icon

Bývanie v malých bytoch s deťmi: Ako zvládať?

15. sep 2026

Vždy ma zaujímalo, ako sa rodiny dostanú do situácie, že žiju napr 3-4členná rodina v 2izbovom byte. Ale podobná situácia je 5 členná rodina v 3i byte. Vobec to nemyslím zle, len nejako v mojej bubline som ani nevedela, že je toto bežné, skor som to považovala za velmi raritnú situáciu. Bývali sme s manželom ešte ako mladí v 2i byte v nájme a už aj to mne pre nás dvoch prišlo malé. Momentálne žijeme v dome. Ja chápem, že človek chce deti, aj my sme chceli, ale počkali sme na nehnutelnost, aby to bolo komfortné a fajn, čiže som rodila až v 28r. aj ked by som dieťa rada prijala skor, ale nechceli sme kedže sme nemali vyriešené bývanie. Myslíte, že ide o rodiny, kde mali deti skoro a už sa potom horšie riešilo bývanie a tak sa nejako zasekli v malom byte? prípadne žili v nájme a s dietatom sa im horšie rieši hypo, tak sa z nájmu na určitý čas stalo semipermanentné riešenie? Ako sa vlastne človek dostane do takejto situácie?

anonym_258a5e
15. sep 2026
@anonym_807510

Ako off-topic, ale my máme 5izieb/spální plus jednu takú malú izbičku kde najmladšia má malú posteľ a svoje hračky. 5 detí, čiže každé má svoju izbu (dve najmladšie majú izbu spolu, ale tým že máme aj tu malú izbičku môže mať úplne každé dieťa svoju izbu), a ráno aj tak spia všetci v jednej izbe vždy naskladaní na manž.posteli najstaršieho syna 😂 čiže nám by stačil aj 3izbak asi 😂

@anonym_807510 to som chcela písať, my máme 260m2 duplex (ale prenajatý- tak teraz neviem, či som socka) a všetci spime v jednej miestnosti. 3 deti

anonym_b12085
15. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_71c1cc dvojizbak su dve izby - čiže logicky ked jedna je obyvačka, tak druhá je spálna aj detská zaroven a to mi nepríde normálne. teda pre mna nie je normálne zdielať spalnu s detskou zároven

@anonym_autor za mojich čias to bolo bežné. Bola detská izba a v obývačke rozťahovacia sedačka. Dokonca aj teraz tak jedných poznám. Majú syna 23 ročného a 27 ročnú dcéru.

anonym_9bad16
15. sep 2026
@anonym_258a5e

@anonym_807510 to som chcela písať, my máme 260m2 duplex (ale prenajatý- tak teraz neviem, či som socka) a všetci spime v jednej miestnosti. 3 deti

@anonym_258a5e to je milé. Raz to skončí a už budu chciet byt viac vo svojich izbách osamote. Užívajte túto blízkosť ❤️

anonym_16f289
15. sep 2026
@anonym_b12085

@anonym_autor za mojich čias to bolo bežné. Bola detská izba a v obývačke rozťahovacia sedačka. Dokonca aj teraz tak jedných poznám. Majú syna 23 ročného a 27 ročnú dcéru.

@anonym_b12085 To u nich stale byvaju??

anonym_b12085
15. sep 2026
@anonym_16f289

@anonym_b12085 To u nich stale byvaju??

@anonym_16f289 áno, syn ešte študuje a dcéra už pracuje. Ešte aj psa tam majú.

anonym_ee5b0c
15. sep 2026

@anonym_autor mila autorka, predstav si,ze my sme boli 2+3 deti v 2 izb.byte. a netlacili sme sa. Teraz sme 2+2a tiez sa netlacime. Nie som z osady. Nie kazdy potrebuje vilu,ci dom k zivotu. To ,ze ty to potrebujes, ok. Ale to neznamena,ze druhy tak zit nemoze,nevie. Keby si napisala,ze napr.4,5 deti +2 dosp.v 1 ci 2 izb.byte, ano. To je uz tlacenie,ale nie toto

anonym_9bad16
15. sep 2026

Mali sme najprv 2izb.byt a jedno dieťa. Pribudlo druhé, a už to bolo velmi ltt. Mali sme možnosť kupit sice 2izbak ale o 20m2 väčší, a bol za taku cenu , ze skoro zadarmo. Prerobili sme na 3izb. Deti vyrástli spolu v izbe a som za to aj rada. Vždy som túžila po dome, ale nechcela som,aby sme mali na krku tak obrovsku hypo, plus s tymto bytom mame vlastný dvor, garáž, altánok, je to len maly bytový dom. Ked aj druhe dieta vyletí z hniezda, bude nam tu aj smutno.
Tuzim stale po veľkej obyvke s kuchynou, izby mi nechýbajú🙂 z tohto mesta sa sťahovať nechceme a tak dobrý byt s dvorom a väčší tu nezozenieme, takze ostávame tu najbližšie roky.
A inak kľudne sa tak mohli ocitnúť ludia v malých bytoch s viacerými detmi, neplanovane.
Ked aj tu čítaš diskusie, je tu velka podpora aby si zeny deti nechali a vychovali aj ked v menšom, ale to zvládnu atd atd. Kde je jedno dve , vychova sa aj tretie, štvrté, vtedy zeny neriešia, ze dotyčné osoby bývajú v malých bytoch, hlavne, ze porodia.

