Bývanie v dome, ktorý je napísaný iba na manžela
Prosím, poradí mi niekto? Po svadbe by sme mali ísť bývať do staršieho domu, z ktorého budúci manžel vyplatil súrodencov. Napísaný je na neho? Ale čo ja? Samozrejme nechcem, čo mi nepatrí, ale neskôr by som financovala úpravy,zarábam viac, vkladala financie a keby sa niečo medzi nami stalo, nemala by som kam s deťmi ísť. Môj bratranec takto dopadol, priženil sa do domu k manželke a keď došlo k rozvodu, nedostal nič, hoci do domu vložil dosť peňazí. U ženy môže byť situácia ešte ťažšia,lebo si berie deti a nemá kam ísť.
MONIKAPARSON realita je chadna ,vecna. to mam plakat ci bedakat s tymi casto nevyrovnanymi alahkomyselnymi zenami?
ja som pravnik ana veci som sa pozrela vtejto debate z toho pohladu
a ako citam, ty si tie zracionalne zavazila svoje moznosti ,vies ,ze tuzba a realita sa casato nezhodujua tak neplaces a nefnukas, ale davas prednost chladnej kalkulacii.co je len dobre pre tvoju rodinu a to dieta,co mas.
a o tomto ja pisem.ze neracionalny pohlad je cesta do problemov.nie z nich von.
@charlie1980 len koľko žien toto robí? Ja napr. také nepoznám. 😀 Čiže áno, takto by to malo byť, lenže nie je a potom tie chudátka nemajú nič alebo všetko. Čo už narobíme, už len my sa musíme tak chovať a min. kašľať na tých ostatných.
CHARLIE1980 3000 eur pr e5 deti a dvoch dospelych? to je strasne malo....ak ak by sa stalo niecco zo zivitelom rodiny, tak by si bola odkazana/ak by ste nemali iny majetok znacny/ na soc.pomoc ... ak by si ty nebola schopna zarobit.. aist hned do rpace, kde mas uz ve3budovanu istu poziciu...
presne o tomto ja pisem .
MIMA4 o com ty vastne pises teraz? take nic nehovoroiace filozofovanie.... prepac mi,ale prve zeny ako ty s pod.nazormi az vrealite,ked tie deti mali poznali,ako velmi sa mylili predtym...
pretoze naklad yna deti su vysoke.. a trba pocitat do buducnosti aj aj na to,ze moze sa tat, ze vypadne jedne prijem, jedne rodic ...... a potom sa za ukaze,ako velmi sa filozofovanie neoplati.ale pozerat sa ne veci realne....
pressne takto toto vidia rady aj ine zeny... pretoze tuzba predbieha realitu...
ak ty ale mas nadstandartny prijem ako pises, ,tak potom je vsetko v poriadku pre teba osobne....
podla alice by si mala ty zarabat tie tri litre, to tu cele on tvrdi, mala by si mat tolko deti kolko ty sama uzivis, nie tvoj muz, a kedze tri litre pre pat ludi su extremne malo ako tvrdi,...tak by si musela zarabat podstatne viac 😀
@alice107
volakedy mi tvoje nazory boli sympaticke, ale teraz vobec s tebou nesuhlasim.
Pozeras sa na cisla, bez akehokolvek ludskeho pohladu... tuzba po detoch je prirodzena tuzba zeny a cakat kym budem zarabat 1500 EUR (nehovorim o sebe) aby som mala dieta vytvara stav, ze naslovensku by sa uz deti nerodili, malo by ich iba par dobre situaovanych zien.
alica, sorry, ale chyba ti empatia a ludsky pohlad na zivot....
@alice107 Tak nechcela som skor poburit narokmi, aby to neudrelo do oci 😀😀😀 Nastastie ten majetok uz mame, ale aj tak by som 5 deti nechcela 😀 Neviem sa uz dockat, kedy nastupim do roboty, a to som este ani neporodila 😀
@mima4 No, ono, neviem teda, male deti urcite nestoja tak vela, ale vacsich 5 deti, to by veru uz aj 3tis bolo malo 😀
@charlie1980 vsetko zavisi od standardu zivota, od predstav atd. Nasi priatelia maju pat deti, a dlhe roky ich prijem bol okolo 700 eur, dnes uz maju vacsie deti, a su to vsetko talentovane, skvele osoby...
ale je podla mna logicke, ze ked ma par pat deti, ze zena sa spolieha, ze muz financne rodinu zabezpeci
uz som to raz pisala v inej diskusii podobnej, ze ktosi kdesi kedysi vypocital, ze jedno dieta Ta stoji ako jedno Porsche.
