icon

Bývanie v dome, ktorý je napísaný iba na manžela

symoneta
2. jún 2016

Prosím, poradí mi niekto? Po svadbe by sme mali ísť bývať do staršieho domu, z ktorého budúci manžel vyplatil súrodencov. Napísaný je na neho? Ale čo ja? Samozrejme nechcem, čo mi nepatrí, ale neskôr by som financovala úpravy,zarábam viac, vkladala financie a keby sa niečo medzi nami stalo, nemala by som kam s deťmi ísť. Môj bratranec takto dopadol, priženil sa do domu k manželke a keď došlo k rozvodu, nedostal nič, hoci do domu vložil dosť peňazí. U ženy môže byť situácia ešte ťažšia,lebo si berie deti a nemá kam ísť.

alja20
4. jún 2016

My to mame tiez tak s muzom sme spolu 9r z toho 2,5r.manzelia pri krste maleho sme sa vzali....no k veci manzel rok predtym ako sme zacali spolu chodit si vzal uver na dom kt.z polovice mu darovala manka teda odpredala za 1e aby to v buduc.nebolo mozne darovaciu zmluvu napadnut a druhu polku vyplatil krstnu-na to si bral uver,cize dom je nadobudnuty pred manzelstvom a ja nan narok nemam len nas syncek ako dedic po otcovi.No pocas chodenia som aj ja do domu investovala do nabytku zariadenia a pod.no ani manzelstvom muz ma nedal zapisat do LV takze na nic narok nemam keby daco len ak by doslo k umrtiu manzela pred dovrsenim synovej 18stky tak som ako porucnicka jeho majetku kedze by nebol plnolety.A to co investujem do domu je pre syna takze ja musim mysliet na zadne vratka a odkladat si bokom keby doslo k rozvodu aby som neskoncila na ulici aj ked teraz sa neda bo som na RD.U niektorych paroch to prostd tak je ze jeden z tych dvoch nechce majetok delit na polku a ja som v jednom z tych vztahov.Mozno je to tym ze ten dotycny nemiluje natolko aby veril tomu ze ziadne keby rozvod tak kazdy ma kde byvat a narok na nieco aby neskoncil na ulici ale u nas je tak ze vsetko moje a ty sa chod past alebo neviem ....v mojej situacii je to tak se v muzovej rodine to tak funguje mysli hlavne na seba....aj to potom ta rodina a vztahy vyzeraju,len skoda ze sa to ukazalo az po narodeni nasho drobca co su v skutocnosti zac,neviem kde som mala oci ked som si to nevsimla...teraz muz si dal prefinancovat uver koli navyseniu aby sa mohli urobit dalsie rekonstrukcie a tiez je to aj tam vedene ze vlastnikom je len on ani teraz to nedal napisat aj na mna proste nechce...ze aj tak ten uver platit bude on,akoby si stale nevedel uvedomit ze uz nie je on ale my,ale ja viem odkial ma to zmyslanie no sak nevadi nech sa s tym zadrhnu...ja od nich nic nechcem.ich najviac serie to ze sa dokazem o seba postarat aj sama(teraz sice koli RD nie ale ked pracujem ano a to ich nesskutocne serie kedze nie som lemra leniva ako podakto co sa necha manzelom vydrziavat viac nez 10r.a vyhovara sa ze neni nikde robota...sak ano taka robota neni kde clovek nic nerobi a slusna vyplata mu chodi mesacne na ucet zehej 😅 )

charlie1980
4. jún 2016

@maciatkolulu Naaaaa, ved aj doma je inak dobre 😀 Ja uz mam mrle v zadku, kedy konecne vypnem z toho stereotypu a zacnem robit. Lebo uz aj mentalne krpatiem 😀 A to som Este len tehotna 😀 Esteze tu aspon Kona mam, ze si precvicujem aspon tu gramatiku a stylistiku 😀

emilia25
4. jún 2016

@maciatkolulu no ale ja sa nestazujem lebo to co mam ja maju mnohe ale ze mnohe zeny ktore pracuju.a tiez mam muza co donesie vyplatu ktora nam slusne staci.za dobu co som doma sme si splnili tolko snov ze krd som robila som o tom len snivala.takze da sa vsetko ked clovek sniva aj popri detoch.

