icon

Bývanie v dome, ktorý je napísaný iba na manžela

symoneta
2. jún 2016

Prosím, poradí mi niekto? Po svadbe by sme mali ísť bývať do staršieho domu, z ktorého budúci manžel vyplatil súrodencov. Napísaný je na neho? Ale čo ja? Samozrejme nechcem, čo mi nepatrí, ale neskôr by som financovala úpravy,zarábam viac, vkladala financie a keby sa niečo medzi nami stalo, nemala by som kam s deťmi ísť. Môj bratranec takto dopadol, priženil sa do domu k manželke a keď došlo k rozvodu, nedostal nič, hoci do domu vložil dosť peňazí. U ženy môže byť situácia ešte ťažšia,lebo si berie deti a nemá kam ísť.

charlie1980
6. jún 2016

@trdelnik234 Uz mi to pride tak, ze velka cast ludi je vseobecne nerada flexibilnych 😄😄😄 Ale to su zase moje skusenosti z ineho uhla 😄 Asi som nemala stastie. Teda, ja si to viem celkom dobre predstavit, ze popri mojom synovi by som zvladla aj druhe, dokonca som natolko flexibilna, ze by som sa dokazala prisposobit pracujucej mamicke 😀 Bez toho, aby som uprednostnovala moje dieta. Ved Preco by som mala .....? Nerozumiem tomu...Co by som to druhe nechala hladne, neprebalene ? No a ochoriet mozu deti aj v jasliach, kedze castokrat zistime, ze dieta je chore az ked ho odovzdame do skolky/jasiel.

trdelnik234
6. jún 2016

@charlie1980

Nie hladne by si ho urcite nenechala, to je mi jasne.
Proste ja to tak mam nastavene, nemam s tym ziadnu osobnu skusenost, kedze pani, ktora strazi moje dieta nie je na materskej a jej syn uz chodi do skoly na cely den.
Tazko sa mi to vysvetluje takto medzi riadky, skratka niekto ma nastavene, ze jasle pre male deti urcite nie, iny zase si nevie predstavit odist od dietata pred dovrsenim jeho 3.narodenin a ja mam zase toto v sebe zakodovane ( tak mam samozrejme aj ine poziadavky na opatrovatelku).
Inak velmi obdivujem profesionalne nanny, deti su uzasne, ale niekedy to s nimi byva tazke. A navyse dobra nanny sa prisposobi detom a nie deti jej ( myslim tym napriklad denny rezim), takze flexibilitu to chce.
A ty si teraz na SK? Ved vyskusaj. Co potrebuju opatrovatelky na SK k tomu, aby mohli strazit deti?

mima4
6. jún 2016

@lenka_21 na slovensku nie je podporovana praca zien malých deti ani do troch rokov. pretoze sice mas narok na príspevok 230 eur namiesto rodicaku 200 eur, ale sukromne skolky zacinaju od 400 hore a ked ta mamka zarobi v praci dajme tomu 400 v cistom, tak to ma za 230 Eciek do vačku, plus odpočítať dopravu..tak je ešte aj v mínuse... nehovoriac ze neraz robí na smeny pri páse, či v supermarketoch..ale aj vysokoškolske pozicie su takto platené, napr. ucitelky, zdravotne sestricky, socialne pracovnicky, atd....

a po troch rokoch?
je mega problem vôbec ziskat skolku, a nemas ani rodicak, ani skolku, hrozi ti vyhadzov z prace... no proste "odpad spolocnsoti"... a v mnohých obciach, aj ked ziskas skolku, ta je otvorena do 16:00, pravdaze dnes nikto nekonci tak skoro..

skratene uvazky nula bodov...

cielom statu by mala byt podpora pracujúcich matiek, nie poskytovanie davok vsemozneho druhu (nebavime sa o zravotne postihnutých o.). Potom tu mame zeny s retazovymi rodicakmi, ktore s troma detmi su 9 rokov doma...jasne, ony nechcu mysliet co budu potom...ale je to cele zle..lebo po 9 rokoch je 95 % tych zien nepouzitelna.

