icon

Bývanie v dome, ktorý je napísaný iba na manžela

symoneta
2. jún 2016

Prosím, poradí mi niekto? Po svadbe by sme mali ísť bývať do staršieho domu, z ktorého budúci manžel vyplatil súrodencov. Napísaný je na neho? Ale čo ja? Samozrejme nechcem, čo mi nepatrí, ale neskôr by som financovala úpravy,zarábam viac, vkladala financie a keby sa niečo medzi nami stalo, nemala by som kam s deťmi ísť. Môj bratranec takto dopadol, priženil sa do domu k manželke a keď došlo k rozvodu, nedostal nič, hoci do domu vložil dosť peňazí. U ženy môže byť situácia ešte ťažšia,lebo si berie deti a nemá kam ísť.

mima4
5. jún 2016

@emilia25
uprimne, toto co zazivame dnes a vidime v okoli, su chore vztahy, nedostatok dovery, lasky, ucty... manzelsky slub ludia beru s lahkostou, ..

mima4
5. jún 2016

@charlie1980
netvrdim, ze pises zle, ale veci vidis prilis idealisticky a hlavne zenies sa za niecim pominutelnym. Mozes byt teraz nervna, ze mentalne krpaties, a moze sa stat, co pravdaze ti neprajem, ze dieta sa narodi tazko postihnute... ci chyti casom leukemiu a potom zistis, ze "o krok vpred" je len polna trava...
Netvrdim, ze je zle, mas super job, mat peniaze, mat to, co potrebujes, my s muzom mame tieto veci, ale toto tak ako prislo aj odide....a nemyslim si, ze clovek, ktory dajme tomu robi zdravotnu sestricku v ustave, je nejaky "na mrtvom bode"... Niekedy sa clovek zenie dopredu, a prestava si vsimat jjendoduchost a krasu bezneho zivota a niekedy potrebuje padnut na urcite "dno" aby si uvedomil, o com je skutocne zivot.
Ja som relativne dost ambiciozny typ cloveka, mam slusny jobo, nemusim riesit co v obchode kupim, ked si zmyslime s muzom ze chceme ist tam a hentam, nie je problem... ale ratam s tym, ze toto tak ako prislo, moze aj odist, preto je podstatne dolezitejsie drzat spolu, lubit sa, pomahat si... a ak tieto "vymozenosti" nebudeme mat, budeme mat jeden druheho a pravdaze vzdy Boha - jedinu istotu na tomto svete 🙂

emilia25
5. jún 2016

@mima4 veru veru uz neni manzelstvo o laske v dobrom i zlom v chudobe i bohatstve v chorobe i zdravy.zabudaju na tieto sluby.a hned jak pride prilezitost hned podlahnu pokuseniu.sak co co oko nevidi to srdce neboli.

mima4
5. jún 2016

@emilia25
pretoze sami su z prostredia, kde sluby, zavazky sa porusovali a boli na smiech... a rovnako u vacsine dotychnych skoncia aj ich deti...
je to taka generacna poviazanost... generacne puto.

maminuska
5. jún 2016

@mima4 až na toho BOHA s tebou súhlasím . 🙂. Tým myslím toho neustáleho posúvania.