guinevre
4. jún 2016

@alja20 Tak po RD, zober hypo na jednoizbak, prenajimaj ho, a budes aj ty do niecoho investovat, co bude len tvoje, a do domu by som tym padom nic nedavala. ;)

andrejta
4. jún 2016

@charlie1980 super, ze najprv odpovies na otazku a potom sa pytas, co som sa pytala 😀

andrejta
4. jún 2016

@charlie1980 a asi sa nechapeme, lebo ked niekto niekomu nieco pozicia, nie je jeho dlznikom. Je veritelom a dlznikom je osoba ktora si nieco poziciava. Teda podla mna 😉. Takze stale tomu pravnemu kroku nerozumiem

charlie1980
4. jún 2016

@andrejta Vysvetlila som dostatocne, ci sa musim Este hlboko ospravedlnit za chybu ? Ci ?

maminkasisa
4. jún 2016

@emilia25 nie, nepisala.... asi sa dohaduju... 🙂

dai
4. jún 2016

@emilia25 to co urobili v cr matkam je jedna genialna vec a bolo by fajn keby aj tu to urobili... ja by som prijala keby bola materska 1- 2 roky... ten treti naozaj uz zena dovolenkuje s partakom ak ho teda tie 2 roky vychovavala... a ten cas nech materska zodpoveda odvedenemu... argument ze ja sice valam sunky ale vychovavam buducich danovych poplatnikov a preto ma ma stat zivit neveriem - garancia ze sa matka po 9tich rokoch ma materskej vrati do prace je malicka a to ze bude zarabat tak aby aj niecovrealne odviedla minimalna... to ako koncia deti nezamestnanych rodicov uz potvrdzuje mnoho studii - zial tiez koncia bez prace kedze ziju doma taky vzor...

charlie1980
4. jún 2016

@dai 😂 Ochchchch, som rada, ze nie som sama, Co zdiela tento nazor. No nechcela som byt natolko priama, aby som sa niekoho nedotkla 😄

alja20
4. jún 2016

@guinevre lenze to by bol uz byt spolocny bo uz bude nadobudnuty v manzelstve😉treba na to inak 😠

maminkasisa
4. jún 2016

@dai som za, ale bolo by treba viac skolok alebo jasliciek, je vela mamiciek, ktore ostavaju doma, lebo nemaju kde dat deti....ak zaplatia sukromnu skolku, moc im neostane, ak samozrejme nezarabaju lepsie.... tak potom sa im to neoplati 🙂

guinevre
4. jún 2016

@alja20 Ved zrusit BSM, alebo pravne sa da nehnutelnost vyclenit z BSM.

emilia25
4. jún 2016

@dai ja ti poviem tak na to ked su rodicia bez prace.prace je dost a keby chceli tak si ju najdu aj za cenu ze by bola mimo sr.

emilia25
4. jún 2016

@dai a mne chodi najstarsi uz do skoly a 2 uz do skolky.a som doma a mienim byt do 3 rokov nasej 3 mesacnej princeznej.

monikaparson
4. jún 2016

Ono bohužiaľ tie predstavy sú často veľmi pekné, ale ľudia málo kedy myslia racionálne. My si tiež teraz vravíme, že sme ešte chvíľu mohli počkať a to ako som písala veru nežijeme si zle, dom máme hotový, komlet zariadené, nič nám tu nechýba, okolo domu je to už horšie a tam ide aj väčšina peňazí. Lenže čo, tak by som bola ešte rok, dva v jobe, čosi by šlo do domu, čosi do nejakého "luxusu" dovča a pod. a potom by sme chceli dieťa a kto vie aké by to bolo. Mala som pred 30tkou, keď som porodila. Málo ľudí takto rozmýšľa. Sama mám kamarátov, 5ti žili z úplného minima a áno, museli rozmýšľať, či si môžu kúpiť to a ono, ale nepoznám šťastnejších ľudí. To je presne o tom, že nie každý potrebuje majetky, luxus, dovolenky a pod. okolo seba. Horšie je to už pre tie deti, lebo doba je zlá, v škole často šikana, lebo áno, je to vidno, že doma nemajú a toto je pre mňa osobne najhoršie, že na to doplácajú tie deti. A zasa koľko detí toto všetko má a chýba im práve tá láska a šťastie. To už len tak po mimo, ako som to tu čítala. 😀

