Bývanie v dome, ktorý je napísaný iba na manžela
Prosím, poradí mi niekto? Po svadbe by sme mali ísť bývať do staršieho domu, z ktorého budúci manžel vyplatil súrodencov. Napísaný je na neho? Ale čo ja? Samozrejme nechcem, čo mi nepatrí, ale neskôr by som financovala úpravy,zarábam viac, vkladala financie a keby sa niečo medzi nami stalo, nemala by som kam s deťmi ísť. Môj bratranec takto dopadol, priženil sa do domu k manželke a keď došlo k rozvodu, nedostal nič, hoci do domu vložil dosť peňazí. U ženy môže byť situácia ešte ťažšia,lebo si berie deti a nemá kam ísť.
@mysga ti fakt dali hypotéku keď si doložila, že zarábaš 400 euro? Si brala koľko ak smiem vedieť? Myslím, že som zachytila, že byt stál 40 tisíc?
To rozdávajú hypotéky len tak? Veď ti na žitie ostane nejakých 250 euro na predpokladám na minimálne 20rokov ak nie 30. To by ti takto v zivote nikto nedal. A ak áno tak nechapem slovenské banky. Už je druhá vec že byt zarába, že to Neni reálne že v ňom bývaš platíš ešte nájom veď to by ti ostalo sto euro na mesiac😰😰😰
@sasa1310 Ja som tiež zdedila nehnuteľnosť už ako vydatá a v lv som len ja, vôbec nikoho nenapadlo, že by to malo byť inak. Ale tu ide o niečo iné. Jedná sa o spoločné bývanie manželov, do ktorého bude ona investovať a nemajú vyriešené, čo by bolo v prípade rozvodu. Je to pre ňu nevýhodná pozícia a neviem prečo, by mala investovať do majetku, z ktorého jej nepatrí ani tehla. Odkladať si bločky je jedna z možností, ale ono to evokuje pocit, že si akoby non stop v príprave na rozvod. Existujú elegantnejšie riešenia. Môžu sa napr. dohodnúť, že ona investuje do rekonštrukcie domu sumu adekvátnu polovici toho, čím on vyplatil súrodencov a on na ňu prepíše polovicu domu. Ona zarába viac, predpokladám, že má nejaké úspory a ak nie, tak určite nemá problém zobrať si pôžičku a investovať odrazu väčšiu sumu do napr. výmeny strechy a obkladov v kúpeľni a pod. Ja si myslím, že je dosť dôležité, aby spoločné bývanie manželov a neskôr rodiny, bolo naozaj spoločné. A nie len kvôli prípadnému rozvodu a deleniu majetkov. Bývať u manžela ako niekto napísal "prichýlená", by nebolo riešenie ani pre mňa. A už vôbec nie, ak mám do nehnuteľnosti investovať svoje peniaze. Ja osobne nechápem takéto podivné riešenia.
@trdelnik234 He ak je životka napísaná na ňu. 😉
@mysga
Takze cerstva nehnutelnost. Ja som tiez kupovala v 2015, vyhodne to bolo.
Mozem sa ta este opytat, kolko sa na SK plati za notara? Tu vo FR sa platia strasne palky za prepis.
Tvoj zmyslanie je mi velmi blizke a sympaticke, fandim babam ako si ty, sikovna.
@sono2
je pravda, ze vo FR by jej hypo nikto nedal.
@sono2 Tak sa skoč opýtať do slovenskej sporitelne. S hypotekou zvyčajne problem neni, skôr s pôžičkami 🙂 Oni to rátajú nejako tak, že sa môžeš zadĺžiť do takej miery, aby si mal nejaké životné minimum, čo je uplne nič. A jasné, že by som byt sama so 400 eurami neutiahla. :D Veď to ani netvrdím.
@trdelnik234 neviem, ake poplatky mysliš. Ja som napr. za odhad hodnoty nehnutelnosti neplatila nič, to platila sporitelna. A potom pri vklade do katastra sa platilo nejakých 66 eur? Alebo tak nejak? Neviem presne.
ďakujem za podporu, ono, viac ludí ma skôr odsudzuje, akoby žijeme v dobe, kedy žena nemôže nadobudnúť majetok. Áno, je mnoho prípadov, kedy sa to nedá, ale v mojej konkrétnej situácii to šlo, tak prečo to nevyužiť? Aj tak nič za to neplatím. Len som zadĺžená.
@mysga som si prečítala vyššie. To banku nezaujímalo z čoho budeš tých 30rokov žiť? Že môžeš ostať tehotná, nezamestnaná, že máš výdavky byt, jedlo, telefón, či máš auto poistky?
Ja som v zahraničí, nám dali horko ťažko 60 tisíc to sme mali 50 svojich A zarobíme oficiálne 2euro plus tisíc čierno hypotéka 320 euro.