charlie1980
5. jún 2016

@mima4 Preco si automaticky myslis, ze ludia z lepsich pomerov nemozu vnimat krasu zivota, byt vdacny za kazdy prezity den, za zdrave deti....? Uvedomovat si, ze denne ludia umieraju od smadu a hladu a vazit si popritom aj hodnotu pohara pitnej vody ...? Napr. u nas sa jedlo velmi zriedkavo vyhodi. Pretoze vzdy, ked ho splachnem do WC, prebehne mi myslou, ze kopec ludi by bolo vdacnych aj za to malicko. Nemysli si, ze ak je clovek cielavedomy, snazivy, ambiciozny, zabuda na zvysok sveta....aby som to odovodnila....Co asi aj z mojich predoslych prispevkov vyplyva....nikdy som od nikoho nic nedostala len tak....vsetko som si musela zasluzit...
V principe mas pravdu a to som spomenula uz aj vyssie...zivot nam dokaze niekedy riadne zamiesat karty...no ak sa nastavim tak, ze Co ak toto, Co ak ono, tak by sme tie deti ani nemohli mat, pretoze asi kazda matka tazko znasa pohlad na svoje chore dieta, ktoremu nedokaze pomoct, kedze tuto rozhoduje "vyssia moc" No pokial viem, mozem, vladzem moj zivot ovplyvnit, tak na tom budem pracovat. Ano, nikto si so sebou nic nevezme, no Preco by som mala byt spokojna s tym, ze zijeme z minima, ved vsetko je pominutelne...ano je, no ked dokazem viac, Preco by som to aspon neskusila....?
A neuveris....bola som uz aj na dne. Na dne emocialnom. No clovek sa jednoducho musi pozbierat a ist dalej. Samozrejme, aj vtedy som mohla rozmyslat tak, ze predsa vsetko je pominutelne...no ja som ta, ktora dokaze nieco ovplyvnit, nikto iny...

maminuska
5. jún 2016

@charlie1980 ak sa môžem vyjadriť vzhľadom k tomu že som s mimou súhlasila , tu nejde o to že zabezpečený človek nevníma ťažkosti sveta, vníma , inak by možno nebola charita v tom väčšom rozmere. Ja napríklad sa mám veľmi dobre, ale mám postihnuté dieťa tak mnoho vecí vnímam inak a viem že včera bolo zdravé a dnes je trvalo postihnuté ..
ALE ..som trocha staršia ako ty , a dosť mi pripomínaš mňa aj ja som sa posúvala ..stále som zdolávala vyššie a vyššie méty , vyhorela som , každý človek má limity a hranice. Posúvať sa treba , len niekedy podstatne pomalšie. S odstupom času na mnohé veci pozerám inak .

charlie1980
5. jún 2016

@maminuska Ked mozes, skus ist trochu do detailov...

mima4
5. jún 2016

@charlie1980 myslim si, ze dobre to vystihla @maminuska
nikde som netvrdila, ze ambiciozny clovek znamena automaticky chladny, lebo to nie je pravda, ani ze je zle chciet napr. ucit sa novym veciam, karierne sa posuvat dopredu, ale ak niekto nema tieto ambicie, neznamena automaticky, ze je na "mrtvom bode" alebo rozumovo zakrpatieva. Je fajn na sebe pracovat, ale pachtit sa nema vyznam, a skor clovek udupava a staci, ze to co dosiahol, odide, a zruti sa mu cely svet. A fatk aj co sa tyka deti, moze sa stat, ze dieta ti zahlasi, ze nechce ziadnu karieru a chce chovat kozy na lazoch... no a bude o to horsi? proste bude chciet zit tak aby bol stastny a vyrovnany....

emilia25
5. jún 2016

@maminuska ja verim v boha vzdy ho prosim len o jedno jedine a to zdravie anjelov straznych prosim o ochranu ked muz ide do prace.to jedine.a za to aj dakujem.

btus
5. jún 2016

@alja20 ak manžel nadobudol dom pred manželstvom, a vy ste sa teraz vzali, po jeho smrti by si dedila aj ty, aj syn. Po manželovej smtri má nárok na dedenie aj manželka, hoci majetok bol nadobudnutý pred manželstvom. Ak by ste sa však nevzali, dedí len syn - lebo ty si vlastne nikto pre právny systém dedičského konania a dedí sa len po krvi. Takže, v podstate sa o bývanie nemusíš báť 🙂