emilia25
4. jún 2016

@monikaparson nie toto cele robia rodicia len rodicia nik iny.tie deti sa nemaju odkial ucit po vysenecky len od rodicou a to je to.o tom to je.ako si dieta vychovas tak ho mas.

nebrasca
4. jún 2016

@emilia25 nie stále, prostredie formuje ešte viac

emilia25
4. jún 2016

@nebrasca no ale v tom prostredi su zas deti co sa chovaju jak rodicia takze zas sme tam kde predtym zas rodicia tych par jedincov tak vychovaju a ostatny sa snazia zas dat ich na ich uroven.

oli18
4. jún 2016

Ja som darovala vydatej dcére svoje celé dedičstvo-môj rodičovský dom. Jej, nie zaťovi. Ani to na zaťa dcéra nemieni prepísať. Zať sa neurazil, máme dobrý vzťah, na ich láske sa nič nezmenilo. Rovnako sa bude postupovať, ak on raz bude dediť po svojich rodičoch. V prípade rozvodu, čo človek nikdy nevie, by sa delila na polovicu len suma za rekonštrukciu, ktorú spolu ako manželia financovali. Matematika je jednoduchá. Nevidím dôvod, aby raz moja dcéra mala vyplácať svojho exmanžela z polovice domu, ktorý je po jej dedovi a dostala ho darom od svojej matky. Je krátkozrakisť zaľúbených mladých manželov, ak svoje dedičstva, či dary od rodičov z veľkej lásky prepisujú na manželov. Ale v konečnom dôsledku, je to vec každého 🙂

charlie1980
4. jún 2016

@emilia25 Ak sa rodic sprava povysenecky, potom sa mozno aj deti spravaju povysenecky. Ja ti garantujem, ze keby som sa ja dozvedela, ze moje deti sa spravaju povysenecky, len preto lebo niekto nema, ze si dovoluju na "slabsich", zrezala by som ho ako hada! Podporovat deti znamena aj podporovat ich moralne. A ja ti garantujem, ze ak sa nieco dozviem, som pripravena ho odniest do najvacsej chudoby, aby videl krutu realitu sveta. To si pis! Ti, co sa chovaju povysenecky, su povacsine zbohatlici, ktori k svojim majetkom prisli velmi lahko a "spinavo" Ti, ktori v zivote nieco dosiahli vlastnou zasluhou (napr.lekari, advokati, ale aj cukrari a automechanici, ktori mali ambicie, ti si svoje vydrete peniaze vedia vazit a vedia, kolko usilia ich to stoji/stalo. A v tomto duchu vychovavaju aj svoje deti. Napriek tomu, ze sa maju dobre, stale uznavaju moralne hodnoty.

emilia25
4. jún 2016

@charlie1980 tak tak veru.

bluka2
4. jún 2016

@dai @charlie1980 Aj ja zdielam tento vas nazor uplne. Podla mna je idealne zostat doma s dietatom tak 1 rok a potom ten dalsi na polovicny uvazok a potom naplno robit. Byt dlhodobo doma je pre zenu jedna velka katastrofa. Jedine nie, ak ma fantastickeho manzela, s rovnakymi nazormi na taketo fungovanie a konzervativny model im dlhodobo klape. Ale kedze nikdy nevies, .... je to risk.

monikaparson
4. jún 2016

@emilia25 áno s tým 100% súhlasím, že samé od seba k tomu to decko nedôjde a tí sa väčšinou čudujú, že to ich deco sa takto chová. Naša malá nemá ešte ani 2 roky a už v nej idú "budovať" ten majetnícky pocit. Furt otázky a kto ti to kúpil a kto ti to dal a od koho to máš? A prečo nechceš ísť za tým a za tým a on ti kúpil to a ono. Choré, choré, choré.