anonym_993745
15. sep 2026

My máme dve deti v 2 izbovom ale ten ma 70m2 a iné výhody ako napr lokalita skvelí susedia dvor tichučko a to je viac ako m2

anonym_78e385
15. sep 2026

som z cias kedy 5 clenna rodina v 3izbaku bol luxus ... deti spolu v najvacsej izve neskor ju nasi predelili stenou aby brat mal sukromie... obyvacka a spalna ... spolu sme pozerali tv .. spolu sme jedli a rozpravali sa.. robili si ulohy ..hrali sa ale aj si robili zle .. mali sme krajsie vztahy ako dnesne deti zavrete osamote v jednej izbe ..

anonym_31d80a
15. sep 2026

Tiez mame 5deti a dom ma 6izieb,k tomu na dvore 3 auta a buduci rok pribudne 4te a napr.uz len to parkovanie s tolkymi autami pred panelakom si to ani neviem predstavit.Ked uz teraz sa pomaly biju o miesta.

anonym_16f289
15. sep 2026
@anonym_b12085

@anonym_16f289 áno, syn ešte študuje a dcéra už pracuje. Ešte aj psa tam majú.

@anonym_b12085 Tak takymto stylom budu roztahovat tu sedacku az do dochodku tych "deti"😬

anonym_16f289
15. sep 2026
@anonym_ee5b0c

@anonym_autor mila autorka, predstav si,ze my sme boli 2+3 deti v 2 izb.byte. a netlacili sme sa. Teraz sme 2+2a tiez sa netlacime. Nie som z osady. Nie kazdy potrebuje vilu,ci dom k zivotu. To ,ze ty to potrebujes, ok. Ale to neznamena,ze druhy tak zit nemoze,nevie. Keby si napisala,ze napr.4,5 deti +2 dosp.v 1 ci 2 izb.byte, ano. To je uz tlacenie,ale nie toto

@anonym_ee5b0c Nic v zlom, ale 5 ludi sa bude proste tlacit vzdy v 2-izbaku. Chapem, ze nebola asi ina moznost, ale robit z toho nieco akoze "vsetko bolo super" je tiez od veci

domkakvet
15. sep 2026

@anonym_autor je to kazdeho vec ako zije a teba do toho nic a nie je to moja situacia.

kristina2412
15. sep 2026

No teraz to vyznelo, akoby ľudia bývajúci v bytoch boli nejaké socky 😀, ale povedzme si, že hodnota trojizbáku v hlavnom meste je kdesi na úrovni domu v menšom meste či dedine. Nie každý túži po dome .. Poznám napríklad deti vyrastajúce v domoch, ktoré vyčítali už ako dospelé rodičom dochádzanie , málo príležitostí, atď atď Každý nech si býva ako sa mu páči , nikoho do toho nič ...

anonym_16f289
15. sep 2026
@kristina2412

No teraz to vyznelo, akoby ľudia bývajúci v bytoch boli nejaké socky 😀, ale povedzme si, že hodnota trojizbáku v hlavnom meste je kdesi na úrovni domu v menšom meste či dedine. Nie každý túži po dome .. Poznám napríklad deti vyrastajúce v domoch, ktoré vyčítali už ako dospelé rodičom dochádzanie , málo príležitostí, atď atď Každý nech si býva ako sa mu páči , nikoho do toho nič ...

@kristina2412 Citanie s porozumenim gde? Autorka nekritizuje byvanie v bytoch.

anonym_38bbcb
15. sep 2026
@anonym_258a5e

@anonym_258a5e my mame síce svoj byt, v porovnaní s tebou len 102 metrov štvorcových 😉 a sme len 3. Ale my nie že spíme všetci v 1 izbe, ja mám každú noc pocit, že všetci spíme na mojom matraci 🤦‍♀️🤣

anonym_31d80a
15. sep 2026
@anonym_78e385

som z cias kedy 5 clenna rodina v 3izbaku bol luxus ... deti spolu v najvacsej izve neskor ju nasi predelili stenou aby brat mal sukromie... obyvacka a spalna ... spolu sme pozerali tv .. spolu sme jedli a rozpravali sa.. robili si ulohy ..hrali sa ale aj si robili zle .. mali sme krajsie vztahy ako dnesne deti zavrete osamote v jednej izbe ..

@anonym_78e385 preto to treba dodrziavat aj dnes aj v tych domoch,nie len na Vianoce.Mame velky stol pre 8 ludi,cez okno sme do domu prenasali.Sadneme si zan kazdy den cela rodina,obed o pol 12tej,vecera o pol 7miej.Vsetci musia ist k stolu a jest ako rodina spolu.Ziadne ja nechcem,zoberiem si do izby,potom je jasne,ze rodicia ani v byte,ani v dome deti nevidia,iba ak tak rano,mozno.

kristina2412
15. sep 2026
@anonym_16f289

@kristina2412 Citanie s porozumenim gde? Autorka nekritizuje byvanie v bytoch.