maminuska
5. jún 2016

@charlie1980 si odo mňa o 6 rokov mladšia , takže máš tak 35-36 rokov, to ja som bola na absolútnom vrchole čo sa týka profesného rastu , tiež som čakala tretie dieťa a tu som sa mala zastaviť ...teda pristaviť , nadýchnuť ..nestalo sa a do dvoch rokov som zažila taký neskutočný pád v pracovnom a emočnom živote...nevládala som , nevládala som niekedy sa ani postaviť z postele od vyčerpania ...ALE samozrejme aj ja som tvrdila že mne sa to nemôže stať 🙂 , stane sa to každému kto chce všetko alebo nič , ako si ty napísala. Keď nie o dva roky , tak neskôr .
Dnes keď sa spätne otáčam , veľa vecí by som urobila inak , od výberu prvého partnera až po čas rodenia detí ..určite pred tridsiatkou .
Dnes pracujem úplne inak, podstatne viac času venujem deťom a manželovi , podstatne viac dávam na charitatívne projekty, zo života som vylúčila ľudí ktorí mi berú energiu ..ale hlavne tá práca, už netúžim byť to a to a hento a tamto , stačí mi to čo som , som v tom dobrá a nepotrebujem byť ešte právnička a perfektne ovládať tretí jazyk , stačia mi dve vysoké školy a aj tak je to hovadina mať dve, v reálnom svet to aj tak nevyužiješ.

charlie1980
5. jún 2016

@maminuska Ok....chapem... Z mojho hladiska som na tom vrchole uz bola....kedy som si hovorila, ze pomali si uz aj postel mozem doniest do roboty, lebo domov som chodila len prespavat. Tak isto som sa citila ako zbity pes, nakladali mi stale viac a viac a vaha zacala byt neunosna. Ked som sa chystala otehotniet, uz vtedy som ubrzdila a znizila pocet hodin aj za cenu nizsieho zarobku...Zas si nemyslim, ze toto by som nemala pod kontrolou. Ja, ked sa spatne otacam, nelutujem nic. Anilen vyber partnera. Pretoze vdaka tomu, ze som v produktivnom veku uvazovala, nebola som na tohto partnera odkazana. Nelutujem ani cas rodenia, je mi luto iba toho, ze mozno moje deti som tak ukratila o starych rodicov, kedze neviem, kolko dozijem. Nelutujem nic a vsetko by som s kludnym svedomim zopakovala aj dnes rovnako. A ano, da sa ist vysoko, vyssie, najvyssie a niekde to proste aj tak konci. Vyssie neexistuje. Ale pocit, ze som urobila maximum, je predsa len uspokojujuci. Este stale som matkou a potrebuju ma moje deti...no cisto teoreticky....bolo by lepsie, keby som tie deti mala v 25r ? Pre mna nie...pretoze potom by uz nebola prilezitost, cas dostat sa na vrchol.
No Ale trosku mimo, mozno pre niekoho usmevny priklad 🙂 Ja nepodcenujem ziadne zamestnanie, pretoze kazdeho jedneho treba, aj toho, Co zbiera odpad. No obdivujem ludi, ako som sa aj minule dozvedela....kedysi bol ten muz zamestnancom (Este za socializmu), vytahoval zumpy fekalnym vozidlom. Potom si take jedno kupil, zriadil zivnost, zalozil firmu s niekolkymi takymito vozidlami, teraz ma monopol min. 50km v okruhu (hlavne na dedinach), postavil dom, jeho deti su pokracovatelia. Takze v hocijakom zamestnani clovek moze byt "na vrchole", Ale aj skoncit na "mrtvom bode" Mam rada mladych, perspektivnych, cielavedomych ludi....

mima4
5. jún 2016

@maminuska velmi pekny pristup k zivot.. 🙂
je zaujimave ako clovek casom veci prehodnodnocuje, meni nazory, ale aj to je typickym znakom silnej osobnosti, ktora vie povedat, kde spravila chyby, co by zmenila....

