Bývanie v dome, ktorý je napísaný iba na manžela
Prosím, poradí mi niekto? Po svadbe by sme mali ísť bývať do staršieho domu, z ktorého budúci manžel vyplatil súrodencov. Napísaný je na neho? Ale čo ja? Samozrejme nechcem, čo mi nepatrí, ale neskôr by som financovala úpravy,zarábam viac, vkladala financie a keby sa niečo medzi nami stalo, nemala by som kam s deťmi ísť. Môj bratranec takto dopadol, priženil sa do domu k manželke a keď došlo k rozvodu, nedostal nič, hoci do domu vložil dosť peňazí. U ženy môže byť situácia ešte ťažšia,lebo si berie deti a nemá kam ísť.
Ak by to niekoho zaujimalo, tak napr. vo FR nie su zivnostnistnicky, ale statom certifikovane opatrovatelky, maju patricne vzdelanie a povolenie na urcity pocet deti. Styri deti urcite nie ( aj keby mala neviem jaku zahradu), iba ak mas dve deti na cely den + dve deti na vyberanie zo skoly ( co su 2 hodky a daco denne).
Upravena je aj vekova hranica, ak ma jedno od 3 mesiacov, tak druhe musi mat aspon 18 mesiacov ( pytas si vynimku) alebo 24 mesiacov ( v 3 rokoch ide do skolky).
Dovolenka, pocet hodin a ine zmluvne veci mas osetrene pisomne ( normalne pracovna zmluva).
No a potom su aj tie bez papiera, ale na ich plat nedostavas prispevok od statu. Osobne by som nikoho bez patricneho vzdelania a kurzu prvej pomoci k detom nevzala.
@trdelnik234 Mame po uzavierke tiche obdobie, tak mam cas na blbosti :D
Tu su, ako priklad, clanky o tom:
http://www.aktuality.sk/clanok/307428/komentar-...
http://ekonomika.sme.sk/c/8058052/it-profesiona...
A neviem presne co robila, v CH v gastro priemysle, no. 🙂
A to co si mam pod tym predstavit? Robila v restike? Casnicku, prevadzkarku?
Ako to je s pracovnym povolenim v CH? Pred 10 rokmi a teraz? Ze reku pojdem aj ja do gastro priemyslu.
@trdelnik234 ja ako matka si ani neviem predstavit, ze by som dala opatrovat moje dieta do troch rokov jednej osobe, ktora opatruje dalsie 3 deti do troch rokov. Ani keby si ten poplatok delime s ostatnymi matkami 2 € za dieta. A odhliadnuc od toho, ved to je jednou nohou v base... 😀
@charlie1980
Sorry, malo to byt na teba.
A to co si mam pod tym predstavit? Robila v restike? Casnicku, prevadzkarku?
Ako to je s pracovnym povolenim v CH? Pred 10 rokmi a teraz? Ze reku pojdem aj ja do gastro priemyslu.
Poslem zivotopis?
@mojkamojka
Vo FR neopatruje dalsie tri deti. Vid prispevok vyssie.
Tak napriklad moja opatrovala iba jedno od 7 do 15 mesiacov, co bolo super, lebo mala iba moju dcerku, akurat nezarobila ani na minimalku ( doplacal jej stat). Potom zobrala druhe dievcatko v tom istom veku ako moja dcerka ( pytala si vynimku a dostala, lebo dievcata uz chodili), takze ma teraz dve deti. Na vyberanie zo skolky nema povolenie.
Ale chapem, co si chcela povedat. Ja tiez tak premyslam, navstivila som 12 zien ( niektore opakovane), kym som sa rozhodla. Miesto v statnych jasliach nebolo, v sukromnych tiez nie a musela som nastupit v aprili, co je najhorsi cas na hladanie niekoho k detom ( pracuju ako v skolach, od septembra do juna).
A tuto pracu by som nehcela robit ani nahodou, obrovska zodpovednost. A navyse ja neznasam detsky plac, drasa mi to srdce.