charlie1980
6. jún 2016

@mima4 Sukromne jasle a skolka stoja u nas cca 200EUR aj so stravou do 17.hod od Po-Pi. Cca pred mesiacom sme sa boli pytat v dvoch. Tam, kde stoja 400 EUR skolky, si myslim, tam aj umerne k tomu zarobia, Este vzdy to znamena, ze v domacom rozpocte budu do plusu. Este som nepocula, ze by u nas bol Problem so skolkou, Problem je len vtedy, ked dietatu zle vychadzaju roky. No a teraz mi, prosim ta, vysvetli, Preco by mal stat podporovat pracujuce matky.....? Zato, ze sa unuva vobec nastupit do prace ....? Alebo ako si to vlastne myslela s tou podporou? Nie je nahodou volba mat deti nasa volba ? Nas, rodicov ? A ak niekto robi na smeny, v Supermarkete, potom to navazuje na tie mnou vyssie spominame ambicie....ak je niekto spokojny aj s tym, potom si v podstate ani stazovat nemoze, Ci ....? 😉

lenka_21
6. jún 2016

@mima4 ano jednoduche to nie je, ale ani nemozne... ako som pisala, my sme partia viacerych bab a problem sme nemali...zohnali sme skolky/alebo osoby co sa nam o deti starali. Mam kozmeticku a kadernicku a aj tie sa rychlo vratili do prace a to nie su zazracne platene profesie... a taktiez byvaju v praci dost dlho.
Netvrdim, ze sa to da vzdy, pri kazdej praci, ale casto sa to aj da, len mamicky nechcu... Nebudem opisovat ake reci som si vypocula ja ked som spomenula, ze pracujem...hned to bol vypocet vsetkeho o co som prichadzam a pod...

Nastastie mam partnera s kt.sa o veci delime...raz je doma na PN on raz ja. Jeden deti nosi do skolky rano, druhy vyzdvihuje a pod. U nas funguje aj toto, takze sme na deti dvaja a zodpovednosti si delime...

No nie vsade stoji skolka tolko (BA berie, tam je to najviac, ale aj platy zvyknu byt najvysie). Byvam v NZ - co nie je ziadny bohom zabudnuty kraj, skolka sukromna cca 230 ecok, kamoska z NR tusim 250, dalsia KE tiez podobne... Okrem tej sumy co tu pisete ziadna z nas sa k takejto cifre nedopracovala. U nas v meste dokonca najdes zeny, ktore sa straju o napr. 2-3 deti....

A co sa tyka tych skolky...napr.kozmeticka ma stastie a jej manzel vyzdvihuje dieta zo skolky - u nas funguju statne do 16.30. Kadernicka ma cez den dieta v skolke, potom jej ho vyzdvihuje pani, ktora sa o neho stara 2-3 hodiny denne (podla potreby). Je sama, musi sa obracat. Za opatrovatelku plati 2,5 eur na hodinky - je to byvala ucitelka na dochodku...

Este raz opakujem, netvrdim, ze je to lahke...v ziadnom pripade, ale nie je to nemozne, len ja mam niekedy aj pocity, ze zeny same nechcu... Casto pocujem, ved mne je doma dobre a pod... Co je z mojho pohladu fajn, ak to niekomu vyhovuje preco nie...

@mojkamojka nuz tak to je smola...naozaj len odist, alebo sa dozadovat svojich zmluvne dohodnutych prav. No neviem povedat co sa tyka BA, mam tam 1 kamosku co nasla opatrovanie pre dvojicky, teraz nieco riesi dalsia co ma cca 1 rocne dieta. Uvidim co sa jej podari...

stevvvka
6. jún 2016

Autorka sa neozyva, celkom by ma to zaujimalo....

A co v pripade, ak muz bral pred manzelstvom uver, peniaze minul na auto a pod. A splacat ho bude este 15 rokov
ja som brala tiez hypo pred manzelstvom, ale na dom, ktory sme chceli kupit spolocne, brala som ho tri mesiace pred sobasom, lebo to vychadzalo vyhodnejsie vzhladom k jeho uveru. Navyse cca rok pred svadbou sa zilo viacmenej z jeho vyplaty, aby moj prijem chodil na ucet a mala som v banke lepsie podmienky k hypo.
Usetrene peniaze sa minuli do rekonstrukcie.