Ale tak ručiš asi bytom tak keď nebudes platiť zoberú byt a majú peniaze.
necitam diskusiu, len som tak preletela Ctrl+F, ci sa este zakladatelka symoneta ozvala.. a zatial nie, tak som sa nedozvedela, ze ci sa o tom porozpravala s manzelom..
pretoze v poslednom case mam pocit, a to sa prosim nikto neurazte, ale fakt mam pocit, ze dnes sa nikto nerozprava rovno so svojou polovickou, ale nieco ho trapi a zalozi diskusiu na MK..
ved dolezite je, ako sa k tomu vsetkemu stavia manzel nie? napr. viem, ze moj muz by na mna polovicu prepisal bez nejakeho rozmyslania - sme raz partneri a tak k sebe patrime aj s majetkom.. a to vzdy mal penazi viac ako ja, pretoze vzdy zarabal viac.. tak vlastne vlastnime aj dom.. postavili sme ho pred sobasom, ale boli sme polovicni majitelia.. a ak to tak vezmeme, tak viac penazi do toho samozrejme investoval on ako ja, pretoze aj teraz plati hypoteku celu zo svojho platu a podobne.. aj ked ja som do toho investovala vlastny byt, ale stale to bolo menej ako v konecnom dosledku dal on..
takze moja rada znie, ak ste sa este nerozpravali, tak sa porozpravajte.. ak ste sa rozpravali a on nechce prepisat, tak potom je tu urcite kopu dobrych rad ako to riesit - a v tomto pripade berte moj prispevok za bezpredmetny.. len ma uz proste udivuje po diskusiach co som tu citala, ze ludia sa fakt prestavaju rozpravat medzi sebou..
@sono2 samozrejme, že ich to nezaujíma, to su slovenske banky. :D im je jedno, z čoho žijem, hlavne mi nemôzu siahnut na zivotne minimum a mozem mat dlhy aj po krk. A ano, ak to nebudem platit, vezmu mi byt, to je jasne.
Ale odbiehame od temy, ako som napisala, ja to mam takto vyriešené preto, lebo ak sa môj manžel raz rozhodne, že ma opúšťa, tak nemusím riešiť nadobudnutie nového bývania, alebo tak.
A nemusíte sa všetky chovať neviem ako pohŕdavo, ja za to nemôžem, že banky sú celkom benevolentné, čo sa hypoték týka. Jednoducho toto je cesta, ktoru sme si zvolili my, len ju tu prezentujem, nikomu to nenutim ani nikoho neodsudzujem za spôsob, akým idú oni. 🙂
Trošku pozitívneho pohladu treba.
@charlie1980 poznam pripady matky, ked PVD boli uznane a aj blocky. Ak bude mat dobreho pravnika, obstoji to. Ale mi je "smiesne" este niesu ani zobrati a uz sa riesi rozvod 😕
@trdelnik234 no mi sme platili odhad 200eur.ale napriklad ked sme refinancovali hypo sme dali stary odhad kedze nam dala 3 odhady.teraz sme napriklad pouzili posledny ale ideme spajat hypo s vysokym stavebkom tak sme k tomu odhadu dolozila fotky a banka nam dom ohodnotila tak ze uz nebudu znizovat a vsetko nam vyjde.
@sono2 a teraz útopický pohľad -
raz, keď budem zarábať ešte viac, prípadne drahý ešte viac, tak si naberiem aj tisíc hypoték a všetko to dám do prenájmov. Nebudem mať z toho 30 rokov nič, ale raz budeme mať kopu nehnutelností len tak. :D Potom to predám a pôjdem žiť na dôchodok na havaj. :D
@symoneta Môj manžel býva v dome, ktorého vlastníčkou som ja (získaný dedením a teda nie je predmetom BSM). Nemá s tým najmenší problém. Asi preto, že nikdy sme neriešili a vlastne ani nepripustili, že by si niekto z nás našiel niekoho iného. Je to otázkou priorít a životného postoja, ale... beriem, že "nikdy nehovor nikdy". mm si robí žarty, že "musí sekať dobrotu, lebo inak by bol bezdomovec" 🙂. Nečítala som všetky predchádzajúce komenty, ale ak chceš mať "čistý štart", nech Ti manžel ešte predtým, ako si vezmete príp. úver a zaťažíte nehnuteľnosť daruje polovicu domu.
@natalym no, daň sa dá prežiť, keby to chcem predať do 5 rokov od nadobudnutia, tak potom platím 20% zo zisku. Ak to budem chcieť predať neskôr, ako 5 rokov od nadobudnutia, tak by sa to zdaňovať nemalo. Ale za to nedám ruku do ohňa. Všeličo sa môže zmeniť. :D
Je to blbé, sami sme žili 2,5 roka v prenájme, ale tak čo, no. Som trochu sebec, využijem ten systém.
@tulipanikdiddlina Hm....tazko posudzovat moralne....ja som isla do vztahu (po porode sa zosobasime) s tym, ze ja a nase deti su z mojej strany urcite zabezpecene. No uznaj...dnes si ludia dokazu zavidiet aj chorobu, aj ten najidealnejsi par sa moze za 10r znenavidiet. Muz si moze najst mladsiu, su taki, ktori po 10r odidu od malych deti k frajerkam, nezhody mozu vyplyvat napr.z dovodu zlej financnej situacie ak jeden pride o pracu...su to veci, ktore si dnes nepripustame, napriek tomu zivot nam ich prinasa. Preco by moje deti a ja mali prist o standard, ktory som im zabezpecila len preto, ze sme sa zosobasili. Ja som veru clovek obozretny a aj predvidavy. A realista. Niekedy nam zivot dokaze nalozit. Samozrejme, ze je to o dovere, napriek tomu stale tvrdim : doveruj, Ale preveruj.

@mysga presne nad tymto uz nikdo neuvazuje a to je este horsie ako rouvod.preto si myslim ze ako zivitel rodiny by mal byt poistenx minimalnr na sumu napr.hypo alebo mat poistenu hypo.pretoze tam uz tej zene nepomoze ani keby mala cely dom len pre seba.