icon

Bývanie v podnájme alebo u svokrovcov?

barbora05
30. aug 2018

Ahojte. Potrebovala by som poradiť, počuť názor viacerých ľudí, pretože sama neviem čo mám robiť. S priateľom čakáme bábätko a zatiaľ sme spolu nebývali v jednej domácnosti a ešte spolu ani nebývame. Máme rozostavaný dom, do ktorého sa budeme môcť nasťahovať pravdepodobne ku koncu budúceho roka. Teraz riešime dočasné bývanie na dobu, pokiaľ dostaviame dom. Priateľ chce aby sme isli na ten čas bývať k jeho rodičom, kde by sme mali len jednu izbu a kuchyňa a kúpeľňa by boli spoločné. Rozumieme si s nimi, ale je iné bývanie a ešte aj s novorodeniatkom a občasná návšteva. A ja som zasa za nejaký lacný prenájom, kde by sme boli po narodení maleho sami. Áno sú to vyhodene peniaze ale budeme mať svoje súkromie. Prosím poraďte čo bude lepšie riešenie. Za každý názor budem vďačná.

hildicapupu
30. aug 2018

v ramci setrenia je byvanie u svokrovcov vyhodnejsie, predsa len ked ide iba o kratku dobu tak na tom nevidim nic zle. ale tiez by som radsej sla do vlastneho byvania, aby ste si na seba zvykli, cim skor tym lepsie 🙂

zupka33
30. aug 2018

Ja by som sa mozno riadila aj podla toho aky mas vztah s jeho rodicmi. Ak to nie je nic moc tak radsej ten podnajom, lebo pocas spolocneho byvania sa to moze dostat az tam, ze ked odtial odidete tak si ani na meno nebudete vediet prist

jerryjanka
30. aug 2018

určite radšej podnájom hoc aj garsonky, ale mladí raz majú byť sami, ak aj mate dobry vzťah po určitom čase spoločneho spolužitia už by ste taky dobry vzťah s rodičmi nemali.

deti95060810
30. aug 2018

ak budete bývať so svokrovcami len niečo vyše roka, tak potom prečo nie...aspoň si budeš lepšie vážiť svoj vlastný dom a aj niečo ušetríte....Ja by som išla na tých pár mesiacov ku svokre...

sashabb
30. aug 2018

@zic ja zas nepoznám vôbec nikoho, kto by mal po narodení doma mamu alebo svokru. Preboha NAČO??? neviem si predstaviť aby sa mi doma ešte niekto ďalší motal. (deti mám)

satin83
30. aug 2018

@barbora05 podla mna zavisi aky zivor vedu svokrovci. Pracuju este? Pokial su uz dochodcovia tak budu len doma vysedavat a ty s baby budu ich jedina zabava a budu sa ti do vsetkeho miesat aj ked v dobrom. Ak robia, maju konicky tak to moze byt ok, budes aj sama aj s nimi, nebudu na vas tak emocialne nacucnuti. To je najhorsie

lili303
30. aug 2018

Necitala som vsetky komentare ale za mna ist byvat do prenajmu. Mne vadi aj moja mama ked je dlhsie s nami a keca mi do toho co a ako s detmi a to som kludna povaha nekonfliktna. Aj so svokrou velmi dobre vychadzam ale neviem si predstavit ze by sme spolu byvali. Ine je navsteva na den dva aj to ze ti pride pomoct s babatkom a ine je byvat len v 1 izbe. Je to podla mna obmedzovanie oboch stran. Lebo ak bude babo plakat aj im to podla mna bude vadit. Mlada rodinka potrebuje mat svoje sukromie. Takto mozu vznikat hadky medzi vsetkymi. Zalezi ako spolu vychadzate tak snad sa dobre rozhodnes. Drzim palce

amonet
30. aug 2018

Podnajom

jeltica
30. aug 2018

Za mna isto podnajom. My sme byvali u svokrovcov len kym sme vybavili hypoteku a kupili byt, hned sme sa stahovali lebo nebolo treba prerabat ale aj tak mi stacilo. Ziadne sukromie a svokra stale nalepena na malej. Hroza

juliet86
30. aug 2018

podnajom. kludne aj lacny na okraji mesta.