Muz sa namakal na chalupe ako kon a velmi si to tu oblubil, aj ked este nie je hotova. Aj ked je to napisane na mna, ja k tomtuto miestu nemam ziaden vztah, idealne by bolo, keby ma v pripade rozvodu vyplatil a ja pojdem prec...ale z coho ma vyplati? Platit uver+hypo + z niecoho musi zit....nevidim riesenie

guinevre
6. jún 2016

@charlie1980 V Rakusku aj pokladnicka ma slusny plat, ono je na Slovensku problem, ze ludia s "beznymi" pracami si nemozu zarobit ani za slusny zivot, a teraz sa mame s nimi bavit povysenecky, ze ked mas 400e plat, tak si nerob dieta. Je pravda, ze je dieta je zodpovednost rodica a nie statu, ale na druhej strane, pre koho tento stat a system existuje, aku ma funkciu? Plnit penazenky bohatych alebo by sme predsa chceli mat trosku vyspelejsiu krajinu. Vo vyspelych statoch nemaju 3r rodicovske, ale nemozes povedat, ze jeden automechanik v Dansku si nezije ako kral (mam kamaratku s VS, vydala sa za automechanika Dana, a vies ako si ziju? Ani ty ani ja s napriemernymi platmi na SK nemame taky standard ako oni, teda podla toho co o sebe hovoris by som povedala, ze tiez nemas len 800-900-1000e za mesiac). Moje Rakuske kolegye nemaju problem ist do roboty, skolky maju na kazdom rohu a neplatia tolko kolko my, takze taka podpora by podla mna na SK bola potrebna - viac statnych skolok, na priklad, vacsia ochotnost zamestnavatelov co sa tyka polovicnych uvazkov, home office atd. Ja som tiez nechcela mat deti pokial nemam stabilnu karieru, financnu stabilitu, byvanie, ale nemozem predsa povedat, ze na SK je idealne, a ze deti maju robit iba ti co ziju v BA a zarabaju nad 1000 v cistom.

guinevre
6. jún 2016

@charlie1980 A btw. co robis, ake mas povolanie Lebo strasne vela rozpravas o tom ako si ty ambiciozna, a ostatni nie, tak sa nemaju stazovat? A, aby si ma nepochopila zle, ja tiez nie som z tych co ambicie nemali, alebo ich stale nemaju. Co si vlastne robila pred materskou?

charlie1980
6. jún 2016

@guinevre Neviem ako je to v Rakusku, ja viem len tolko, ze v CH zarobi pokladnicka okolo 5.000, minimalna mzda je 4200. priemerny byt stoji okolo 1500. Takze tiez ziadna slava, pretoze za 200EUR kupis za jednu tasku....asi sme sa neporozumeli...nikto netvrdi, ze sa treba spravat povysenecky. Len potom si ani stazovat netreba a odvolavat sa na nieco ako : vsetko je pominutelne 😉 No a aby som upresnila moj prijem...ja som matersku cerpala v zahranici, takze ja narok na matersku nemam. Dieta sme chceli dat do skolky preto, aby bol s detmi. A nie, nezarabam anilen 1000EUR tym padom. No nakolko som sa dostatocne poistila, tak mam neplatenu matersku dovolenku😉 Mimochodom....vies kolko platia v takom CH opatrovatelke....? Cca 1500. Pol dna v jasliach cca 100 EUR. A ak robi na 50%, tiez si teda na velky zarobok nepride. Ale Este vzdy do plusu.

charlie1980
6. jún 2016

@guinevre Nie, uz nie som 😄 Ale bola som. Preto si teraz v klude mozem uzivat materstvo. Vyberas vety z kontextu, ako sa ti hodia. Keby si dokladnejsie citala, zistila by si, ze tie ambicie by mali mat hlavne mladi ludia. Ja uz dieru do sveta neurobim. To prenechavam teraz mladej generacii.

mima4
6. jún 2016

@charlie1980
no neviem kde to je u vas, ja pisem o celoslovenskom trende..a Bohuzial nie je v prospech matiek, v prospech pracujúcich matiek.
a s tymi ambíciami, no nie kazda zena ma ambície, pripadne aj predpoklady na to!!! Si ako ja pred troma rokmi, tiez som zila v takom vakue... ale proste je to fakt. A to ze niekto nema iq nad 136, super ambície, predsa z neho nerobi debila, chudáka... proste sme kazda nejaka a hlavne!!!

znakom uspesneho a múdreho cloveka je to, ze dokaze prist dole k tomu cloveku, ktory mozno nema take danosti, a dokaze ho chapat, a hladat pomoc pre neho (nie davat ryby, ale ucit ho chytat ryby)...

