Čas pre seba
Zaujíma ma váš názor na moju situáciu. Mám dve deti na základnej škole. Vychovávam ich sama. K otcovi chodia kazdý druhý víkend. Pri nich bežné cez týžden nestíham nič len domácnost a večer padám na hubu. Cez víkend dorobím čo nestíham cez týžden. Ale čas na seba nemám. Maximálne pár hodín, cez víkend keď sú u otca. Ide o to, že s detmi pomoc nemám a ešte k tomu sú aj náročné. Sami neurobia absolútne nič, ani bežné každodenné činnosti. Keď im neopakujem tisíc krát, že si majú urobiť školské veci, pobaliť sa, umyť a všetko, tak proste sa do 5 minút zabudnú a všetky činnosti im samostatne trvajú aj hodinu dve čo by možno pri bežnom sustredení sa zabralo 5 minút. Aby ich človek nechal robiť čo majú a išiel si robiť svoje, že však sú veľké, tak to neurobia nikdy. Proste potrebujú neustálu pozornosť a dohľad. Keby sa nezabavili, tak by som stihla ja viac a nebola z nich tak vyčerpaná. Už som zúfalá. Ako zvládajú vaše deti bežné každodenné cvi
@lujza123 a keď nestíha, tak čo smola? Lebo už som to skúšala. Len mi to berie čas nastavovať budík a aj tak je to moja smola, že nestíha. Ja letím do práce a nie oni.
Viem že je to aj moja chyba, ale ako z toho kruhu von. Všetko som skúšala, nič nezaberá len robiť papagája, lebo aspoň tak sa im vráti pozornosť k tomu čo majú robiť. Ale to ja veľa svojich povinností nestihnem a musím byť stále pozornosťou pri nich, aby som im vracala ich pozornosť k tomu čo majú. Sú to inteligentné deti, s učením nemajú vôbec žiadnu pozornosť a pamäť majú uzasnu. Možno majú poruchu pozornosti, ale učiteľky by ma na to hádam upozornili, keby to mali na diagnózu. Ale ja už nevládzem, keď človek čaká, že v istom veku budú samostatnejšie a nič, lebo vnútornú potivaciu nemajú žiadnu. Vaše deti to robia prečo? Lebo moje staršie pre minúty na mobil a mladšie nemá žiadnu motiváciu a ,,unavené" zo školy dokáže celé poobede a večer ležať a tváriť sa, že sa prezlieka a báli do školy.
tam bude potom nejaka retardacia, ked take velke deti nezvladaju zakladne cinnosti… Ak su normalne, iba lenive, ries to a nie seba, ze nemas cas na seba
Ty si nevedela deti zakladne veci naucit, ale na vine je p. ucitelka 😂😂😂
a umrem z tej vety, ze su to inteligentne deti… ano, dnes sa kadeakde poruchy povazuju za prejav inteligencie, ale aby sa velka 13 rocna hepa nevedela obriadit a doma pomoct, tak taku este nehrali…
Ja by som mozno aj zvazovala vziat ich na psychologicke vysetrenie, ci nahodou skutocne nemaju diagnozu, pretoze toto mi nepride normalne. Nespoliehala by som sa na to, ze snad by mi to ucitelky povedali. A ak nemaju, tak je to chyba vo vychove. Ja by som si ako dieta (a ani v puberte) nikdy nedovolila matku takto ignorovat a mat ju na haku. Treba sa s nimi vazne porizoravat, vysvetlit im, ze sa musia viac zapajat do chodu domacnosti, lebo ty to uz nestihas a dohodnut si s nimi nejaky zoznam prac, ktore budu robievat. Bez toho ziadne vreckove. Normalne by som povedala, ze urcit im zoznam prac, ale kedze ta maju ocividne za niekoho, koho posluchat nemusia, asi nemas na vyber, len ist na ne takto.
A ako reagujú, keď sa s nimi o tom porozprávaš? Oni nevidia nijaký problém? Čo by sa s nimi stalo, keby si sa dostala nebodaj do nemocnice, také veci neriešite? Nik iný im okolo zadkov skákať nebude, len a len ty. Porozprávajte sa o tom, že aj im je to výhodné, keď nie sú také nemohúce teliatka odkázané na neustálu kontrolu, veď to je nonsens.
Navrhni im nejaké riešenie a pokojne o tom diskutujte, nájdite nejaký kompromis. Napr. im rovno povedz, že aj ty potrebuješ čas pre seba, takže toto sú úlohy na dnešný deň, prilož zoznam, ktorý ste spolu spísali, večeru môžu začať chystať až keď bude všetko hotové. Ráno rovnako, raňajky budú, keď budú umyté a oblečené, vyvetrané, postele zapravené, školské tašky nachystané, potom si môžu nachystať raňajky a desiatu - tú im tiež chystáš ty? Keď príde čas odchodu, ide sa za vchodové dvere, ak budú neučesané a v pyžame, pôjdu do školy neučesané v pyžame, NEVERÍM, že 13-ročnej to bude jedno, úprimne si to neviem predstaviť, teraz vážne. Mobil by som rovno zabavila, ak teda to je jediná motivácia a nič z toho.
Na tvojom mieste by som ich už dávno dala vyšetriť. Ak majú nejakú poruchu budeš vedieť ako na nich. Ak nemajú zmeniť výchovu.
@pallacinka29 mne to tiež niekedy tak pripadá, že čím je dieťa nesamostatnejšie, tým je akože inteligentnejšie. No tu, buď je nejaká diagnoza alebo totálne zlyhala výchova a teraz to majú deti na háku. Veď keď im doteraz nič nehrozilo za to čo robili, či skôr nerobili, prečo by to mali meniť.
Tu je vo videách čo by mali zvládnuť
Domáce práce a povinnosti podľa veku
https://najmama.aktuality.sk/serial/domace-prac...
aby neskončili ako
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/ako-dostat-30-rocnych-synov-z-domu/
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/manzel-nechce-kupovat-darceky-pre-mojich-surodencov/
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/syn-nechce-pracovat-co-robit/

@sense ja za nich nerobím nič. Oni vedia čo majú robiť a kedy, však každý deň to isté. Zoznam by odignorovali ako mňa. Zabavia sa aj bez mobilu a telky medzi sebou kedykoľvek aj hodiny. Staršiu aspoň motivuje to, že keď má všetko hotové, má minúty na mobil. Mladšia je flegma. Dokáže hodiny ležať len tak a napríklad do sprchy a zo sprchy len násilne. Ono sa pri flegmatickom dieťati povie ľahko buď dôsledná, ale keď sa len usmeje a kašle na to sa obliekať, jesť a umývať. Trest nezaberá, odmena nezaberá, samé od seba žiadna motivácia urobiť to. A čo ich mám nechať tak ako cigancata v osade behať špinavé, hladné? Tak im to aspoň opakujem ako papagáj do okola ale berie to aj čas aj energiu. Už mi ušla aj ruka. V škole sú posledné a musí každý na nich čakať. Aj to im je jedno. Hlavne, že je pohoda.