icon

Chcem, aby dcéra mojej sestry bývala u nás

zuzkababy
8. jún 2015

Baby chcem si zobrat sestrinu dceru aby u nas byvala a chodila tu do skoly,pojde do 2.rocnika.sestra je rozvedena.
neviete mi poradit co vsetko k tomu treba?staci ju len u nas do skoly prihlasit,alebo aj nieco zo socialky?dakujem

lalinko2010
8. jún 2015

@zuzkababy ahoj, z akého dôvodu to chceš?
musí ti byť zverená súdom, to nie je len tak že prídem zoberiem a je to ok.

timea7
8. jún 2015

@zuzkababy tiež som z toho, čo píšeš prekvapená nepísala si nič bližšie o sestre, možno sestra súhlasí, možno nie je iné riešenie, ale tiež si myslím, že toto musí riešiť súd, zákonným zástupcom dieťaťa je stále tvoja sestra. Snaž sa jej pomôcť, aby mohla dieťa vychovávať sama, ak to bude len trochu možné, odtrhnúť dieťa od matky je vždy krajné riešenie. Mala som v škôlke pár prípadov,keď dieťa bolo zverené do výchovy napr. starým rodičom, ale to bolo určené vždy súdne a bolo to vo veľmi vážnych prípadoch - matka šlapala na diaľnici, deti ju nezaujímali, alebo bola ťažká alkoholička.

zuzkababy
autor
8. jún 2015

@timea7
@lalinko2010
sud im zveril striedavu starostlivost,jej byvali muz s tym nema problem,on by to vybavoval.ona neni schopna.mala nechce byt totiz u nej,zacala pit 😢

lalinko2010
8. jún 2015

@zuzkababy tak potom len súdnym rozhodnutím o zverení do tvojej opatery ale keďže otec tam je tak skôr ju dajú otcovi, v takom prípade je zákonný zástupca otec, druhý rodič.
toto je ťažké, a neni to jednoduché pre žiadnu stranu, ale treba docieliť aby dieťa bolo u rodičov a ak to nefunguje u matky, tak aspoň u otca.

zuzkababy
autor
8. jún 2015

@lalinko2010 u otca to tiez nefunguje,zije s druhou ta uz ma jedneho starsieho syna a spolocne maju dceru.a ona nasu malu moc nemusi.
zacina byt dost uplakana,nevie kde patri,nikto ju neprituli,nema rezim,ziadne poriadne dectvo.lensi ju pohadzuju ako chcu

pribinak
8. jún 2015

Chod na Úrad prace, odbor sociálno-právnej ochrany deti a mládeže, kurátorky ti pomôžu napísať predbezko a to si zanesies na sud podla miesta bydliska maloletej
Môžeš prísť aj so švagrom ci sestrou
Dobre bude ak to nebude pre dieta prekvapenie, aby nedostalo sok ci paniku

Mozno by si s neterou mala navštíviť psychologicku a pripraviť ju na zmenu

pribinak
8. jún 2015

A do predbezka musíš uviesť vážny dôvod: alkoholizmus sestry a napr zle bytové podmienky otca. Je dost možné, ze budu robit šetrenie u sestry
Dohodni sa s učiteľkou neterky, aby dala škola nejake stanovisko k tejto veci, nosí dieta desiate? Pomôcky? Nechodí uplakaná? Špinavá? Nebojí sa ísť domov?

janinah
8. jún 2015

zober sestre dieťa a upije sa dočista 😒 skús pomôcť sestre najprv /psycholog,lekár/

timea7
8. jún 2015

@zuzkababy to mi je ľúto, ale nemôžeš to riešiť bez sociálky, zájdi tam, poradia to, ako postupovať ďalej. So sestrou sa snaž byť v stálom kontakte, potrebuje teraz podporu, lebo to s ňou pôjde dolu vodou, keby si ju dokopala k liečeniu, veľmi by si pomohla aj jej aj jej dcérke, len viem, ľahko sa to píše, ťažko realizuje, musí chcieť ona sama.

cairka
8. jún 2015

Choď na ÚPSVaR a informuj sa o "Náhradnej osobnej starostlivosti". Nepotrebuješ prípravu náhradného rodiča, keďže ide o neter. Pokiaľ ale otec chce striedavku, tak skôr ju zveria jemu do starostlivosti. A sestra súhlasí s tým, aby malá vyrastala u teba? Ozaj by sa nedalo pomôcť jej?