Bývanie v malých bytoch s deťmi: Ako zvládať?
Vždy ma zaujímalo, ako sa rodiny dostanú do situácie, že žiju napr 3-4členná rodina v 2izbovom byte. Ale podobná situácia je 5 členná rodina v 3i byte. Vobec to nemyslím zle, len nejako v mojej bubline som ani nevedela, že je toto bežné, skor som to považovala za velmi raritnú situáciu. Bývali sme s manželom ešte ako mladí v 2i byte v nájme a už aj to mne pre nás dvoch prišlo malé. Momentálne žijeme v dome. Ja chápem, že človek chce deti, aj my sme chceli, ale počkali sme na nehnutelnost, aby to bolo komfortné a fajn, čiže som rodila až v 28r. aj ked by som dieťa rada prijala skor, ale nechceli sme kedže sme nemali vyriešené bývanie. Myslíte, že ide o rodiny, kde mali deti skoro a už sa potom horšie riešilo bývanie a tak sa nejako zasekli v malom byte? prípadne žili v nájme a s dietatom sa im horšie rieši hypo, tak sa z nájmu na určitý čas stalo semipermanentné riešenie? Ako sa vlastne človek dostane do takejto situácie?
@anonym_71c1cc dvojizbak su dve izby - čiže logicky ked jedna je obyvačka, tak druhá je spálna aj detská zaroven a to mi nepríde normálne. teda pre mna nie je normálne zdielať spalnu s detskou zároven
@anonym_autor za mojich čias to bolo bežné. Bola detská izba a v obývačke rozťahovacia sedačka. Dokonca aj teraz tak jedných poznám. Majú syna 23 ročného a 27 ročnú dcéru.
@anonym_807510 to som chcela písať, my máme 260m2 duplex (ale prenajatý- tak teraz neviem, či som socka) a všetci spime v jednej miestnosti. 3 deti
@anonym_258a5e to je milé. Raz to skončí a už budu chciet byt viac vo svojich izbách osamote. Užívajte túto blízkosť ❤️
@anonym_autor za mojich čias to bolo bežné. Bola detská izba a v obývačke rozťahovacia sedačka. Dokonca aj teraz tak jedných poznám. Majú syna 23 ročného a 27 ročnú dcéru.
@anonym_b12085 To u nich stale byvaju??
@anonym_b12085 To u nich stale byvaju??
@anonym_16f289 áno, syn ešte študuje a dcéra už pracuje. Ešte aj psa tam majú.
@anonym_autor mila autorka, predstav si,ze my sme boli 2+3 deti v 2 izb.byte. a netlacili sme sa. Teraz sme 2+2a tiez sa netlacime. Nie som z osady. Nie kazdy potrebuje vilu,ci dom k zivotu. To ,ze ty to potrebujes, ok. Ale to neznamena,ze druhy tak zit nemoze,nevie. Keby si napisala,ze napr.4,5 deti +2 dosp.v 1 ci 2 izb.byte, ano. To je uz tlacenie,ale nie toto
Mali sme najprv 2izb.byt a jedno dieťa. Pribudlo druhé, a už to bolo velmi ltt. Mali sme možnosť kupit sice 2izbak ale o 20m2 väčší, a bol za taku cenu , ze skoro zadarmo. Prerobili sme na 3izb. Deti vyrástli spolu v izbe a som za to aj rada. Vždy som túžila po dome, ale nechcela som,aby sme mali na krku tak obrovsku hypo, plus s tymto bytom mame vlastný dvor, garáž, altánok, je to len maly bytový dom. Ked aj druhe dieta vyletí z hniezda, bude nam tu aj smutno.
Tuzim stale po veľkej obyvke s kuchynou, izby mi nechýbajú🙂 z tohto mesta sa sťahovať nechceme a tak dobrý byt s dvorom a väčší tu nezozenieme, takze ostávame tu najbližšie roky.
A inak kľudne sa tak mohli ocitnúť ludia v malých bytoch s viacerými detmi, neplanovane.
Ked aj tu čítaš diskusie, je tu velka podpora aby si zeny deti nechali a vychovali aj ked v menšom, ale to zvládnu atd atd. Kde je jedno dve , vychova sa aj tretie, štvrté, vtedy zeny neriešia, ze dotyčné osoby bývajú v malých bytoch, hlavne, ze porodia.
