Spoločné bývanie - ako a kedy je správny čas?

23. máj 2023

Ahojte,

Rád by som sa poradil a prečítal si ako ste to mali vy so spoločným bývaním.
Ja mám 26, priateľka 21 rokov - obaja bývame pri rodičoch. Sme oficiálne spolu rok, zatiaľ nám všetko funguje, rozumieme si a už pár mesiacov rozmýšľame čo s nami ďalej. Láka nás spoločné bývanie, ja rozmýšľam o zásnubách, v budúcnosti svadba a podobne.

Chceme to obaja, cítime to rovnako, ale problém vidím v spoločnom bývaní. Samozrejme obávam sa aj toho, že nemusíme si sadnúť v spoločnej domácnosti, trávime spolu dosť času aj víkendy a neprekážame si, ale viem že sa to je úplne niečo iné.

No, ale najväčší problém vidím v tom ako vyriešiť spoločne bývanie ak by sme sa do toho naozaj pustili. Ideálne by sme chceli postaviť si dom, no problém sú peniaze. Ja mám k dispozícii pozemok, ale na účte nemám nejak veľa peňazí (bol som na VŠ a nestihol som si našetriť dostatok). Priateľka je na tom podobne, ešte len tento mesiac nastúpila do práce. Nechceme veľmi platiť podnájom, radšej tie peniaze chceme investovať do niečoho vlasnteho. Len teraz ta doba kedy je všetko drahé a sú vysoké úroky v bankách..
Myslím si, že hypotéku a náklady na bývanie by sme dokázali utiahnuť, ja mám celkom dobre platenú prácu.. teda na východné Slovensko je to super, ona pracuje ako učiteľka MŠ má to teraz náročné a platovo nič extra, ale na tom mi nezáleží (teda na jej plate). Už dlho rozmýšľam a často aj s priateľkou ako začať, alebo ako sa pohnúť v riešení spoločného bývania.

Ako ste riešili spoločne bývanie vy? Po akom čase ste začali spolu bývať, prípadne či je vhodné bývať spolu už pred svadbou alebo až po.

jana0215
23. máj 2023

Určite si najskôr vyskúšajte spoločne bývanie, kým sa posuniete ďalej. Stavba rodinného domu ako prvého spoločného bývania neznie najrozumnejšie. Pokiaľ nemáte ani jeden nič vlastné, určite by som aspoň na pol roka šla do podnájmu. Dom tvojich ani jej rodičov by som nebrala ako voľbu spoločného bývania.
Spoločné bývanie až po svadbe určite nie.

sisa_s
23. máj 2023

Dom je v dnesnej dobe luxus, este ste si nevyskusali ani spolocne byvanie...skuste podnajom na zaciatok, nie je to nic zavazne

ptck
23. máj 2023

Určite by bolo fajn si to vyskúšať najskôr buď u teba doma alebo u nej na nejakú dobu si to skúsiť aké by to bolo tráviť spolu čas nonstop a potom sa to už samé posunie tým smerom ktorým má.

karinka223
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jana0215
23. máj 2023

@ptck ak bývajú obaja s rodičmi, nemusí to dopadnúť dobre. Nie jeden pár sa rozišiel kvôli svokrovcom..

kitycat
23. máj 2023

Uvedom si, ze ty miesas 2 rozne veci. Spolocne byvanie a spolocna nehnutelnost, ktoru treba komplet zafinancovat.