Dikes. Paci sa mi tato tema a som milo prekvapena, kolko je tu sikovnych a dobre zarabajucich zien. Skoda, ze ja k nim nepatrim. No nic, hadam sa niecomu priucim.
Ako fakt. Povodna tema ma velmi nezaujala, ale dobru diskusiu ste z toho spravili.
@trdelnik234 na to som reagovala, ze neopatruje dalsie 3 deti a zda sa mi to uplne logicke z hladiska bezpecnosti deti 🙂
@trdelnik234 Poslat mozes. Pred tym, ako ho posles, musis si zistit nieco ohladom najnovsich zakonov, pretoze povolenia k pobytu obmedzili pre EU staty, diskutovalo sa o tom uz v r.2013. Neviem, ako to nakoniec doriesili, nas sa to vtedy netykalo, teraz uz vobec. Zalezi od Kantonu, skus sa informovat na Zurich ako je to v sucasnosti. Napln prace roznoroda....od casnika, barmana, kuchara, upratovacich prac az po adminstrativu, supervizorov, prevadzkara.
@charlie1980 "Napln prace roznoroda....od casnika, barmana, kuchara, upratovacich prac az po adminstrativu, supervizorov, prevadzkara." ach so 😀 😀
@mojkamojka Ved ja neviem, co by chcela robit 😀 Chcela do gastronomie😀To je vsetko, co viem😀
pozrite baby, ja sa s Vami nechcem hadat. Zila som na Slovensku v podstate cely svoj zivot, studovala som, odpracovala som 3 roky hned po vyske a potom som odisla. Nie za pracou, za muzom. Ked som stretla muza, tak sme uvazovali, kde spolu zit. Ano, uznavam, zhodli sme sa, ze jednoduchsie nam bude v zahranici - on uz mal nieco vybudovane, povedal, ze s jeho vzdelanim aj keby som ja nebola schopna si najst pracu, je schopny zarobit tolko, aby nas uzivil a pytal sa ma, ci ja mozem povedat to iste o Slovensku. Ale zivot je tu tiez tazky. Ako som pisala, muz zarobi, ja robim z domu. Dieta mame jedno, cakam druhe, mam 35 rokov. Od statu sme nikdy nic nedostali. Ani cent. Income tax je vzhladom na jeho prijem - cca 35-40%. A to aj z mojho prijmu, kedze danove priznanie odvadzame spolu ako rodina. Zdravotne poistenie extra (bud mas zamestnavatela, ktory poskytuje dobre benefity vratane dobreho poistenia alebo si ho musis platit sam, kedze manzel podnika, platime si my - a to su ako som uz pisala neskutocne prachy aj na cloveka s dobrym prijmom). Okrem toho, co je velka zivotna polozka - dan z nehnutelnosti - kazdy rok cca 2-3% z ceny nehnutelnosti, tj. ak dom ma hodnotu 500.000, tak si vyratajte, kolko je to kazdy rok. Clovek chce byvat v lepsej stvrti, pretoze velka cast tejto dane ide na skolstvo (zakladne a stredne skoly), takze nemozes byvat niekde v gete a platit mensiu dan z lacnej nehnutelnosti, pretoze dieta by chodilo do skoly so samymi asocialmi a kvalita studia tiez hrozna. Potom sa dieta moze v podstate rozlucit s dobrou vysokou skolou, ktora by ho zobrala.
Ano, existuje aj tu urcity socialny system - napr. slobotne matky s nizkymi zarobkami - ak si to vybehaju, dostanu od statu pre dieta food stamps, prispevok na byvanie a zdravotne poistenie (pre seba zdravotne poistenie nie, iba pocas tehotenstva ). Neexistuju ziadne statne skolky, ale niektore skolky posktytuju vyrazne zlavy, ak je rodinny prijem pod urcitu hranicu (lenze ta hranica je tak nizka, ze do nej vacsinou fakt spada iba ta slobodna matka s niekolkymi detmi alebo ti darmozraci, co nikdy niekde nerobili ani robit nebudu).
