Časť výživného k rukám matky a časť na účet dieťaťa

fantagiro31
10. mar 2013

Mám taký problém. Dieťa má v rozsudku že časť vyživného má dostávať k rukám matky a časť ide na účet na meno dieťaťa. Ex neplatí na účet dieťaťa, z dôvodu, že si on v hlave myslí, že ja budem vyberať.Mal tam veľa môžnosti ako ísť do banky so mnou, budem mu zasielať výpisy. Chcela som mu vyhovieť, nech to platí a je pokoj. Debaty boli stále o ničom, tak som napísala na súd, či mám účet v poriadku.Súd mi odpísal, že je na matke aký účet vyberie, len musí byť na učet dieťaťa. To samozrejme aj tak je.On sa kdesi odval na kraj ( toho nemám žiadne papiere. Môj rozsudok je pravoplatný. Dala som to na políciu. Tam mi povedali, všetky jeho výhovorky, čo som už 100 krát počula. Že to je občiansko -pravný spor. Je to? Lebo podľa mňa ide o trestný čin neplatenia vyživného.Je tam rozdiel pri prokurátorovi? Pôjdem tam aj ja? Môžu mi to zamietnuť? Lebo ja už neverím ničomu, pritom je to tam čierne na bielom, že je na mne aký účet spravím.

mirica
11. mar 2013

@fantagiro31 ...pošli mu oznámenie o tom , že ak do napr. 5 pracovných dní nedoplatí dlžné výživné , dáš návrh na exekúciu( navrhni mu , nech si preverí aké trovy a poplatky za exekúciu bude znášať ) ...a ak to nepomôže podaj návrh na exekúciu. Do návrhu nedávaj ale len doplatenie dlžnej sumy , ale vzhľadom na pravidelné neplatenie, tam daj aj to , že žiadaš , aby do budúcnosti platil formou zrážky zo mzdy.

kaktusik007
11. mar 2013

@fantagiro31 presne tak - ak mas pravoplatny rozsudok, mas tam isto aj vetu, ze je to exekucny titul v priipade neplnenia... takze jedna vyzva tvojmu ex do vlastnych ruk ze to ma do tolko a tolko dni po obdrzani vyzvy uhradit tam a tam, a potom hold, exekucia....
komu nie je rady, tomu nie je pomoci......

a tiee zrazky zo mzdy su skvely napad 🙂

fantagiro31
autor
11. mar 2013

@kaktusik007
@mirica ano mám tam presne napísané, že ak neplatí mám dať na exekútora.Mám tam presne napisané, že je na mne aký účet zriadim, len on zmanipuluje aj políciu, preto som zúfala. Stále sa oháňa paragrafom, že účet nespĺna podmienky ( zablokovanie ) ale ja to v rozsudku nemám ani slovo o tom.

kaktusik007
11. mar 2013

@fantagiro31 kasli potom na policiu a postupuj ako si sa docitala..... proste vyzva a nasledne ak nepomoze exekucia...

a bud sa byvaly zbada, alebo nezbada a bude exekuovany.... 🙂 hlavu hore, dobre bude 🙂))

fantagiro31
autor
11. mar 2013

@kaktusik007 ano, ale mne bolo až zle, že jasne je tam napisane všetko, stačí to len prečítať.Pôjdem aj tam, nech platí.

mirica
12. mar 2013

@fantagiro31 skus sa ešte opýtať v banke ...oni s tým určite majú skúsenosti . Čo ja viem, tak je tam len rozdiel v nakladaní s takýmito prostriedkami ....buď tam ležia až kým nedosiahne dieťa 18 rokov.....alebo sa dajú použiť na určité veci( štúdijný pobyt v zahraničí , jazykové kurzy , zariadenie izby a pod. ) ale toto si treba dať najprv schváliť súdom.
A potom sa vykašli na políciu- polícia ti aj tak peniaze nevymôže .....a rieš to cez exekútora ( toho totiž jeho výhovorky nezaujímajú, polícia musí riešiť všetky aspekty )....zablokuje mu účet , pošle oznámenie do zamestnania...ak zarába dobre...tak mu zrazia všetko , až do výšky životného minima , kým sa celý dlh nevymôže ...rovnako ako mu bloknú účet .
Nezriedka sa stáva , že prakticky zablokujú viac peňazí než je treba ...závisí to od exekútora ...ale viem , že môže dať zablokovať určitú sumu , a poznám aj prípady , keď zablokoval nakladanie s celým účtom , až kým sa neukončila exekúcia.
Ak je bývalý aspoň trochu inteligentný , tak určite vie že keď dáš na exekúciu určitú sumu , tak poplatok je nejaké percento z tejto sumy + náklady , ktoré vynaložil exekútor + tvoje trovy........ale ak dáš zrážky do budúcna , vyrátava sa polatok z dĺžnej sumy a plus sumy výživného za 3 roky....a to už je iná pálka .......môjmu bývalému , čo mi dĺžil cca 18.000,- ( ešte sk ) vyšli poplatky zhruba v rovnakej výške....

fantagiro31
autor
12. mar 2013

@mirica práve preto mám nervy, ja som to vysvetlovala vo všetkých bankách, čo som našla v meste. Vždy som išla aj presne z rosudkom. V každej mi ponukli bez blokovania, lebo v rozsudku nie je žiadna zmienka. Až na moje žiadanie v jednej , že je to špecialne a stalo by to hneď 150 euro . V druhej to bolo síce menej cca 70 ale aj tak že to môžeš zase že za poplatok odblokovať. A ako poznám exa on by tam stále niečo našiel.Teraz mi má polícia vedieť čo a ako. Nechcela som moc dávať exekútora, lebo zase na narodky kupí niečo synovi a už som nechcela mať rozbroje. Východisko však nie je. Idem ku exekútorovi. Ďakujem. Zaraba veľmi dobre.