Tvoja priatelka je mlada, ledva zacala robit a jej plat v MS nikdy nebude hitparada. Financie by mali byt spolocne a ziadne 50:50, ak to myslis oďzaj vazne, teda tie zasnuby a tak

Kludne bu ste mohli trosku pobyvat niekde na 3 mesiace, nech viete

s_o_n_i_k_e
23. máj 2023

Na 1 000 000% nájom skúsiť, či spolu budete OK, ak sa začne stavať a riešiť spoločné a bude to zle bude to náročne :( na delenie, zmeny zmlúv, rozdelenie čo komu čo...to nechce nikto. Potom ak to bude OK pôjdete dalej a hlavne ste mladunký čiže na nájom máte čas 🙂

marca12
23. máj 2023

My sme zacali spolu byvat cca po roku chodenia. Ja osobne nie som za skusanie,ci vydrzime spolu zit. Ak mam niekoho rada a viem,ze s nim planujem zit,tak musime zvladnut aj spolocnu domacnost. Vsetko je o kompromisoch,tolerancii a podobnom pohlade na zivot. Obaja sme pracovity a vedeli sme o sebe,ze nie sme ziadny gaucovy povalaci a neholdujeme videohram a podobne. Vedeli sme sa zladit,respektovat sa. Vzali sme uver,kupili dom,prerobili. Jasne,ze boli aj hadky,ale vzdy sme sa vedeli nakoniec dohodnut a nevzdali sme to. Tiez sme zacinali ako mlady bez penazi,ale postupne sme sa posuvali dalej. Dolezite je mat ciel a vediet,co chces od zivota.

martinka13
23. máj 2023

Nuž možno staromódne, ale začali sme spolu bývať po svadbe. Po VŠ. 25 rokov obaja. Sme spolu 18 rokov (2 detičky)

haley7897
23. máj 2023

Prečo spolu nevycestujete zarobiť do zahraničia? Zistíte ako viete spolu fungovať v krízových situáciách, zarobíte na spoločný dom a tiež si ešte trochu užijete cestovanie kým sa usadite a začnete riešiť rodinu.

obleckodogymu
23. máj 2023

Najskôr by som na vašom mieste išla do podnájmu, vyskúšať si ako to spolu dáte.
Ja som s mojím začala bývať mesiac po tom čo sme sa dali dokopy. Predtým sme sa dlho stretávali, poznali (niečo cez rok ale ozaj malo sme sa stretávali, každý z iného mesta 200km od seba)... Každopádne keď sme skončili vs, rozhodli sme sa ísť obaja spolu od znovu do iného mesta a tam začať žiť spolu. Mala som vtedy 23r, on tiež tak a hneď sme sa zhodli že to treba skúsiť ihneď😊ak to klapne tak super a ak to neklapne, nebudeme sa oberať o čas😊
Našťastie to klaplo a sme spolu 7rokov 😊
Podľa mňa není na čo čakať, pri spolubyvani sa odhalí veeelmi veľa dôležitých veci o oboch partneroch 😊

stvura
23. máj 2023

muža som spoznala v škole v UK, po návrate na SK sme sa sťahovali spolu do podnájmu, keď nám zvýšili nájom k jeho rodičom (majú obrovský dom), potom sme kúpili byt ...takže prakticky hneď. Sme spolu 17r, 15r manzelia

lindous
23. máj 2023

Rok spolu je podľa mňa mááličko na spoločné investície, obzvlášť v takom veku, kedy sa človeku ešte dosť menia priority, postoje a názory, teda aspoň ja som v rozmedzí 20-25 asi prešla najväčšími zmenami a dospievaním po mentálnej stránke... na jednej strane hovoríš, že sa toho obávaš, na druhej by si rovno spolu staval dom... súhlasím s názormi vyššie, že ten podnájom nie je vôbec zlé skúsiť, práve naopak... my sme spolu začali bývať po 3 rokoch vzťahu, mali sme 24 a 25... cítili sme sa na to aj skôr, ale počas VŠ by sme podnájom neutiahli a ja som na partnerský intrák nárok nemala, keďže som z mesta kde sme študovali... uvedomujeme si, že ľahšie by sa nám šetrilo na budúcnosť, keby sme nemuseli platiť podnájom, ale nechceme už byť v detskej u rodičov aj keď by to boli nižšie náklady