My máme dve deti v 2 izbovom ale ten ma 70m2 a iné výhody ako napr lokalita skvelí susedia dvor tichučko a to je viac ako m2
som z cias kedy 5 clenna rodina v 3izbaku bol luxus ... deti spolu v najvacsej izve neskor ju nasi predelili stenou aby brat mal sukromie... obyvacka a spalna ... spolu sme pozerali tv .. spolu sme jedli a rozpravali sa.. robili si ulohy ..hrali sa ale aj si robili zle .. mali sme krajsie vztahy ako dnesne deti zavrete osamote v jednej izbe ..
Tiez mame 5deti a dom ma 6izieb,k tomu na dvore 3 auta a buduci rok pribudne 4te a napr.uz len to parkovanie s tolkymi autami pred panelakom si to ani neviem predstavit.Ked uz teraz sa pomaly biju o miesta.
@anonym_16f289 áno, syn ešte študuje a dcéra už pracuje. Ešte aj psa tam majú.
@anonym_b12085 Tak takymto stylom budu roztahovat tu sedacku az do dochodku tych "deti"😬
@anonym_autor mila autorka, predstav si,ze my sme boli 2+3 deti v 2 izb.byte. a netlacili sme sa. Teraz sme 2+2a tiez sa netlacime. Nie som z osady. Nie kazdy potrebuje vilu,ci dom k zivotu. To ,ze ty to potrebujes, ok. Ale to neznamena,ze druhy tak zit nemoze,nevie. Keby si napisala,ze napr.4,5 deti +2 dosp.v 1 ci 2 izb.byte, ano. To je uz tlacenie,ale nie toto
@anonym_ee5b0c Nic v zlom, ale 5 ludi sa bude proste tlacit vzdy v 2-izbaku. Chapem, ze nebola asi ina moznost, ale robit z toho nieco akoze "vsetko bolo super" je tiez od veci
@anonym_autor je to kazdeho vec ako zije a teba do toho nic a nie je to moja situacia.
No teraz to vyznelo, akoby ľudia bývajúci v bytoch boli nejaké socky 😀, ale povedzme si, že hodnota trojizbáku v hlavnom meste je kdesi na úrovni domu v menšom meste či dedine. Nie každý túži po dome .. Poznám napríklad deti vyrastajúce v domoch, ktoré vyčítali už ako dospelé rodičom dochádzanie , málo príležitostí, atď atď Každý nech si býva ako sa mu páči , nikoho do toho nič ...
No teraz to vyznelo, akoby ľudia bývajúci v bytoch boli nejaké socky 😀, ale povedzme si, že hodnota trojizbáku v hlavnom meste je kdesi na úrovni domu v menšom meste či dedine. Nie každý túži po dome .. Poznám napríklad deti vyrastajúce v domoch, ktoré vyčítali už ako dospelé rodičom dochádzanie , málo príležitostí, atď atď Každý nech si býva ako sa mu páči , nikoho do toho nič ...
@kristina2412 Citanie s porozumenim gde? Autorka nekritizuje byvanie v bytoch.
@anonym_807510 to som chcela písať, my máme 260m2 duplex (ale prenajatý- tak teraz neviem, či som socka) a všetci spime v jednej miestnosti. 3 deti
@anonym_258a5e my mame síce svoj byt, v porovnaní s tebou len 102 metrov štvorcových 😉 a sme len 3. Ale my nie že spíme všetci v 1 izbe, ja mám každú noc pocit, že všetci spíme na mojom matraci 🤦♀️🤣
som z cias kedy 5 clenna rodina v 3izbaku bol luxus ... deti spolu v najvacsej izve neskor ju nasi predelili stenou aby brat mal sukromie... obyvacka a spalna ... spolu sme pozerali tv .. spolu sme jedli a rozpravali sa.. robili si ulohy ..hrali sa ale aj si robili zle .. mali sme krajsie vztahy ako dnesne deti zavrete osamote v jednej izbe ..
@anonym_78e385 preto to treba dodrziavat aj dnes aj v tych domoch,nie len na Vianoce.Mame velky stol pre 8 ludi,cez okno sme do domu prenasali.Sadneme si zan kazdy den cela rodina,obed o pol 12tej,vecera o pol 7miej.Vsetci musia ist k stolu a jest ako rodina spolu.Ziadne ja nechcem,zoberiem si do izby,potom je jasne,ze rodicia ani v byte,ani v dome deti nevidia,iba ak tak rano,mozno.
@kristina2412 Citanie s porozumenim gde? Autorka nekritizuje byvanie v bytoch.
Asi tam kde tvoje čítanie medzi riadkami 🫣, ako sa to stane, že rodina s dvomi deťmi býva v dvojizbáku že je to raritná situácia, pritom dvojizbák môže mať 75-80 m2..
