tak, citas asi velmi zrychlene, alebo teda pisem, tak, ze nerozumies, niekde zjavne nastala chyba

maciatkolulu
3. jún 2016

@dai takze reagovala som na toto
Ak by sa aj niečo také stalo a rozišli by ste sa: predsa je tu časť, ktorá patrí vašim deťom a keďže deti budú pridelené tebe, tak je to tvoje, keďže si ich zákonný zástupca. Aj náš dom je "napísaný" na manžela, ja to neriešim.
moja reakcia
majetok deti po rozvode je spravovany obidvoma rodicmi vacsinou a to do 18.rokov
Dnes o 14:31 • Odpovedz • Pošli IP •

terezka1947
3. jún 2016

@oli18 ano,vytusit sa da a za tym si stojim...a ze ludia sa menia?menime?to je tiez pravda,ale tiez sa neda vstupovat do vztahov a manzelstva tak prespekulovane a s otaznikom " co ak?"...to uz dopredu clovek neveri,ze vydrzi rok...kde este dva,tri....atd
vsetko pravdne osetrit nemozes,neda sa to....a co je to za vztah,kt.sa zaklada iba na "pravnej" dovere....

no,co uz...kazdy sme nejaky,kazdy mame svoje nazite...ale je pravda,ze dopredu sa dusovat neda v nicom..

mojkamojka
3. jún 2016

@mima4 a preco si dotycna nieco vlastne nezabezpeci? Ci uz pred manzelstvom alebo v ramci neho. Ok nechces na mna napisat polovicu (co ja absolutne chapem, nikdy v zovote by som s voj majetok nenapisala len tak mirnix dinrix na muza len preto, ze si ho beriem), tak potom si beriem hypo na jednoizbak, ktory bude vynaty z bsm a bude len moj pre pripad nudze.

nebrasca
3. jún 2016

Väčšina, ktorí vchádzajú do manželstva, idú s pocitom navždy, žiaľ, rozvodov je primnoho, tachšie ro majú ženy, väčšinou majú deti, kariéru nemajú, v praci sú odmeňovane horšie, ako muži, a od určitého veku nemajú ani možnosť zamestnať sa, preto je ich psia povinnosť zabezpečiť si strechu nad hlavou pri akomkoľvek scenary, aj kvôli deťom, muži to majú ľahšie, aj keď majú 50+, preto trvám na tom, že každá žena by mala myslieť V prvom rade aj na vlastné zabezpečenie, nepriamo pomáha tým aj deťom z viacerých dôvodov, samozrejme, aj muži majú mať istoty, ani oni vo vyššom veku už nedokážu zarobiť na byt

nebrasca
3. jún 2016

A že prečo je plno tém typu, trpím V manželstve, ale nemôžem odísť, lebo nemám kam, nemam peniaze, nemam nič, manžel má ponižuje, manžel má milenku, nemá mi kto pomôcť atď.....n

mima4
3. jún 2016

@mojkamojka pretoze na to nema financie. Povedz mi, z kade by som ja zabezpecila si byt, ked som sa vydavala po skole v 24 a bolo obdobie ked som nemala co do ust?

alice107
3. jún 2016

MIMA4 asi si nepochopila, co som napisala.
ano, dieta robia dvaja..muz a zena.a zena ma rovnako ako muz povinnost didea zivit. je jdno,ako formou sa dohodnu na tomto postupe rodicia.... ale su si rovnocenni v povinostiach.

muz nie je ten silnejsi,ak hovorime o povinnosti starat s ao deti aj vyzivou

muz jesilnejsi /niekedy viac ,niekedy menej/ telesnou danostou. takze napriklad z toho dovodu niektore povolania zena nemoze ci len obmedzene vykonavat.ale to je o inom. nie o povinosti k detom.... tu maju rovnaku obaja rovnako...
takze nevidim dovod, preco zena nema mat rovnaku zodpovednost aj co sa tyka vyzivy deti,co je dane aj v zakonch aj na sk.. akou formou sadohodnu na tom,je na rodicoch.
a ak s astane,ze napriklad muz vypadne z rodiny/moze aj zomriet,/ tak zena -matka ma rovnaku povinost sa o dieta starat aj financne ako otec ...a ak sa o dieta stara muz tak zena ma povinnost podielat sa na jeho vyzive/cize vyzivne platit /
neexituje vynimka ci vyhoda, pre jedneho z rodicov,aby nemusel sa starat o deti aj financne
takze toto by si mala uvedomit kazda zena, co chce byt matkou.ze ona nema ine vysostne postavenie ako muz co sa tyka vyzivovacej povinnosti k detom
takze si treba dobre uvazit,s kym dieta splodi.a ked nema na to podmienky,aby v pripad epotreby dokazala aj sama sa postarat,/pretoze su v zivote situacie,ked je to nevyhnutne/ tak nema deti plodit.
takze toko k veci.

mima4
3. jún 2016

@alice107

pretoze to co pises je mimo realitu a ak chces nieco uplatnovat, nema zmysel sa hladiet na nejaky idealisticky stav, co tvori mozno 10 % vsetkych pripadov, ale treba pozerat sa na danu vec aka je.