Vsade na svete sa ludom hadzu pod nohy polena. A asi vsade na svete sa treba velmi obracat, aby sa clovek mal lepsie.
tu to matky tiez nemaju vyhrate, bud idu do prace od 6tyzdnoveho babatka (aj ked vacsinou to ludia natiahnu tak, ze si matka vycerpe este aj dovolenku - 3-4 tyzdne, potom si zasa vycerpe dovolenku otec, dalsie 3-4 tyzdne, aby nemuseli davat do skolky uz take malinke babatko. Alebo zena ostane doma, pride o zamestnanie, musia to utiahnut z vlastneho vrecka - ano, tiez idu do minusu, tiez sa im to neoplati. Po urcitom case si zena najde nove zamestnanie a zacina odznova. Ine moznosti neexistuju. Skolky su tiez drahe - cca 1000 dolarov mesacne. Opatrovatelky su tiez zakonom upravene - uz neviem, ci mozu mat 5-6 vacsich deti, neviem kolko babatiek.
Nehovoriac o tom, ze tehotna zena robi az do porodu. Ak chce, moze z tych 6.tyzdnov materskej cerpat mesiac pred porodom. PN je uplne nemozna, len v pripade zleho zdrav.stavu matky, dietata. Ja som skoncila v praci,v case prenasania 2 tyzdne, o 15.hod a vecer o 20.hod som isla do nemocnice na vyvolavacku. Nie je toho pana, Co by vypisal na PN lekar len preto, lebo ju boli, picha, zvracia za "vsimne", ako to kedysi byvalo bezne na SK, myslim Ale, ze dnes su na to prisnejsie kriteria aj na SK. Potom to pokracuje tak, ako si popisala.
Ak ma zena stastie, moze pracovat z domu. Vtedy sa naklady na opatrovanie samozrejme znizuju. Ale kedze zamestnavatelia sa prisposobovat nemusia, je vobec otazne, ci bude matka schopna (aj financne, aj casovo) nastupit do predchadzajuceho zamestnania pri tak malom dietati.
@petra3312
Super prispevok. Musi byt tazke odist od takeho maleho, trebars 2 az trojmesacneho babatka. Mne ked skoncila materska ( 2,5 mesiaca po narodeni dcerky), tak mi povedali, ze bud nastupim 1.2 cize dcerka by mala v tom case 3 mesiace alebo nemusim vobec ( respektive mam podpisat vyhlasenie, ze sa vzdavam pozicie, na ktoru som urobila vyberove konanie). Prva reakcia bola ze " seri..... na vas", neskor ma napadlo, ze preco by som mala ustupovat a volit medzi teraz a hned alebo vobec, ked sa najst kompromis. Tak som si vydupala 2 a pol mesiaca naviac a mesiac cerpal rodicovsku otec dietata. Ale nerada na to spominam.
Moj sesterka na SK robila pred materskou asi 10 mesiacov v banke a po roku sa mala vratit, inak ze jej skonci zmluva. Myslite, ze sa vratila spat do prace? Co ja by som za to dala, keby na mna zamestnavatel cakal rok!
@trdelnik234 no ved to, moja sesternica otehotnela s druhym dietatom, ked uz jej mala dcera nastupit do skolky a ona do prace...ale radsej sa dala vypisat na PN akoby mala nastupit a odrobit sedem- osem mesiacov - ved naco.
myslim, ze sme tu velmi citlive a kazda sa hned urazi a chce dokazat tej druhej, ze nie, ja som to mala tazsie...ono je to ale tazke vsade...niekto tu spominal napr. Finsko, taka Finka by mozno povedala, no ved hej, mame to dobre, ale muz musi makat do 75tky, alebo ze danove zatazenie je tam 70% (to si vymyslam, neviem, ako je to vo Finsku, iba ako priklad). Na Slovensku je to urcite tazke, to nikto nemusi vyvracat ani dokazovat a viem, ze zeny si nevybrali, ze ostavaju s detmi doma 3 roky, napriek tomu neviem, ci sa prave stazuju na to, ze su 3 roky doma. Skor sa stazuju na to, ze pocas tych troch rokov dostavaju malo penazi.
Ale to sme uz strasne odbocili od temy, tiez by ma zaujimalo, ako to dopadlo so zakladatelkou temy.