maminuska
5. jún 2016

@charlie1980 vždy je príležitosť dostať sa na vrchol a to aj s deťmi . Veď ja som mala prvé v 21 rokoch, druhé v 26. Len to ide pomalšie, rozkladáš čas a volíš iný pôsob.
Ja som nie v postavené zamestnanca , skôr opačne som na tej druhej strane. Teraz si nemôžem spomenúť na meno jednoho českého psychiatra , ktorý vravel že najväčšiu časť jeho klientov tvoria špičkový manažéri, právnici... ale hlavne tí menežéri . Uštvaní zničení ľudia , ktorí navonok pôsobia úspešne.

maminuska
5. jún 2016

@mima4 osobná skúsenosť z vyhorenia a potom elektronické oznámenia o úmrtí mojich kolegov , ktorí robia to čo ja ..kapeme ako muchy , 50-55 to je vek kedy dostávame infarkty, porážky, rakovinu ...a ked sa potom obzrieš späť vlastne zistíš že si celý život prerobila, deti vyrástli ani nevieš ako ,nikde si poriadne nebola lebo termíny, lebo projekty , tak frcáš dovolenku po týždni ...celé zle.

charlie1980
5. jún 2016

@maminuska Tak o tom vobec nepochybujem 🙂 Vidis....ja si to zas neviem predstavit, v mladym veku s malymi detmi sustredit sa na pracu 100%ne. Preto som volila inu strategiu. Teraz som v prvom rade matkou....no a za cca 3r sa chystam do prace, Ale uz len take to "easy tempo" 🙂 Ja uz ziadnu velku dieru do sveta neplanujem urobit 🙂 Tuto parketu prenechavam mladej generacii 😉

lenka_21
5. jún 2016

@mojkamojka ako som pisala v BA je problem...v okoli sa najde. Tie peniaze sa daju vyuzit aj tak, ze ti na deti/dieta moze dat pozor niekto co ma zivnost. V mojom pripade to bola moja mama...vybavila si zivnost. Mam okolo seba skoro vsetky kamosky co sa vracali do prace skor a okrem tych co byvaju v BA kazda zhanala skolku, alebo nasli niekoho kto sa im o deti za tie peniaze staral. Asi 2 doplacali do tej sumy (no vtedy sme mali vsetky iba 230). Jedna kamoska doplacala cca 30 eur pani co sa jej starala, druha 40 eur do sukromnej skolky... A dieta od cca 1 roka do sukromky zoberu bez problemov...teda ani jedna z nas problem nemala. Byvame vsetky bud v BA, alebo NR kraj....

A co sa tyka prace netvrdim, ze vsetky profesie sa daju robit na skratene uvazky, ale vela sa da. Casto pocujem, ze zamestnavatel to, alebo tamto...ked sa potom pytam a rozpravali ste sa s nim o tom, pytali ste sa, predlozili ste mu plan ako si to predstavujete....atd. a odpoved je nie. V nasej firme to tiez nefungovalo az do casu ked som o to nepoziadala ja 😀 😀 😀 Prisla som za sefom, vysypala som mu plan, on, ze Ok skusime to, ak to po nejakm case zhodnoti, ze nie nevyhovuje najde si nahradu...nastastie to fungovalo 😉 A prave predavacka si najde skrateny uvazok lahsie...moj syn robi, ma skrateny v jednom retazci...

A preco hned profesionalny rast???? Ja pracujem, lebo ma moja praca bavi, ale taktiez mam ekonomicke vzdelanie a je mi jasne, ze byt xy rokov mimo pracovneho pomeru v produktivnom veku nie je ta najlepsia volba (ake teda nemas dobre bankove konto, resp.bohatych rodicov) ... V tomto obdobi ked je jasne, ze dochodok ziadny nebude, alebo ak bude tak az v takom veku, ze ho uz ani nebudem potrebovat... Vsade z medii na to upozornu, ked si to niekto nechce uvedomit je to jeho problem... 😒 😖

dai
5. jún 2016

@lenka_21 ale ved ja som za aby zeny pracovali skor🙂 len som pisala ze ked sa rozhodnem sa vratit do prace tak napr. Ja uz od statu nepotrebujem ani halier, postaram sa o seba aj rodinu a aj poctivo odvediem co sa mi nikdy nevrati🙂 len ked sa rozhodnem zostat napr. Doma rok tak by som ten rok rada zila ma rovnakej urovni ako pred materskou - ked mozem odvadzat neobmedzene dane tak nechapem preco ma stat krati na materskej ( je to len nejake percento z nejakeho stropu nie mojho platu... pri daniach a odvodoch o ziadnom strope neviem... ) a ked sa rozhodnem byt w roky tak nech mi prispevok zlumuluju do toho druheho roka...