ale naco by nam dvom boli 4 Porsche ? 😉
Alice107 má pravdu. Je sebecké mať 5 detí a rozmýšlať či im kúpim jeden alebo dva rožky. Empatická je az príliš pretože myslí na dobro tých detí. Poznám aj ja rodiny kde je 5 detí , ale tie "deti" maju dnes po 30tke kdežto v dnešnej životnej situácie je maximálne nezodpovedné mať viac detí pokiaľ sa rodičia nevedia o nej dostatočne postarat vzhladom na požiadavky dnešného sveta - čo je vzdelanie ktoré niečo stojí a začína to už v škôlke ktorá tiež nie je zadarmo. Bratranec z druhého kolena má 5 detí, sú viac nábožensky založený no mesačne odloží ako úspory 3tis. Keby nezarobí min. 5 tis. tak si toľko detí dovoliť nemôžu. Ekonomika - matematika a ceny nehnutelností, potravín, spotrebných vecí jednoducho nepustia.
@mima4 No vidis....a ked mi (nedajboze) muz umrie na ceste......o 10r.....co potom ? S piatimi detmi....? Byvat sice budeme mat kde, cast mozem popredat, ale to nie je dlhodobe riesenie...takze znama mohla (moze) byt rada, ze vsetko islo hladko, ze sa nerozviedli, ze su zdravi. Ved by som sa ako mulica narobila na 5 deti 😀 Takze ja radsej tou zlatou strednou cestou...max.3, ale neviem, neviem....zacinam doma krpatiet, chcelo by to zmenu klimy 😀
@mima4 Ale pohladenie je krasna vec....aj ja milujem, ked ma moj "chlap" (moj syn) pohladi, no on chce mat plne brusko, hracky, neskor ine, vzdelanie, dobry zaklad do zivota....a ked to vynasobim x5, tak sa budem citit ako bohyna. No zaroven utrapena matka, ktorej mozno muz ochorie, umrie, odide....ved nevieme co bude o 10r...
@mb269 ale su ludia co nechcu zit podla "poziadaviek sveta", alebo strucne povedane:
- kvalita zivota nespociva v luxuse, v dovolenkach, v znackovych veciach
- dieta v bohatsej rodine neznamena ze je automaticky spokojnejsie, stastnejsie
- mat menej penazi neznamena automaticky hladovat, len clovek lepsie musi kalkulovat kedy a co kupit...lebo proste na to nema
- zivot sa neda dokonale rozplanovat..teraz moze chlap zarabat tri litre, o tri roky moze mu krachnut firma...co deti podarujeme? nehovoriac o zdravotnych problemoch...
- dnes vela veci sa da obstarat z bazarikov, od znamych, neraz su "putovne" kociky... len netreba prepadnut konzumu
- da sa zit v pohode bez tabletu, bez neviem coho...
- vzdelanie? nie je to az prilisne planovanie zivota dietata? co ked dieta zaveli, ze ide na ucnovku za cukrarku, pekara, kuchara,....? no to je predsa hanba!! 😀 😀 😀 hlavne ked sme mu setrili pomali na oxford... 😉
zivot sa neda kalkulovat, a realita je, ze kebyze clovek hlada to spravne obdobie na dieta, tak ho nema vobec...inak dieta dost aj "zerie" peniaze...
@charlie1980 najlepsi zaklad do zivota je laska, a to myslim vazne. V rodine kde je laska, pohoda, neha, dovera, sa naplnaju tie najzakladnejsie potreby dietata a aj ked pridu problemy, tak lepsie sa riesia, ako tam, kde ta laska chyba. Ja netvrdim, ze do totalnej biedy rodit, ale idealny stav nikdy nebude, teda u vacsiny ludi a je rozdiel zabezpecit veci ako jedlo, oblecenie, atd...skolske potreby a rozdiel mat poziadavky na novy iphon...lebo "poziadavky sveta"
@mima4 Ale preco nie.......? Preco by moje dieta / deti nemohli mat poziadavky sveta...? Aj ja som ich mala...aj ja som chcela dosiahnut viac ako ti druhi...ani mne nestacila pozicia zamestnanca, chcela som veduce postavenie...chcela som viac od zivota ako niekto iny....napriek tomu nemam pocit, ze by ma to moralne zdegenerovalo. Ja chcem, aby moje deti chceli viac...lebo iba to ich posuva vpred, naplnit ich ciele, sny....cielavedomost...to je moj charakter a dufam, ze moje deti ju zdedia po mne (syn si teda uz teraz dokaze vydobijat 🙂 ) Ja ho v tom budem ale podporovat. Lebo nechcem aby zostal na mrtvom bode a uspokojil sa s kazdou situaciou, odpovedou. Chcem, aby isiel vpred....a k tomu patria aj vydobytky sveta, pretoze tie ich k tomu motivuju. Samozrejme, laska, spokojnost a pohoda v rodine....aby nechybala ani moralka.