a preco by mal stat podporovat pracujúcich ludi?
- pretoze platia dane napríklad ale aj
- nevyjdu zo svojej profesie, udrziavaju si pracovne navyky a idealne sa vzdy vzdelavaju
- pretoze mentalne ci inak nezakrpatievaju
- pretoze aj pre deti je dobre, ked vidia, ze rodicia pracuju
- pretoze treba podporovat tych, co chu veci menit, davat im moznosti, a nie tych, co su doma nalepeni na internete a telke a bedakaju na stat...

mojkamojka
6. jún 2016

@charlie1980 nieviem kde je to u vas, ale v BA a okoli (a ani v Trnave a Ziline ako som uviedla v prispevku vyssie) jasle ani skolku za 200€ so stravou nezozenies. Kamoska ma dve deti jeden 3 rocny jeden 5 rocny, obaja skolkari. Zije v BA, ma vysokoslolske vzdelanie, pracue ako asistentka a zarobi cca 500€. Zije s nimi sama a dostava vyzivne na obe deti 120 €. Keby ma obom platit sukromnu skolku, ktora u nas stoji 500€ tak je v hlbokom minuse a to este ani nebyvala a nestravovala seba a deti. Preco by stat mal podporovat matky (predpokladam, ze @mima4 nemyslela financnu podporu, ale skor dostatok skolok a pod.)? Lebo buduci zamestnanci (deti) budu ekonomicky drzat tento stat, socialny a zdravotny system atd. Ja fakt neviem kde ty zijes, ale v BA je problem dostat do skolky aj predskolaka nieto 3 rocne decko. A do troch rokov je to ciste sci-fi.

charlie1980
6. jún 2016

@guinevre Ak by si chcela, posli mi, prosim ta, zivotopis, mozme sa na to spolocne pozriet. Potrebna nemcina, anglictina, taliancina a prax v gastronomii 😉 Po 2r mozny karierny postup.

alicka850
6. jún 2016

@mima4 ak zijes v BA,tak beriem ze skolka stoji 400e. Ale k tomu aj adekvatny plat. Myslim,ze nikde inde skolka tolko nestoji.

mima4
6. jún 2016

@lenka_21
ja berem, ze mnohym zenam je dobre x rokov doma a su to predovsetkym zeny, ktore:
- nemaju sa ani do akej prace vratit
- nemaju dobru kvalifikaciu a prax
- a ak sa maju kam vratit tak za minimalnu mzdu za pas na trojsmenu prevadzku
- nemaju zodpoedne delenie si prac a domacnosti s muzom, neraz ich muz vypadne na x tyzdnov mimo slovenska, ci vecer sa vracia pomali o osmej a aj tak velke prd zarobi
- nemaju pomoc celkovo...su odkazane iba same na seba a pri svojej mzde vedia ze platit si neikoho..tak mozu to okaslat..a predsa len takto doma nic nemusia riesit...
- zvykli si - je super si dat rano kavicku, zapnut net..ist s dietatom do parku, potom zrmzlinka...

preto by stat mal podporovat skratene uvazky, nove moznosti prac..

v BA to pri 400 eciek iba zacina!! co sa tyka skolky.

mima4
6. jún 2016

@alicka850
myslis si, ze vo vsetkych profesiách je narast platu vzhladu na BA kraj?

charlie1980
6. jún 2016

@mojkamojka My sme mohli v obidvoch jasliach nastupit okamzite. No a Co napisat na tvoju kamaratku s detmi....vari len tolko, ze rozvedene matky sa maju zle vsade na svete, niekde viac, niekde menej, Ale jedna vyplata proste chyba. Preto si treba dnes rozmysliet uz aj to, s kym tie deti splodit.

guinevre
6. jún 2016

@charlie1980 Nepotrebujem ti posielat svoj zivotopis, ja som so svojou robotou nadmierne spokojna, a pravdupovediac, trosku by mi bolo trapne hovorit na MK odveci o svojich zrucnostiach a vzdelani, kazdopadne, styri jazyky hovorim, z toho dva materinske, a s tretim som robila aj ako lektorka, takze o mna nemaj obavy ;)

guinevre
6. jún 2016

@charlie1980 Pokladnicka v CH je kazdopadne na tom lepsie, ako pokladnicka v BA, lebo zarobi 500e a bezny byt na prenajom je uz aj 600e.