mojkamojka
5. jún 2016

@lenka_21 Preto som napisala ako priklady Trnavu a Zilinu a nie Bratislavu. Ak vies, ktora skolka v BA zoberie celodenne so stravou za 230 € (alebo dobre za 260) tak sup sem s nou, ja som taku nenasla ako tvoje kamosky v BA. Co sa tyka skratenych uväzkov. Isteho casu ma lanarili do jednej velkej BA firmy, slubili hory doly, home office, skrateny uväzok...Po nastupe skutek utek a zrazu sa nic nedalo. No tak ked sa neda tak som dala papa, ale nie kazda mamina si to moze dovolit. Ja som mohla. A profesionalny rast som povedala v kontexte s predavackou. Netvrdim, ze neexistuju take co ich takato praca aj bavi, ale väcsina to zobrala len ako z nudze cnost bo nic ine nenasla. Ja sama pracujem takmer non stop s prestavkou na odrodenie a zaciatky materstva, ale ja si viem pracovne veci prisposobit, co ale v kazdej praci nejde. Takze ja nie som ta co sa drzi zubami nechtami na materskej, ale viem pochopit, ze nie vzdy to ide. Hehehe a na dochodok sa ja vobec nespolieham, bo tento socialny system je neudrzatelny. A vies co by som viac ako ten debilny prispevok na skolky privitala ja? Keby fungovali statne jasle a skolky, aby sa maminy mohli naozaj rozhodovat kedy do tej prace nastupia.

oli18
5. jún 2016

@lenka_21 konkrétne čo sa môjho zaťa týka, ten je už teraz poriešený. Iný manžel v podobnom prípade by si /možno/ kúpil byt z 1/2 zhodnotenia domu za roky manželstva, ktoré by mu vyplatila /alebo splácala/ exmanželka. Najlepšie však je, ak sa berú dvaja chudobní, alebo rovnako bohatí ľudia, alebo ak im manželstvo vydrží navždy 🙂

lenka_21
5. jún 2016

@mojkamojka pisala som mimo BA... ale kamoska nasla pani co sa jej za 500 ecok starala o dve deti v BA. Zo zaciatku robila na ciastocny, potom isla na plny... Od statu dostala 430 ecok, 70 doplacala...a boli to 2 deti...
A co sa tyka prace, ja som sa uz poucila a vsetko davam do zmluvy, aj home office a ine benefity...takto potom nemame nedorozumenia 😉

@dai ja viem, ze si...len som chcela doplnit, ze aj na Sk je podporovane, aby matka isla do prace, skoda, ze len do 3 rokov.... Nuz tu otazku ohladom MD som si kladla aj ja - platim vsetko zvysene a potom pri MD a aj PNke strop - tiez to povazujem za nefer ☹

@oli18 ano aj to je cesta, len zalubeni ludia hotova pohroma... 😀 potom po xy rokoch pozeraju cez prsty... Dufam, ze mne sa tato 'moda' vyhne oblukom, ale ruzove okuliare som radsej odlozila. My sme vela riesili este pred uzavretim manzlstva, notarka nam hovorila, ze by uvitala viac takych uvedomelych mladomanzelov, lebo potom co tam ona niekedy riesi ked je rozvod amen tma ☹

dana_l
5. jún 2016

@monilik problem je ze ona ho nechce vyplatit z polovice domu, ona len chce byt napisana ako majitelka spolu s manzelom.