petra3312
4. jún 2016

@monikaparson toto aj mna vie rozculit...kto Ti kupil, od koho? A najradsej mam, ked tieto otazky padaju na Vianoce - vravim predsa nikto, Jezisko, lebo posluchala...a svokra uplne nahlas pred deckom, ved hej, ale kto jej to kupil?

monikaparson
4. jún 2016

@petra3312 ľudia sú totálne prepnutí, jediné čo ich zaujíma sú prachy a hlavne, čo koľko stálo. Dedkovci pravidelne kupujú a nechávajú tam visačku s cenou, hlavne ak je to drahšie. 😀

lenka_21
5. jún 2016

@dai ale ved na SK nikto nenuti byt matky doma 3 roky. Ja som bola na MD, ale aj popritom som pracovala na sohodu. Potom som nastupila na ciastocny uvazok a postupne pridavala. Dokonca to stat podporuje, zena kt. ide do prace moze dostat prispevok 230 (a teraz je to tusim dokonca 260 eur) na dieta kt.ma menej ako 3 roky. A obrovska vyhoda je, ze prispevok sa nekrati ked robis na skratene uvazky. Ja som dostavala 460 eur kedze mam dve deti a za to v nasom meste v pohode zozenies skolku...podla mna ju zozenies skoro vsade az na BA...

@oli18 ak im to takto vyhovuje Ok, ale ak sa vratim k otazke od zakladatelky tak urcite pre mna nie. Ak by sa nedajboze dcera rozvadzala tak potom co bude zo zatom? A "zblaznit" sa moze aj zena i ked statisticky je to castejsie muz... Roky investoval do niecoho co nie je jeho a potom 'zostane' na ulici. Takto by som nechcela dopadnut... Netvrdim, ze dcera mu ma nieco len tak darovat, napr.my mame stale financie co sme mali pred manzelstvom ulozene, cast z nich sme investovali do byvania (rovnakou castou), na zvysok sme brali uver...

lenka_21
5. jún 2016

Oprava...dohodu...

mojkamojka
5. jún 2016

@lenka_21 nie kazdy zamestnavatel podporuje ine uväzky ako klasicke. Do statnej skolky a jasiel nie je sanca dieta dostat a sukromnu za 260 nedostanes nielen v BA,ale nikde v sirokom okoli. Teraz som len tak namatkovo hodila do googla Trnavu. Sukromna skolka pre deti do 3 rokov je 320 € + 3,50/ den strava, co je cca 74 €. Dalsia vec, nie kazda sukromna skolka berie velmi male deti co ja viem rocne. Tam uz musia byt jasle. Jasle napriklad Zilina: 360 € + 3€ / den strava. Keby nejaka predavacka na dohode zarobi na polovicnom uväzku aj rovno 200€ a doplaca 170-180 za skolku + musi dat za dopravu, stravu... no asi sotva sa jej to oplati viac ako byt s 1-2 rocnym doma. Takze casto to nie je o tom, ze mamina chce byt doma 3 roky a viac, ale, ze pri zarobkoch a cenach skolok ide este do minusu...A preco by to mala robit? Kovoli profesionalnemu rastu? Predavacka za tu smiesnu mzdu najde pracu aj po tych troch rokoch ked dostane miesto v statnej skolke. O tejto alternative sa mozeme bavit pri vyssich poziciach, nie pri ucniovskych a stredoskolskych (npr. sekretarky).

emilia25
5. jún 2016

Raz muz prisiel z roboty a vravi mi.jeden kolega sa ide rozvadzat.cele manzelstvo investoval prachy do podkrovia u svokrovcov.a raz mal volno a isiel pozriet zenu do roboty je aminatorka a tak isiel za nou kde bola ubytovana a co nasiel chlapa v jej izbe.a tak rozvod chlap kopu penazi tam investoval a nakoniec s holou ritou na ubytovnu.proste to neni spravodlive.ci z nej ci z druhej strany.