Na slovensku je vacsina rodin, ze zena zaraba minimalnu mzdu, Bohuzial, ale je to tak...potom zacne rodit dve - tri deti, muz obvykle zivy rodinu, robi do vecera a preto zena po materskej bud je nutena dat v praci vypoved, aby sa starala o deti, alebo ist na nizsi uvazok. To ze ma deti ju neraz znevyhodnuje, je v podstatne nizsich prijmovych kategoriach ako muzi.

muz ma tiez rovnake povinnosti, ale predsa len nehlada pracu do tretej, aby mohol sa venovat rodine... a platit si z minimalnej mzdy opatrovatelky, plus robit pripadne na smeny...to je uplne ina situacia ako napr. ty, co si pravnicka niekde v nemecku, tvoje prijmy su uplne niekde inde, mas asi k dispozicii aj ludi na upratovanie...

skus sa na veci pozerat ocami "vacsiny", lebo ta je v tomto smere najohrozenejsia.

charlie1980
3. jún 2016

@mima4 Dufam, ze sa nenahnevas 🙂 Ale tvoj postoj mi velmi pripomina:" Co je tvoje, je aj moje a co je moje, do toho ta nic" 🙂 Fakt nic v zlom, ale fakt, ze o dieta sa ma byt automaticky zverovane do starostlivosti matky, ze striedavka nerobi dietatu dobre, ze muz ma zene prepisat polovicu majetku, aj ked toto jej pred sobasom nepatrilo, ale v mojom pripade uz nemusim (vlastne naopak), hovori o tom vyssie spominanom: co je moje..... Ale ber to viac menej s rezervou 😀 Mozno by si inak zmyslala, ak by si uz predtym nieco vlastnila, pretoze by si to mala ako zadne vratka....ale vlastne, ty na zadne vratka mysliet nemusis, pretoze s muzom ste sa zhodli na tom, ze to bude na cely zivot. Ja vam to velmi prajem a prajem ti aj to, aby v tvojom zivote vyslo vsetko podla predstav. Pretoze to uz bude v dnesnej dobe uz skor raritou.

trdelnik234
3. jún 2016

@oktoberka
Ahoj, necitala som ostatne prispevky, tak prepac ak sa budem opakovat.
Ad1. ak pises o sebe a uvedomujes si, ze sa k tebe tvoj priatel sprava zle a blikaju ti kontrolky, tak sa slobodne rozhodni tak, aby sa ti zilo lepsie ( tj bez neho). Ak opisujes vztah niekoho ineho, tak ti mozno chyba mnozstvo informacii na zaklade ktorych mozem vynasat sudy o funkcnosti ci nefunkcnosti vztahu. Kazda zena, co zila po boku problematickeho partnera ti potvrdi, ze si povedat nedala a ze na to, ze ma doma debila prisla jedneho dna sama. Tak ju nechaj, mozno coskoro dojde k osvieteniu aj sama.

Ad.2 Ku svokre sa do domu, kde byva 7 ludi sa ziadna normalna, zdrava ( dusevne aj psychicky) predsa stahovat nebude ( sorry, ale mam pocit, ze to je pribeh jak z minuleho storocia toto).

Ad3. Co chce prepisovat, na koho? Odporucam precitat este raz bod c.1.
Ad.4 Zaloz si vlastnu temu, pripadne si precitaj este raz prispevky k tej, ktoru si tu zalozila ( nie v zlom).
Ad5. A ty by si jej poradila co?

PS. Ja byt na mieste jej otca, tak nic na nikoho neprepisujem, ale dom predam a dolozim si peniaze na opatrovatelske sluzby. Nevidim to dobre.

alice107
3. jún 2016

MIMA4 prepac mi,ale tvoje hodnotenie moje znalosti prblematiky je ozaj naivne .. viem aka je situacia na sk . toi ty nevies,ake prblemy maju potom lahkomyselne zeny,ktore nevidia svoju finacnu realitu aj fin realitu otca svojho didtata.nechu vidiet....
to je ,potom placu na sude, ze ona nevedela,netusila .... prave preto pisem,co pisem o zodpovednosti zeny ,co chce mat deti.

ak by na toto zeny pamätali,.tak nie je tolko ich frustovanych potom,ked ich reralita dobehne.
ci obaja maju na to,aby sa o seba a deti vedeli adekvatne postarat.
je na muzovi aj zene,aby sa dohodli o tom,ako budu pracovat ake maju moznosti a podla toho plodili deti.
a slobodne matky.?ja som ani jednej nekazala ,aby plodila deti mimo manzelstva ....

ja sa na veci pozeram z pohladu väciny a vidam lahostajny pristup k rodicovstvu aj vyberu partnera.
a preto pisem, ako to v realite potom dopadne.