emilia25
6. jún 2016

Ako moj svagor tak akoze kupili dom od nasho tatka to aby nas segra nemusela vyplacat sak to vieme ako to chodi.no a celych 13rokov ich msnzelstva chodil do roboty makal vzadu porobili kupo toho.celu komplet strechu vymenili vrch nastavovali obrovsky sice ho nedokoncili ale aj tak jedine co si zobral bolo auto.s domu ho vobec nevyplacala.ale aj tak bol stastny jak blcha hlavne ze ich rozviedli a vratil sa spet k rodicom.

monilik
6. jún 2016

@dana_l ak s tym jej muz suhlasi... tak nech jej polku daruje 😀😁😂

mojkamojka
6. jún 2016

@lenka_21 ja som to mala pisomne a nic z toho...no budem sa ja sudit? Oni potrebovali mna nie ja ich 😀 Co sa tyka strazenia deti v BA. Isteho casu som hladala opatrovatelku pre syna na 1-2 dni v tyzdni v nepravidelnych dnoch (dni by pani vedela mesiac vopred) na pol dna (ist na obed po dieta, dat spat a cakat kym pridem z prace). Pol roka som hladala a nenasla som nikoho. Kedze syn uz mal 3 roky, ziadny prispevok nehorzil. A to som ratala so sumou 5€/hodinu, co by bolo cca 200 € za mesiac, co za tu robotu nebola mala suma. Cely problem bol v tom, ze som potrebovala nepravidelne (jeden tyzden to bolo utorok a stvrtok, dalsi tyzden ine dni).

charlie1980
6. jún 2016

@mojkamojka Nenasla si ani ziadnu mamincku na MD povedzme s jednym dietatom ? 😳 Lebo takto som uvazovala aj ja, no nepotesila si ma 😀

mojkamojka
6. jún 2016

@charlie1980 bohuzial skusala som aj tu a nic. Aj ked si myslim, ze mamicka s dietatom nie je statsne riesenie, bo ked jej dieta ochorie vypadne mi a ja by som musela urgentne niekoho zhanat. CHcela som dochodkynu alebo studentku. Dochdkyne chceli len na full, externe sutendty tie nieco coho by bolo viac aj casovo aj financne a denne sa mi nevedeli prisposobovat. Potom som si povedala, ze teda aj mamicku, ale ani to neslo. Nasla som len jednu, ktora bola mimo BA a tam to padlo aj casovo aj financne. Ale tam mozno najdes, nahoda je blbec. 😉

charlie1980
6. jún 2016

@mojkamojka Ja som toto riesila, ked mal maly cca 1,5r. Popravde, bala som sa ho nechat s mladou babou, ale tak zalezi, v akej lokalite byvate prip. opatrovatelka. Bola som ochotna prijat aj na full time, no bol to des ! Jedna pani krivala, druha ho chcela s mrvenivkou krmit (ani som nevedela, co to je, kym som nezistila 😀 ), tretia nerada varila 😂 Vtedy maly jedol v podstate vsetko 😀 Tak som to nechala tak, lebo som sa tu citila ako Alica v krajine zazrakov po takej dlhej dobe v zahranici 😀 No ale mienim to zase riesit pri druhom dietati, tak som zvedava, ako to dopadne 😀 Prave preto sa mi zdalo, ze mozno mamicka na MD by to zvladla najlepsie...

trdelnik234
6. jún 2016

@mojkamojka
ja si tiez myslim, ze mamicka na MD nie je dobry napad.
ad1. chorobnost + mala flexibilita ( aby to nakoniec nedopadlo tak, ze sa budes prisposobovat ty jej a nie ona tebe, pozor na to)
ad.2 kazda matka upredostnuje svoje dieta, mne by toto vadilo. radsej nech ma na starosti jedno cudzie ( v pohode zvladnutelne) ako vlastne + moje ( platene).
Vzala by som radsej nejaku starsiu pani ( fyzicky zachovalu este 😎 ak by som bola na Sk