jesenzima
23. máj 2023

Určite by som si po roku vzťahu ako 21 ročná nebrala hypotéku na dom 🙄
Najskôr spolu bývajte keď tak aj v podnájme, uvidíte, či vám to vydrží, lebo po roku sa viazať zasnubami a hypotékou, toto keby na mňa vybalí môj muž (vtedy), tak utekám kade ľahšie 🤷

babulkomale
23. máj 2023

@haley7897 prosim ta a kde sa dnes daju zarobit statisice na dom a este aj popri tom mat z coho zit v tom zahranici? Uz nie je dolar ani libra 50 korun...tie naklady su tak vysoke ze neviem kolko rokov by tam mali byvat v plesnivom podnajme a setrit. A v patdesiatke si kupia dom...vazne ma to zaujima.
O to viac ze bez skusenosti ich nikto nepusti na kvalifikovane pozicie, mozu mat aj tri vysoke skoly...

haley7897
23. máj 2023

@babulkomale prosiť ma nemusíš. Som rada, že sa máte na Slovensku tak dobre, že sa platovo vyrovnate ostatným krajinám EU. A nikde netvrdím, že majú zarobiť celú sumu, inak sa ale berie hypotéka ak máš nejaký ten solídny základ a inak keď potrebuješ prakticky celú sumu.

vanilkovazmrzka
23. máj 2023

Ak nechces platit podnajom (comu uplne rozumiem), tak si kupte mensi byt. Byvajte a zite spolu ako normalny par. Dom mozte zacat riesit potom po svadbe, ked bude realisticke zakladanie rodiny. Peniaze investovane do bytu nestratis, bud ti ostane byt do buducna, alebo ho predas.

zmrzlinka2021
23. máj 2023

My sme začali tak, že mesiac pred svadbou sme si kúpili byt a po svadbe sa doň nasťahovali.

babulkomale
23. máj 2023

@haley7897 co prskas?
Normalne sa pytam kde vyzijes tak lacno ze odlozis relevantnu sumu aby sa ti oplatilo robit vonku.
Ano, poznam ludi co zarobili velka peniaze a su bez hypo, ale to robili pred 15 rokmi desat rokov v Tirolach a Svajci cele dni v gastre, klby v keli, deti mali az po rokoch ked postavili dom na SK.
Teraz si to neviem predstavit. Ale ok, asi nejakych par tisic si clovek odlozi aby mal aspon zaklad na hypo, s tym suhlasim.

haley7897
23. máj 2023

@babulkomale ty si si ma musela s niekým pomýliť ak si myslíš, že budem viesť konverzáciu s niekým kto komunikuje štýlom ako ty 🤦🏻‍♀️

amelie2017
23. máj 2023

Píšeš, že nechcete platiť podnájom a tie peniaze radšej investujete do vlastného. Lenže najprv musíte našetriť na 20/30% hypo. To môže trvať dlhšie. U rodičov žijete obaja zadarmo? Nič im nedávate? Lebo ak áno, za tú sumu si môžete prenajať jednoizbak, prípadne garzonku. Mne by to za to stálo. Ak rodičom nič neplatíte, tak sa ozaj dohodnúť, rok šetriť každý cent, kúpiť malý butik a časom ísť do väčšieho.

vler
23. máj 2023

V tomto zivotnom obdobi- ked ste obaja velmi mladi-je pre vas dvoch najviac vhodne take byvanie ktore je flexibilne. Takze rozhodne nie spolocna nehnutelnost, ale podnajom.

babulkomale
24. máj 2023

@haley7897 posielas ludi robit von a potom vlastne ani nevies preco. Bravo, to je ten spravny styl komunikacie. Dalsia zatrpknuta byvala Slovenka asi.

autor
24. máj 2023

@kitycat - áno, sú to 2 rôzne veci, ale súvisia spolu. Keďže chceme spolu bývať a nie tak, že spolu pri rodičoch, navyše ak by to šlo aj bez podnájmu.. ale ako čítam tak viacmenej sa odpovede zhodujú s tým že podnájom. Ale ako to myslíš, že financie by mali byť spoločné a nie 50/50? Ja od nej nežiadam, aby mi prispela presnú polovicu alebo podobne, ja práveže hľadám spôsoby ako zabezpečiť bývanie hoc aj sám.