Ci si vybrala nieco z toho, co jej tu bolo odporucane.
Ja ti napíšem druhý pohľad...... Ja som majiteľkou nášho rodinného domu - podotýkam , že som ho vlastnila ešte predtým ako sme sa spoznali s mojím mužom .. On celé naše manželstvo dom renovuje a dáva doň všetky financie , nikdy sme sa o toto nepohádali, nevyčítali, neriešili . Dokonca som aj chcela na muža polovicu previesť, ale on s tým nesúhlasil, nechystáme sa rozvádzať..... Lenže fakt je , že ani jeden z nás nie je prílišne zaťažený na majetky, alebo financie ... my to berieme , že to je jedna kasa a všetko je naše spoločné . Stať sa môže všeličo , to je pravda , ale nemáme zatiaľ s tým ani jeden žiadny problém.... A isto by som nedovolila v prípade nášho odlúčenia, aby z toho vyšiel nespravodlivo.....
@womankc si predstav že v okamihu môžeš zomrieť - lebo stať s a môže všeličo, ako to máš poriešené, aby z toho Tvoj muž nevyšiel nespravodlivo? Máme totiž taký prípad v rodine a dotyčná prišla o dom a dostlala zopár peňazí. Lebo dom nebol na ňu a delil sa medzi iných a tak
@1andrea111 pri smrti manzelkyymanže dedí, aj keď nebol spoluvlastníkom rozdiel je len V dedičskom podiele, pri rozvode nemá nárok
@1andrea111 aj na to som už myslela..... , ale priamy moji dediči sú deti a nemám problém žiadny dať na papier závet, no zatiaľ sme nepociťovali nič riešiť . Ale pravda to je, treba si to zabezpečiť
@womankc na co by si davala zavet ked ako pises priamy dedici su deti?
@mojkamojka no ak by prišlo k situácii, že by to manžel odo mňa požadoval.... nemám žiadny problém v tomto smere ...... Ale on to tiež berie tak. že však deti sú dediči..... takže nemám ja zatiaľ čo riešiť. len som reagovala na otázku diskutujúcej .....
@womankc nemozes spravit zavet v prospech manzela deti su neopomenutelni dedici. Tvoj majetok sa bude delit rovnym dielom. Cize ak mas 4 deti a manzela, tak na 5 rovnakych casti.
@mojkamojka no však ja to viem a s tým aj počítam ,ale hlavne dúfam ,že to bude aktuálne až za vééééééľmi dlhý čas 😅
@mojkamojka inak zle som sa vyjadrila , keby som robila závet , tak by som tam ako mala deti a muža rovným dielom ............ to som len ragovala na prdošlú prispievateľku, ale nerozpisovala som to , lebo však deti sú samozrejmosť , že sú dediči
@womankc a na co by si potom robila zavet ked to ide zo zakona? 😀
@mojkamojka no ak by nedajboh nejak extrémne na tom mužovi záležalo 😉 😀
@womankc wtf? 😀
@mojkamojka no nechápeme sa hehehehh , reagovala som čisto na jednu kočku, ktorá riešila , že čo keby sa mne niečo stalo.......... vždy sa dá vyhovieť tak, aby obe strany boli spokojné , alebo navštíviť právnika ....... My doma sme OK a nemáme potrebu niečo riešiť ....................... a tým to uzatváram, lebo mňa tu nemusíte nejak riešiť , zakladateľka mala problém ......................
@womankc ja ta neriesim, iba davam fakt, ze ak by si nieco riesila tak by si nemusela pisat zavet a zacalovat za to prachy ked to iste mas zo zakona vo vasom pripade.

@guinevre
ja ta normalne obdivujem, ze mas energiu to tu vysvetlovat.
Inak uplne s tebou suhlasim, tak to je. Inak vsade v EU sa v statnej sprave skrta a setri a slovaci investuju 900 milionov, to je nejaky novy integrovany system?
Posli mi link prosim. A financuje sa to z fondov EU?
Inak co vlastne robila charlie1980 pred materskou? Nejako som sa nedozvedela;