trdelnik234
6. jún 2016

@charlie1980
A co si teda robila pred tou materskou, v zahranici alebo na SK?
Napis aspon v akej oblasti to bolo.

mojkamojka
6. jún 2016

@charlie1980 ale ty evidentne nezije na SK, takze nevies, aky problem so skolkami tu je. Pises, ze je u vas minimalka 4200 a 1500 stoji opatrovatelka. To je trocha rozdiel ako ked zarobis 400-500 a to iste das za skolku alebo opatrovatelku. Nemyslis? A co sa tyka toho, ze si mala vybrat. Ty vies co vsetko sa moze stat? A aj ked sa stane cokolvek a ona si otrieska hlavu o stenu, ze sa mala rozhodnut inak, myslsis, ze to k niecomu pomoze? Nie! Zit musi tak ci tak. Ona chce robit, chce sa starat o deti, ale tento stat je da z jej odvedenych dani prd borovy. Do skolky sa decko nedostane, lekara platit musi lebo inak su cakacie doby v niektorych ambulanciach 3/4 roka atd. Ma sa ist teraz obesit a nechat po sebe dve siroty, lebo raz bola zalubena a vzala si drba?
@alicka850 draha prid sa zamestnat do BA a uvidis ake terno su tu platy. Asistentka na katedre zarobi cca 550 €, predavacky okolo 400-500, Kamosky, ktore zarobia 700-800 sa tam drzia zubami nechtami aj za cenu, ze chodia domov o 18.00.

charlie1980
6. jún 2016

@guinevre Ale ja si nerobim obavy 😀 To ty si vztahovacna. Ja som ti dala navrh 😀
@mojkamojka 1500 stoji opatrovatelka, 1500 byt. Priemerne poistenie cca 300. Dieta 100. Ako som spomenula, za 200kupis jednu tasku. Tak si to vyrataj, co zostane matke. Prd. Nedajboze ak nemaju alimenty z coho vyratat a bola slobodnou matkou 😉 Teraz zijeme 1,5r na SK.

@trdelnik234 Citaj vyssie.

charlie1980
6. jún 2016

@mojkamojka Zabudla som napisat....od statu nic....bolo by pekne, keby davali aspon 1500RP=najom bytu ako na SK 🙂 Avsak nedavaju😉 MD 3 mesiace a dovi dopo.

mojkamojka
6. jún 2016

@charlie1980 vidis a na SK nad poistenim takato zena uz ani rozmyslat nemusi. K plnej taske potravin a poisteniu sa uz ani len nedostane lebo vsetko padne na skolku. Tu tiez nemas PR dozivotne a ked ti ide decko do skolky nemas ziadny prispevok. A len tak medzi nami z 200 € rodicaku by si tu najom nezaplatila.

charlie1980
6. jún 2016

@mojkamojka Neda sa to celkom porovnavat, pretoze vacsina slovakov ma vlastne byty a tam su naklady okolo 250 eur. Najmy v zahranici su beznym javom, u nas skor vynimocnym. Takze si si vybrala ten najvacsi extrem, tych 600eur.

mojkamojka
6. jún 2016

@charlie1980 tak ty si inak mimo realitu, ze väcsina ludi na SK ma vlastne byty 😀 😀 😀 😀 😀 😀

trdelnik234
6. jún 2016

@charlie1980

Je pravda, ze vsetko necitam, sak to ma 26 stran. Na ktorej strane to je?

charlie1980
6. jún 2016

@mojkamojka Ak ich nema, je to tiez ich zasluhou. Ked to zvladla Mysga, ktora tu pisala na zaciatku, tak to zvladnu aj iny. Ked nie, hold, treba hladat riesenia.

charlie1980
6. jún 2016

A nakoniec hocijak budeme pocitat....kym je clovek mlady, produktivny, zdravy....planovat, pocitat, spoliehat sa v prvom rade na seba. To som tym chcela povedat. Ak ste si nahodou nieco vzali prilis k srdcu, za to nemozem. Ale jedno Vam dam urcite za pravdu, a to: keby nebolo tolko zlodejov na SK, hned by sa nam/vam zilo na SK lepsie.

guinevre
6. jún 2016

@charlie1980 Tak potom naozaj neviem preco je CH pre SK jedna z vysnivanych krajin, a preco sa Slovaci trepu do CH, namiesto Svajciari aby sa trepali na SK, ked je tam tak zle.