@marca12 - mne tiež nejde o skúšku bývania, obaja chceme byť spolu a sme voči sebe dosť tolerantný, vieme si vykomunikovať veci a urobiť kompromis. Ale predsa, nikdy som nič podobné neriešil a čo som tak čítal po internete ako to môže dopadnúť.. verím, že snáď nie, ale asi treba počítať aj s touto možnosťou.

@haley7897 - ja mám tu dobré zázemie, prácu, rodinu... myslím si, že z tohto pohľadu by to bolo pre mňa dosť nevýhodné ísť robiť do zahraničia. Ak by som sa vrátil späť už by som nemusel dostať takú ponuku akú mám teraz. Priateľka tiež netúži po živote za hranicami.

@jesenzima - viazať sa zásnubami a hypotékou.. rozprávali sme sa spolu o tom a nebol to len môj nápad, k tejto myšlienke sme prišli spoločne. Takže čo sa toho týka, nebojím sa že by to odmietla. Skôr problém možno vidím v tom, aký názor by na to mali naši rodičia a podobne.

autor
24. máj 2023

Ideálne by bolo, keby som mal sám niečo vlastné, ale vôbec neviem ako k tomu prísť. Príde mi to ako nereálna vec v tejto dobe bohužiaľ.

Mám momentálne ako tak k dispozícii starý opustený dom, ktorý je na tom pozemku.. pre rodinu s deťmi síce nepostačujúci, ale pre dvoch celkom fajn. S tým, že by som ho musel najprv zrekonštruovať a zútulniť na bývanie. Problém tam je zatiaľ, že je tam viacero vlastníkov a musel by som to riešiť s nimi. A vlastne ani neviem, či je to vôbec vhodná cesta.
Čo tak čítam, asi ten podnájom je tá najľahšia cesta. Aj keď neviem, či s tým počkať ešte nejaký ten rok ešte..

@amelie2017 - našetriť 20-30% na hypo - to viem, ja som si to už zisťoval, že človek buď musí niečo založiť alebo mať našetrené tú čiastku. Ako som spomínal ja mám k dispozícii pozemok a čo to už nasporené, t.j. možno na nejaký menší dom by to bolo dosť. A áno ona neprispieva rodičom nič a dokáže si v podstate všetko odložiť, ja zas neprispievam tiež, ale platím si svoje výdavky - stravujem sa v reštaurácii (obed v práci), platím si doma internet, občas urobím nákup domov, a taktiež ešte splácam pozemok.

marca12
24. máj 2023

Necitaj po internete a riad sa sam sebou. Dnes ludia nebuduju vztahu,ale od priblemov utekaju. Kazdy by chcel bezproblemovy vztah,dobre zarabajuceho,milujuceho a vzdy usmiateho partnera. Ale tak to nwfunguje. Raz potiahne jeden,potom druhy,mame si byt vzajomnou oporou,zdolavat prekazky a nie hned utekat a riesit kazdu banalitu. Vo vztahu musis nad vela vecami,samozrejme nepodstatnymi,mavnut rukou.

kitycat
24. máj 2023

No pockaj, ako je to s tym pozemkom? Kto je jeho vlastnik a co ten dom, ktory na nom stoji s ma viac vlastnikov?

Tuto si chcel stavat?

katkaseiner
28. máj 2023

Za mňa bývať spolu je veľmi dôležité už pred zasnubami a svadbou ..
My sme sa s mužom dali dokopy v lete (on pracoval a žil v zahraničí, ja som si musela ešte dorobiť výšku). V októbri som cestovala za ním na týždeň a po vianociach som sa sťahovala za ním do podnájmu. Kým sme sa vzali, žili sme v podnájme 6 rokov (rok v Dánsku a 5 rokov v UK) a až potom sme sa vzali