caroline_
30. aug 2018

Ahoj, napíšem ti moju skúsenosť. Ja som s mojim, vtedy ešte priateľom bývala s jeho rodičmi, teda mamou a jej novým priateľom. Bol to pol rok ale aký pol rok... Dovtedy sme mali dobrý vzťah, ale iné je návšteva a iné spoločná domácnosť. Ja si toto neviem vôbec predstaviť. Už len to že absolútne žiadne sukromie, jedna kuchyňa a dve ženy no nič moc, tak isto kúpeľňa, wc ani nehovorím nemôžeš sa ani poriadne vy. srat s prepáčením. Tak isto aj keď to bude možno myslieť dobre sa ti bude starať do všetkého, do výchovy, varenia, manzelstva. Ja som napríklad taká že potrebujem byt občas aj sama a doma rada chodím len v tričku a v spodnom prádle co je u svokrovcov nemožné. A to si neviem predstaviť co by bolo keby mame dieťa asi by som skončila na psychiatrii. Na koniec to dopadlo tak ze sme si nasli podnájom a "potajomky" sme sa vzali, tak sme sa rozhadali a to sme mali predtým ok vzťah. Takže za mňa určite podnájom navyše keď píšeš ze ste s mužom ešte nebývali samy, aj to sú stresy a úplne zbytočné aj pre malé. Držím palce

zuzpar
30. aug 2018

@caroline_ Podla mna taketo byvanie so svokrovcami nevesti vobec nic dobre, len same problemy. Dobrovolne by som nikdy do niecoho takeho nesla. Radsej podnajom, ale aspon ma clovek svoj klud, svoje sukromie 🙂

googlinqa
30. aug 2018

Podnájom

kristinka109
30. aug 2018

Neviem zastať jednoznačný názor. U nás je to takto: čakáme bábo, zatiaľ bývame u našich, tiež staviame domček. Na jednej strane je to výhoda v tom, že naši nám dosť pomáhajú - samozrejme dávame aj tu peniaze na domácnosť no keby sme bývali v podnájme vyšlo by nás to draho. Naši pomáhajú okrem iného aj v tom, že sa niekedy nemusím starať čo variť, kedy oprať, nákupy do domu ,,.... neviem ako vychádzaš so svokrovcami ale ak sú vzťahy dobré tak je to len pomoc. Tiež isto oceníš keď bude bábatko, že ti s ním pomôžu - ty budeš kľudnejšia, oddychnutejšia a to má aj vplyv na dojčenie. Áno, mali sme síce aj také obdobia, že sme si ostro vymenili názory niekedy no to je tak všade a kým sa nasťahujeme do nového toľko to vydržíme veď to je malá obeť

kleopatra114
30. aug 2018

My sme dva mesiaci po narodení malej bývali ešte u svokrovcov - tiež v jednej izbe , ostatne spoločne . Mám super svokrovcov, ale poviem ti , plakala som od radosti, keď sme išli do svojho.

jamika27
30. aug 2018

podnájom

romiada
30. aug 2018

@barbora05 podla mna podnajom. Nech Ti slovo svokra nezhorkne za ten cas na jazyku co by Ste byvali s nimi. Budete rodina, uz nie Ste deti o ktore sa maju svokrovci starat.

danula.ch
30. aug 2018

@barbora05 aj my sme tak mali, rozhodí sme sa nasťahovať k svokre, s tým, že občas pôjdem s malým k mojim rodičom. V rámci zachovania ako-takých vzťahov. Prvá poriadna hádka prišla po 4 mesiacoch, tá definitivna po 8, kedy som sa s malým odsťahovala k mojim rodičom 80km od manžela. On ostal bývať u mamy kvôli práci. U mojich rodičov som ostala ešte vyše roka a keď sme sa konečne sťahovali, ten pocit slobody bol neskutočný 😀. So svokrou sme to časom urovnaLi a teraz máme dobrý vzťah so vzájomným rešpektom.
Šla by som do toho znova, ale! !!!!! Hneď na začiatku by sme si určili pravidlá. Nie zatinat zuby a ticho trpieť toho druheho. Keď sa mi niečo nepáči, hneď sa ozvať a nenechat problémy zájsť do krajnosti. Proste komunikovať. A to isté by som čakala z druhej strany. Pokiaľ je to dočasne a stretnú sa rozumni ľudia, dá sa to ukocirovat

nickye
30. aug 2018

Z mojho pohladu urcite podnajom, mali sme so svokrou velmi dobry vztah, kym sme spolu nezacali byvat.... naozaj radsej garzonka ale sami, tiez sme tak zacinali 🙂 za ten rok sa toho moze udiat velmi vela....