@charlie1980 ale to chces ty, mozno tvoje dieta pojde na lazy, bude chovat kozy a bude mat kvalitny a naplneny zivot
@mima4 Neviem s kym sa ty kamaratis, ale ziadna moja kamaratka alebo kolegyna si nerobila deti bezhlavo, ale tak, ze mala nakjprv robotu, zopar rokov odpracovali, a opracovali sa do lepsich pozicii a prijmov, a az potom si robili dieta.
A, ano je pravda, ze muzy su na SK vacisnou na tom financne lepsie, ale nepovedala by som ze velkou vacsinou, ale to stale neznamena, ze by ti patri majetok ktory muz zdedil. Prepisala by si si dom svojich rodicov na muza? Neprepisala, a na toho kto by ti to radil by si sa pozerala ako na je*nuteho.
@ajkava no Ja by som iba chcela dodat k tomu poisteniu v zahranici tolkoto: pracovala som aj na Slovensku, kde som platila samozrejme zdravotne poistenie ako kazdy a za seba mozem povedat, ze mi tie peniaze nikdy nechybali a ani som si to neuvedomovala. Teraz v USA nemame s manzelom poistenie cez zamestnavatela, ale individualne poistenie. Este musim dodat, ze ho mame uz desat rokov a momentalne take "lacne" poistenie uz nikde nezozenies. Takze mesacne platime okolo 400 dolarov za rodinu - tj. Ja, muz a jedno dieta. Co je uplne lacne as na to, ze nasa spoluucast je 10000 dolarov- tj prvych 10000 kazdy rok platime z vrecka - ( preventivna prehliadka raz rocne pre kazdeho z nas je zadarmo ). Potom, ked uz plati poistovna, hradi 80% a my 20%. Tehotenstvo zahrnute v poisteni nie je. Takze teraz, ked som tehotna, dala som sa este pripoistit a platim iba za seba cca 350 dolarov mesacne s tym, ze moja spoluucast je skoro 4000 dolarov. Stale sa mi to oplati viac ako byt bez poistenia, kedze tehotenstvo s porodom kludne vyjde na 20000 dolarov - takto ma to vyjde "iba 8000 dolarov. A za kazdu jednu hlupu prehliadku, na ktorej mi zmeraju tlak a odvazia ma chodia ucty a ucty bez konca-kraja. Za ultrazvuk 300 dolarov, podrobny ultrazvuk 700 dolarov, krvny rozbor -670 dolarov ( akurat dosiel ucet). A toto su nemale peniaze aj pre cloveka, ktory zaraba dost a nema relativne ziaden zdravotny problem. Keby nedajboh clovek naozaj ochorie nejako vazne - tak ho to zruinuje. Takze ano, na Slovensku je zdravotne poistenie zadarmo. K tej starostilovosti - poviem to tak, ze tu aby si prisiel k lekarovi rovno s diagnozou a navrhom liecby - a oni Ti uz predpisu hocico. S nemocnicnou starostlivostou mam skusenost iba pocas porodu - bolo to dobre, nemozem si stazovat - mozno by mi vyhoveli aj ked by som chcela rodit za padu s padakom - ale noc v nemocnici ma stala 1000 dolarov, novorodenca to iste. Cez cestu boli luxusne hoteli - myslim, ze tam bola prezidentska izba lacnejsia na noc. 😉
@charlie1980 no a potom sa cudujme ked deti dnesnej dobe su zle voci druuhym detom lebo sak ma to posunie v silnejsej pozicii a vsetci sa ma budu bat a zobat mi zruky.ach takto sa tie deti vychovavaju.za chvilu na tych skolach budu riadne rozdiely a sikana ani nevravim fakt by si niektoty rodicia zasluzili.