Asi tam kde tvoje čítanie medzi riadkami 🫣, ako sa to stane, že rodina s dvomi deťmi býva v dvojizbáku že je to raritná situácia, pritom dvojizbák môže mať 75-80 m2..

anonym_5605eb
15. sep 2026

Zvyknem pozerať Nove bývanie. Udivuje ma, koľko ľudí zháňa malý byt v Bratislave😵‍💫 a tie byty, niektoré otrasne, staré, špinavé, bez výťahu, 50m a reakcia ľudí:”dobreeee”😵‍💫🫣 taký holubník by som ani zadarmo nechcela, nie ešte za toľké €😵‍💫 mala som vo Viedni 3izbák, ale nič sa nevyrovná domu na dedine so záhradou.

anonym_60f200
Včera o 06:51

Veľa závisí aj od nastavenia ľudí. Bola som u jedných na luniku 9. Žijúci v rámci svojich možností normálne. Mali 4 izbový byt. Nechápala som prečo sú všetci v jednej izbe. Tri izby boli v podstate prázdne. Kamoška dvojizbak a tiež všetci spolu v jednej izbe 😅 ja som vyrástla v dome, ale ja sama dom nechcem. Bývali sme v 1,5 traja. Dcéra mala svoju izbu, my s mužom v obyvačkokuchyňospalni 😂 teraz sme v trojke. Niekomu stačí a komu nestačí a má možnosti tak to rieši.

anonym_2f478c
Včera o 07:08

@anonym_autor
Lebo na Slovensku je ešte stále móda mať najprv deti a potom sa zabezpečiť. Keď je žena 6 rokov na materskej, ťažko sa zarába na veľký byt.
My sme to urobili naopak. Najprv sme makali, zarobili a potom sa vrhli na plodenie. Sme štyria, byt má 150 m2

anonym_6f7103
Včera o 07:18

Neviem.. na jednej strane ano, zijeme v pokrocilej dobe, deti su vnimane inak nez kedysi, tak je to prirodzene, ze im chceme dopriat, dozicit, ci uz dobre vzdelanie, vlastnu izbu, neskor v´astnu nehnutelnost, alebo aj viac, nech sa chuda nemusi zdriet, aby boli do zivota nachystane so vsetkym, co nam nebolo dopriate. Ale ano, kto v dnesnej dobe rozmysla, tak nebude rodit deti do chatrce ani do podnajmu. Dakedy sa tak velmi nad tym nespekulovalo, ludia ked chceli mat deti, tak si ich spravili a vychovali, aj v malych bytoch. Ja som styridsiatnicka, a hoci sme mali 4i byt, nemali sme detske izby, bola kuchyna, obyvacka, spalna,pracovna a jedna izbicka pre tri deti. A ani jedna z nas nema z toho traumu. Brali sme to ako samozrejmost, tak to je a hotovo.
Na druhej strane- zivot prinasa vselico, a oznacovat inych preto sko nezodpovednych alebo ich zivot ako tragediu, nie je podla mna vhodne. Ani vlastne neviem, preco sa nad tym autorka zamysla. Ja som sa nikdy v zivote nezamyslala nad tym, preco ini ludia ziju tak ako ziju. Asi su tak spokojni.. a ak nie, tak mna to ma preco trapit?

letfenixa
Včera o 07:21

My sme traja v 2-izbovom byte, ale vlastnom nie prenajatom. To sme aká kategória?

ivelina43
Včera o 07:23

Sme v dvojizbovom traja, syn mám svoju izbu. Áno chceli sme väčšie, ale rozhodovali sme sa buď budeme všetci dochádzat alebo kúpime menšie a máme všetko po ruke. A v centre mesta sme na väčšie nedosiahli. Takže sme sa rozhodli pre lokáciu. Ale pri dvoch deťoch by sme sa asi takto nerozhodli, to by sme mali na tesno.

anonym_2cea24
Včera o 08:48

Horšie je podľa mňa bývanie u rodičov/svokrovcov. To je už úplná neschopnosť, keď sa tam nasáčkujú nastálo a majú deti.

anonym_2e42d1
Včera o 09:14

napríklad tak, že druhé / tretie dieťa sú dvojičky. a vôbec, čo je zlé na spoločnej detskej izbe? určite lepšie ako 6 izbový dom a jedno dieťa.

anonym_35b62f
Včera o 09:40

Monkey see, monkey do.

autor
Včera o 11:07
@kristina2412

@kristina2412 ??? Vy ste to nepochopili očividne

anonym_16f289
Včera o 11:08
@anonym_autor

@kristina2412 ??? Vy ste to nepochopili očividne

@anonym_autor Mne napisala, ze mam citat medzi riadkami😄😆 uplne mimo je.

anonym_658f9f
Včera o 11:12

@anonym_autor ja tiez rozmyslam ako Ty. Najprv vhodne byvanie, potom dieta. Ale ak niekomu vyhovuje mensi byt a viac deti, neriesim. Kazdy nech si zariadi ako chce.