monikaparson
3. jún 2016

@alice107 Áno, súhlasím s tým, že ľudia by sa mali zamyslieť nad tým koľko detí majú mať, aby ich dokázali adekvátne zabezpečiť. Sama poznám niekoľko párov, že nevedia, či bude pre decká na školy a pod., a to nehovorím o ostatnom, ale bolo to ich slobodné rozhodnutie a s takýmto názorom by u nich asi nik nepochodil. Ono napísať niečo takéto je podľa mňa veľmi povýšenecké a necitlivé, lebo sú ženy, ktoré považujú deti za zmysel života, vždy vedeli, že ich chcú mať, že chcú mať veľkú rodinu a pod. A áno, sú ženy, ktoré to nechápu, ja napr. tiež nie a dieťa mám, ale kto som ja alebo ty, aby som sa takto o nich vyjadrovala.

mima4
3. jún 2016

@alice107
ak by zeny sa mali spravat tak, t.j. mat deti az ked maju majetok, su financne zabepecene a vedia sa postarat aj same, tak 80 % zien by tu deti nemala!!!!

to zena, co nema byt a zaraba malo penazi, akoze nema mat dieta, deti???

charlie1980
3. jún 2016

@monikaparson Zmysel zivota je nielen tie deti splodit a mat ich vela, ale aj adekvatne zabezpecit. Aj to patri k zodpovednosti rodica. Na to staci zakladna matematika, aby zena vedela vypocitat, ze pri 3 malych detoch bude min. 9 rokov na materskej. Toto ospravedlnovat slobodnym rozhodnutim ? No neviem...

alice107
3. jún 2016

MONIKAPARSON sme na verejnom fore a vyjadrujeme svoje nazory na problematiku. som rada, ze vidis veci ako jedna z mala take .ake su
.ale musis aj chapat navyse, ze ak niekto ma prblem akceptovat nazor ineho,ma navstivit podbornikana terapiu.nie plakat a zabranovat inemu,nazor napisat....

ano,su zeny ,co to nechapu.ale to uz nie je moj problem...
ja pisem reralitu aka je. nie to,co by si nietko zela citat ako iluziu..

mozno by satie zeny mali zamysleit nad tym,asko sacitia potom tie deti, ktore nemaju to,co by potrebovali na svoj vyvoj celkovy . casto aj vyrovnane matky, ktore ich lahkomyselne ich splodili a tew raz nie su schopne sa o ne starat....

monikaparson
3. jún 2016

@charlie1980 ale ja som ani nenapísala, že takto je to správne, ale že je to ich slobodné rozhodnutie. To chceš upraviť ako, aby nemali toľko detí koľko chcú, lebo na to nemajú? To nie je možné podľa môjho.
Tiež som napísala, že sama takéto zmýšľanie nechápem, ale už sa snažím to akceptovať.

alice107
3. jún 2016

MIMA4 ja som svoj nazor uz napisala jasne .. takze nemam k tomu co dodat viac.
inak, tema je inom... a o tom hlavne som ja pisala z pohladu praktickeho , pravneho....

monikaparson
3. jún 2016

@alice107 Ale áno, to som napísala aj vyššie, ani ja sama neviem, či mať alebo nemať druhé dieťa, lebo sa na to pozerám reálne a nie cez ružové okuliare (a to rozhodne nežijeme na pokraji chudoby ani nič), ale z môjho subjektívneho pohľadu to vyznelo chladne, aj keď máš na to mnoho argumentov a pod.

mima4
3. jún 2016

@alice107

prepac, ale vidis veci jednostranne, vobec nie realitsticky, vidis nejaky idealny stav, kedy dieta by mohlo prist ale ten idealny stav malokedy existuje a okrem toho si myslim, ze na veci su preto dvaja v manzelstve, aby sa mohli vzajomne doplnat, spolupracovat, obohacovat... nie zvalovat este na zenu, ze mala sa zabezpecit

zijes v uplne inej socialnej skupine, ale to ta neospravedlnuje, ja tiez zarabam nadpriemerne aj na BA, ale zviot sa nekonci pri nas, ani obzory.... zivot je podstatne rozmanitejsi... otazne je, ci chces ho vidiet aky je

nebrasca
3. jún 2016

Stará známa múdrosť našich predkov: postáv dom, zásad strom až tak splod syna

charlie1980
3. jún 2016

@monikaparson Kolko deti chcu 😀 Ja by som chcela ako zena, matka aj 5 deti...Ale to by som musela mat chlapa, ktory mi donesie 3000eur/mesiac a ja by som nerobila nic ine, iba sa starala o tych 5 deti. No pretoze takeho nemam, tak si musim vypocitat, do kedy mozem zostat doma s detmi, kolko ma stoja, cim je dieta vacsie, tym viac stoji...studium...a ktovie co este....takze stacilo by trochu pocitat, predvidat a prideme na to, ze vacsina si ich 5 dovolit nemoze. Jasne, vsetko je nase slobodne rozhodnutie, zijeme predsa v demokratickej republike.