V dnešnej dobe muži bez zábran opustaju svoje ženy a deťmi, (aj ženy mužov), žiadne manželstvo nezaruci istotu naveky, a preto je dobré od začiatku vytvárať obojstranné zabezpečenia, lebo keď dochádza K rozvodom alebo rozvratom rodín, vtedy už väčšinou slušne dohody niesu, ak manželstvo bude fungovať navždy, osoh zo zabezpečenia majú obaja, ak by sa niečo popsullo, aspoň nikto neskončí pod mostom, a kým je láska, obaja by mali mať záujem o to, aby polovička tieto istoty mala
@mima4 Ale nikto ti nedrzal noz pod krkom sa vydavat v 24-ke hned po skole. A preto som napisala v manzelstve s vylucenim bsm. Ja si neviem predstavit, ze by som mojho ex napisala na dom od rodicov, bo to by som uz rovno skoncila pod mostom...
@emilia25 Si ma pobavila😀 Ty nemas v praci nadriadeneho/nadriadenu ? Ty nevies, ze hierarchia je vsade okolo teba? Ty nevidis, ze jeden je predavac a druhy sudca, treti prezident ? Je smiesne, ak sa ides ohradzat niecim, ako ......potom sa cudujeme. Ja sa necudujem...pretoze poznam ludi, ktori su na tomto svete na dobrej pozicii, napriek tomu su slusni ludia, tak isto ako aj opacne-zla pozicia a neslusni ludia, dobra pozicia a moralna katastrofa, ako aj zla pozicia a moralna kazastrofa. Ci ty poznas cloveka s rovnakym DNA ? Ludia su rozni. A ano, mam rada cielavedomych ludi, ktori idu "cez mrtvoly" za svojimi snami a cielmi. Ak budem vidiet, citit, ze moj syn nebude chciet zostavat na mrtvom bode, budem ho podporovat a posuvat. Ak mi povie, ze jemu lazy stacia ku stastiu, ok....aj to je v poriadku. Ale to by nebol moj autoritativny syn uz v 2r 😀
@emilia25 Ak si pozorne nieco okolo "plodenia zo skumavky" zistis, potom sa k tomu vyjadruj, prosim ta. Za 50r budeme sulozit uz iba z radosti a do CAR si budu chodit ludia pre deti. Chlapom ubudaju spermie. Tak isto ako niektore zvery vyhynuli na tejto Zemi, tak isto ide aj clovek ide do zahuby. O 50r ludia nebudu schopni ! sa prirodzene rozmnozovat ! Ty si co myslis, preco ludia chodia do CAR ? Lebo maju nad 30r ? Nie, chodia tam povacsine mlade pary, ktore nie su zdravotne v poriadku. Precitaj si nieco okolo toho a nevyhovaraj sa na vek. Civilizacia je znicena. Vsetko okolo nas. To je dovod. A ano, tak by to malo byt : najprv chlievik, potom prasiatka. Minimalne vzdelanie, s ktorym sa pohnes dalej a sluzi ti celozivotne.
@mima4 mam kamosku, ma tri skolopovinne deti, nemaju luxus, ziju od vyplaty k vyplate. Maju jeden pocitac na ktorom casto pracuje otec, obcas mama a vsetky tri deti projetky do skoly (a ze ich maju hodne). Vecne sa biju za to, kto na nom bude robit. Neraz sa stava, ze v jeden den musia robit projekt vesetci traja a maju na to dohromady 3 hodiny, este medzitym pride otec, ze surne musi nieco poslat sefovi atd. Vies ako by potrebovali este jeden pc a nemaju na neho? Moja dcera napriklad dostava zadania domacich uloh z matematiky na pc a ze ich je hodne kazdy den.... Tak mi nehovor, ze decka sa maju uskromnit a nemat naroky, ked samotne skoly uz ficia na pc a inej elektronike. No a ked ja budem setrit co ja viem na vzdelanie a decko si povie, ze chce ist past ovce na lazy, tak bude mat aspon nieco na zakupenie tych oviec.
@emilia25 vies preco nedostaneme dochodok? Lebo cela socialna politika je zle nastavena, nepruzna...Nepodporujeme rodiny s detmi, matky su znevyhodnene, nepodporuje sa plodnost efektivnymi opatreniami, nemame vypracovane preventivne programy na predchadzanie neplodnosti, podporujeme fetakov 100% financovanim liecby a neplodne pary pekne nechame cvakat...atd. Tu zlyhava socialna politika ruka v ruke so zdravotnou plitikou. Podporujeme dochodcov, ktori do socialneho systemu uz neprispievaju (tym nechcem povedat, ze im mame zobrat dochodky 😀) a nevyvazime to podporuu plodnosti...
@mojkamojka no ved to ze sa rodi malo deti a kdo bude robit na nas.no mi az do smrti.

@nebrasca aj dcéra môže byť, nie? 😀