Zvyknem pozerať Nove bývanie. Udivuje ma, koľko ľudí zháňa malý byt v Bratislave😵💫 a tie byty, niektoré otrasne, staré, špinavé, bez výťahu, 50m a reakcia ľudí:”dobreeee”😵💫🫣 taký holubník by som ani zadarmo nechcela, nie ešte za toľké €😵💫 mala som vo Viedni 3izbák, ale nič sa nevyrovná domu na dedine so záhradou.
Veľa závisí aj od nastavenia ľudí. Bola som u jedných na luniku 9. Žijúci v rámci svojich možností normálne. Mali 4 izbový byt. Nechápala som prečo sú všetci v jednej izbe. Tri izby boli v podstate prázdne. Kamoška dvojizbak a tiež všetci spolu v jednej izbe 😅 ja som vyrástla v dome, ale ja sama dom nechcem. Bývali sme v 1,5 traja. Dcéra mala svoju izbu, my s mužom v obyvačkokuchyňospalni 😂 teraz sme v trojke. Niekomu stačí a komu nestačí a má možnosti tak to rieši.
@anonym_autor
Lebo na Slovensku je ešte stále móda mať najprv deti a potom sa zabezpečiť. Keď je žena 6 rokov na materskej, ťažko sa zarába na veľký byt.
My sme to urobili naopak. Najprv sme makali, zarobili a potom sa vrhli na plodenie. Sme štyria, byt má 150 m2
Neviem.. na jednej strane ano, zijeme v pokrocilej dobe, deti su vnimane inak nez kedysi, tak je to prirodzene, ze im chceme dopriat, dozicit, ci uz dobre vzdelanie, vlastnu izbu, neskor v´astnu nehnutelnost, alebo aj viac, nech sa chuda nemusi zdriet, aby boli do zivota nachystane so vsetkym, co nam nebolo dopriate. Ale ano, kto v dnesnej dobe rozmysla, tak nebude rodit deti do chatrce ani do podnajmu. Dakedy sa tak velmi nad tym nespekulovalo, ludia ked chceli mat deti, tak si ich spravili a vychovali, aj v malych bytoch. Ja som styridsiatnicka, a hoci sme mali 4i byt, nemali sme detske izby, bola kuchyna, obyvacka, spalna,pracovna a jedna izbicka pre tri deti. A ani jedna z nas nema z toho traumu. Brali sme to ako samozrejmost, tak to je a hotovo.
Na druhej strane- zivot prinasa vselico, a oznacovat inych preto sko nezodpovednych alebo ich zivot ako tragediu, nie je podla mna vhodne. Ani vlastne neviem, preco sa nad tym autorka zamysla. Ja som sa nikdy v zivote nezamyslala nad tym, preco ini ludia ziju tak ako ziju. Asi su tak spokojni.. a ak nie, tak mna to ma preco trapit?
My sme traja v 2-izbovom byte, ale vlastnom nie prenajatom. To sme aká kategória?
Sme v dvojizbovom traja, syn mám svoju izbu. Áno chceli sme väčšie, ale rozhodovali sme sa buď budeme všetci dochádzat alebo kúpime menšie a máme všetko po ruke. A v centre mesta sme na väčšie nedosiahli. Takže sme sa rozhodli pre lokáciu. Ale pri dvoch deťoch by sme sa asi takto nerozhodli, to by sme mali na tesno.
Horšie je podľa mňa bývanie u rodičov/svokrovcov. To je už úplná neschopnosť, keď sa tam nasáčkujú nastálo a majú deti.
napríklad tak, že druhé / tretie dieťa sú dvojičky. a vôbec, čo je zlé na spoločnej detskej izbe? určite lepšie ako 6 izbový dom a jedno dieťa.
Monkey see, monkey do.
@kristina2412 ??? Vy ste to nepochopili očividne
@kristina2412 ??? Vy ste to nepochopili očividne
@anonym_autor Mne napisala, ze mam citat medzi riadkami😄😆 uplne mimo je.
@anonym_autor ja tiez rozmyslam ako Ty. Najprv vhodne byvanie, potom dieta. Ale ak niekomu vyhovuje mensi byt a viac deti, neriesim. Kazdy nech si zariadi ako chce.

Ako off-topic, ale my máme 5izieb/spální plus jednu takú malú izbičku kde najmladšia má malú posteľ a svoje hračky. 5 detí, čiže každé má svoju izbu (dve najmladšie majú izbu spolu, ale tým že máme aj tu malú izbičku môže mať úplne každé dieťa svoju izbu), a ráno aj tak spia všetci v jednej izbe vždy naskladaní na manž.posteli najstaršieho syna 😂 čiže nám by stačil aj 3izbak asi 😂