michaelagk
30. aug 2018

@barbora05 úprimne ti poviem určite podnájom. Ja bývam už druhý rok s rodičmi kým dokončíme dom (manzel pracuje mimo) ale už mame tak naštrbené vzťahy že asi sa to dokopy dako nedá ... večne staranie sa do všetkého a pod... mala som počúvať manžela a ísť do podnájmu... ale na druhu stranu človek ušetrí na tom podnájme

xeonela
31. aug 2018

Za mna tiez asi garzonka, uz je na case aby ste si na spolocne byvanie zacali zvykat a predsa si nechce nahodou pokazit vztahy so svokrovcami ;)

zulumilo
31. aug 2018

Jednoznačne sami. My mame so svokrovcami fantasticky vztah , ale byvat spolu nie. A ešte s dieťaťom. To nieee. To by bolo tooolko "cennych" rad a casom napatie medzi vami. Ešte neviete byvat vy sami spolu a uz s dietatom. Akoze držím palce.

liluska68
2. sep 2018

@barbora05 my sme boli na tom veľmi podobne. Rok sme bývali u svokrovcov, z toho pol roka s bábom. Pozitívum bolo, že som aspoň zistila ako je zvyknutý žiť. Teda čo ľúbi jesť, aké má návyky atď. Teraz sme sami a je to lepšie, ale poviem ti, že som bola rada aj za to, že svokra postrážila malú, išla s ňou na prechádzku a ja som si mohla aj pospať. Inak na to budeš sama. Začiatky s bábom bývajú ťažké a je fajn mať niekoho aj pri sebe.

ivkakaska
2. sep 2018

@sashabb myslim, ze reakcia PREBOHA NACO s 3 otáznikmi je trosku prehnana...vobec na tom nie je nic zle/divne. naozaj je to kazdeho osobna vec, ako sa citi, aky bol porod, ako si vie poradit s babatkom, atd...naozaj je x okolnosti, od ktorych to moze zavisiet. ja osobne som mala po kazdom porode doma mamu a neviem si to vynachvalit...a naozaj nie som jedina tu na okoli, poznam vela mamiciek, ktore ocenili pomoc a rady po porode

sashabb
3. sep 2018

@ivkakaska nikde som nepísala, že je to zlé alebo divné. 🙄

wiw8
3. sep 2018

@liluska68 zaciatky byvaju tazke, ako ako si spravis, tak budes mat, nemusis riesit to, ze niekomu vadi, ze mam neozehlene veci alebo nieco take, my sme u svokrovcov byvali ozaj len chvilku, ale to mi bohato stacilo aby som hladala moznosti ako co najskor prchnut do svojho s muzom 🙂

eeffka
3. sep 2018

Byvali sme 1.5roka s mojou mamou vo velikanskom byte. Doslova som odtial usla. A dalsi polrok trvalo kym sa urovnali vztahy. Vy sami neviete spolu zit a uz chces ist k svokrovcom? Radsej 20m garsonka.

vendulka80
4. sep 2018

V ramci zachovania psychickeho zdravia jednoznacne podnajom. Ocenis to ked sa babo narodi. Pretoze kym sa ako tak zladite, prejde aj polrok a z vlastnej skusenosti ti hovorim, ze nebudes stihat starat sa o vsetko. A posledne co potrebujes je vsetecna svokra, ktora ti bude stat za zadkom a komentovat co nemas a mala by si a ako kedysi nemali zeny pracky a museli chlapom varit na stavbu a vychovali 23 deti atd...a vy mlade ste rozpistane a neviete si poradit s jednym. No ved tak to aj vyzeralo. Porodit neznamena aj vychovat ale to je tazko niektorym svokram vysvetlit. A co sa tyka setrenia neusetris nic. Lebo ked sa nieco pokazi, prispejete aj vy. Ked pojdes na nakup, uz ti to neda a kupis nieco aj svokrovcom. A este pocuvat ako zijete u nich skoro zadarmo, to tiez nie je bohvieco. A pomalicky sa bude nervozita vkradat aj do vztahu a este budes nevyspata pri dietati a unavena. Ked budes vo svojom, urobis si ako ty chces. U svokrovcov budes robit to co chcu oni.

zuzkanka13
12. sep 2018

Jednoznačne podnájom!!!! Pekný deň 😉

kvetinka75
12. sep 2018

Ak vás to finančne nezruinuje tak podnájom. My sme bývali u svokry a potom aj u našich cca 2 mesiace, kým sme prerábali a poviem Ti, mala som dosť. Mysleli sme si že ten mesiac rýchlo prebehne, čo sa môže stať? No veľa. Na nervy to bolo. A ešte keď tu je dieťa. Radšej vlastné súkromie.